Son dakika:İran intikam bayrağını çekti! İsrail alarmda... BMGK'dan flaş karar: Suikast sonrası harekete geçtiler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2024 01:03

Son dakika haberi... İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırı bölgedeki tansiyonu zirveye çıkarırken bu sabah Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürüldüğü açıklandı. Hamas suikastın 'cevapsız kalmayacağını' duyururken, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney suikastın İran'da gerçekleşmesinden dolayı kendilerini sorumlu gördüklerini ve İsrail'den Haniye'nin intikamını almayı vazife kabul ettiklerini söyledi. İran'ın Kum kentindeki Cemkeran Camii'nin kubbesine Arapça “Hüseyin'in intikamı” yazılı kırmızı bayrak çekildi. İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi İravani, suikasta, "Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz." dedi. Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Haniye'ye düzenlenen suikastın ardından acil olarak toplandı.

İran: Heniyye suikastına uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye düzenlenen suikasta, "Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz." dedi.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), İran'ın talebi ve Rusya, Çin ve Cezayir'in desteğiyle acil oturumla toplandı.

"Siyonist, işgalci İsrail rejiminin terör faaliyeti sonucu Heniyye'nin suikasta uğradığını" aktaran İravani, saldırının İsrail'in bölgedeki terör ve sabotaj faaliyetlerinin devamı olduğunu dile getirdi.

İravani, İsrail'in aynı zamanda siyasi bir gündeminin de olduğunu, bölgede barış ve istikrarı önceliklendiren yeni hükümetin ilk gününe gölge düşürmek istediğini söyledi.

İran'ın söz konusu saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını dile getiren İravani, "Uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkımızı muhafaza ediyoruz." açıklamasında bulundu.

"Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz." diyen İravani, İsrail'in suç ve terör faaliyetine" kararlı şekilde cevap vereceklerini, İran'ın uluslararası hukuk ve BM Şartı ilkelerine bağlılığını teyit etti.

İravani, bölgede barışın sadece bu ilkelere saygıyla sağlanacağını belirterek, İsrail'in bölgedeki tüm ülkelere karşı saldırgan tutum içinde olduğunu söyledi.

"İsrail rejiminin savaş çığırtkanı liderlerinin" uluslararası hukukun temel ilkelerine hiçbir şekilde saygı duymadığını kaydeden İravani, ABD'nin de bu çerçevede sorumluluğu bulunduğunu göz ardı etmemek gerektiğini vurguladı.

İravani, uluslararası toplum ve BMGK'nin korkunç suçlara karşı sessiz kalmaması gerektiğinin altını çizerek, "BMGK'de 10 aydır, özellikle ABD olmak üzere yaklaşık 10 ülke, İsrail'in Gazze'de katliam ve bölgedeki kötü niyetli faaliyetlerinden sorumlu tutulmasını engelledi." ifadelerini kullandı.

Söz konusu ülkelerin sadece Filistin'in meşru müdafaa hakkını engellemediğini, aynı zamanda İsrail'in Filistin halkına karşı kıyım ve soykırımını meşrulaştırmaya çalıştığını belirten İravani, bu ülkelerin meşru müdafaa kavramının da yanlış yorumlanmasına yol açtığını söyledi.

İravani, "BMGK, İsrail'i bu saldırı eyleminden sorumlu tutmak için acilen adım atmalı." diyerek, buna yaptırım ve başka tedbirlerin dahil edilmesi gerektiğini, ancak bu şekilde uluslararası toplumun İsrail'in hain saldırılarını engelleyebileceğini kaydetti.

"İSRAİL İÇİN KIRMIZI ÇİZGİ YOK"

Filistin'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Feda Abdelhadi ise işgalci güç İsrail tarafından Filistinli sivillerin her gün daha fazla korku, acı ve kayba maruz bırakıldığına dikkati çekti.

Filistinli liderlerin Heniyye'ye yönelik suikastı en güçlü şekilde kınadığının altını çizen Abdelhadi, Filistin'de yas ilan edildiğini bildirdi.

Abdelhadi, İsrail'in "terör ve şiddeti" uluslararası hukuk, diplomasi ve insan hayatına saygıya tercih ettiğini belirterek, "İsrail için kırmızı çizgi yok. İhlal etmeyeceği hiçbir kanun ya da kural yok." dedi.

İsrail'in işgalci ordusu ve yerleşimci milisleri için hiçbir çocuk, kadın, erkek ya da bebeğin hedef dışı olmadığını ifade eden Abdelhadi, İsrailli liderlerin suçları için cezalandırılmayacaklarını düşündüklerini aktardı.

Abdelhadi, "Buna inanıyorlar çünkü şimdiye kadar hiçbir bedel ödemek zorunda kalmadılar." değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası toplumun bu gerçekle yüzleşme, suç ve saldırıları durdurma zamanının geldiğini ifade eden Abdelhadi, "İsrail, hiçbir hakka sığınarak işlediği savaş ve insanlığa karşı suçları meşrulaştıramaz." dedi.

Abdelhadi, hesap vermeye yönelik herhangi bir adım atılmadan, silah transferini durdurma dahil yaptırım ve baskı uygulanmadan İsrail'in her gün "haydut devlet" olmaya devam edeceğini söyledi.

"ORTA DOĞU'DA BİR ŞEY BAŞLARSA, TÜM DÜNYAYA YAYILIR"

Lübnan'ın BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Hadi Hachem ise Lübnan hükümeti ve halkının savaş istemediğini belirterek, "Lübnan BMGK'nin 1701 sayılı kararına tam bir şekilde bağlı olmaya devam ediyor." dedi.

Tarihin herkesi yargılayacağına işaret eden Hachem, "Mevcut durum çok acı. Gelecek karanlık. Orta Doğu'da bir şey başlarsa, tüm dünyaya yayılır." uyarısını yaptı.

 

BMGK üyelerinin bazıları Heniyye suikastını kınarken, ABD ve İngiltere İran'ı suçladı

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye düzenlenen suikastın ardından acil oturumla toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bazı üyeler suikastı kınarken, ABD ve İngiltere İran'ı suçladı.

BMGK, İran'ın talebi ve Rusya, Çin ve Cezayir'in desteğiyle acil oturumla toplandı.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Heniyye'ye yönelik suikastı güçlü şekilde kınarken, bunun BM Şartı'nın temel ilkelerini çiğnediğini dile getirdi.

Fu, "Çin, bu olayın bölgede meydana getirebileceği karışıklıktan derin endişe duyuyor." dedi.

"BU ÇILGINLIK NE ZAMAN SONA ERECEK?"

Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama ise "Felaketin eşiğindeyiz." uyarısında bulundu.

Heniyye'ye yönelik suikastı "terör faaliyeti" olarak tanımlayan Bendjama, bunun uluslararası hukuku ve İran'ın egemenliğini ihlal ettiğini kaydetti.

Bendjama, suikastın tek bir kişiyi hedef almadığını belirterek, "Saldırı, diplomatik ilişkilerin ve küresel düzenin temelini oluşturan egemenliğin kutsallığını ihlal etmiştir." ifadesini kullandı.

İsrail'in söz konusu "terör faaliyetini" en güçlü şekilde kınadıklarının altını çizen Bendjama, İsrail'in kanlı politika seçerek Gazze, Batı Şeria, Yemen, Lübnan, Suriye ve şimdi de İran'da şiddeti sürdürdüğünü söyledi.

Bendjama, "Bu çılgınlık ne zaman sona erecek?" sorusunu yönelterek, uluslararası toplumun masum kanı akarken ve uluslararası hukuk parçalarına ayrılırken sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

"BÖLGE KAYNAMA NOKTASINDA"

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanski de Heniyye'ye yönelik suikastı güçlü şekilde kınadıklarını bildirdi.

Bu olayın Gazze'de ateşkes müzakerelerine büyük darbe vurduğuna işaret eden Polyanski, "İran'ı bölgesel bir çatışmaya çekme çabaları zaten kaynama noktasında olan bölgeyi daha da istikrarsızlaştırıyor." değerlendirmesini yaptı.

Polyanski, Orta Doğu'da üst düzey siyasi ve askeri kişilere yönelik suikastların bölgeyi savaşın eşiğine getirdiğini belirterek, gerginliğin azaltılmasının hiç olmadığı kadar önemli olduğunu vurguladı.

Dmitry Polyanski, kapsamlı bölgesel savaşın engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

ABD VE İNGİLTERE İRAN'I SUÇLADI

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise İsrail'in kendini "Hizbullah ve diğer teröristlerden" koruma hakkı olduğunu belirterek sözlerine başladı.

ABD'nin İsrail'in Beyrut'un güney bölgesine düzenlediği saldırıya dahil olmadığını ifade eden Wood, "Hizbullah'ın bu saldırıdan sorumlu olduğuna dair hiçbir şüphe yok." değerlendirmesinde bulundu.

Wood, Hizbullah'ın İran'ın desteğiyle İsrail'e 8 Ekim'den beri saldırılar düzenlediğini kaydederek, BMGK üyelerinin bu saldırıları kabul etmemesi gerektiğini ifade etti.

İran'ın BMGK kararlarına uymak zorunda olduğunu belirten Wood, BMGK'nin İran'ın bölgesel barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarına karşı ilave tedbirleri gözden geçirmek zorunda olduğunu söyledi.

Wood, ABD'nin Heniyye'nin ölümüyle de bir bağlantısı olmadığını kaydetti.

"Daha geniş bir savaş kapıda değil ve bu durumun üstesinden gelinebilinir." diyen Wood, İran ve desteklediği "teröristlerin" sürekli bölgesel çatışma riskini tetiklediğini dile getirdi.

Wood, İran üzerinde nüfuzu bulunan BMGK üyelerinin Tahran'a baskıyı artırmasını talep etti.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da artan şiddetin kimsenin çıkarına olmadığının altını çizdi.

Acil itidal çağrısında bulunan Woodward, "Uzun vadeli barış, bombalar ve silahlarla sağlanamaz." ifadelerini kullandı.

İran destekli Husilerin İsrail'e saldırılarının sürdüğüne işaret eden Woodward, İran'ı suçlayarak, bunun sonlanması gerektiğini söyledi.

Woodward, İngiltere'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığının sarsılmaz olduğunu belirterek, İsrail'in meşru müdafaa hakkı bulunduğunu kaydetti.

Irak’tan Haniye'nin öldürülmesine kınama

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran’da düzenlenen suikast sonucu öldürülmesi Irak hükümeti tarafından kınandı. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, “Bu düşmanca eylem uluslararası yasalara açık bir ihlal niteliği taşımaktadır” ifadeleri kullanılarak, Irak hükümetinin ve halkının, bu zor süreçte Filistin halkının ve hükümetinin yanında durduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Bölgenin istikrarı için bir tehlike niteliği taşıyan bu eyleme karşı uluslararası toplumu tekrarlanan saldırıların ve devletlerin egemenlik ihlallerinin durdurulması için sorumluluklarını üstlenmeye ve gerekli önlemleri almaya çağrıda bulunuyoruz. Irak Cumhuriyeti, Filistin davasını ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkı da dahil olmak üzere Filistin halkının meşru haklarını destekleme konusundaki kararlılığını yinelemektedir” denildi.

Hamaney'in İsrail'in doğrudan vurulması emrini verdiği iddia edildi

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından bölgede gerilim arttı. ABD basınının aralarında iki Devrim Muhafızı'nın da bulunduğu 3 İranlı yetkiliye dayandırdığı haberlerde, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in İsrail'in doğrudan vurulması emrini verdiği iddia edildi.

Haberlerde, söz konusu emrin sabah saatlerinde Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında verildiği aktarıldı.

BMGK Haniye Suikastı sonrası acil olarak toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Haniye'ye düzenlenen suikastın ardından acil olarak toplandı.


Toplantıda gerilimin düşmesi için taraflara çağrıda bulunuldu.

ABD Temsilcisi, “Hepimizin ortak görevi gerilimi düşürmek. ABD üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edecek” açıklamasını yaptı.

Fransa Temsilcisi, “Fransa bölgede yükselen gerilimden dolayı endişe duymakta. Sorumluluk ve ihtiyat çağrısında bulunuyoruz. Her şeyi bir askeri çatışmanın yaşanmaması için tarafların gerekli önlemleri almaları gerektiğini söylüyoruz. Biz ölçülülük prensibine yeniden dikkat çekmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İngiltere Temsilcisi, “Barışa giden yol diplomatik gelişmelerden geçmekte. Geçtiğimiz haftalarda dikkatsizce düzenlenen saldırılar gördük. Biz defalarca İran’ın bölgeyi istikrarsızlaştırma hamlelerine dikkat çektik. Özellikle İran’ın vekil gruplarına füze ve roket ulaştırması bu eylemlerden yalnızca biri. Gazze’deki insani durum 40 bin Filistinlinin ölmesiyle korkunç bir duruma geldi. Gazze’de ateşkes olmalı” dedi.

Japonya Temsilcisi, “Japonya bu olayları büyük endişeyle yakından gözlemlemekte. Bölgenin bir savaşın eşiğinde olduğunu gözlemliyoruz. Diplomatik çabalar gösterilerek bunun engellenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gazze’de ateşkes çağrımızı iletmek istiyoruz” diye konuştu.

İran Temsilcisi, “Cezayir ve Çin’e bu toplantı için talepte bulunduğu için teşekkür ediyorum. Haniye’nin saldırıya uğraması sonucunda Siyonist işgal rejimi İsrail tarafından bir terör eylemi gerçekleştirildi. Bu terör eylemi sadece İsrail’in uzun süredir tekrar ettirdiği terör eylemlerinin başka bir örneği. İsrail bu eylem ile bölgedeki istikrar ve barışı hedef aldı. Bu saldırı büyük bir güven ve barış sorunu ortaya koydu. Bu suç tek başına gerçekleşmedi. İsrail’in destekçisi ABD de görmezden gelinemez. BMGK buna benzer alçak suçlara karşı sessiz kalmamalı” açıklamasını yaptı.

Filistin Temsilcisi, “Bu toplantının Rusya başkanlığının son gününde gerçekleştiğinin farkındayız. İsrail soykırım savaşını başlatalı 300 gün oldu. İsrail hala güpegündüz saldırılarını hiçbir sonuç olmadan devam ettirmekte. Bu konseyin kararlarına rağmen ateşkes çağrılarına rağmen İsrail saldırılarına devam ettirmekte. İsrail aynı zamanda sivillerin en temel ihtiyaçları engellemekte. Haniye’nin öldürülmesini kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Temsilcisi, "Bu işgalci varlık kendilerini savunduğunu iddia edemez. Bu Siyonist varlık bu sabah başka bir terör eylemi daha gerçekleştirdi. Bu Haniye’yi şehit etmekle oldu. İsrail’in Biden planı dediği planla bir terör eyleminde daha bulunuldu. İsrail’in bu saldırıları ABD olmadan sürdürülemezdi. Filistinlilere karşı sessiz kaldılar. Kongrelerine davet edip onları ayakta alkışladılar" diye konuştu.

Lübnan Temsilcisi, "Bu saldırıların başkentimize ulaştığını görüyoruz. İsrail müttefikleriyle birlikte bölgeyi savaşa çekmeye çalışıyor. Lübnan savaş istemiyor. Lübnan BMGK kararlarına saygı duymakta" dedi.

Netanyahu'dan açıklama: Bize zarar veren herkesle hesaplaşacağız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Haniye'nin öldürülmesinin ardından ulusa seslendi. Netanyahu, İsrail'in, İran'ın Husiler, Hamas ve Hizbullah olmak üzere üç ana vekiline "ezici darbeler" indirdiğini söyledi.

Haniye’ye düzenlenen suikasta değinmeyen Netanayhu, İsrail’in dün Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği saldırıda öldürdüğü Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üst düzey danışmanlarından Fuad Shukr’un Majdal Shams'a düzenlenen saldırıdan doğrudan sorumlu olduğunu belirtti.

Shukr ile hesaplaştıklarını ifade eden Netanyahu, "Bize zarar veren herkesle hesaplaşacağız. Çocuklarımıza nişan alan, vatandaşlarımızı öldüren, ülkemize zarar veren herkesle" dedi.

"HER SENARYOYA HAZIRIZ"

Beyrut'ta düzenlenen saldırının ardından İsrail’e yönelik tehditlerin arttığını ifade eden Netanyahu, "Her senaryoya hazırız. Her tehdide karşı birlik içinde ve kararlı bir şekilde duracağız" diye konuştu.
Savaşın zaman alacağını ve İsraillilerden güçlü kalmalarını isteyen Netanyahu, bir süredir savaşı sona erdirmesi için yurt içinde ve yurt dışında baskı altında olduğunu belirterek, "O zaman da bu seslere boyun eğmedim, şimdi de boyun eğmiyorum" şeklinde konuştu.
Baskılara boyun eğseydi İsrail'in Hamas ile mücadele edemeyeceğini söyleyen Netanyahu, "Son aylarda elde edilen tüm başarılar, pes etmediğimiz ve içeride ve dışarıda büyük baskılar karşısında cesur kararlar aldığımız için elde edildi. Ve size söylüyorum, bu hiç de kolay olmadı. Birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

AB’den Orta Doğu’daki taraflara itidal çağrısı

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran’da suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Orta Doğu’da tansiyon yükseldi. Avrupa Birliği (AB) Sözcüsü Peter Stano yaptığı açıklamada, Orta Doğu’daki taraflara itidal çağrısında bulunarak, "Tüm tarafları azami itidal göstermeye ve gerilimi daha da tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz. Hiçbir ülke ve hiçbir ulus Orta Doğu'da yeni bir gerginlikten kazançlı çıkmayacaktır" dedi.

 

Hizbullah’ın üst düzey isimlerinden Shukr'un cansız bedenine ulaşıldığı iddia edildi

İsrail'in, dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'a bir binaya düzenlediği saldırının ardından enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Lübnanlı güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberlerde, çalışmalar sırasında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üst düzey danışmanlarından Fuad Shukr'un cansız bedenine ulaşıldığı iddia edildi.

İsrail, dün düzenlediği saldırıda Fuad Shukr'u hedef aldığını aktarmış, Hizbullah kaynaklarından yapılan açıklamada ise Fuad Shukr’un enkaz altında olduğu iddia edilmişti. Shukr’un hayatını kaybedip kaybetmediği ise netlik kazanmamıştı. Saldırıda, 4 kişi hayatını kaybetmiş, 83 kişi de yaralanmıştı.

 

BMGK, Heniyye'ye düzenlenen suikastın ardından acil toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye düzenlenen suikastın ardından acil toplanacak.

BMGK Dönem Başkanı Rusya, toplantının bugün yerel saatle 16.00'da gerçekleşeceğini bildirdi.

Acil oturumun İran tarafından talep edildiği, talebin Rusya, Cezayir ve Çin tarafından da desteklendiği kaydedildi.

İran'ın BM Daimi Temsilciliği, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından BMGK'nin acil oturumla toplanmasını istemişti.

İran dini lideri Hamaney, Haniye’nin cenaze namazını kıldıracak

İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın yemin töreni için geldiği İran’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Haniye için yarın başkent Tahran’da cenaze töreni düzenlenecek.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ofisinden yapılan açıklamada, Haniye’nin cenaze namazını Hamaney’in kıldıracağı bildirildi. Tahran Üniversitesi’nde kılınacak namazın ardından Haniye’nin cenazesi Tahran’daki Azadi Meydanı’na kadar halkın eşliğinde götürülecek. Düzenlenecek törenin ardından Haniye’nin naaşının Katar'ın başkenti Doha'da defnedilmesi bekleniyor.

İran’dan Haniye suikastının incelenmesi için talimat

İran Genel Başsavcılığı, Haniye suikastının tüm yönlerinin incelenmesi, olası ihmal veya hatalarla ilgili yasal işlem yapılması, faillerin tutuklanıp yargılanması talimatını verdi.

İsrail Dışişleri Bakanı: Hizbullah ile savaşı önlemenin tek yolu BM’nin 1701 sayılı kararının uygulanması
İsrail Dışişleri Bakanı: Hizbullah ile savaşı önlemenin tek yolu BM’nin 1701 sayılı kararının uygulanması

Katz, Hizbullah ile artan savaş olasılığına ilişkin bazı ülkelerin dışişleri bakanlarına mektup gönderdi.

Mektupta, Gazze’de 7 Ekim’den bu yana büyük bir yıkıma yol açan İsrail’in desteklenmesini savunan Katz, Hizbullah’ın saldırılarının durdurulmasını istedi.

 

Katz, “İsrail Hizbullah ile topyekûn bir savaş istemiyor ancak bunu önlemenin tek yolu (BMGK’nin) 1701 sayılı kararın derhal uygulanmasıdır.” ifadelerine yer verdi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant: Savaş peşinde değiliz, rehine anlaşması için çalışıyoruz

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Savunma Bakanı Yoav Gallant arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin İsrail tarafından yapılan açıklamada Gallant'ın “Özellikle bu dönemde İsrail Devleti'nin rehinelerin serbest bırakılması için bir çerçeve oluşturmaya çalıştığının altını çizdiği” belirtildi.

Açıklamada Gallant'ın Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükr'ün öldürüldüğü “hassas operasyon” hakkında bilgi verdiği belirtildi. 

Görüşmede Gallant'ın operasyonu “Hizbullah'ın saldırısına ve İsrail'in kuzeyindeki Majdal Shams kasabasında 12 çocuğun öldürülmesine doğrudan bir yanıt olarak nitelendirdiği” belirtiliyor. “Bakan Gallant İsrail'in savaş istemediğini ancak IDF'nin vatandaşlarını savunmaya ve Hizbullah'ın herhangi bir saldırısına karşılık vermeye hazır olduğunu vurguladı.”

İsrail alarmda: Çok sayıda asker konuşlandırıldı
İsrail alarmda: Çok sayıda asker konuşlandırıldı

Hamas lideri Haniye’nin öldürülmesinin ardından Batı Şeria'da halk sokaklarda İsrail karşıtı gösteriler düzenliyor. 

İsrail Batı Şeria'nın El Halil kentinde Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesini kınayan Filistinlilerin gösterisi için çok sayıda askerini bölgeye yollayarak konuşlandırdı. Bölgede tansiyonun yükselmesinden endişe ediliyor.


İsrail Güvenlik Kabinesi toplandı
İsrail Güvenlik Kabinesi toplandı

İsrailli bir yetkilinin The Times of Israel'e verdiği bilgiye göre, Kirya askeri karargahında üst düzey güvenlik kabinesi toplantısı başladı.

Toplantıda Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey liderlerine yönelik suikastlara Hizbullah ve İran'ın vereceği olası tepkilerin ele alınması bekleniyor.

Haniye'nin oğlu: Babamın kanı Gazze'deki çocukların kanından daha değerli değil
Haniyenin oğlu: Babamın kanı Gazzedeki çocukların kanından daha değerli değil

Babasına İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikasta ilişkin AA muhabirine konuşan Abdusselam, "İşgalcilere 'ne kadar öldürürseniz öldürün, Filistin halkının yürüyüşünü ve devrimini durduramayacaksınız' diyoruz. Liderlere yönelik her suikast, halkımız ve İslam alemi için yeni bir devrimi canlandıracaktır." dedi.

Abdusselam, "Babamın kanı Gazzeli çocukların veya kişilerin kanından daha kıymetli olmadığı gibi bizim gözyaşlarımız da şehit ailelerinin gözyaşlarından daha kıymetli değildir." ifadelerini kullandı.

İran: ABD İsrail'in destekçisi olarak “sorumluluk” taşıyor

İran, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinde İsrail'e verdiği destek nedeniyle ABD'nin sorumluluğu olduğunu söyledi.

Daha önce İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, cinayete misilleme olarak İsrail'e “sert ceza” sözü vermişti.

İran'da cami kubbesine “intikam bayrağı” çekildi
İranda cami kubbesine “intikam bayrağı” çekildi

İran'ın Kum kentindeki Cemkeran Camii'nin kubbesine Haniye'nin öldürülmesinin ardından “intikam” anlamına gelen ve üzerinde Arapça “Hüseyin'in intikamı” yazılı kırmızı bayrak çekildi.

İntikam bayrağı en son 3 Ocak'ta Kasım Süleymani'nin mezarının bulunduğu kabristanın yakınında gerçekleşen canlı bomba saldırısının ardından göndere çekilmişti.


Haniye suikastındaki soru işaretleri
Haniye suikastındaki soru işaretleri

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin soru işaretleri tüm dünyanın gündeminde.

Saldırı İran topraklarında nasıl gerçekleşti? İsrail Haniye'nin kaldığı özel konutun konumunu nereden biliyordu? İran medyası suikastın hava güdümlü bir mermi ile gerçekleştirildiğini duyurdu ancak bunun tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Saldırıda savaş uçağı mı yoksa drone mu kullanıldığı hala belirsiz.

İsrail saldırıyı hala üstlenmedi ancak bu sabah İsrail Basın Ofisi'nin resmi Facebook hesabında Haniye'nin fotoğrafı paylaşıldı. Fotoğrafın üzerindeki 'ortadan kaldırıldı' yazısı dikkat çekerken, paylaşım kısa bir süre sonra geri çekildi.

Katar’dan Haniye suikastına tepki: Bir taraf karşı taraftaki müzakereciyi suikastla öldürürken arabuluculuk nasıl başarılı olabilir?
Katar’dan Haniye suikastına tepki: Bir taraf karşı taraftaki müzakereciyi suikastla öldürürken arabuluculuk nasıl başarılı olabilir

Katar Başbakanı Al Sani, resmi X hesabından, Haniye’nin suikasta uğramasının ardından İsrail'in, Gazze'de ateşkes ve esir takası görüşmelerine yönelik yaklaşımıyla ilgili, "Görüşmeler devam ederken siyasi suikastların ve Gazze'de sivilleri hedef alan saldırıların devam etmesi bizi şu soruyu sormaya yöneltiyor; Bir taraf karşı taraftaki müzakereciyi suikastla öldürürken arabuluculuk nasıl başarılı olabilir?" ifadelerini kullandı. 

Al Sani, barışın "ciddi ortaklara ve insan hayatına saygısızlığa karşı küresel bir duruşa" ihtiyacı olduğunu vurguladı. Katar, Mısır ve ABD, Hamas ile İsrail arasında yürütülen dolaylı müzakerelerde arabuluculuk rolü üstleniyor.

 

Saldırıda ABD parmağı var mı?

Al Jazeera Savunma Editörü Alex Gatopoulos, Haniye'nin yerini tespit etmek ve suikastı gerçekleştirmek için kullanılan istihbaratın “ABD'nin olası yardımına işaret ettiğini” iddia etti. ABD'nin bu tür istihbaratları toplama araçlarına ve yeteneğine sahip olduğunu hatırlayan Gatopoulos “Haniye'nin hangi araçlarla öldüğü önemsiz çünkü onu asıl yönlendiren istihbarattı.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesinin ardından Gazze'de ateşkesin "zorunlu" olduğunu söyledi ancak daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

ABD'DEN AÇIKLAMA: BİLGİMİZ YOK

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Haniye suikastından önceden haberdar olmadıklarını ve ABD'nin dahli bulunmadığını söyledi.

ABD SAVUNMA BAKANI AUSTIN: SALDIRIYA UĞRAMASI DURUMUNDA İSRAİL'E DESTEK VERİRİZ

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrail'in saldırıya uğraması durumunda ABD'nin yardım edeceğini belirtti.

Filipinler'e yaptığı ziyaret sırasında medya mensuplarıyla yaptığı toplantıda konuşan Austin, ABD'nin İsrail'e desteğine ilişkin mesajlar verdi. 

Austin, "Savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum. Ama İsrail saldırıya uğrarsa, elbette İsrail’in savunmasına yardım ederiz." dedi.

Mısır'dan İsrail’e tepki: Gerilimi tırmandırma politikaları
Mısırdan İsrail’e tepki: Gerilimi tırmandırma politikaları

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in "son 2 günde tehlikeli gerilimi tırmandırma" politikaları kınandı.

Bu tehlikeli tırmanışın bölgede ciddi güvenlik sonuçlarına yol açacak çatışmaları tetikleyebileceği uyarısında bulunulan açıklamada, suikast politikaları ve ülkelerin egemenliğini ihlal etmenin bölgesel çatışmalara sebep olabileceğine dikkati çekildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve uluslararası etkin güçlere, sorumlulukları gereği, Orta Doğu'da yaşanan bu gerilimin kontrolden çıkmadan önüne geçmeleri çağrısında bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmadan bölgesel gerilimin artması, durumu daha karmaşık hale getirdiği gibi İsrail'de ateşkes isteyen bir iradenin olmadığına da işaret ediyor. Bu gerilim ayrıca Mısır ve ortaklarının Gazze Şeridi'nde savaşı durdurarak Filistin halkının acılarını hafifletmenin çabalarını da baltalıyor."

Kassam Tugayları: Haniye suikastı, savaşı, yeni boyutlara taşıyan tehlikeli bir olay

Kassam Tugayları’nın Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Haniye'ye, İran’ın başkentinin kalbinde düzenlenen canice suikast; savaşı, tüm bölgede büyük etkileri olacak yeni boyutlara taşıyan önemli ve tehlikeli bir olaydır. Düşman, saldırı çemberini genişleterek, direniş liderlerine çeşitli alanlarda suikastlar düzenleyerek ve bölge ülkelerinin egemenliğini ihlal ederek yanlış hesap yaptı." ifadeleri kullanıldı.

Narsisizmin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu "kör ettiği" değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, Netanyahu’nun, "işgalcileri uçuruma sürüklediği, çöküşlerini ve Filistin topraklarından sonsuza dek yok olmalarını" hızlandırdığı savunuldu.

Açıklamada, "Artık bu siyonist ahlaksızlığa son verilmesinin, bu azgın düşmanın dizginlenmesinin, onun ortalığı karıştıran elinin kesilmesinin, saldırganlığından caydırılmasının zamanı gelmiştir. Düşmanın çeşitli alanlarda devam eden suçları nedeniyle tüm bölge ülkeleri ve halkları için tehlike çanları çalmaktadır. (Haniye suikastı), Filistin direnişini desteklemek için herkesi harekete geçirmelidir zira Filistin, tüm ümmetin ileri savunma hattıdır." ifadelerine yer verildi.

Ziyad El Nakhalah suikast sırasında aynı binadaydı
Ziyad El Nakhalah suikast sırasında aynı binadaydı

Filistin İslami Cihad lideri Ziyad El Nakhalah, Hamas lideri İsmail Haniye'nin suikasta uğradığı sırada Tahran'da onunla aynı binada, ancak farklı bir katta kalıyordu. İsrail yayın organı Kanal 12 Ziyad El Nakhalah'ın saldırıdan sağ olarak kurtulduğunu, burnunun bile kanamadığını duyurdu.İran dini lideri Hamaney, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve Filistin İslami Cihat Lideri Ziyad el Nakhalah dün Tahran'da bir araya gelmişler ve Filistin'deki son durumu ele almışlardı.

İsrail: Her türlü olasılığa hazırız

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'ın başkenti Beyrut ve İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen saldırılar sonrası, "her türlü olasılıklara hazır" olduklarını ifade etti. 

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gallant, "Arrow-3" isimli hava savunma sistemi bataryasının bulunduğu bir bölgeyi ziyaret ederek İsrail askerleriyle bir araya geldi. 

Burada yaptığı konuşmada, savaş istemediklerini iddia eden Gallant, "her türlü olasılıklara hazır olduklarını" dile getirdi.

Hamas, Haniye’nin cenazesiyle ilgili detayları duyurdu

Hamas tarafından yapılan açıklamada "İsmail Haniye'nin naaşı yarın öğleden sonra Tahran'daki cenaze töreninin ardından Doha'ya nakledilecek. Cuma günü Katar'ın başkentinde defnedilecek" ifadeleri yer aldı. 

Açıklamaya göre, Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Katar Ulusal Camii'nde düzenlenecek ayrı bir töreninin ardından Haniye'nin cenazesi Cuma günü Lusail şehrindeki Katar Devleti'nin kurucusu Jassim bin Mohammed Al Thani'nin defnedildiği mezarlığa defnedilecek.

Netanyahu Güvenlik Kabinesi'ni topluyor
Netanyahu Güvenlik Kabinesini topluyor

İsrail basınında çıkan haberlerde, Netanyahu'nun üst düzey güvenlik yetkilileriyle yerel saatle 16.00'da durum değerlendirmesi yapacağı belirtildi. Buna ek olarak Güvenlik Kabinesi'nin de toplanacağı ifade edildi.

Gazze’de can kaybı 39 bin 445’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 39 bin 445’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle 45 sivilin hayatını kaybettiği, 77 sivilin yaralandığı aktarıldı.

Tepkiler devam ediyor...

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Haniye'nin öldürülmesi "alçakça bir eylem" olarak nitelendirilirken, "İsrail varlığının uluslararası yasaları hiçe saymaya devam etmesi tüm bölgeyi ateşe sürükleyebilir" ifadeleri kullanıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesi kınanırken, olayın bölgesel istikrarsızlığın daha da artmasına yol açabileceği ifade edildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından Haniye suikastına ilişkin yapılan açıklamada, suikastın bölgeyi kaosa sürükleyeceği ve barış şansını baltalayacağı ifade edildi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İslamabad'ın, gerekçesi ne olursa olsun, yargısız infazlar ve bölge dışı cinayetler de dahil olmak üzere terörün her türlü biçimini ve tezahürünü kınadığı belirtildi. 

Ürdün, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastını "en güçlü ifadelerle" kınayarak, saldırıyı "bölgede daha fazla gerginlik ve kaosa yol açacak tırmandırıcı bir suç" olarak nitelendirdi. Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ürdün, İsrail'in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye düzenlediği suikastı en güçlü ifadelerle kınıyor." ifadeleri kullanıldı.

İran ve Filistin'de yas ilan edildi

İran'da, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikast nedeniyle 3 gün yas ilan edildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikast nedeniyle bir günlük yas ilan ettiği bildirildi.

Hamaney'den intikam açıklaması
Hamaneyden intikam açıklaması

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikastın İran'da gerçekleşmesinden dolayı kendilerini sorumlu gördüklerini ve İsrail'den Haniye'nin intikamını almayı vazife kabul ettiklerini söyledi.

Hamaney, Hamas lideri Haniye'ye Tahran'da düzenlenen suikasta ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Suikastın İran'da gerçekleşmesinden dolayı kendilerini sorumlu gördüklerini belirten Hamaney, "Suçlu ve terörist Siyonist rejim, değerli misafirimizi evimizde şehit ederek bizleri üzdü ancak aynı zamanda kendisine ağır bir ceza da hazırladı." değerlendirmesinde bulundu.

"Cesur lider" olarak adlandırdığı Haniye'ye düzenlenen suikast nedeniyle taziye dileğinde bulunan Hamaney, "İslam ümmetine, direniş cephesine, yiğit ve gururlu Filistin milletine ve özellikle Şehit Haniye'nin ailesine, hayatta kalanlara ve onunla birlikte şehit olan arkadaşı için başsağlığı ve Allah'tan bu şehitlerin derecelerini yükseltmesini diliyorum." dedi.

Hamaney, "İran topraklarında şehit edilen Haniye'nin kanının intikamını almayı vazifemiz kabul ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Wilders yine sahnede! Bir skandal açıklama daha

Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders, İsmail Haniye suikastının peşinden yine tartışma yaratacak bir açıklama yaptı. Haniye'nin fotoğrafını "Sonunda!!" notu ile paylaşan Wilders, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a da uyarıda bulundu ve "Hamaney, Nasrallah şimdi çok mutlu değiller ve muhtemelen çok iyi uyuyamayacaklar" ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: "İşgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edeceğiz"
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İşgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edeceğiz

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin, Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye suikast düzenleyen "işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edeceğini" söyledi.

Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İran, Kudüs Şehidi İsmail Haniye'nin yasını tutuyor." ifadesini kullandı.Meclis'te kendisi için düzenlenen yemin töreninde bir araya geldiği Haniye'yi "Filistin direnişinin cesur yoldaşı" olarak adlandıran Pezeşkiyan, "İki onurlu millet olan İran ve Filistin arasındaki bağ eskisinden güçlü olacak. Mazlumların direnişi her zamankinden daha kuvvetli şekilde savunulacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Saldırının İran'ın toprak bütünlüğünü de hedef aldığını belirten İran Cumhurbaşkanı, "İran, toprak bütünlüğünü, izzetini ve şerefini savunacak ve işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edecektir." ifadelerini kullandı.Pezeşkiyan, açıklamasının sonunda Kur'an- Kerim'den "Şüphesiz Allah, aziz ve intikam sahibidir." ayetini paylaştı

IDF'den ilk açıklama

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından açıklama yaptı. Hagari, “IDF bir durum değerlendirmesi yürütmektedir. Herhangi bir değişikliğe karar verilmesi halinde kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

IDF Sözcüsü Hagari, ‘yurt savunması’ politikasında şu an için bir değişiklik olmadığını ifade ederek, “Yurt savunması politikasında herhangi bir değişiklik yoktur. Şu anda IDF bir durum değerlendirmesi yürütmektedir. Herhangi bir değişikliğe karar verilmesi halinde, IDF ve İç Cephe Komutanlığı platformlarında kamuoyunu derhal bilgilendireceğiz. Haberdar olmalı ve İç Cephe Komutanlığı'nın talimatlarına göre hareket etmelisiniz” ifadelerini kullandı.

Detaylar ortaya çıkmaya başladı: Gece 02:00 civarında öldürüldü
Detaylar ortaya çıkmaya başladı: Gece 02:00 civarında öldürüldü

Washington Arap Merkezi'nin kıdemli araştırmacısı ve Beyrut Amerikan Üniversitesi'nin araştırmacılarından Rami Khouri Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada Hamas ve Hizbullah liderlerini suikastla öldürmenin uzun zamandır bilinen bir İsrail'in stratejisi olduğunu belirtti.

Suikastın nasıl gerçekleştiği henüz bilinmyor.İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Haniye'nin Tahran'ın kuzeyinde Devrim Muhafızları Ordusu'nun korumasındaki gaziler için hizmet veren bir konutta 02.00 sularında havadan atılan bir mermiyle hedef alındığını duyurdu.

Lübnan merkezli El Mayadin haber sitesi, İranlı bir kaynağa dayanarak, Tahran'da düzenlenen saldırıda Hamas lideri İsmail Haniye'yi öldüren füzenin başka bir ülkeden atıldığını, İran'ın içinden atılmadığını yazdı.ABD'li yayın organı CNN ise Hamas liderinin başkent Tahran'ın kuzeyinde kaldığı konuta isabet eden “havadan güdümlü mermi” ile öldürüldüğünü bildirdi.

 

Husilerden ilk tepki: Terör suçu

Yemen'deki Husi'ler Hamas'ın siyasi liderinin Tahran'da düzenlenen bir hava saldırısında öldürülmesinin "iğrenç bir terör suçu" olduğunu açıkladı.

Hizbullah, üst düzey komutanlarından birinin İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğrulamadı
Hizbullah, üst düzey komutanlarından birinin İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğrulamadı

Hizbullah'ın, resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun dün Beyrut'un Dahiye bölgesinde üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ü hedef alan saldırısı hakkında bilgi verildi.Açıklamada, İsrail'in Beyrut'un güneyindeki Dahiye'de sivillerin yaşadığı bir binayı hedef aldığı, saldırıda bazı sivillerin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi.

Binadaki birçok katın yıkıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Şükür'ün de saldırı esnasında söz konusu binada olduğu kaydedildi.Açıklamada, Şükür'ün halen enkaz altında olduğu, arama ve kurtarma ekiplerinin enkaz üzerinde ummalı bir şekilde çalışmalar yürüttüğü aktarıldı.

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın komutanlarından Fuad Şükür’ü öldürdüğünü duyurdu.İsrail ordusu yaptığı yazılı açıklamada, saldırının savaş uçaklarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, öldürülen komutanın Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın “sağ kolu” olduğunu iddia etti.

Açıklamada ayrıca, Şükür’ün "8 Ekim 2023’ten beri İsrail’e yönelik saldırıları yönettiği ve 27 Temmuz’daki Mecdel Şems saldırısının sorumlusu olduğu" öne sürüldü.

İran: Kanı yerde kalmayacak
İran: Kanı yerde kalmayacak

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani,Hamas lideri İsmail Haniye'nin kanının yerde kalmayacağını belirterek, "Haniye'nin Tahran'da şehadeti, Tahran, Filistin ve direniş arasındaki derin ve kırılmaz bağı güçlendirecek" dedi.


Rusya, Haniye'nin öldürülmesini kınadı: 'Kabul edilemez siyasi cinayet'

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik suikastın siyasi bir cinayet olduğunu ve bölgede gerilimin tırmanmasına yol açacağını söyledi.

Bogdanov, Rus RİA haber ajansına yaptığı açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen suikast sonucu öldürülmesine tepki gösterdi.

Söz konusu durumun çok kötü olduğunu vurgulayan Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır." ifadelerini kullandı.

Geçmişte İsrail tarafından öldürülen Hamas liderleri

Ocak 1996: İsrail, Gazze'nin Beyt Lahiya'sında Hamas'ın askeri lideri Yahya Ayyaş'a suikast düzenledi.

Mart 2004: Hamas'ın ruhani lideri Şeyh Amhid Yasin, Gazze'deki İsrail saldırısında öldürüldü.

Nisan 2004: Yasin'in halefi ve Hamas'ın kurucu ortağı Abdülaziz el-Rantisi, İsrail helikopterinin Gazze Şehri'ne düzenlediği füze saldırısında öldürüldü.

Ocak 2024: Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Salih el-Aruri, Beyrut'ta İsrail'in düzenlediği bir insansız hava aracı saldırısında öldürüldü.

Temmuz 2024: Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğradı.

Tel Aviv yönetimi, İsrail'in kuzeyini uçuşlara kapattı

İsrail basınında çıkan haberlerde, Tel Aviv'in yukarısında kalan Hadera kentinden itibaren ülkenin kuzeyindeki hava sahasının uçuşlara kapatıldığı belirtildi.Uçuş yasağının 24 saat boyunca uygulanacağı, bölgedeki kara yollarına ilişkin ise herhangi bir kısıtlama getirilmediği ifade edildi.

Abbas, Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesini kınadı ve birlik çağrısı yaptı
Abbas, Hamas lideri Haniyenin öldürülmesini kınadı ve birlik çağrısı yaptı

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberlere göre, Devlet Başkanı Abbas, Haniye'ye yönelik suikastı şiddetle kınadı. Haniye'nin öldürülmesini korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak nitelendiren Abbas, Filistin halkını da İsrail işgaline karşı direnme ve birlik olmaya davet etti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh de Haniye'nin öldürülmesini şiddetle kınadı. Hamas liderine yönelik suikastı tehlikeli gerilim olarak değerlendiren Şeyh, İsrail'in Filistin halkına karşı saldırılarını topyekûn artırdığı bu dönemde birlik ve direniş çağrısı yaptı.

İsrail basınına göre, Netanyahu'nun ofisi bakanlardan Haniye suikastına dair konuşulmamasını istedi
İsrail basınına göre, Netanyahunun ofisi bakanlardan Haniye suikastına dair konuşulmamasını istedi

İsrail Başbakanlık Ofisinin, kabine üyelerinden Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikasta dair değerlendirme yapmamalarını istediği belirtildi.

Hamas ve İran Devrim Muhafızları, Haniye'nin hayatını kaybettiği saldırının arkasında İsrail'in olduğunu açıkladı. İsrail resmi makamları ise Haniye suikastına dair sessizliğini korumaya devam ediyor.

İsrail basınında çıkan haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinin, kabine üyelerine Haniye suikastına ilişkin değerlendirmeden kaçınmalarını istediği belirtildi.

Türkiye'den peş peşe tepkiler

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz" ifadeleri yer aldı.


Beyaz Saray'dan ilk açıklama

Beyaz Saray, Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördüklerini bildirdi. CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisinin açıklamasında, " İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük." ifadesi kullanıldı.Yetkilinin konuyla ilgili detaylı bilgi vermediği aktarıldı.

Haniye'nin son görüntüleri
Haniyenin son görüntüleri

İran medyası, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Salı günü suikasta uğramadan önce Tahran'da çekilmiş son fotoğrafını yayınladı. Haniye fotoğrafta "Direniş" simgelerinin yer aldığı bir tema parkında, El Aksa camii modelinin yanında duruyor. IRNA haber ajansı ise Haniye'nin Tahran'daki son görüntülerini bir video haline getirdi.


İsrail ordusu yorum yapmaktan kaçınıyor
İsrail ordusu yorum yapmaktan kaçınıyor

İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Haniye’ye yönelik İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. AA muhabirinin telefonla ulaştığı İsrail Ordu Sözcülüğü Birimi yetkilisi, “Haniye’nin Tahran’da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?” yönündeki soruya, “Bu konuda yorum yapmıyoruz.” şeklinde cevap verdi.

Hamas: Cevapsız kalmayacak

AFP haber ajansının geçtiği bilgilere göre, Hamas  liderin öldürülmesinin 'cevapsız kalmayacağını' duyurdu. Hamas'ın üst düzey yetkilisi Musa Ebu Marzuk, yaptığı açıklamada, "Lider İsmail Haniye'nin öldürülmesi korkakça bir eylemdir ve cevapsız kalmayacaktır." dedi.


İsrail'den ilk tepki

İsrail'in aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikast sonucu öldürülmesini memnuniyetle karşıladı.

Eliyahu, sosyal medya hesabından Haniye suikastına ilişkin paylaşımda bulundu.

Haniye suikastının barış getireceğini iddia eden Eliyahu, "Haniye'nin ölümü dünyayı daha güzel hale getirecek." ifadesini kullandı.

Aşırı sağcı Bakan, Hamas liderine hakaret ederek, "Artık hayali barış/teslimiyet anlaşmaları yok." yorumunda bulundu.

İsmail Haniye kimdir? Neden İran'daydı?
İsmail Haniye kimdir Neden İrandaydı

1962 yılında Filistin'deki mülteci kamplarından birinde doğdu. Genç yaştan itibaren Filistin davasına dahil oldu.İsrail, Haniye’ye 1989 yılındaki ilk Filistin ayaklanması sırasında üç yıl hapis cezası verdi.1992 yılında hapisten çıkan Haniye ardından İsrail ile Lübnan arasındaki sahipsiz topraklara sürüldü. Yanında birçok Hamas lideri de bulunuyordu. Sürgün sonrası Gazze’ye geri döndü. 1997 yılında Hamas’ın ruhani liderinin ofisinin yönetimine getirildi ve pozisyonunu güçlendirdi. Haniye 2006 yılında, Hamas’ın seçim zaferi sonrasında, Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa getirildi.

Ancak bir yıl sonra, El Fetih ile Hamas arasında Gazze’de yaşanan ve bir hafta süren kanlı güç savaşının sonunda görevden alındı.Haniye görevden almayı "anayasaya aykırı olduğunu" savunarak kabul etmedi ve hükümetinin "Filistin halkına karşı olan ulusal sorumluluklarından vazgeçmeyeceğini" söyleyerek Gazze’yi yönetmeye devam etti.Haniye, 6 Mayıs 2017'de İslami Direniş Hareketi Şura Konseyi tarafından Halid Mişal'in yerine Hamas'ın siyasi büro başkanı seçildi.Bu, grubun yapısındaki en yüksek pozisyon olarak kabul ediliyor.Haniye kısa bir süre sonra Hamas'ın "diplomatik" bir karargahının bulunduğu ve önceki krizlerde İsrail ile bazı müzakerelerin yürütüldüğü Katar'a sürgüne gitti.Grubu uzaktan yönetmesine rağmen Haniye, Gazze'de Hamas'ın diğer liderlerinden ve kurucularından destek aldı.

3 OĞLU VE 4 TORUNU ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu.Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Haniye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" söylemişti.Haniye'nin, İsrail ordusunun Ramazan Bayramı'nda düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Haniye de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.İsrail basınına göre, "Haniye'nin oğullarına düzenlenen suikast, İsrail ordusu ve istihbaratının işbirliğiyle" gerçekleştirilmişti.

NEDEN İRAN'DAYDI?

İsmail Haniye dün Tahran'da İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmıştı.

İran'da olağanüstü toplantı

İran Devrim Muhafızları, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'daki ikametgahında öldürülmesiyle ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu bugün, Hamas lideri İsmail Haniye'ye düzenlenen suikasta ilişkin olağanüstü toplanacak. İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızai toplantıya ilişkin bilgi verdi.Rızai, "İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, bugün, Şehit Haniye’ye düzenlenen terör saldırısına ilişkin olağanüstü toplanacak." dedi.

Suikasta tepkiler sürüyor
Suikasta tepkiler sürüyor

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesi kınanırken, olayın bölgesel istikrarsızlığın daha da artmasına yol açabileceği ifade edildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından Haniye suikastına ilişkin yapılan açıklamada, suikastın bölgeyi kaosa sürükleyeceği ve barış şansını baltalayacağı ifade edildi.

Hamas lideri Haniye öldürüldü
Hamas lideri Haniye öldürüldü

İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.


timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!