Güncelleme Tarihi:
İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...
Uluslararası Af Örgütü Genel Sektreteri Agnes Callamard yaptığı açıklamada, mahkemenin kararı “Filistinlileri daha fazla acı çekmekten ve telafisi mümkün olmayan zararlardan korumaya yardımcı olabilecek önemli bir adım” olarak nitelendirdi.
Callamard, “Karar, dünyanın İsrail’in Gazze Şeridi nüfusunu yok etmek için acımasız bir askeri politika yürütmesine ve Filistinlilere karşı benzeri görülmemiş bir ölçekte ölüm, dehşet ve acıya yol açmasına sessiz kalmayacağına dair açık bir mesaj gönderiyor” dedi.
UAD’nin kararının tek başına Gazzelilerin yaşadığı zulme son vermeyeceğini belirten Callamard, “İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını durdurması için İsrail üzerinde etkili ve birlik içinde uygulanması gereken bir baskıya duyulan acil ihtiyacı ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.
Ateşkes çağrısı yapan Callamard, “Mahkeme tarafından emredilmemiş olsa da tüm tarafların derhal ateşkes ilan etmesi, geçici tedbirlerin uygulanması ile benzeri görülmemiş sivil acıların sona erdirilmesi için en etkili şarttır” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin kararına dair yaptığı açıklamada "Uluslararası Adalet Divanı'nın açıkladığı tedbirlerin, Filistin'de akan kanın durdurulması için çok önemli bir fırsat teşkil ettiğini düşünüyoruz. Adalet Divanının İsrail'in Filistin halkına saldırılarına ilişkin açıkladığı ihtiyati tedbir kararının İsrail tarafından derhal ve tam olarak uygulanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Güney Afrika tarafından yapılan açıklamada UAD tarafından hızla alınan kararlara teşekkür edilerek, "İhtiyati tedbirleri memnuniyetle karşılıyoruz ve İsrail'in mahkeme kararlarının uygulanmasını engelleyecek hareketlerde bulunmayacağını umuyoruz. Ayrıca karar Filistin halkı için adalet arayışında önemli bir dönüm noktası" denildi. Ayrıca açıklamada, Güney Afrika'nın Gazze'deki Filistinlilerin haklarını korumak için küresel kurumlar bünyesinde hareket etmeye devam edeceği aktarıldı.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez resmi X hesabından yaptığı açıklamada "Uluslararası Adalet Divanı'nın kararını memnuniyetle karşılıyoruz ve tarafları geçici tedbirleri uygulamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Hamas, UAD kararının ardından yaptığı açıklamada "Uluslararası Adalet Divanı'nın kararı, İsrail'in izole edilmesine ve Gazze'deki suçlarının açığa çıkmasına katkıda bulunan önemli bir gelişmedir" ifadelerini kullandı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Uluslararası Adalet Divanı’nın bugün kararıyla ilgili “Her ülke gibi İsrail'in kendini savunma hakkı vardır” diyerek İsrail’in kendisini savunmaya devam edeceğini belirtti.
Netanyahu, İsrail’in kendisini Hamas’a karşı savunmaya devam edeceğini belirterek açıklamalarında şu ifadeleri kullandı;
“İsrail'in uluslararası hukuka bağlılığı sarsılmazdır. Ülkemizi ve halkımızı savunmaya devam etme yönündeki kutsal bağlılığımız da aynı derecede sarsılmazdır. Her ülke gibi İsrail'in kendini savunma hakkı vardır.”
“İsrail'e yöneltilen soykırım suçlaması yalnızca yanlış değil, aynı zamanda çirkindir ve her yerdeki saygın insanlar bunu reddetmelidir.”
“Vatanımızı ve milletimizi savunmak için gereğini yapmaya devam edeceğiz.”
Mahkemenin kararlarını açıklamasının ardından Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Al-Maliki’den açıklama geldi. Maliki, Uluslararası Adalet Divanı'nın verdiği kararın memnuniyetle karşılandığını ifade ederek, "UAD yargıçları gerçekleri ve hukuku değerlendirmiştir, insanlık ve uluslararası hukuk lehine karar verdiler. İşgalci güç İsrail de dahil olmak üzere tüm devletleri, mahkeme tarafından alınan tüm tedbirlerin uygulanmasını sağlamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Mahkeme kararlarının bağlayıcı bir yasal yükümlülük olduğunu kaydeden Maliki, "Devletler artık İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına yönelik soykırım savaşını durdurmak ve suç ortağı olmamak için yasal yükümlülüklere sahip. UAD kararı, hiçbir devletin hukukun üstünde olmadığına dair önemli bir göstergesi. Filistin, bu cesur dayanışma adımını atan Güney Afrika halkı ve hükümetine sonsuz minnettar. Adaletin yerini bulması için Güney Afrika ve diğer ülkelerle yakın iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
UAD, bugün İsrail aleyhine davanın görülmesine esastan hükmetti. Mahkeme İsrail'in 'dosyanın reddi' talebini reddederek İsrail'in alması gereken ihtiyati tedbir kararlarını sıraladı.
Adalet Divanı, İsrail aleyhindeki soykırım davasında ihtiyati tedbirlerin uygulanmasına karar vererek, İsrail aleyhindeki iddiaların “makul seviyede” ispatladığına hükmetti. Divan başkanı ABD’li yargıç Joan E. Donoghue, Gazze'de yaşanan insani dramın son derece farkında olduklarını ve can kayıplarından derin endişe duyduklarını ifade etti. Yargıç Donoghue, mahkemenin İsrail'in BM’nin Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğuna hükmederek, İsrail’in “davanın reddi talebinin reddedildiğini” açıkladı.
SOYKIRIM HÜKÜMLERİ KAPSAMINA GİRİYOR
Donoghue, Güney Afrika tarafından İsrail’e yöneltilen suçlamalarla İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin bir kısmının BM’nin Soykırım Sözleşmesi'nin hükümleri kapsamına girdiğini ifade etti. İsrail’in yürüttüğü askeri operasyonun Gazze’de çok sayıda ölüme, yaralanmaya, büyük çaplı yıkıma, nüfusun büyük bir kısmının zorunlu göçüne ve sivil altyapının büyük ölçüde zarar görmesine neden olduğunu vurgulayan Donogue, Gazze’deki Filistinlilerin Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki “korunan grup” tanımına girdiğini belirtti.
İSRAİL SOYKIRIMI ENGELLEMEK İÇİN TÜM ÖNLEMLERİ ALMALI
Güney Afrika’nın mahkemeden “Gazze’deki operasyonların acilen durdurulması yönünde tedbir kararı alınması” talebini de hükme bağlayan Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in “Gazze’de soykırımı engellemek için tüm önlemleri almasına” hükmetti. Donoghue, 17 yargıcın oyuyla hükme bağlanan söz konusu kararda 15 yargıcın lehte, 2 yargıcın da aleyhte oy kullandığını belirtti. Divan ayrıca İsrail'in soykırım davasında kullanılabilecek her türlü delilin yok edilmesini önlemesi gerektiğini, Gazze'de soykırıma teşvik sayılabilecek her türlü açıklamaları önlemesi ve cezalandırması gerektiğini vurguladı.
BİR AY İÇİNDE RAPOR SUNMALI
Mahkeme, 16’ya karşı 1 oyla İsrail’e 1 ay içerisinde mahkemeye Gazze’de soykırımın engellenmesi için hangi tedbirlerin alındığına dair rapor sunma zorunluluğu getirilmesine de karar verdi. Yargıç Donoghue, söz konusu kararın İsrail için uluslararası hukuki yükümlülükler doğurduğunu ifade etti.Uluslararası Adalet Divanı ayrıca 16’ya karşı 1 oy ile Gazze’ye acil insani yardım ulaştırılmasının garanti altına alınabilmesi için İsrail’in acil ve etkili tedbirler almak zorunda olduğuna hükmetti.
İSRAİLLİ YETKİLİLERİN SOYKIRIMI İŞARET EDEN AÇIKLAMALARINA YER VERİLDİ
Yargıç Donoghue, mahkemenin kararında İsrail hükümet yetkililerinin “soykırımı” işaret eden açıklamalarını da hatırlattı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Gazze'nin tamamıyla kuşatma altına alınma emri verdiğini hatırlatan Donoghue, İsrail'in "insansı hayvanlarla" savaştığı ve “Gazze halkının hepsini imha edecekleri" yönündeki ifadelerine yer verdi. Donoghue ayrıca İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Gazze’de “herkesin sorumlu” olduğuna ilişkin açıklamalarını hatırlattı.
Filistin Kızılayı’nın bugün yaptığı açıklamasında “İsrail tankları, Han Yunus'taki PRCS Al-Amal Hastanesi’nin çevresini hedefleyerek yoğun ateş altına alıyor. Çok sayıda yaralı olduğu bildirildi ve ekiplerimiz onlara ulaşamıyor” dedi. Yetkililer hastanenin kuşatma altında olduğuna dikkat çekti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Süleymaniye kentinde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli enerji şirketi Dana Gas'ın işlettiği Kormor Gaz Tesisi'ne SİHA saldırısı düzenlendi. SİHA’nın tesisteki akaryakıt deposuna isabet etmesi sonucu yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda itfaiye aracı sevk edildi.
Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırılarında son 24 saatte 183 kişinin hayatını kaybettiği, 377 kişinin yaralandığı duyuruldu. Çok sayıda yaralının hala enkaz altında ve yollarda olduğu, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin yaralılara ulaşamadığı aktarıldı.
Son verilerle birlikte İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 26 bin 83’e, yaralıların sayısının ise 64 bin 487'ye yükseldiği bildirildi.
Al Jazeera İsrail'in Han Yunus'a yönelik bombardımanının sabaha kadar sürdüğünü yazdı ve Nasr Hastanesi çevresine yerleştirilen keskin nişancıların hastaneden çıkan sivilleri hedef aldığını duyurdu.
New York Times gazetesine konuşan ABD'li yetkililer 3 Ocak'ta İran'ın Kerman kentine düzenlenen ve 84 kişinin hayatını kaybettiği kanlı saldırı öncesi ABD'nin İran'a gizli bir uyarıda bulunduğunu öne sürdüler.
İsmi açıklanmayan yetkililer, ABD'nin DAEŞ'in planladığı saldırı hakkında istihbarata sahip olduğunu ve bu konuda uyarıda bulunduğunu belirtirken, ABD'nin İran'la diplomatik ilişkisi bulunmadığından, uyarının İran'a nasıl iletildiği belirsizliğini koruyor. Söz konusu iddia daha önce Wall Street Journal tarafından da dile getirilmişti.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehineleri serbest bırakmaya yönelik devam eden çabalar hakkında bir görüşme gerçekleştirdi.Gallant, Austin ve ABD hükümetine rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çeşitli çabalara katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Öte yandan Beyaz Saray, rehinelerin serbest bırakılması ve daha uzun süreli bir ateşkes konusundaki müzakereleri ilerletmek için CIA direktörü William J. Burns'ü önümüzdeki günlerde üst düzey İsrailli, Mısırlı ve Katarlı yetkililerle görüşmek üzere Avrupa'ya gönderiyor.
İsrail Savunma Bakanlığı Genel Müdürü Eyal Zamir, Washington'a yaptığı çalışma ziyaretini tamamladı. İsrail medyası, ABD ve İsrail'in büyük bir silah anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşma, İsrail ordusuna 25 adet F-35, 25 adet F15 AI savaş uçağı ile 12 adet Apache model savaş helikopteri sağlanmasını içeriyor.
Kanal 12 televizyonu, nihai anlaşmanın imzalandığını ancak İsrail'in silahları daha erken almak için çabaladığını öne sürerken Times of İsrael bu iddiayı yalanladı.
Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasında ilk kararını bugün, TSİ 15:00’te açıklayacak.Çoğu hukukçu mahkemenin, Güney Afrika’nın ihtiyati tedbir talebini veya bazı önleyici talepleri kabul edeceğini düşünüyor.
Hollanda’nın Lahey kentinde görülecek davada Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor da bulunacak.Öte yandan İsrail, bu taleplerin reddedileceği görüşünde.İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy “Tabii ki mahkemenin, Güney Afrika’nın yönelttiği bu tamamen absürt suçlamaları kabul edilemez bulacağını bekliyoruz” diyor.