Son dakika… Han Yunus’a tahliye emri verip saldırı uyarısı yapmışlardı... İsrail sahra hastanesini bombaladı! 31 kişi hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2024 10:09

İsrail’in Gazze’ye saldırılarının 295’inci gününde daha önce güvenli bölge ilan ettiği Han Yunus’a saldırı düzenleneceğini açıklayarak Gazzelileri bir kez daha yerinden ediyor. Telefonlara yollanan sms ve ses mesajlarıyla duyurulan tahliye emrinde bölgeye çok şiddetli saldırılar düzenleneceği duyuruldu. Filistinliler Han Yunus'tan kaçarken sahra hastanesini bombalayan İsrail 31 kişiyi katletti.

İsrail'in Lübnan'ın güneyine hava saldırıları düzenlediği bildirildi

Hizbullah'a yakın El-Meyadin televizyonunun haberine göre, İsrail jetleri Lübnan'ın güneyinde dört farklı yere saldırı düzenledi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, saldırıya uğradığı belirtilen yerlerdeki patlamalar ve hareket halindeki ambulanslar dikkat çekti.

El Meyadin'in haberine göre, saldırıya uğrayan yerler, Lübnan'ın güneyindeki Hiyam, Kfarkilla, Teyrharfa ve Sur şehri yakınlarında bulunan Burc El-Şimali isimli yerleşim birimi.

Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair henüz bir bilgi yansımadı.

 

Netanyahu: Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek

İsrail Başbakanlık Ofisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Netanyahu, çoğunlukla Dürzilerin yaşadığı Mecdel Şems beldesine düzenlenen ve 10 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan Lübnan Hizbullahı'nı sorumlu tuttu.

Netanyahu, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek." ifadesini kullandı.

 

Hizbullah İsrail'i Suriye'de vurdu: 11 kişi öldü

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail'in kuzeyinde Golan Tepeleri'nde çoğunluğu Dürzi nüfusun yaşadığı Mecdel Şems beldesine düzenlenen ve bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükseldi.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı, saldırıda 6'sı ağır 24 yaralı olduğunu aktardı. İsrail ordusu, "ellerindeki istihbarat ve yaptıkları değerlendirme sonucunda" roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiğini belirterek, Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu açıkladı.

Lübnan Hizbullahı ise Mecdel Şems'te meydana gelen saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlayarak, "olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını" vurguladı.

İSRAİL'DE SİYASET VE GÜVENLİK TEŞKİLATINDA GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Öte yandan, ABD seyahatindeki İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Dürzi beldesi Mecdel Şems'e yapılan saldırı hakkında bilgilendirilmesinin ardından mümkün olan en kısa sürede İsrail'e dönmek için talimat verdiği bildirildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi, ikinci bir açıklamasında ABD seyahatindeki Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Mecdel Şems'e yönelik saldırının ardından ülkeye dönüş uçuşunu erkene çekme kararını eleştiriler üzere verdiği iddialarının "uydurma" olduğunu savundu.

Netanyahu'nun katılacağı güvenlik kabinesinin yerel saatle 16.00'da toplanacağı belirtildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar, dış istihbarat teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea ve diğer üst düzey isimlerle Mecdel Şems'teki saldırıyı görüştü.

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, askeri kurmay kademesi ve üst düzey güvenlik yetkilileri Gallant'a "Hizbullah'a verilecek yanıta ilişkin seçenekleri" sundu.

Gallant, "olası eylem planlarını değerlendirdiği ve güvenlik kademesine bunlara uygun hareket etmesi talimatı" verdi.

Abu Dabi merkezli Sky News Arabiya gazetesine konuşan İsrailli bir güvenlik kaynağı, "Tel Aviv'in Hizbullah'a güçlü bir karşılık vereceğini ancak savaş başlatmak istemediklerini" söyledi.

İSRAİL'DE AŞIRI SAĞCI KOALİSYON ORTAKLARINDAN SERT KARŞILIK ÇAĞRISI

İsrail'de Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon ortaklarından, Lübnan ile savaşa gidilmesi çağrıları yükseldi.

Maliye Bakanı aşırı sağcı Bezalel Smotrich, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırı karşısında "Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın başıyla tüm Lübnan'ın bedel ödemesi gerektiğini, harekete geçmek gerektiğini" belirtti.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir de basına yaptığı açıklamada, Hizbullah ile 8 Ekim'den itibaren savaş halinde olduklarını, "düşmanı yenmeleri gerektiğini" dile getirerek "karar alıcı platformların bu gerçekliği kabul etmeyi 10 aydır reddettiği" ifadeleriyle kendisinin alınmadığı güvenlik kabinesine tepki gösterdi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant'ı "bölgedeki çatışmayı idare etmekle" suçlayan Ben-Gvir, Başbakan'dan kabineyi gerekirse telefon bağlantısıyla toplayarak "hemen kuzeyde savaş kararı" almasını talep etti.

Sosyal medyada, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesinde saldırı alarmlarının çaldığı ve yerleşim alanında bir noktada güçlü bir patlama meydana geldiği görüntüler paylaşıldı.

İsrail, 1967'de çoğu Suriye toprağı sayılan kuzeyindeki Golan Tepeleri'ni işgal etti. Uluslararası hukuka göre İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki varlığı işgal sayılıyor.

Hizbullah Hareketi, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 4 mensubunun öldüğünü duyurmuştu. Lübnan Hizbullahı tarafından İsrail'in kuzeyindeki bölgelere akşam saatlerinde füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenlenmişti. İsrail ordusu ve Lübnan Hizbullahı arasında 7 Ekim 2023'ten itibaren sınır hattında şiddeti tırmanan çatışmalar yaşanıyor.

 

Lübnan: Sivillerin hedef alınması uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Lübnan hükümeti, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne düzenlenen saldırı hakkında yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, "Sivillerin hedef alınması uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve insanlık ilkelerine aykırıdır" ifadelerini kullandı.
İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nin kuzeyindeki Majdal Shams'a düzenlenen saldırının ardından açıklama yapan Lübnan hükümeti, saldırıyı kınayarak, "Sivillerin hedef alınması uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve insanlık ilkelerine aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Hükümet, Hizbullah ve İsrail güçleri arasında aylardır devam eden çatışmaların "derhal durdurulması" çağrısında bulundu.


Netanyahu, ABD’den dönüşünü Golan Tepeleri saldırısı sonrası erkene çekti

ABD’de temaslarda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nin kuzeyindeki Majdal Shams'a düzenlenen saldırının ardından ABD’den İsrail’e dönüşünü erkene çekti. Netanyahu’nun uçağının mümkün olan en erken saatte kalkması talimatı verdiği ifade edildi.

Netanyahu'ya yakın bir kaynak uçağın TSİ 01.00’de ABD’nin başkenti Washington DC’den kalkacağını belirtti.

İsrail'in Gazze'de "güvenli" olduğunu iddia ettiği bölgelerdeki saldırılarında 54 kişi öldü
İsrailin Gazzede güvenli olduğunu iddia ettiği bölgelerdeki saldırılarında 54 kişi öldü

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nde "güvenli" olduğunu iddia ettiği bölgelerde, 1 günde düzenlediği saldırılarda, 54 Filistinli hayatını kaybetti.

 

Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, binlerce yerinden edilmiş insanın barındığı Deyr el-Belah'taki okula düzenlenen saldırıda 15'i çocuk ve 8'i kadın, 31 can kaybının olduğu, onlarca kişinin yaralandığı aktarıldı.

 

Gazze'deki hükümetin Sağlık Bakanlığı ise Han Yunus'ta İsrail ordusunun daha önce "güvenli" olduğunu iddia ettiği bölgelerde sabah düzenlediği saldırılarda 23 Filistinlinin öldüğünü ve 89 kişinin yaralandığını açıkladı.

Gazze'de bilanço giderek ağırlaşıyor

İsrail'in 295 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde son 48 saatte 83 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 39 bin 258'e yükseldi.



Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 48 saatte 7 saldırı gerçekleştirdiği, 83 Filistinlinin Filistinlinin hayatını kaybettiği, 186 Filistinlinin de yaralandığı duyuruldu. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 39 bin 258'e, yaralananların sayısının 90 bin 589'a yükseldiği aktarıldı.

ABD: Husilerin 6 insansız hava aracını imha ettik

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) sosyal medya platformu X hesabından konuya ilişkin açıklama yapıldı.

 

Açıklamada, ABD kuvvetleri tarafından son 24 saat içinde Husilerin kontrolündeki bir bölgede 6 İHA ve Yemen açıklarında 3 insansız yüzey aracının (USV) imha edildiği kaydedildi.

 

Bu silahların bölgedeki ticari gemiler için yakın bir tehdit oluşturduğu savunulan açıklamada, ABD'nin bu eyleminin seyrüsefer özgürlüğünü korumak ve uluslararası suları daha güvenli hale getirmek adına yapıldığı ifade edildi.

İsrail sahra hastanesini vurdu! Çok sayıda ölü ve yaralı var
İsrail sahra hastanesini vurdu Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail bu sabah erken saatlerde Han Yunus için yeni bir tahliye emri vermiş, bölgedeki Hamas hedeflerine şiddetli saldırılar yapacağını duyurmuştu.



Filistinliler Han Yunus'tan kaçmaya çalışırken İsrail Gazze Şeridi'ne hava saldırısı düzenledi.



İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Deyr Belah kentinde bulunan Hadice Okulundaki sahra hastanesini bombalaması sonucu 31 Filistinli öldü, onlarca kişi yaralandı.

Han Yunus için yeniden tahliye emri: Çok sert şekilde saldıracağız!

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta sürdürdüğü saldırılar nedeniyle yaklaşık 182 bin Filistinli yerinden edilmişti. İsrail ordusu bu sabah erken saatlerde bir tahliye emri daha yayınladı.

İsrail ordusu, Han Yunus'un güney bölgelerine yönelik son toplu tahliyeyi SMS, telefon aramaları, kaydedilmiş sesli mesajlar ve Arapça medya yayınları aracılığıyla duyurdu.


GÜVENLİ ALAN DEYİP GEÇEN HAFTA VURMUŞLARDI

Tahliye emri, geçen hafta savaşın yıkıma uğrattığı güney kentinin doğu bölgelerinin boşaltılmasının ardından geldi ve tahminen 180,000 Filistinliyi dört gün içinde ve çok az eşyayla kaçmak zorunda bıraktı.

IDF son emrinde Han Yunus'ta “terör örgütüne karşı güçlü bir şekilde hareket edileceğini” söyledi ve Hamas'ı “Gazze sakinlerini canlı kalkan olarak” kullanmakla suçladı.

TAHLİYE EMRİ VERİP TAHLİYE BİTMEDEN VURDULAR

Han Yunus'un doğu bölgelerinin geçen hafta boşaltılması emredilmiş ve İsrail güçleri insanların bölgeyi terk etmesi için uyarıda bulunduktan birkaç dakika sonra saldırıya geçmişti.

Ordu, son tahliye emrinin Hamas'ın “insani yardım” bölgesi olarak tanımlanan bir alanda “terörist altyapıya” sahip olduğu yönündeki “istihbarata” dayandığını söyledi.


BM’DEN KINAMA

BM kuruluşları İsrail'in Gazze'deki sivil nüfusu kitlesel olarak yerinden etme politikasını ve daha önce İsrail tarafından “güvenli bölge” ilan edilen alanlara yönelik askeri saldırılarını sert bir dille eleştirdi.

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda 10 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze Sivil Savunma Birimi tarafından Telegram'dan yapılan açıklamada, İsrail'in, Gazze'nin orta kesimindeki ez-Zuveyde beldesinde ve güneydeki Han Yunus şehrinde iki eve saldırdığı belirtildi.



Saldırıda 6 kişinin hayatını kaybettiği bilgisine yer verildi.



Han Yunus'un Ketibe Mahallesindeki El-Erneb Caddesi üzerinde bulunan Filistinlilere yapılan saldırı sonucunda 2 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı. Gazze şehrinin batısında bulunan El-Emel Oteli yakınlarına da saldırı düzenlendiği ve 2 can kaybı olduğu kaydedildi.

Saldırıya uğrayan bölgelerde çok sayıda Filistinlinin yaralandığı bilgisine yer verilen açıklamada, yaralı sayısı hakkında kesin bir sayı verilmedi.

Ateşkes görüşmelerinde CIA de masaya oturuyor
Ateşkes görüşmelerinde CIA de masaya oturuyor

CIA Başkanı William Burns’ün yarın Roma’da, İsrailli, Katarlı ve Mısırlı yetkililerle Gazze’de ateşkesi görüşeceği açıklandı.



İsrail ile Hamas arasında esir takasını içeren Gazze Şeridi’nde ateşkes görüşmelerine yönelik çabalar devam ediyor. ABD basınında yer alan haberlerde, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’nın Başkanı William Burns'ün İtalya’nın başkenti Roma’da pazar günü Gazze Şeridi’nde ateşkes gündemiyle İsrailli, Katarlı ve Mısırlı yetkililerle bir araya gelmesinin beklendiği ifade edildi.



Adı açıklanmayan yetkililere dayandırılan haberlerde, görüşmede ateşkes anlaşmasındaki boşluklara ilişkin detaylı müzakereler beklenmediği belirtilerek, bunun yerine ana gündem maddesinin “ileriye dönük strateji” olduğu aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!