Son dakika...Hizbullah'tan İsrail'e 3 ayrı saldırı: 50 roket fırlatıldı, çatışmalar gece boyu sürdü!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...Hizbullahtan İsraile 3 ayrı saldırı: 50 roket fırlatıldı, çatışmalar gece boyu sürdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2024 10:30

İsrail basını, ABD'nin esir takası anlaşmasına varılması konusunda iyimser olmadığını ancak bu konuda yeni bir öneri sunacağını iddia ederken Kuzey'de tansiyon yeniden yükseldi. İsrail Ordusu'ndan günün erken saatlerinde yapılan açıklamada Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine üç ayrı saldırı düzenlendiği ve toplam 50 roket atıldığı belirtildi. İsrail Hava Kuvvetleri ise güney Lübnan'ın Aitaroun, Maroun El Ras ve Yaroun bölgelerindeki ait askeri yapıları vurduğunu açıkladı.

Gazze’de çocukların yüzde 69’una çocuk felci aşısının ilk dozu yapıldı

İsrail saldırısı altındaki Gazze Şeridi’nde çocuk felci vakasının görülmesinin ardından başlatılan aşılama kampanyasının ilk aşaması tamamlanmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı, kampanyaya ilişkin son verileri açıkladı. Bakanlık açıklamasında, 7 gün önce başlatılan aşı kampanyasının başından bu yana Gazze’deki çocukların yüzde 69’una çocuk felci aşısının ilk dozunun yapıldığını duyurdu. Çocuk felci aşı kampanyasının ilk aşaması tamamlansa da ilk dozları yapılmayan çocuklar için Deir el-Balah ve Han Yunus’ta aşılamanın devam etiği kaydedilen açıklamada dün akşam itibarıyla yüzde 49'u kız çocuğu olmak üzere 441 bin 647 çocuğa aşı uygulandı.

Gazze'de can kaybı 40 bin 972'ye yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlenen 3 saldırıda 33 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 145 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 40 bin 972'ye, yaralıların sayısının 94 bin 761'e yükseldiği kaydedildi.

Yahudi yönetmen ödülünü Gazze'ye adadı
Yahudi yönetmen ödülünü Gazzeye adadı

İtalya'nın Venedik kentine bağlı Lido Yarımadası'nda 28 Ağustos'ta başlayan 81. Uluslararası Venedik Film Festivali dün gösterişli bir törenle sona erdi. Festivalde büyük ödül olan Altın Aslan'a "The Room Next Door" filmi ile İspanyol yönetmen Pedro Almodovar layık görülürken, geceye "Gazze" damgasını vurdu. Festivalde gelecek vadeden yönetmenlere verilen "Geleceğin Aslanı" ödülü ise "Familiar Touch" filminin ABD'li yönetmeni Sarah Friedland'a verildi. Aynı zamanda Yahudi olan yönetmen, ödül alırken yaptığı konuşmasıyla geceye damga vurdu. Friedland, "Bu ödülü İsrail'in Gazze'deki 336. gününde ve işgalinin 76. yılında kabul ediyorum" ifadelerini kullandı. Konuşmasını "Kurtuluş mücadelelerinde Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu" dile getirerek tamamlayan Friedland dakikalarca alkışlandı.

Gazze'de 7 Ekim'den beri Sivil Savunma Müdürlüğü çalışanı 83 kişi öldürüldü
Gazzede 7 Ekimden beri Sivil Savunma Müdürlüğü çalışanı 83 kişi öldürüldü

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, İsrail ordusunun, Sivil Savunma Müdür Yardımcısı Muhammed Abdulhay Mursi'nin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nın El-Alemi bölgesinde bulunan evini vurduğunu duyurdu. Saldırıda Mursi'nin hayatını kaybettiğini aktaran Basal, 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden İsrail saldırılarında şu ana kadar Sivil Savunma Müdürlüğü çalışanı 83 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını belirtti.Basal ayrıca Gazze'deki sivil savunma ekiplerinin sahada gerekli ekipmanlardan yoksun olduğunu, ciddi anlamda yakıt ve yedek parça sıkıntısı çektiğini vurguladı.

İsrail ile Ürdün arasındaki Kral Hüseyin Sınır Kapısı çift yönlü kapatıldı

Filistin devlet televizyonunun haberine göre, İsrail, Kral Hüseyin Sınır Kapısı'nı çift yönlü olarak kapattı.Bölgedeki AA muhabirinin aktardığına göre, işgal altındaki Batı Şeria'nın doğusunda yer alan Eriha kenti güzergahındaki tüm yollar da İsrail askerlerince kapatıldı.İsrail radyosu, saldırı sırasında orada bulunan iki şoför ve işçilerin "saldırganla ilişkili olabileceği" şüphesiyle gözaltına alındığını bildirdi.

Beita Belediyesi’nden Eygi için açıklama: ABD soruşturma başlatmalı

Batı Şeria’da bulunan Beita Belediyesi, İsrail ordusunca başından vurularak öldürülen Türk-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi için ABD’ye soruşturma çağrısında bulundu.Beita Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Eygi’yi vuran kurşunun ‘ABD üretimi’ olduğu vurgulanarak, “Beita Belediyesi, uluslararası toplumu ve özellikle Amerikan yönetimini, İsrail işgal güçlerinin ellerinde Amerikan kurşunlarıyla bir Amerikan vatandaşının öldürülmesiyle ilgili bir soruşturma komisyonu açmaya çağırır ve ayrıca uluslararası toplumu Beita kasabamızda ve tüm Filistin bölgelerinde işlenen suçları durdurmak için acilen müdahale etmeye çağırır” denildi.


Hizbullah'tan saldırı açıklaması

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celile bölgesinde bazı noktaları vurduğunu duyurdu.Hizbullah'ın Telegram sayfasından yapılan açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celile bölgesinde yer alan Kiryat Şmona ve Şamir yerleşimlerinin bir dizi roketle vurulduğu belirtildi.

Kiryat Şmona bölgesinin "Felak" roketleri, Şamir bölgesinin de "Katyuşa" roketleriyle hedef alındığı kaydedildi.Söz konusu bölgelerin, İsrail'in Gazze Şeridi'nde ve Lübnan'ın güneyinde sürdürdüğü saldırılar ve son olarak dün Farun kasabasında ilk yardım görevlilerine düzenlediği saldırıya misilleme olarak vurulduğu ifade edildi.

İsrail-Ürdün sınırında düzenlenen silahlı saldırıda 3 İsrailli öldü

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ile Ürdün arasındaki Kral Hüseyin (Allenby) Sınır Kapısı üzerinde silahlı saldırı gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, Kral Hüseyin Sınır Kapısı üzerinde kamyondan inen bir kişinin güvenlik güçlerine ateş açtığı kaydedildi.Saldırıda yaralanan 3 İsraillinin hayatını kaybettiği, saldırganın ise etkisiz hale getirildiği aktarıldı.Ayrıca, saldırganın indiği kamyonda "patlayıcı bulunma şüphesi" ile inceleme yapıldığı ifade edildi.

Hizbullah'tan kuzey İsrail'e roketli saldırı

İsrail Ordusu'ndan günün erken saatlerinde yapılan açıklamada Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine üç ayrı saldırı düzenlendiği ve toplam 50 roket atıldığı belirtildi.IDF, sabah 5:35'te verilen alarmın ardından roketlerin bir kısmının durdurulduğunu, diğerlerinin ise açık alanlara düştüğünü ve herhangi bir yaralanmaya neden olmadığını açıkladı.

IDF ayrıca İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait jetlerin gece boyunca güney Lübnan'ın Aitaroun, Maroun El Ras ve Yaroun bölgelerindeki, Hizbullah'a ait askeri yapıları vurduğunu açıkladı.

İsrail medyasına göre, gece 01.00 ve 02.30 ve 5:30 sıralarında siren sesleri duyuldu. Times of Israel'e göre Hizbullah saldırıları, Lübnan'ın Froun kasabasına düzenlenen ve üç acil durum görevlisinin hayatını kaybettiği saldırıya misilleme olarak üstlendi.

İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinli aileye evini kendi elleriyle yıktırdı
İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüste Filistinli aileye evini kendi elleriyle yıktırdı

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail makamları, Doğu Kudüs'ün kuzeyindeki Beyt Hanina beldesinde Filistinli ailenin oturduğu bir ev için "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verdi.

Evi için yıkım kararı verilen Filistinli Raid er-Rahmi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail makamlarının kendilerine "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle bugün evlerini yıkmaları gerektiğini aksi takdirde yarın yıkım masrafı olan 50 bin şekel (yaklaşık 13 bin 500 dolar) alınarak yıkımın gerçekleştirileceğini ilettiğini aktardı.

Yıkım bedelini karşılama imkanları olmadığı için evi kendilerinin yıkmak zorunda kaldığını ifade eden Rahmi, İsrail'in "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle 2007 ve 2010 yılında da iki kez evini yıktırdığını, ruhsat çıkarmak için çok çaba sarf ettiğini ancak İsrail makamlarından hiçbir cevap alamadıklarını kaydetti.

Duruma tepki gösteren Rahmi, "Elhamdülillah.. Bu benim ve tüm Filistinlilerin durumu. Nereye gideceğimizi artık bilmiyoruz. Evimizi yıksalar da toprağımızı terk etmeyeceğiz." ifadelerine yer verdi.

İsrail ordusu Gazze genelinde saldırılarını artırıyor

İsrail ordusu Gazze genelinde askeri saldırılarını artırıyor. Savaş uçakları ve topçu atışları, tahliye merkezlerinin yoğunlukta bulunduğu kuzeyi hedefine koydu. Gazze'nin merkezinde özellikle Nuseyrat mülteci kampı hedef alınırken, Gazze'nin güneyindeki Refah'ta ise İsrail askeri operasyonları devam ediyor. İsrail ordusunun Mısır sınırına yakın Netzarim ve Philadelphi koridorlarında askeri varlığı hala devam ediyor.

İsrail askerlerince öldürülen Eygi'nin naaşının ailesine teslimi için çalışmalar sürüyor
İsrail askerlerince öldürülen Eyginin naaşının ailesine teslimi için çalışmalar sürüyor

Türkiye, İsrail askerleri tarafından işgal altındaki Batı Şeria'da öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşının ailesine teslim edilmesi ve defni için çalışmalarını sürdürüyor.Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı;

"İsrail askerleri tarafından Batı Şeria’da öldürülen vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşının ailesine teslim edilmesi ve defni için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz.Merhumenin ABD’de yaşayan aile fertleriyle ve Türkiye’deki akrabalarıyla temas halindeyiz.Bu aşamada, otopsi raporunun Filistinli yetkililer tarafından Kudüs Başkonsolosluğumuza iletilmesi beklenmektedir.Takip eden süreçte, vatandaşımızın naaşının önce İsrail tarafına getirilmesi ve bilahare Ürdün üzerinden ülkemize nakli öngörülmektedir."

Yemen'deki Husiler ABD'ye ait bir SİHA'yı düşürdüklerini açıkladı
Yemendeki Husiler ABDye ait bir SİHAyı düşürdüklerini açıkladı

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı yazılı açıklamada, Marib ili semalarında ABD ordusuna ait bir MQ-9 tipi SİHA'yı düşürdüklerini ifade etti.Seri, ABD'ye ait SİHA'nın Marib semalarında saldırı görevi sırasında Husilere ait hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldüğü bilgisini verdi.Sözcü Seri, bununla birlikte, düşürdükleri MQ-9 tipi SİHA sayısının 8'e yükseldiğini aktardı.

İsrail basınına göre ABD, İsrail ile Hamas arasında esir takası anlaşması için yeni bir teklif sunacak
İsrail basınına göre ABD, İsrail ile Hamas arasında esir takası anlaşması için yeni bir teklif sunacak

İsrail devlet televizyonu KAN'ın İsrailli ve ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde, Washington yönetiminin, esir takası konusunda iyimser olmamasına rağmen Tel Aviv ile ara buluculara sunmak üzere yeni bir öneri üzerinde çalıştığı öne sürüldü.ABD yönetiminin "son fırsat önerisi" olarak nitelendirdiği yeni önerinin, bugün ya da ilerleyen günlerde taraflara sunulacağı belirtildi.

ABD'nin yeni önerisinin, başta Philadelphi Koridoru olmak üzere İsrail ile Hamas arasında anlaşmazlık olan tüm konuları içerdiği ifade edildi.İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde süren saldırılarının durdurulması için taraflar arasında uzun süredir müzakereler devam ediyor.İsrail'in anlaşma taslağına eklediği maddelerin ve özellikle de Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphi Koridoru'nda kontrolünü sürdürme ısrarının müzakereleri zora soktuğu vurgulanıyor.

İsrail'de gösteriler devam ediyor...
İsrailde gösteriler devam ediyor...

İsrail'in pek çok yerinde Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplarla esir takası anlaşması yapılması talebiyle gösteri düzenlendi.Başta Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa olmak üzere pek çok kentte on binlerce İsrailli, esir takası anlaşması yapılması için sokağa indi.Göstericiler, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinden bir an evvel Gazze'deki Filistinli gruplarla esir takası anlaşması yapmasını isteyen sloganlar attı ve dövizler taşıdı.

Tel Aviv ve Hayfa'da göstericiler bazı ana yolları trafiğe kapattı.İsrail Kanal 12 Televizyonu, bugün düzenlenen gösterilerin 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlenen en büyük gösterilerden biri olduğu bilgisini geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!