Güncelleme Tarihi:
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan: İsrail yeni bir maceraya kalkışır ve İran çıkarlarına karşı hareket ederse bundan sonraki tepkimiz hızlı ve maksimum seviyede olacaktır.
Irak’ta Bağdat’ın güneyinde Haşdi Şabi'ye ait karargahta patlama meydana geldi.
Haşdi Şabi de Babil kuzeyindeki Kalsu üssündeki ordu karargahına saldırdığını doğruladı.
Babil Valiliği'nden yapılan ise açıklamada "Kalsu üssündeki dron saldırısında 5 patlama oldu." dendi.
İsrail ile İran arasında gerçekleştirilen karşılıklı saldırılar gündemi meşgul etse de İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanı aralıksız devam ediyor. Gazze Şeridi’nin güneyinde milyonlarca yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah kentine düzenlenmesi beklenen İsrail operasyonu ise bugün İtalya’da gerçekleştirilen G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından yeniden gündeme geldi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Refah’ta şu anda 1,4 milyon insan var ve bunların çoğu Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerindeki yerlerinden edilerek buraya gelmiş durumda. İnsanların buradaki çatışmadan kaçabilmelerini sağlayacak bir plan henüz görmedik. İnsanlar büyük ölçüde tehlikeden uzakta olsalar bile, Refah'ta oldukça önemli bir sivil nüfus da geride kalacaktır. Büyük bir askeri operasyonun bu nüfus için korkunç sonuçları olacağına inanıyoruz” dedi.
Washington yönetiminin Refah operasyonuna olan tavrına değinen Blinken, “Refah'ta büyük çapta askeri operasyonlar düzenlenmesi bizim desteklemediğimiz bir şey. Bu hedefe başka yollarla ulaşılabileceğine inanıyoruz. Bu hafta da dahil son birkaç haftadır İsrail ile bu konuda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
İsrail'in İran'a yanıtının ardından konuşan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan CNN International Muhabiri Erin Burnett'ın yayınında İsrail’i "Sadece maksimum düzeyde gerçekleştirileceğini ve onlar adına üzüntü verici olacağını söyleyebilirim. Detaylar ülkemin silahlı kuvvetleri tarafından planlandı. Birkaç aydır bazı İsrailli yetkililerin Gazze’de kazanmak için İsrail’in nükleer silah kullanması gerektiğini defalarca tekrarladığına tanık olduk. Ve Amerika’nın İsrail’deki macera peşinde koşan rejime daha fazla dikkat etmesi ve odaklanması gerektiğini düşünüyorum" sözleriyle uyardı.
G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından yayınlanan ortak bildiride, İran hükümetinin kötü niyetli ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerinden sorumlu tutulacağı belirtilerek, “Artan istikrarsızlaştırıcı girişimlere karşılık daha fazla yaptırım uygulamaya veya başka önlemler almaya hazırız” ifadeleri kullanıldı. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İsrail'in İran'a yönelik saldırısında ABD'nin "son dakikada bilgilendirildiğini" söyledi.
İsrail saldırısının ardından İran’ın başkenti Tahran’da sokaklara dökülen yüzlerce kişi İsrail’i protesto etti. Tahran Üniversitesi’nde kalınan cuma namazı sonrası toplanan halk “Kahrolsun ABD” , “Kahrolsun İsrail” ve “İsrail yok olacak, Filistin kazanacak” sloganları eşliğinde İnkılap Meydanı’na yürüdü. İsrail aleyhinde slogan atan İranlılar, Filistin ve İran bayrakları taşıdı.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 4 saldırıda 42 kişinin hayatını kaybettiği, 63 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Açıklamada, saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 34 bin 12’ye, yaralı sayısının ise 76 bin 833’e yükseldiği kaydedildi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus medyasına yaptığı açıklamada, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail tarafı ve temsilcilerimiz arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Bu görüşmede İsrail tarafına İran’ın gerginlik istemediğini açıkça ifade ettik” dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile karşı tarafın talebi üzerine bir görüşme gerçekleştirdi
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, New York’ta CNN International’de Erin Burnett’e röportaj verdi.
Abdullahiyan, “İsrail rejiminin yeniden maceraya soyunması ve İran'ın çıkarlarına karşı eylemlerde bulunması halinde bir sonraki yanıtımız hızlı ve en üst düzeyde olacaktır" dedi.
İsrail’in “bir önceki hatayı” tekrarlamamasını umduklarını söyleyen Abdullahiyan, “Eğer İsrail rejimi aynı hatayı tekrarlarsa yanıtımız sert ve nihai olacak” ifadelerini kullandı.
İranlı Bakan, uyarının Tahran'daki İsviçre Büyükelçiliği aracılığıyla Beyaz Saray'a iletildiğini kaydederek, “Batı Asya’da tansiyonu yükseltmek ya da krize neden olmak amacında değiliz” dedi.
“Olabilecek bir saldırıya yanıtın detayları silahlı kuvvetlerimiz tarafından tasarlandı” diyen Bakan Abdullahiyan, herhangi bir İsrail eyleminin ABD tarafından durdurulacağını ve Beyaz Saray’ın “macera arayışındaki İsrail’e izin vermeyeceğini” umduklarını söyledi. Abdullahiyan, “İran’ın İsrail’e geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği saldırıdaki amacı uyarmak, eşit eylemde bulunmak ve karşılık verecek araçlara sahip olduğumuzun bilinmesini sağlamaktı” dedi.
İran tarafından en az 300 füze ve dron fırlatıldığını aktaran İranlı Bakan, bunun "asgari çerçevede kaldığını" ve İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna yönelik saldırısına karşılık olarak "meşru savunma" eylemi olduğunu söyledi. Abdullahiyan, “Karşılıklı operasyonlarımız asgari düzeyde gerçekleştirildi. Çünkü birden fazla noktayı vurmayı hedeflemiyorduk” açıklamasını yaptı.
İsrailli resmi güvenlik ve hükümet kaynakları The Jerusalem Post'a yaptıkları açıklamada İsrail'in uğradığı saldırıya karşı misilleme yaptığını vurgulayarak "Göze göz, dişe diş." dediler.
İran tarafında ise derin bir sessizlik hakim. İran televizyonları ülkedeki sakin sokakların görüntülerini yayınlayıp İsrail saldırını küçümserken Tasnim haber ajansı ise "İran'ın İsfahan kentinde sükûnet hâkim, halk İsrail saldırısı haberiyle alay ediyor" başlığını attı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 Dışişleri Bakanları toplantısında bakanların bir yandan İran ve İsrail arasında artan gerilimi ele alırken, "yoğun bir şekilde Gazze'ye de odaklandıklarını" söyledi.
Ateşkes görüşmelerine de değinen Blinken, anlaşmaya Hamas'ın engel olduğunu iddia etti.
Blinken "Gazze halkı ve ateşkes arasında duran tek şey Hamas" dedi ve Hamas'ın İsrail'in "cömert önerilerini" reddettiğini savundu.
Blinken ayrıca, İsrail'in daha fazla yardım, daha çok sayıda geçiş noktası ve daha iyi dağıtım gibi insani yardım taahhütlerini hızla uygulaması çağrısında bulundu.
Blinken "Önemli bir ilerleme gördük ama bunun sürmesi ve Gazze genelinde dağıtım olması gerekiyor" dedi.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ile ilgili olarak bugün yaptığı açıklamada, “İran'la ilgili haberlere ilişkin olarak: Herkesi gelecekte de gerilimin azaltılmasına katkıda bulunmaya devam etmeye çağırıyoruz. Gerginliğin azaltılması günün gündemi olmaya devam ediyor. Bunu tüm dost ve müttefiklerimizle konuşacağız ve onlarla bu doğrultuda birlikte çalışacağız” dedi.
G7 grubunun dışişleri bakanları İtalya'nın Capri kentinde düzenlenen zirve öncesi 'tüm tarafları' Orta Doğu'da gerginliğin düşürülmesi için harekete geçmeye çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı: İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği’ne yaptığı uluslararası hukuka aykırı saldırıyla başlayan gerilimin, son gelişmelerin ardından kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski bulunmaktadır. Hadiseleri yakından takip etmekteyiz. Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz.
İsrail'in İran'a gerçekleştirdiği saldırının yankıları sürüyor. SpaceX’in CEO'su Elon Musk, İsrail'in saldırısına yönelik sosyal medya platformu X üzerinden paylaşım yaptı. Musk paylaşımında, "Roketleri birbirimize değil, yıldızlara göndermeliyiz" ifadelerini kullandı.
İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, İran'a gerçekleştirilen saldırı sonrası sosyal medya hesabından tek kelimelik bir açıklamada bulundu. Ben Gvir'in İbranice tek kelimelik gönderisi kabaca "topal" veya "zayıf" anlamına geliyor.
Yarı resmi İran haber ajansı Tasnim ise İsrailli bakanın sosyal medya paylaşımına "İsrailli yetkililer kendileriyle dalga geçiyor!" cevabını verdi.
ABD, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliğinin yolunu açacak olan ve geniş destek gören bir Birleşmiş Milletler karar tasarısını veto etti.
15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada 12 lehte, ABD aleyhte oy kullandı; İngiltere ile İsviçre çekimser kaldı. Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya 'evet' oyu verdi.
Suriye Savunma Bakanlığı, İsrail'in füzeler kullanarak ülkenin güneyindeki hava savunma tesislerini hedef aldığını duyurdu. Suriye Devlet Haber Ajansı Sana saldırının maddi hasara yol açtığını bildirirken Associated Press ise Suriye'nin bu bölgesinin bugün İsrail'in hedefi olan İran kenti İsfahan'ın hemen batısında olduğuna dikkat çekti
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani İran'a yönelik saldırı haberinin ardından 'gerginliğin azaltılması' çağrısında bulundu.
Tahran ile Batı arasında uzun süredir arabuluculuk yapan Umman, İran medyasının İsfahan kenti yakınlarında patlamalar duyulduğunu bildirmesinin ardından İran'a yönelik "İsrail saldırısını" kınadığını açıkladı.
Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Durumu yakından takip ediyoruz. İtalya'da yapılacak G7 toplantısında durumu dışişleri bakanlarıyla ele alacağız." dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian da durumu yakından takip ettiklerini duyurarak, "Gerilimi daha da tırmandıracak her türlü eyleme karşı çıkıyoruz" açıklamasında bulundu.
AB başkanı Ursula von der Leyen, İran'daki saldırının ardından her iki tarafı da 'daha fazla eylemden kaçınmaya' çağırdı..
Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot, Hollanda'nın İran'daki durumu yakından izlediğini vurguladı ve "Orta Doğu'da son dönemde yaşanan gelişmeler endişe verici. Gerilimin daha fazla tırmanmaması büyük önem taşıyor" dedi.
İran'dan yapılan son açıklamada "Derhal misilleme planımız yok, saldırıyı kimin yaptığı net değil" ifadesi yer aldı. Üst düzey İranlı yetkili yaptığı açıklamada olayın yabancı kaynağının doğrulanamadığını vurguladı.
Yaklaşık bir saat önce İranlı bir analist ise İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "İsfahan'da hava savunma sistemleri tarafından düşürülen mini insansız hava araçlarının İran içinden sızan kişiler tarafından uçurulduğunu" söyledi ve saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiği yönündeki haberleri küçümsedi.
CNN Türk Washington Temsilcisi Yunus Paksoy İran saldırısı sonrası ABD medyasından gelen açıklamaları söyle özetledi;
-Saldırı sınırlıydı.
-İnsansız hava araçları ile gerçekleştirildi.
-Nükleer tesisler hedef alınmadı.
-ABD gün içinde bilgilendirildi.
-ABD bu saldırıyı onaylanmadı ve uygun bulunmadı.
İsrail'deki ABD büyükelçiliği , İsrail'in İran topraklarını hedef almasının ardından büyükelçilik çalışanlarının İsrail toprakları içindeki seyahatini kısıtladığını açıkladı. Duyuru personelin ve ailelerinin "bir sonraki duyuruya kadar" Tel Aviv, Kudüs ve Be'er Sheva bölgelerinin dışına çıkmasını yasaklıyor.
İran Devrim Muhafızları'na yakın yarı resmi Tasnim haber ajansı, "İsfahan'daki nükleer sahası tamamen güven altında" başlıklı bir video yayınladı.Videoda İsfahan Nükleer Teknoloji Merkezi yakınında saatini kontrol eden bir adam görülüyor.
Kamera daha sonra hava savunma bataryasına benzeyen bir şeyin etrafında duran birkaç askeri gösteriyor. Dünya Nükleer Birliği'ne göre İsfahan Nükleer Teknoloji Merkezi'nde uranyum hekzaflorür üreten bir uranyum dönüştürme tesisi bulunuyor.
Tasnim news agency, closely affiliated to the IRGC, has published this video with the caption: "Isfahan's nuclear site is completely safe". pic.twitter.com/rHAxJmGGuJ
— Ghoncheh Habibiazad | غنچه (@GhonchehAzad) April 19, 2024
İran devlet medyasının aktardığına göre orduda görevli bir general, İsfahan'da herhangi bir hasar bildirilmediğini söyledi. General, "İsfahan'da duyulan güçlü ses, hava savunmasının şüpheli cisimlere ateş açmasından kaynaklandı. Herhangi bir hasar meydana gelmedi" dedi.
İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, “Gece meydana gelen patlama sesi İsfahan’daki hava savunma sisteminin, tanımlanamayan şüpheli bir cisme yönelik açtığı ateş sonucu gerçekleşti. Bu saldırı hiçbir zarara yol açmadı. Nükleer tesislerimizde bir sıkıntı yok” dedi.
İran devlet haber ajansı IRNA, Tahran'daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda uçuşların yeniden başladığını bildirdi.
İsfahan eyaletinde meydana gelen patlamalar nedeniyle daha önce İran'ın büyük bölümünde uçuşlar askıya alınmıştı.
Avustralya hükümeti vatandaşlarından İsrail ve Filistin topraklarını terk etmelerini istedi. Resmi seyahat sayfasında yer alan açıklamada "Hem İsrail'de hem de Filistin'de bulunan Avustralyalılara, güvenli olması halinde yola çıkmalarını tavsiye ediyoruz" ifadeleri yer aldı.
Yapılan uyarıda ayrıca Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'ndaki operasyonların artan güvenlik endişeleri nedeni ile kısa sürede duraklatılabileceği belirtildi.
İsrail'in hedefi olan İsfahan büyük bir askeri hava üssüne ev sahipliği yapıyor. İran'ın uranyum zenginleştirme programının merkezi olan Natanz şehri de dahil olmak üzere İran'ın birçok nükleer tesisi bu eyalette bulunuyor.
İsfahan’dan ilk görüntüler gelirken, İran basını ülkeye yönelik herhangi bir füze saldırısının gerçekleşmediğini İsfahan’da duyulan patlama seslerinin ise gerçekleşen küçük çaplı İHA saldırısına yönelik hava savunma sisteminin karşılık vermesinden kaynaklandığını belirtti.
ABD'li yetkililer İsrail'in İran'a karşı askeri operasyon düzenlediğini doğruladı ancak bu operasyonla ilgili detayları açıklamadı. CNN'in aktardığına göre bir yetkili "Biz bu müdahaleyi onaylamadık" dedi. ABD'den yapılan açıklamada, İsrail'in İran'a düzenleyeceği saldırıyı günün erken saatlerinde Biden yönetimine bildirdiği belirtildi.
CNN'e göre İsrail ABD'li mevkidaşlarına İran'ın nükleer tesislerinin hedef alınmayacağına dair güvence verdi. İki ABD'li yetkili de Amerikan CBS News kanalına yaptıkları açıklamada bir İsrail'in İran'ı vurduğunu doğruladı.
İran Devlet Medyası, İsfahan'daki nükleer tesislerin tamamıyla güvende olduğunu hava savunma sistemlerinin aktif hale getirildiğini duyurdu.
İran devlet televizyonu IRIB, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin basın ofisinin "konseyin acil toplandığına dair yabancı basında çıkan haberleri yalanladığını" açıkladı.
İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliğine düzenlediği saldırı ile iki ülke arasında yaşanan gerginlik, İran’ın dron ve roketlerle gerçekleştirdiği misilleme ile dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Bu saldırının ardından güvenlik kaynakları bu sabaha karşı İsrail’in İran’a saldırı düzenlediğini duyurdu.
İran’ın Hava Kuvvetlerine ev sahipliği yapan İsfahan kentindeki havalimanı ve çevresinde patlama seslerinin duyulduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca Suriye ve Irak’taki İran hedeflerinin de saldırı altında olduğu belirtildi.