Son dakika...IDF'den yeni katliam, saldırılar yoğunlaştı! İşte İsrail'in asıl amacı...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...IDFden yeni katliam, saldırılar yoğunlaştı İşte İsrailin asıl amacı...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2024 10:06

Netanyahu'nun evine yönelik saldırı İHA'lı sonrası İsrail Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Meşru Beyt Lahiya bölgesine düzenlediği saldırıda en az 73 kişinin öldüğü, onlarcasının yaralandığı belirtildi. Ortadoğu Enstitüsü'nden siyasi analist Hasan Mneimneh ise İsrail'in asıl amacının Gazze şeridini tamamen boşaltmak olduğunu söyledi.

Filistin topraklarını gasbeden fanatik İsrailliler, Sukot Bayramı bahanesiyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi
Filistin topraklarını gasbeden fanatik İsrailliler, Sukot Bayramı bahanesiyle Mescid-i Aksaya baskın düzenledi

Filistin topraklarını gasbeden fanatik İsrailliler, Sukot Bayramı bahanesiyle, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Baskınlara katılan fanatik İsraillilere, çeşitli dini anlatılarda bulunmak üzere hahamlar eşlik ederken baskına dini kıyafetler giyerek katılan İsrailliler kaydedildi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren büyük gruplar halinde ve İsrail polisinin koruması altında gerçekleşen baskınlarda Mescid-i Aksa'da çeşitli dini ritüeller sergilendi.Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamada baskınlara 1390 fanatik İsraillinin katıldığı bildirildi.

İsrail güçleri, Ramallah'ta zeytin hasadına katılan Filistinlilere müdahale etti
İsrail güçleri, Ramallahta zeytin hasadına katılan Filistinlilere müdahale etti

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarına rağmen Ramallah kentinin Barka köyünde zeytin hasadına çıkan Filistinli çiftçi ve onlara destek veren aktivistlere İsrail güçleri müdahale etti.

İsrail’in Beyt Lahya’daki saldırılarında can kaybı 87’ye yükseldi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahya’da gece saatlerinde düzenlediği saldırılarda bilanço ağırlaşıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısının 87’ye yükseldiği bildirildi. Açıklamada, enkaz altın kalan çok sayıda kişinin olduğu belirtilirken, 40’dan fazla sivilin yaralandığı aktarıldı.

Gazze’de can kaybı 42 bin 603’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte düzenlediği 7 saldırıda 84 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 158 Filistinlinin de yaralandığı kaydedildi. İsrail’in saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana sürdürdüğü saldırıların bilançosunun da yer aldığı açıklamada, can kaybının 42 bin 603’e, yaralı sayısının ise 99 bin 795’e yükseldiği bildirildi.

İsrailli aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi
İsrailli aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir, Mescid-i Aksaya baskın düzenledi

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, sabah saatlerinden itibaren büyük gruplar halinde, İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskınlar gerçekleştirdi.Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamada, 1151 kadar fanatik Yahudi'nin Mescid-i Aksa'ya yapılan baskına katıldığı ifade edildi.

Fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa'nın avlusunda dolaşarak slogan atıp marşlar söyledi. Bazı fanatik Yahudilerin yerlere kapanarak Talmudik ritüeller gerçekleştirdiği görüldü. İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir de ilerleyen saatlerde beraberindeki geniş polis ekibiyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

ABD Savunma Bakanı Austin: "İsrail'in özellikle Beyrut ve çevresindeki bazı saldırıları azalttığını görmek isteriz"

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, İsrail’in Lübnan’daki saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İtalya'nın Napoli kentinde dün düzenlenen G7 Savunma Bakanları Toplantısı’nda gazetecilere konuşan Austin, "İsrail'in özellikle Beyrut ve çevresinde gerçekleştirdiği bazı saldırıları azalttığını görmek isteriz" dedi. Sivil kayıpların sayısının "çok yüksek" olduğunu belirten Austin, "Sınırın her 2 tarafındaki sivillerin evlerine dönebilmelerini sağlayacak bir tür müzakere sürecine geçildiğini görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Netanyahu'nun konutuna İHA saldırısından İran'ı sorumlu tuttu
İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Netanyahunun konutuna İHA saldırısından İranı sorumlu tuttu

İran'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun konutuna insansız hava aracı (İHA) saldırısında Hizbullah'ı işaret etmesinin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, saldırıdan İran'ın sorumlu olduğunu öne sürdü.Katz, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Başbakan Netanyahu'nun Kayserya'daki konutuna iHA saldırısına ilişkin açıklamada bulundu.

İran'ın BM Daimi Temsilciliği'nin olaya ilişkin açıklaması hakkında Katz, "İran'ın yarattığı, finanse ettiği, silahlandırdığı, eğittiği ve şu anda tüm operasyonlarında kontrol ettiği birincil vekil, aniden bağımsız bir varlık olarak tasvir ediliyor." ifadesini kullandı.

İsrail ordusu Hizbullah'ın istihbarat karargahını vurduğunu duyurdu
İsrail ordusu Hizbullahın istihbarat karargahını vurduğunu duyurdu

İsrail Ordusu, Güney Beyrut'taki Hizbullah istihbarat karargahına düzenlenen saldırıda üç "kilit" ismin öldürüldüğünü duyurdu. Ordu, öldürülen isimleri Elhag Abbas Salameh, Racha Abbas Icha ve Ahmed Ali Hasin olarak sıraladı. Öte yandan, Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail ordusunun, ülkenin güneyindeki Nebatiye ve Sur kentlerine hava saldırıları düzenlediği belirtildi.Nebatiye'nin Kessar Zater Mahallesi'ne düzenlenen saldırıda 4, Sur kentine bağlı Burc Rahhal beldesinde bir eve düzenlenen saldırıda da 2 kişinin öldüğü aktarıldı.İsrail savaş uçaklarının Sur kentine bağlı Srifa ile Nebatiye'nin Bint Cubeyl ilçesine bağlı Kefer Dunin'e düzenlediği saldırılarda ilk belirlemelere göre 5 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki Dahira beldesine sızma girişiminde bulundu
İsrail ordusu Lübnanın güneyindeki Dahira beldesine sızma girişiminde bulundu

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail ordusunun, çevre mahallelere düzenlediği yoğun hava saldırıları eşliğinde Sur kentinin Dahira beldesine sızma girişimi gerçekleştirdiği belirtildi.Sızma girişimi sırasında "İsrail askerleri ile bölgedeki direniş grupları arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı" ifade edildi.Öte yandan İsrail savaş uçaklarının başkent Beyrut'un güneydeki Dahiye'nin Harat Hıreyk ile Hades mahallelerine hava saldırıları düzenlediği belirtildi.

İsrail'in amacı Gazze şeridini tamamen boşaltımak
İsrailin amacı Gazze şeridini tamamen boşaltımak

Hamas lideri Yahya Sinwar'ın Güney Gazze'de İsrail birlikleriyle girdiği çatışmada öldürülmesinden bu yana Gazze ve Lübnan'da çatışmalar devam ediyor. Batı medyası Sinwar'ın ölümünün bir yıllık savaşı sonlandıracak müzakerelere bir dönüm noktası olabileceğini öne sürse de, barış görüşmelerinin yakın olduğuna dair hiçbir belirti yok ve hafta sonu çatışmaların şiddeti daha da yoğunlaştı. Netanyahu'nun Kayserya'daki evine doğru bir İHA fırlatılması tansiyonu daha da yükseltti. Netanyahu "Bugün bana ve eşime suikast düzenlemeye çalışan İran ajanları acı bir hata yaptı” diyerek intikam sözü verirken İran'ın BM Daimi Temsilciliği, Netanyahu'nun konutuna İHA saldırısında Hizbullah'ı işaret etti.

Ortadoğu Enstitüsü'nden siyasi analist Hasan Mneimneh, Al Jazeera'ya yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi ve ABD'nin, Filistinlilere karşı savaşını sürdürmesine olanak tanıyan silahları sağlayarak İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına ortak olduğunu söyledi. İsrail'in amacının Gazze'yi tamamen boşaltmak olduğunu belirten Mneimneh açıklamasında "İsrail, bu operasyonlarla Gazze Şeridi'ni tümüyle insansızlaştırmak istiyor" dedi.

Fetih Hareketi, Gazze'de katliamın durdurulması için acil eylem çağrısı yaptı
Fetih Hareketi, Gazzede katliamın durdurulması için acil eylem çağrısı yaptı

Fetih Hareketi, İsrail'in Gazze Şeridi'nde devam eden katliamlarının durdurulması için Arap ülkelerine ve uluslararası topluma acil eylem çağrısı yaptı. Fetih Hareketi Sözcüsü Abdulfettah Devle, yaptığı yazılı açıklamada, "Şimdi gerekli olan, devam eden bu katliamı durdurmak için tüm Arap ve İslam ülkeleri ile uluslararası toplumun her düzeyde acil ve kapsamlı eyleme geçmesidir." ifadesini kullandı.

Batı Şeria'da İsrail ordusu ile Filistinli direnişçiler arasında çatışma çıktı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde İsrail askerleri ile Filistinli direnişçiler arasında silahlı çatışma çıktığı bildirildi.Filistinli aktivistler ve Hamas'a bağlı Aksa'nın Sesi radyosunun sosyal medya hesabından yayımlanan görüntülerde, Cenin kentinin batısındaki askeri kontrol noktasında İsrail askerleri ile Filistinli direnişçiler arasında çatışmaların yaşandığı görüldü.

İsrail ordusu, Eilat kentine gönderilen İHA'yı etkisiz hale getirdiğini açıkladı
İsrail ordusu, Eilat kentine gönderilen İHAyı etkisiz hale getirdiğini açıkladı

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Eilat kentine gönderilen İHA'ya karşı konulduğu belirtildi.İHA'nın ülkenin doğusundan geldiği aktarılan açıklamada, İHA'nın kaynağına ilişkin bilgi verilmedi.İsrail ordusundan yapılan bir diğer açıklamada da Suriye'den İsrail topraklarına giren bir İHA'nın düşürüldüğü kaydedildi.İHA'nın hedef alınmasından önce siren seslerinin duyulduğu belirtildi.

İsrail ordusunun, Gazze'nin kuzeyindeki Meşru Beyt Lahiya bölgesine saldırısında 73 kişi hayatını kaybetti

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Meşru Beyt Lahiya'da yerleşim yerlerine şiddetli saldırılar düzenleyerek korkunç bir katliam işlediği kaydedildi.Saldırıda çoğu çocuk ve kadın en az 73 Filistinlinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı ve kaybolduğu aktarıldı.

Söz konusu katliamın, Gazze'nin kuzeyindeki sağlık sisteminin çökertilmesiyle eş zamanlı olarak gerçekleştirildiğine dikkatin çekildiği açıklamada, İsrail ordusunun, sağlık çalışanlarından hastaneleri derhal tahliye etmelerini istediği, hastanelere yakıt girişini engellediği, aynı zamanda bölgedeki iletişim ve internet hizmetlerini kestiği, böylece derin bir insani krize sebep olduğu ifade edildi.

İsrail, Hamas lideri Sinwar’ın ailesiyle tünelde yürüdüğü görüntüleri paylaştı
İsrail, Hamas lideri Sinwar’ın ailesiyle tünelde yürüdüğü görüntüleri paylaştı

İsrail, Çarşamba günü düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Hamas lideri Yahya Sinwar’a ait yeni görüntüler yayınladı. İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim 2023 tarihinde başlattığı saldırılardan bir gün öncesine ait olduğu iddia edilen görüntülerde, Sinwar’ın aile üyeleriyle tünelde yürüdüğü görüldü. Sinwar’ın 2 çocuk ve 1 kadınla birlikte çanta taşırken görüldüğü videoda, Hamas liderinin daha fazla çanta ve su şişesi taşımak için tünelde birkaç tur attığı anlar yer aldı.İsrail Ordusu, görüntülerin birkaç ay önce bulunduğunu açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!