Son dakika...Hamas cevabını Mısır ve Katar'a iletti... Blinken basın toplantısında açıkladı: Hamas'tan ateşkes teklifine yanıt!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2024 08:12

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 250 gündür devam ediyor. Hamas, ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan Gazze Şeridi'ndeki ateşkes önerisine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a iletti. ABD medyası ise Yahya Sinwar'ın yakın zamanda Hamas'a bir mesaj gönderdiğini ve ateşkese karşı olduğunu öne sürdü. Ateşkes için çalışmalar devam ederken İsrail Lübnan sınırındaki tansiyon da giderek yükseliyor. Katar'da basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken Hamas'ın ateşkes planında değişiklik istediğini açıkladı.

Hamas'tan Blinken'a tepki

Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Hamas’ın ateşkes teklifine verdiği yanıtta çok sayıda değişiklik talep ettiği yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Hamdan, Hamas’ın ateşkes teklifine verdiği yanıtta değişiklik talep ettiğini yalanlayarak, Blinken'ın Gazze Şeridi’ndeki savaş için “çözümün değil sorunun bir parçası” olduğunu söyledi.

Katar’dan bağımsız Filistin devleti vurgusu

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Abdulrahman Al Thani, “kalıcı bir çözüme ulaşılabilmesi” için uzlaşma yolları aradıklarını da ifade ederek, bağımsız Filistin devletinin gerekliliğini vurguladı.



Katar Başbakanı Gazze savaşına “geçici önlemler” yerine “kalıcı bir çözüm” bulunması gerektiğini sözlerine ekledi. “Adil bir çözümün” 1967 sınırlarına dayanan ve başkenti Doğu Kudüs olan egemen bir Filistin devletinin kurulmasına yol açması gerektiğini söyleyen Al Thani, bu egemen devletin de İsrail ile barış ve güven içinde birlikte yaşaması gerektiğini kaydetti.

Gazze'de bilanço ağırlaşıyor

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki katliamlarına 250 gündür devam ediyor. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 3 saldırıda 38 kişinin hayatını kaybettiği, 100 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Açıklamada, 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 37 bin 202’ye, yaralı sayısının ise 84 bin 932'ye yükseldiği kaydedildi.

'Hamas ateşkes teklifinde değişiklik istedi’
Hamas ateşkes teklifinde değişiklik istedi’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar'ın başkenti Doha'da yürütülen ateşkes görüşmelerinin ardından bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.



Blinken “12 gün önce ABD Başkanı Joe Biden ateşkes anlaşmasını ortaya koydu. Dünyanın tamamı bu teklifin arkasında durdu. Hamas masadaki teklife birkaç değişiklik önerdi” sözleriyle henüz ateşkes anlaşmasının imzalanması konusunda yol alınmadığını belirtti.



“Mısırlı meslektaşlarımla ve bugün de Katarlı meslektaşlarımla görüştüm. Hamas 2 hafta boyunca bekleyip daha fazla değişiklik istedi. Ben Hamas adına konuşamam. Bölge halkının geleceği konusunda verilecek karar tek taraftan gelmeyecek” dedi.



“Ortaklarımızla aylarca bu plan üzerinde çalıştık, önümüzdeki haftalarda yeni anlaşmalar öne süreceğiz. Güvenlik ve yeniden inşa konusunda prensipler olacak” diyen Antony Blinken masadaki teklif üzerinde değişiklikler ya da eklemeler olacağının sinyalini de verdi.



“Bu yeni ateşkes teklifini çatışmaları sonsuza kadar durdurmak ve kalıcı barış için kullanacağız” diyen ABD Dışişleri Bakanı daha refah içinde ve entegre olmuş bir bölge elde etmenin hedefleri olduğunun da altını çizdi.

İsrail'e 70 roket daha atıldı
İsraile 70 roket daha atıldı

İsrail Ordusundan yapılan açıklamada Hizbullah'ın 70 roket daha fırlattığı, roketlerden bir kısmının engellendiği, çoğunun boş araziye isabet ettiği ve can kaybı yaşanmadığı ifade edildi. Roketli saldırıların ardından İsrail'in farklı noktalarından uyarı sirenleri duyuldu. Bölgeye bu sabah atılan roket sayısı böylece 160'a yükseldi.

İtfaiye ve Kurtarma Servisi, Hizbullah'ın roket saldırılarının 3 noktada yangınlara neden olduğunu ve 21 itfaiye ekibi ve sekiz uçağın yangını söndürmek için çalışmalar yürüttüğünü duyurdu.

 

BM raporu: Hamas da İsrail de savaş suçlarından sorumlu

Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, Türkiye ve Mısır’da İsrail-Hamas savaşının mağdurlarıyla yaptıkları görüşmelere ilişkin rapor hazırladı. Raporda, İsrail’in de Hamas’ın da savaş ve insanlığa karşı suç işledikleri ifade edildi.

 

Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu raporunda, “BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu bugün yayınladığı yeni raporunda, İsrail yetkililerinin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yürütülen askeri operasyonlar ve saldırılar sırasında işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu olduğunu belirtti. Komisyon ayrıca Filistinli silahlı grupların İsrail'de işlenen savaş suçlarından da sorumlu olduğunu tespit etti” ifadeleri kullanıldı.

ABD Savunma Bakanı Austin, İsrailli mevkidaşı Gallant ile görüştü
ABD Savunma Bakanı Austin, İsrailli mevkidaşı Gallant ile görüştü

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile telefonda görüştü. İki bakan, Lübnan-İsrail sınırındaki son gelişmeleri değerlendirdi ve Austin, 4 rehinenin kurtarıldığı operasyon konusunda Gallant’ı tebrik etti.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşerek 4 İsrailli rehinenin kurtarılması ve ailelerine teslim edilmesi dolayısıyla kendisini tebrik etti. Görüşmede Lübnan Hizbullah'ının artan saldırganlığının ardından İsrail-Lübnan sınırı boyunca gerilimin azaltılmasına yönelik çabalar ele alındı. Ayrıca Bakan Gallant'a İsrail'in kapsamlı ateşkes ve rehine anlaşmasına verdiği destek için teşekkür etti ve anlaşmayı kabul etme sorumluluğunun Hamas'ta olduğu konusunda mutabık kaldılar” denildi.

ABD medyası: Sinwar ateşkes anlaşmasından memnun değil
ABD medyası: Sinwar ateşkes anlaşmasından memnun değil

İsrail’in aylardır her yerde aradığı Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinwar, Katarlı ve Mısırlı yetkililerle bir anlaşmaya varmak isteyen Hamas yetkililerine yakın zamanda gönderdiği bir mesajda, "İsrailliler tam istediğimiz yerde" dedi.

ABD'li Wall Street Journal gazetesinin iddiasına göre, Sinwar mesajında İsrail'in savaştan kaybedecek çok daha fazla şeyi olduğunu vurguladı ve Cezayir Savaşı'ndaki sivil kayıpları örnek göstererek, can kayıplarının “gerekli fedakarlıklar” olduğunu söyledi.

WSJ'nin ateşkes anlaşmasından memnun olmadığını öne sürdüğü Sinwar, Hamas yetkililerine gönderdiği mesajda, "Savaşı kaybetmediğimiz müddetçe, bu tür temaslar derhal sonlandırılmalıdır. Savaşa aylarca devam edebilme kapasitemiz var." dedi.

80'den fazla roket atıldı, Hizbullah komutanı öldürüldü
80den fazla roket atıldı, Hizbullah komutanı öldürüldü

İsrail'in dün gece geç saatlerde güney Lübnan'daki Jouya köyüne düzenlediği saldırıda aralarında Hizbullah'ın üst düzey komutanı Taleb Abdullah'ın da bulunduğu en az dört kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Lübnan medyasında yer alan haberlere göre, Hizbullah dün kuzey bölgesine yaklaşık 80 roket fırlattı. İsrail'in karşı saldırısı Hizbullah'ı bir toplantı sırasında hedef aldı. Hizbullah'tan yapılan açıklamada Taleb Abdullah'ın Kudüs yolunda şehit olduğu belirtildi.

BM ABD iskelesi kullanıldı iddialarını inceliyor

Dün Ürdün'de düzenlenen Gazze konulu konferansta konuşan BM insani yardım şefi Martin Griffiths, İsrail'in yüzlerce masum sivili öldürdüğü saldırıda, ABD'nin Gazze'de kurduğu iskelenin kullanıp kullanılmadığını incelediklerini duyurdu. Griffiths, Nuseyrat saldırısının ardından, iskeleyle ilgili operasyonların askıya alındığını belirterek "iddialar doğruysa çok endişe verici çünkü bu gelecekte yapılacak herhangi bir insani müdahaleyi riske atabilir" dedi.

ABD: "Hamas'ın Katar ve Mısır'a ilettiği bu cevabı aldık ve şu anda değerlendiriyoruz"
ABD: Hamasın Katar ve Mısıra ilettiği bu cevabı aldık ve şu anda değerlendiriyoruz

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Hamas'ın, Mısır ve Katar'a ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan Gazze Şeridi'ndeki ateşkes önerisine ilişkin cevabını aldıklarını belirterek, "Hamas'ın Katar ve Mısır'a ilettiği bu cevabı aldık ve şu anda değerlendiriyoruz" dedi.

İsrail başkentinden gelen ilk açıklamada, ismini vermeyen bir yetkili yanıtın "ret" anlamında değerlendirildiğini söyledi.

Hamas ateşkes önerisine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a iletti

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki ateşkes önerisine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a iletti. Hamas, Gazze'de ateşkes anlaşmasına olumlu baktıklarını ve hazır olduklarını belirterek, "Yanıt, Filistin halkımızın çıkarlarına ve Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırının tamamen durdurulması gerekliliğine öncelik vermektedir" dedi.

Katar ve Mısır, Hamas'ın ateşkes önerisine ilişkin cevap verdiğini doğrulayarak, "İki ülke ABD ile ortak arabuluculuk çabalarının bir anlaşmaya varılana kadar devam edeceğini ve arabulucuların yanıtı inceleyerek sonraki adımlar konusunda ilgili taraflarla koordinasyon içinde olacaklarını teyit etmektedir" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!