Son dakika...IDF'den tüm Gazze için tahliye kararı: Tehlikeli bir çatışma alanı olacak

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2024 08:40

İsrail müzakere heyeti Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması görüşmeleri için Katar'ın başkenti Doha'ya geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise UCM'nin çıkardığı karar nedeni ile ABD'ye yapacağı ziyaret rotasını değiştirdi. IDF ise bu sabah "Gazze Şehri'ndeki herkes" için tahliye kararı verdi ve sivilleri Deyr el-Belah'taki sığınaklara doğru gitmeye çağıran broşürler dağıttı

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy, Gazze'de acil ateşkes istediklerini belirtti

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, X'teki hesabından yaptığı paylaşımda, okul saldırısında sivil can kayıpları yaşanmasını "şok edici" olarak nitelendirdi.

İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı Lammy, "Gazze'deki yıkıcı şiddet çok uzun süredir devam ediyor. Sivillerin korunması için derhal önlemler alınmasını, acil ateşkes ve tüm esirlerin serbest bırakılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Gazze'deki Endonezya Hastanesi'nde yakıt ve tıbbi malzeme tükenmek üzere

Endonezya Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Issam Nebhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanede kalan yakıt miktarının, ameliyathanelerde ihtiyaç duyulan jeneratörleri ve oksijen istasyonunu çalıştırmaya yetmediğini söyledi.

Gerekli ilaç ve temel tıbbi malzemeye ulaşmakta zorlandıklarını kaydeden Nebhan, özellikle de Gazze Şehri'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin hizmet dışı kalmasının ardından hastaların ve yaralıların Endonezya Hastanesi'ne nakledilmesiyle sağlık hizmetlerinin "felaket" durumda olduğunu dile getirdi.

Endonezya Hastanesi'nin geçtiğimiz aylarda İsrail tarafından bombalandığını hatırlatan Nebhan, hastanenin daha önce 140 olan yatak kapasitesinin bazı bölümlerinin tahrip olması ve yanması nedeniyle bugün sadece 80 yatak kaldığını, hasta ve yaralılarla dolu olan hastanede yer kalmadığını belirtti.

Ürdün: Filistinlilerin zorla göç ettirilmesi kırmızı çizgimizdir

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Mısırlı mevkidaşı Bedir Abdulati ile Kahire'de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

 

"GAZZE'DE KÖTÜLEŞEN KOŞULLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Safedi, "İsrail'in modern tarihte benzeri görülmemiş savaş suçları işlediğine" dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Şu anda Gazze'de kötüleşen koşullarla karşı karşıyayız ve uluslararası toplumun, saldırıyı durdurmak için harekete geçmesi ve etkili önlemler alması gerektiğini vurguluyoruz.

Gazze'ye yönelik saldırıyı durdurma ve uluslararası hukuku uygulama konusundaki uluslararası başarısızlığın hiçbir haklı gerekçesi yok."

"FİLİSTİNLİLERİN ZORLA GÖÇ ETTİRİLMESİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ"

Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi meselesinin Ürdün ve Mısır için "kırmızı çizgi" olduğunu vurgulayan Safedi, "İsrail, Gazze'yi çocuklar için bir mezarlığa değil, uluslararası hukuk ve ortak insani değerler mezarlığına dönüştürdü." dedi.

Safedi, ayrıca "İsrail'in Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansını (UNRWA) tasfiye etmekle mülteci meselesini de tasfiye etmeyi amaçladığını" belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati ise Gazze'de ateşkese ulaşmak ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmak için ciddi adımlar atılması amacıyla baskı yapmaya devam ettiklerini belirtti.

Abdulati, Filistin meselesini tasfiye etme niyetiyle izlenen bir oldubitti politikasını dayatma ve Filistinlileri yerinden etme girişimlerini reddettiklerini sözlerine ekledi.

Hizbullah lideri Nasrallah, Gazze'deki olası ateşkesin Lübnan'daki çatışmaları da durduracağını söyledi

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 3 Temmuz'da düzenlediği hava saldırısında öldürülen Hizbullah'ın üst düzey saha komutanı Muhammed Nime Nasır için düzenlenen programa video-konferans aracılığıyla katıldı.

İsrail ordusu ve Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023'ten beri devam eden sınır hattındaki çatışmalara değinen Nasrallah, "(Gazze'de) Ateşkes konusunda anlaşmaya varılırsa (İsrail ve Hamas), cephemizde de tartışmasız çatışmalar duracaktır." ifadelerini kullandı.

Nasrallah, Gazze'de sağlanacak olası ateşkese rağmen İsrail'in Lübnan'a saldırmaya devam etmesi ihtimaline ilişkin ise "(İsrail) Gazze'deki ateşkesin ardından Lübnan'ın güneyine saldırmaya karar verirse Lübnan'ı savunacağız ve işgale tolerans göstermeyeceğiz" dedi.

İsrail ordusu iki haftadır karadan saldırdığı Gazze'nin Şucaiyye bölgesinden çekildi

İsrail ordu radyosunun haberine göre, kara birlikleri iki haftadır yoğun şekilde saldırılarına devam ettiği Şucaiyye'den çekildi.

Bölgede 8 yer altı tünelinin bulunduğu ve imha edildiği, "silahlı kişilerin gözaltına alındığı", silah depolarının da ele geçirildiği öne sürüldü.

Gazze Şeridi'ndeki görgü tanıkları İsrail ordusunun çekildiği Şucaiyye'de büyük yıkım bıraktığını aktardı. Bazı Filistinlilerin, İsrail ordusunun çekildiği Şucaiye'ye döndüğü belirtildi.

Aynı şekilde, bölgede İsrail ordusuna ait hasarlı bazı askeri araçların da bırakıldığı görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Hamas: İsrailli Bakan Ben Gvir'in bizzat işkencelere katılması, sadistliğini gösteriyor

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerindeki binlerce Filistinli tutuklunun en korkunç işkencelere ve kötü muameleye maruz bırakıldığı ifade edildi.

 

"SERBEST BIRAKILAN TUTUKLULARIN ANLATTIKLARI KORKUNÇ"

Açıklamada, "Serbest bırakılan tutukluların anlattıkları korkunç. Tutukluların vücutlarındaki izler de barbarca uygulamaları gözler önüne seriyor. Son olarak salıverildiklerinde gazeteci Muaz Amarne ​​​​​​​ve sporcu Muazzez Ubeyyat'ın durumları da alıkonma merkezleri ve hapishanelerde işlenen korkunç suçlar ile tehlikeli ihlalleri kanıtlıyor." ifadelerine yer verildi.

İsrail'in "idari tutuklu" olarak 9 ay cezaevinde tuttuğu Filistinli Muazzez Ubeyyat'ın dün serbest bırakıldıktan sonra verdiği ifadelere değinilen açıklamada, "Ben Gvir'in yapılan işkencelere bizzat katıldığına ilişkin Ubeyyat'ın verdiği ifade, İsrailli bakanın ve faşizme boğulmuş hükümet üyelerinin sadizm seviyesini doğruluyor." denildi.

Açıklamada, Filistinli tutuklulara uygulanan kötü muamele ve işkencelerin "İsrail'in tüm uluslararası sözleşme ve yasalar karşısında duvara tosladığını, İsrail'in ve ordusunun ahlaksız olduğunu teyit ettiği" vurgulandı.

Uluslararası toplum, Uluslararası Adalet Divanı ve Birleşmiş Milletlere acil müdahale çağrısında bulunulan açıklamada, "İsrail'in gözaltı tesislerine girmek ve işlenen ihlalleri araştırmak için komiteler oluşturulması" istendi.

İsrail savaş uçakları Nasrallah konuşurken Beyrut semalarında ses hızını aştı
İsrail savaş uçakları Nasrallah konuşurken Beyrut semalarında ses hızını aştı

İsrail ordusuna ait savaş uçakları Beyrut semalarında alçak uçuş gerçekleştirdi. Savaş uçaklarının ses duvarını aşması sonik patlamalara yol açtı. Patlamanın, Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah video konferans yaptığı sırada gerçekleşmesi dikkati çekti.

"Kırmızı çizgilerimiz korundukça esir takası mutabakatına hazırız"
Kırmızı çizgilerimiz korundukça esir takası mutabakatına hazırız

Başbakanlık basın ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk'u Batı Kudüs'teki ofisinde kabul ettiği belirtildi. Görüşmede, Netanyahu ile McGurk'ın bölgesel görüşmeleri ele aldığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Netanyahu'nun McGurk'a "İsrail'in kırmızı çizgileri korunduğu sürece" Hamas ile esir takası mutabakatına hazır olduğunu" söylediği aktarıldı. Netanyahu'nun kastettiği "kırmızı çizgilerin" ne olduğuna ilişkin detay verilmedi.

Öte yandan Netanyahu, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada olası bir esir takasında, "müzakere edilmeyecek" 4 şartlarının olduğunu söylemişti. Netanyahu'nun açıklamasında Gazze'de varılacak herhangi bir ateşkes anlaşmasının, "savaşın hedeflerini gerçekleştirene kadar İsrail'in yeniden Gazze'ye saldırabilme hakkını güvence altına alması" gibi şartlar yer alıyor.

Gazze'de can kaybı 38 bin 295'e ulaştı
Gazzede can kaybı 38 bin 295e ulaştı

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 4 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 52 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 208 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim'den beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 38 bin 295'e, yaralananların sayısının da 88 bin 241'e çıktığı aktarıldı.


IDF'den tüm Gazze için tahliye kararı

IDF bu sabah "Gazze Şehri'ndeki herkes" için tahliye kararı verdi ve sivilleri Deyr el-Belah'taki sığınaklara doğru gitmeye çağıran broşürler dağıttı. İsrail medyası tarafından yayınlanan broşürde tahliye için önerilen güzergahlar ve "Gazze Şehri tehlikeli bir çatışma bölgesi olacak" uyarısı yer aldı. Times of Israel'e göre tahliye kararı tüm Gazze'yi kapsıyor. IDF Gazze'nin kuzeyinde yaklaşık 200,000 Filistinli bulunduğunu iddia ediyor.





İsrail müzakere heyeti Doha'da

Mısır basını Gazze'de ateşkes ilan edilmesine yönelik müzakerelerin Katar'ın başkenti Doha'da yeniden başlayacağını dün duyurmuştu. İsrail müzakere heyeti bugün Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması görüşmeleri için Katar'ın başkenti Doha'ya geldi. MOSSAD Başkanı David Barnea, Shin Bet Başkanı Ronen Bar ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) kilit ismi Tümgeneral Nitzan Alon öncülüğünedeki İsrail heyetinin bugün ABD, Mısır ve Katarlı yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor.

İsrail, Gazze'de 9 aydan beri okulları hedef alıyor
İsrail, Gazzede 9 aydan beri okulları hedef alıyor

İsrail, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023 tarihindeki saldırılarından sonra 9 aydan fazla süredir havadan, karadan ve denizden sürdürdüğü saldırılarında Gazze Şeridi'ndeki okul ve eğitim kurumlarını hedef almaya devam ediyor.UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, bugün X'ten yaptığı açıklamada, 7 EKim 2023’ten bu yana Gazze’de hedef alınan UNRWA okullarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail’in son günlerde yerinden ettiği Filistinlilerin sığındığı 4 okulu hedef aldığına dikkati çeken Lazzarini, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’deki 183 UNRWA okulunun üçte ikisinin hedef alındığını belirtti.

UCM'nin yakalama talebi Netanyahu'ya ABD rotasını değiştirtti

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “insanlığa karşı suç işlemeleri ve savaş suçlusu oldukları” gerekçesiyle Mayıs ayında tutuklama kararı başvurusunda bulunmuştu. UCM'nin talebi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 24 Temmuz'da Kongre'de yapacağı konuşma için ABD'ye yapacağı ziyaret rotasını değiştirdi.

ABD'ye gerçekleştireceği uçuş sırasında Çekya ve Macaristan'a uğramayı planlayan Netanyahu, UCM'nin talebi nedeniyle Macaristan ve Çekya'da durmak yerine ABD'ye direkt uçmayı planladı. Netanyahu, Çekya ve Macaristan'da durmak yerine doğrudan Washington DC'ye seyahat edecek.

UCM'nin talebi kabul etmesi durumunda Çekya ve Macaristan, kararı uygulamak durumunda. Her iki ülke de daha önce yaptıkları açıklamada UCM'nin talebinin “kabul edilemez” olduğunu savunuyor. Macaristan Başkanlık Ofisi Başkanı Gergely Gulyas, yaptığı açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Ahmad Khan'ın Netanyahu hakkında tutuklama emri talebinin "kabul edilemez" olduğunu ve Macaristan'ın bu kararı uygulamayacağını ifade etmişti.

BM Genel Komiseri Lazzarini: Gazze’de son 4 günde 4 okul vuruldu
BM Genel Komiseri Lazzarini: Gazze’de son 4 günde 4 okul vuruldu

Filistinli yetkililer tarafından dün yapılan açıklamada, Han Yunus kentinde yerlerinden edilen Filistinlilerin sığındığı bir okulun girişine düzenlenen saldırıda en az 29 kişi hayatını kaybetti. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini saldırının son 4 günde 4’üncü okul saldırısı olduğuna dikkat çekerek, “Savaş başladığından bu yana Gazze'deki UNRWA okullarının üçte ikisi vuruldu, bazıları bombalandı, birçoğu ağır hasar gördü. Okullar çocuklar için güvenli eğitim ve umut mekânları olmaktan çıkıp aşırı kalabalık sığınaklara dönüştü ve çoğu zaman ölüm ve sefalet mekânları haline geldi. Dokuz aydır, bizim gözetimimiz altında, acımasız, bitmek bilmeyen ölümler, yıkım ve umutsuzluk devam ediyor. Gazze çocuklar için bir yer değildir” ifadelerini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, CIA Direktörü Burns ile bir araya geldi
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, CIA Direktörü Burns ile bir araya geldi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ile Gazze'de ateşkesin sağlanması konusunu görüştü. Cumhurbaşkanı Sisi, bölgedeki çatışmanın genişlemesini önlemek için adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi dün CIA Direktörü William Burns ile başkent Kahire’de bir araya geldi. Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan iki ülke arasındaki işbirliği konularının da ele alındığı görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Toplantıda ayrıca bölgesel durumdaki gelişmeler de ele alındı ve Gazze Şeridi'nde sükunet ve ateşkes için anlaşmaya varılması yönündeki ortak çabalardaki son gelişmeler tartışıldı. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı es-Sisi, Mısır'ın Gazze Şeridi'ndeki İsrail'in askeri operasyonların devamını reddeden tutumunu teyit ederek, uluslararası toplumun savaşı durdurma sorumluluklarını üstlenmesinin ve insani krizi gerçekten hafifletmeye yetecek insani yardımların uygulanmasını sağlamanın önemini vurguladı. Filistinlilerin Gazze Şeridi'nde yaşadığı felaketi dile getirerek, bölgede çatışmaların yayılmasını önlemek için ciddi ve etkili adımların atılması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı, Filistin meselesinin adil ve kapsamlı çözümü çerçevesinde iki devletli çözümün uygulanmasının önemini de dikkat çekti

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı başkanı, Mısır'ın ateşkes sağlama ve insani yardım uygulama çabalarına övgüde bulunarak, ülkesinin Mısır'ın bölgesel ve uluslararası düzeyde barış, güvenlik ve kalkınmanın sağlanmasına yönelik güçlü ve rasyonel ve sorumlu tutumunu takdir ettiğini vurguladı” denildi.

AB, İsrail'in Gazze'nin Han Yunus kentindeki okula saldırısını kınadı
AB, İsrailin Gazzenin Han Yunus kentindeki okula saldırısını kınadı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail ordusunun Han Yunus kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okula düzenlediği saldırıda onlarca kişinin öldüğünü kaydetti.

Saldırıya "Masum siviller daha ne kadar bu çatışmanın yükünü çekecek?" sözleriyle tepki gösteren Borrell, "Uluslararası hukukun her türlü ihlalini kınıyoruz. Sorumlular hesap vermelidir." ifadelerini kullandı.

Borrell, mahsur kalan sivillere nefes aldırmak, tüm esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımın ulaştırılması için "derhal ateşkes" çağrısını yineledi.

Hizbullah'tan İsrail'i kör etme stratejisi
Hizbullahtan İsraili kör etme stratejisi

İsrail ordusuna ait savaş uçakları gece boyunca Kafr Kila ve Jennata'nın da aralarında bulunduğu Güney Lübnan köylerini vurdu. IDF X resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada saldırıların Hizbullah'ın askeri altyapısını hedef aldığını iddia etti. İsrail ve Lübnan arasındaki gerilim, Hizbullah'ın üst düzey iki komutanının öldürülmesi ile zirveye ulaştı.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre Hizbullah, IDF'nin gelişmiş gözetleme teknolojilerinden kaçmak için eski iletişim sistemine geçti. Sabit telefon ve çağrı cihazları ile iletişim kuran grup, İsrail'in istihbarat toplama kabiliyetlerini incelemek ve bunlara saldırmak için kendi teknolojisini (insansız hava araçları) kullanıyor. Bu Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail'i "kör etme" stratejisi olarak tanımlanıyor. Grup dün yayınladığı 9 dakikalık bir propaganda videosu ile İsrail'e ait askeri bölgelerin görüntülerini yayınlamış ve İsrail'e adeta meydan okumuştu.

 

İsrail'in Han Yunus'ta Filistinlilerin sığındığı okulu vurması sonucu ölenlerin sayısı 29'a yükseldi
İsrailin Han Yunusta Filistinlilerin sığındığı okulu vurması sonucu ölenlerin sayısı 29a yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'nin Han Yunus kentinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okulun kapısına düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 29'a çıktığı açıklandı.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İşgalciler Han Yunus kentinin doğusundaki Abesan beldesinde yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir okulu hedef alarak iğrenç bir katliam gerçekleştirdi." ifadelerine yer verildi.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, ilk yardım ekiplerinin, saldırıda yaralananları ise kentteki Nasır ve El-Emel hastanelerine naklettiği aktarıldı.

Mısır ve ABD'nin dışişleri bakanları Gazze'de ateşkesi görüştü

Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati, Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken ile Gazze Şeridi'nde esir değişimi ve ateşkes anlaşmasına varma fırsatlarını görüştü.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Abdulati, Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.Taraflar, ateşkes için devam eden çabaları ve esirlerin değişimine izin verecek ve Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini yoğunlaştıracak bir ateşkese ulaşma fırsatlarını ele aldı.

Abdulati ile Blinken arasındaki telefon görüşmesinde, ordu güçleri ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında bir yıldan fazla süredir iç savaşa sahne olan Sudan'daki krize dair gelişmeler de ele alındı.İki bakan, Libya'daki durum ve Kızıldeniz ile Lübnan'ın güvenliği gibi diğer önemli bölgesel konularda koordinasyon ve istişarelere devam etmek üzere bir sonraki aşamada iletişimi sürdürme konusunda mutabakata vardı.

Abdulati, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile de yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'deki gelişmeleri ve Mısır'ın arabuluculuk çabalarını masaya yatırdı.İki bakan, "Lübnan'daki durum ve gerginliğin Lübnan'ın istikrarını tehdit edecek ve bölgedeki gerilimi artıracak şekilde büyüme olasılığı hakkında derin endişelerini" dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!