Güncelleme Tarihi:
İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...
İran’ın İsrail’e yönelik 13 Nisan’da düzenlediği füzeli ve insansız hava araçlı (İHA) saldırısı dünya gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Avrupa Parlamentosu (AP) bugün İran’ın gerçekleştirdiği saldırıyı kınayarak, daha faza yaptırım uygulanmasını içeren bir kararı oyladı.
Parlamentoda bugün yapılan oylamada, karar 20 üyeye karşı 357 üyenin lehte oyuyla kabul edilirken, 58 üye de çekimser kaldı. Oylamanın ardından AP tarafından karara ilişkin yapılan açıklamada, “İran’ın 13 ve 14 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği saldırıları kınayan Parlamento, bölgesel güvenliği tehdit eden bu saldırılardan duyduğu ciddi endişeyi dile getirir.
İsrail ve vatandaşlarının güvenliğine tam desteklerini yineleyen üyeler, İran saldırısı öncesinde ve sırasında İran’ın Lübnan’daki vekillleri Hizbullah ve Yemen’deki Husi isyancılar tarafından Galon Tepeleri ve İsrail topraklarına eş zamanlı olarak gerçekleştirilen roket atışlarını kınadı” denildi.
Ayrıca 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran konsolosluğuna düzenlenen ve İsrail’e atfedilen saldırıdan dolayı üzüntü duyulduğu belirtilen açıklamada, “Karar, uluslararası hukuk çerçevesinde her durumda saygı gösterilmesi gereken diplomatik ve konsolosluk binalarının dokunulmazlığı ilkesinin önemini hatırlatır” ifadeleri kullanıldı.
Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, Belçika kalkınma ajansı Enabel'den bir çalışan ve oğlunun İsrail'in güney Gazze'ye düzenlediği saldırıda öldürülmesinin ardından İsrail büyükelçisini çağırdı. Lahbib, X üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu kabul edilemez eylemi kınamak ve bir açıklama talep etmek için İsrail büyükelçisini çağıracağım" dedi.
İsrail ordusu, Refah'ta gerçekleştirilecek operasyon için hazırlıklarının tamamlandığını ve operasyonun tarihinin kabine tarafından belirleneceğini hükümete bildirdi.
Ordu, kara harekâtının başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ve merkezinde konumlanan 162. Tugay'ın hazırlıklar kapsamında güneydeki Refah kentine yaklaştığını da sözlerine ekledi.
İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırımı sürerken, dünyaca ünlü Meta teknoloji şirketinin İsrail’in katliamlarında payı olduğu iddia edildi.
“Filistin İçin Teknoloji” adlı platformun kurucularından olan yazılım mühendisi Paul Biggar'ın yayınladığı raporlar, İsrail’in canlı hedeflerin yerini belirlemek üzere kullandığı Lavender adlı yapay zeka programının WhatsApp mesajlaşma platformundan yardım aldığını ortaya koydu.
Meta'nın İsrail ordusuna WhatsApp gruplarını belirli kişilerle paylaşan Filistinliler hakkında bilgi sağladığı iddia edilirken, İsrail'in ise Lavender programı üzerinden WhatsApp ile bağlantı kurarak potansiyel hedeflerin yerini belirlediği belirtildi.
Dev teknoloji şirketinin Filistin'deki katliama ortak olduğuna yönelik iddialar Meta'nın mahremiyet ilkesine yönelik şüphelere neden olurken, WhatsApp ise yaptığı açıklamada iddiaları reddetti.
Raporların doğruluğuna dair hiçbir kanıt olmadığını söyleyen firma sözcüsü, “Hiçbir hükümete toplu bilgi sağlamıyoruz. Meta on yılı aşkın bir süredir tutarlı şeffaflık raporları sunmaktadır ve bunlar WhatsApp bilgilerinin talep edildiği sınırlı durumları içermektedir” dedi.
Filistin Sağlık Bakanlığı tarafında yapılan açıklamada, son 24 saatte İsrail ordusunun sivillere yönelik düzenlediği 5 saldırıda 43 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 64 Filistinlinin ise yaralandığı aktarıldı.Saldırıların başladığı tarihten bu yana ortaya çıkan bilançonun da yer aldığı açıklamada, 6 ayı aşkın süredir devam eden saldırılarda yaşamını yitiren sivillerin sayısının 34 bin 305’e, yaralıların sayısının ise 77 bin 293’e yükseldiği belirtildi.
Han Yunus'un sivil savunma dairesi başkanı Yamen Ebu Süleyman, Gazze'deki toplu mezarlarda bulunan 392 cesetten yalnızca 65'inin kimliğinin belirlendiğini söyledi. Ebu Süleyman, bazı kurbanların işkence görmüş olabileceğine işaret ederek, ileri düzeyde çürüme veya parçalanma nedeniyle cesetlerin geri kalanının kimliğinin belirlenemediğini söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden, ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’nda yapılan oylamalarla kabul edilen, İsrail, Ukrayna ve Tayvan’a 95 milyar dolar desteği öngören güvenlik tasarısını imzaladı.
Kızıldeniz'de görev yapan Yunan savaş gemisi Husi İHA'larına ateş açtı. Yunan basını olayın sabah 05:15'te gerçekleştiğini yazdı.
Yunan Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre, bölgede bulunan Yunan firkateyninin hava radarı, sabah saat 5.15'te sekiz insansız hava aracı tespit etti.
Bunlardan ikisi, 'Hydra' isimli fırkateynin koruma sağladığı, bir gemiyen doğru ilerlemeye başladı. İki İHA 5 deniz mili yaklaştığında Hydra 127 mm'lik baş topuyla ateş açtı.
Haberde iki İHA'nın isabet aldığı ve Yunan geminin görevine 2 saat boyunca devam ettiği bilgilerine yer verildi.
Lübnan medyası, İsrail'in kuzeydoğu Lübnan'ın Baalbek Bölgesi'ne hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde hedeflenen bölgeden dumanların yükseldiği görülüyor. Geçmişte Hizbullah'ın kalesi olarak tanımlanan Baalbek, İsrail sınırına yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Hamas'ın üst düzey bir siyasi yetkilisi Associated Press'e, grubun İsrail'le beş yıl veya daha uzun süreli bir ateşkes yapmaya istekli olduğunu ve öncesinde bağımsız bir Filistin devleti kurulursa silahlarını bırakıp bir siyasi partiye dönüşeceğini söyledi.
Halil el-Hayya'nın verdiği bir röportajda yaptığı yorumlar, aylardır süren ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girdiği bir dönemde geldi.
İstanbul'da AP'ye konuşan Al-Hayya, Hamas'ın Gazze ve Batı Şeria için birleşik bir hükümet kurmak üzere rakip Fetih grubunun liderliğindeki Filistin Kurtuluş Örgütü'ne katılmak istediğini söyledi.
Hamas'ın, İsrail'in 1967 öncesi sınırları boyunca "Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde tam egemen bir Filistin devletini ve uluslararası kararlara uygun olarak Filistinli mültecilerin geri dönüşünü" kabul edeceğini söyledi.
El-Hayya'nın sözleri İsrail'e çağrı olarak yorumlandı. Hamas yetkilisi böyle bir durumda grubun askeri kanadının dağılacağını söyledi.
İsrail savaş kabinesi, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yol açacak müzakerelerin yenilenmesine yönelik çabaları görüşmek üzere Perşembe günü toplanacak.
Ordu, İsrail savaş uçaklarının dün gece güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu söyledi. IDF'den yapılan açıklamaya göre hedefler arasında "terör altyapısı", bir gözetleme noktası ve Hizbullah'a ait "askeri yapılar" yer alıyor.
ABD eyaletinin Kamu Güvenliği Departmanına göre polis, Texas Üniversitesi'nde İsrail karşıtı bir protestoyu dağıtırken 34 kişiyi tutukladı. Teksas Valisi Greg Abbott ise protestocuların hapke girmesi gerektiğini savundu.
ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi sözcüsü Mike Johnson, Ulusal Muhafızların ABD üniversitelerindeki öğrenci protestolarını bastırmak için görevlendirilebileceği konusunda uyardı.
Yahudi öğrencilere destek vermek amacıyla New York'taki Columbia Üniversitesi'ni ziyaret eden Johnson, savaş karşıtı protestocuları kampüsü ele geçiren "kanunsuz radikaller ve ajitatörler" olarak tanımladı ve Columbia Başkanı Minouche Shafik'in istifası çağrısında bulundu.
BM insani yardım kuruluşu OCHA, son günlük güncellemesinde Filistin Sivil Savunma ekiplerinin Çarşamba günü itibarıyla Nasser Hastanesi'nde 324 ceset çıkardığını söyledi.
OCHA, Filistin Sivil Savunmasının, hastanede gömülü bulunan kişiler arasında kadınlar, yaşlılar ve hastalar olduğunu söylediğini ve "sadece birkaçının kimliğinin belirlendiğini" belirtti.