Son dakika...İsrail'i bekleyen yeni kabus: Kuzey Kore'den ilham alıp yaptılar....

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...İsraili bekleyen yeni kabus: Kuzey Koreden ilham alıp yaptılar....
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2024 08:21

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 339. günde devam ederken İsrail gözünü Kuzey sınırına çevirdi. Netanyahu'nun Likud partisinden milletvekili Nissim Vaturi, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmanın tam kapsamlı bir savaşa 'birkaç gün içinde' dönüşebileceğini iddia etti ve "Dahiyeh Gazze gibi olacak, başka yolu yok" dedi. ABD medyası, Gazze'deki savaş devam ederken İsrail'i bekleyen en büyük tehlike Hizbullah'ın gelişmiş tünel sistemi olduğunu öne sürdü ve tünellerle ilgili dikkat çeken detaylar paylaştı.

Gazze'de can kaybı 40 bin 988'e çıktı
Gazzede can kaybı 40 bin 988e çıktı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 339 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "2 katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 16 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 64 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 40 bin 988'e, yaralı sayısının da 94 bin 825'e çıktığı kaydedildi.

Filistin'de Ayşenur Ezgi Eygi için cenaze töreni düzenlendi
Filistinde Ayşenur Ezgi Eygi için cenaze töreni düzenlendi

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Beyta beldesinde İsrail askerlerince öldürülen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi için Filistin'in Nablus kentinde resmi ve sivil katılımla cenaze töreni düzenlendi.

Eygi'nin naaşı, uluslararası dayanışma aktivistleri, Filistinliler, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi İsmail Çobanoğlu, Nablus Valisi Gassan Daglas ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla Nablus kentindeki Rafidiye Hastanesi'nden alındı. Eygi'nin naaşı hastaneden tekbirler ve sloganlar eşliğinde omuzlarda çıkartıldı.

Filistinliler, "Onun kanı özgürlüğün taşlarını döşesin, huzur içinde yat arkadaşımız" yazılı pankart ve Filistin bayrakları ile Eygi'nin resmini taşıdı.

Filistin güvenlik güçleri de Eygi'nin naaşını, nakledileceği ambulansa bando eşliğinde resmi törenle yerleştirdi.

İsrail'i bekleyen yeni kabus: Hizbullah tünelleri
İsraili bekleyen yeni kabus: Hizbullah tünelleri

FoxNews'da yer alan habere göre, Gazze'deki savaş devam ederken İsrail'i bekleyen en büyük tehlike Hizbullah'ın gelişmiş tünel sistemi. ABD'li yayın organına göre Hizbullah son 20 yılda güney Lübnan'da uzunluğu 160 km'yi aşan bir tünel ağı geliştirdi. Tünellerin varlığı uzun süredir biliniyor ancak 'Gazze Metrosu' olarak da bilinen Hamas'ın yeraltı tünellerinin savaşta oynadığı rol gözlerin bu kez de Lübnan'a çevrilmesine neden oldu.

Hizbullah'ın tünellerinin Hamas'ın tünellerinden çok daha gelişmiş ve "önemli ölçüde daha büyük" olduğuna inanılıyor. Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin yaptığı araştırmalara göre, Hizbullah söz konusu tünelleri 2006 yılındaki savaştan sonra kazmaya başladı ve yeraltı geçitlerinde Kuzey Kore'nin Kore savaşında geliştirdiği tinellerden ilham aldı.

Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi Kuzey Kore'nin tüneller konusunda "profesyonel bir otorite" olduğunu öne sürerek Hizbullah'ın tünellerinin İran ve Kuzey Kore koordinasyonu ile geliştirildiğini öne sürdü.

Raporda, Kuzey Kore danışmanlığındaki ekibin güney Lübnan'da "saldırı tünelleri ve altyapı tünelleri" olmak üzere iki tür tünel inşa ettiği belirtiliyor.Saldırı amaçlı tünellerin Kuzey Kore'ninkine benzer operasyonel amaçlarla kullanılması planlanıyordu ancak bu tünellerden 6'sı 2018 yılında İsrail güçleri tarafından keşfedildi.

Alma'ya göre Hizbullah'ın tünelleri komuta ve kontrol odaları, silah ve ikmal depoları ile donatılmış, motosiklet ve diğer "küçük araçları" taşımaya uygun ancak tünellerin kaç kişiyi barındırabileceğini bilinmiyor.Alma'dan Boaz Shapira, Fox News'a yaptığı açıklamada Hizbullah'ın bu tünellerin yapısını ve yerlerini özellikler gizli tutmaya çalıştığını belirtti.

Lübnan'dan fırlatılan İHA, İsrail kentindeki binayı vurdu

Lübnan'dan fırlatılan bir insan hava aracı (İHA), İsrail'in kuzeyindeki Nahariya kentinde yüksek bir binayı vurdu.

İsrail ordusu, olayda yaralanan olmadığını ve ikinci bir İHA'nın da İsrail hava sahasına girdiğini söyledi ancak ayrıntı vermekten kaçındı.

BM İnsan Hakları Şefi Volker Türk'ten uluslararası İsrail çağrısı
BM İnsan Hakları Şefi Volker Türkten uluslararası İsrail çağrısı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Şefi Volker Türk, Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi'nin açılışında yaptığı konuşmada, ülkelerin İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında uluslararası hukuku “açıkça hiçe saymasına” karşı harekete geçmelerini istedi.

Gazze'de 11 aydır süren savaşın sona erdirilmesinin öncelikli olduğunu söyleyen Türk, “Devletler, durumun ne olursa olsun BMGK'nın bağlayıcı kararları ve Uluslararası Adalet Divanı'nın emirleri de dahil olmak üzere uluslararası hukukun açıkça göz ardı edilmesini kabul etmemelidir ve edemez” dedi.

BM'nin en üst mahkemesi tarafından Temmuz ayında yayınlanan ve İsrail'in işgalini yasadışı olarak niteleyen bir görüşe atıfta bulunan Türk, bu durumun “kapsamlı bir şekilde ele alınması” gerektiğini söyledi.

Kısa süreliğine açılan Kral Hüseyin Sınır Kapısı yeniden çift yönlü kapatıldı

Ürdün İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü, Kral Hüseyin Sınır Kapısı'nın bir sonraki duyuruya kadar çift yönlü olarak tekrar kapatıldığını açıkladı.

Dün 3 İsraillinin öldüğü silahlı saldırı sonrası kapatılan ancak sonrasında kısa süreliğine açılan Kral Hüseyin Sınır Kapısı'na ilişkin yapılan açıklamada, sınır kapısını kullanacak kişilere herhangi bir değişiklik konusunda basını takip ederek yapılacak açıklamalara uymaları çağırısında bulunuldu.

İsrail’den Hama kırsalına hava saldırısı: 14 ölü

İsrail, Suriye’de askeri tesislere hava saldırısı gerçekleştirdi. Suriye’nin Hama kırsalındaki Masyaf çevresine dün gece gerçekleştirilen saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiği, 43 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Adı açıklanmayan Suriyeli bir askeri kaynak, Lübnan'ın kuzeybatısından Suriye'nin orta bölümündeki bazı askeri mevzileri hedef alan bir hava saldırısı başlatıldığını ve hava savunma sistemlerinin füzeleri engellediğini bazılarını da düşürdüğünü söyledi.

İsrail güçlerinin saldırısında hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi Eygi için Nablus'ta tören düzenlenecek
İsrail güçlerinin saldırısında hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi Eygi için Nablusta tören düzenlenecek

İşgal altındaki Filistin toprağı Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi (26) için Filistinlilerin düzenleyeceği cenaze merasimi bugün saat 14.00'te başlayacak. Askeri kortejin düzenleneceği cenaze töreninde, naaşın hastaneden ambulansa yaklaşık bir kilometre boyunca taşınacağı, törene sivil toplum temsilcileri ve Filistin halkının da katılacağı belirtildi.Naaşın burada ambulansa yüklenmesinin ardından Türkiye'ye nakil için resmi işlemlerin devam edeceği bildirildi.

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırıda 6 kişi yaralandı
İsrailin Lübnana düzenlediği saldırıda 6 kişi yaralandı

Lübnan Sağlık Bakanlığı, başkent Beyrut'un yaklaşık 100 kilometre güneyindeki Hırbet Silm beldesine düzenlenen dünkü İsrail saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Hırbet Silm beldesine düzenlenen saldırıda 6 kişinin yaralandığı belirtildi.Yaralılardan 5'inin tedavilerinin sahada yapıldığı, birinin ise Tebnin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı kaydedildi.

Dışişleri'nden Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması
Dışişlerinden Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail askerleri tarafından Batı Şeria’da öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşının naklinin gecikmemesi amacıyla, naaşın uçakla doğrudan Türkiye’ye getirilmesi seçeneği üzerinde çalışıldığını duyurdu.

Keçeli sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "İsrail askerleri tarafından Batı Şeria’da öldürülen vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşının ailesine teslim edilmesi ve defni için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Merhumenin ABD’de yaşayan aile fertleriyle ve Türkiye’deki akrabalarıyla temas halindeyiz.Bu aşamada, otopsi raporunun Filistinli yetkililer tarafından Kudüs Başkonsolosluğumuza iletilmesi beklenmektedir. Takip eden süreçte, vatandaşımızın naaşının önce İsrail tarafına getirilmesi ve bilahare Ürdün üzerinden ülkemize nakli öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.

Lübnan savaşı an meselesi! İsrailli vekilden skandal sözler

Netanyahu'nun Likud partisinden milletvekili Nissim Vaturi,İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmanın tam kapsamlı bir savaşa 'birkaç gün içinde' dönüşebileceğini söyledi.

İsrail'in Kan televizyonuna konuşan Vaturi savaş için önerilerde de bulundu ve beş günlük önleyici hava bombardımanı ve ardından kara harekâtı çağrısı yaptı. Netanyahu'nun da kendisiyle aynı görüşleri paylaştığını ileri süren vekil, skandal sözlere imza attı ve "Dahiyeh Gazze gibi olacak, başka yolu yok" dedi.

Dahiyeh 2006 yılında da İsrail'in hedefi olmuştu. Bölgede yüz binlerce insan yaşıyor.

İsrailli Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz da İsrail ordusunun Gazze'de belli bir noktaya geldiğini ve ordunun artık kuzey sınırına "yoğunlaşması gerektiğini" söyledi. AFP'nin geçtiği habere göre Gantz Washington DC'de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada İran ve vekil güçlerin planlarına dikkat çekti.


İsrail'in Gazze'ye saldırılarında en az 7 Filistinli öldü

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 7 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 339. gününde devam ettiği belirtildi. Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinin gece saatlerinde hava saldırıları ve topçu atışlarına maruz kaldığı vurgulanan haberde, Gazze'nin orta kesiminde kalan Nusayrat Mülteci Kampı'nda bir eve düzenlenen hava saldırısında 3 vatandaşın öldüğü, 7 kişinin yaralandığı aktarıldı.

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kentine baskın düzenledi

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kentine ağır iş makineleri eşliğinde baskın düzenlediği bildirildi.Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail güçlerinin, Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Tulkerim kentine hava destekli baskın düzenlediği belirtildi.İsrail ordusun, ağır iş makineleriyle girdiği Tulkerim kentinde altyapıyı tahrip ettiği vurgulanan haberde, Tulkerim Mülteci Kampı'nda altyapının hasar görmesi nedeniyle iletişim ve internet hatlarının kesildiği ifade edildi.

Haberde, İsrail askerlerinin, baskına tepki gösteren Filistinli gençlere gerçek mermi kullanarak müdahale ettiğine işaret edildi.Batı Şeria'nın Nablus kentindeki Balata Mülteci Kampı'na da baskın düzenlendiği aktarılan haberde, Balata Mülteci Kampı'nda da Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında olayların çıktığı kaydedildi.

Abbas, Gazze ziyareti için çalışmaların sürdüğünü açıkladı
Abbas, Gazze ziyareti için çalışmaların sürdüğünü açıkladı

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Fetih Hareketi Merkez Komitesi Ramallah'ta Abbas başkanlığında toplandı.Abbas toplantıda Merkez Komitesi üyelerine, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarının durdurulması için uluslararası ve Arap dünyasının desteğini almak adına Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaretlerle ilgili bilgi verdi.

Abbas, savaşın durması ve Filistin devletinin, Batı Şeria ve Doğu Kudüs gibi Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçası olan Gazze'de de tüm görevlerini üstlenmesi adına yapılması planlanan Gazze ziyareti için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyeleri ise dünyanın tüm liderleri ile özgür insanlarını, "İsrail'in ABD'nin desteğiyle çocuk, kadın ve yaşlıları öldürme çılgınlığının" önüne geçmek için en iyi seçenek olan Gazze ziyaretini desteklemeye çağırdı.

Komite üyeleri, İsrail'i, Batı Şeria'daki kent ve kasabalarda uyguladığı baskın, kan dökme ve toplu cezalandırma politikasından vazgeçirmek için uluslararası topluma acil müdahale çağrısında bulundu.

Komite ayrıca, uluslararası hukuk kuruluşlarını, İsrail hapishanelerinde işkence ve her türlü kötü muameleye maruz kalan Filistinli mahkum ve esirlere karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Gazze'nin orta ve güneyindeki evlerde internet kesintisi yaşanıyor
Gazzenin orta ve güneyindeki evlerde internet kesintisi yaşanıyor

Filistin Telekomünikasyon Şirketi "Paltel", konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail'in devam eden saldırıları sebebiyle Gazze Şeridi'nin orta ve güneyinde evde internet hizmetlerinin aksadığını açıklamaktan üzüntü duyuyoruz." ifadesi kullanıldı.Açıklamada, Paltel ekiplerinin internet hizmetlerini yeniden sağlamak için çalıştığı aktarıldı.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada ise internet kesintisi sebebiyle Gazze'deki Acil Durum Operasyon Odası ile iletişim kurmakta sıkıntı yaşandığı bildirildi.İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 715’i çocuk, 11 bin 308’i kadın olmak üzere 40 bin 972 Filistinli öldü, 94 bin 761 kişi yaralandı.Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!