Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Netanyahu Gazze kararını açıkladı! IDF'den sınırın sıfır noktasında tansiyonu zirveye çıkaran hata: İsrail özür diledi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2023 08:28

İsrail'in saldırdığı Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Netanyahu, savaş sonrası Gazze'de izleyeceği politikayı açıkladı. CNN, ABD'nin Gazze'deki büyük ölçekli askeri operasyonların Ocak ayına kadar tamamlayabileceğine inandığını yazdı. Aynı haberde Beyaz Saray'ın İsrail'i hasarı ve sivil kayıplarını sınırlaması konusunda uyardığı bilgisine yer verildi. Gazze'deki saldırılarını sürdüren İsrail Kuzey sınırında tansiyonu zirveye çıkaran bir hataya imza attı. İsrail bunun üzerine bir özür mesajı yayınladı. Öte yandan BM Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Konseyi'ni uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturan İsrail-Filistin krizi konusunda harekete geçmeye çağırarak, BM Şartı’nın 99. maddesini devreye soktu. İzzeddin el-Kassam Tugayları da İsrail birliklerine düzenlediği roket saldırılarına ait yeni görüntüler yayınladı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

İspanya Başbakanı Sanchez’den Guterres’e destek

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Gazze Şeridi için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye sokması nedeniyle destek vererek, “Gazze'de yaşanan insani felaket dayanılmaz boyuttadır. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Şartı'nın 99. maddesini devreye sokmasını tamamen destekliyorum. Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunma gerekçelerini tamamen katılıyorum. Gazze'deki insani durumun çökme tehlikesi karşısında Güvenlik Konseyi derhal harekete geçmeli ve insani ateşkes ilan etmelidir” dedi.

G7: İki devletli çözüme olan bağlılığımızı sürdürüyoruz

ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri, küresel zorlukları ele almak ve daha iyi bir gelecek için bir rota çizmek üzere çevrimiçi olarak bir araya geldi. Görüşmeye Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de katıldı. Görüşmenin ardından ortak açıklama yayımlandı.

Filistin ve İsrail arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalara değinilen açıklamada, “ABD, Katar, Mısır ve bölgedeki diğer ülkelerin liderliğinde sağlanan, esirlerin serbest bırakılmasına ve Gazze'ye hayati önem taşıyan insani yardımların girmesine olanak tanıyan son duraklamayı memnuniyetle karşılamakla birlikte askeri operasyonların yeniden başlamasından derin üzüntü duyuyoruz” denildi.
Kalan tüm esirlerin ön koşulsuz olarak derhal serbest bırakılması çağrısında bulunulan açıklamada, “Gazze'de giderek kötüleşen insani krizin ele alınması ve sivil kayıpların en aza indirilmesi için daha acil adımlar atılması gerekmektedir. Bunu sağlamak üzere daha fazla insani yardım arası verilmesini destekliyor ve teşvik ediyoruz” denildi.

SİVİLLERE YÖNELİK İNSANİ YARDIM

Gazze Şeridi’nde daha fazla insanın yerinden edilmesini önlemek ve sivil altyapıyı korumak için daha etkili adımlar atılması gerektiği belirtilen açıklamada, “Sivillere yönelik insani yardımın engelsiz ve sürekli bir şekilde sağlanması için her türlü çaba sarf edilmelidir. Nüfus giderek daha savunmasız hale gelmektedir ve kış yaklaşırken, ilave geçişlerin açılması da dahil olmak üzere, sahadaki ihtiyaçların tam olarak karşılanabilmesi için Gazze'ye insani yardım akışını arttırmaya devam etmeliyiz” denildi.

İNSANCIL HUKUKA UYMA ÇAĞRISI

Tarafların uluslararası insancıl hukuka uyması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “BM kuruluşları ile diğer insani yardım aktörleri de dahil olmak üzere Filistin halkına 600 milyon dolardan fazla yardım yapılacağını duyurduk. Uluslararası toplumu BM'nin acil çağrısını tam olarak finanse etmeye çağırıyoruz” denildi.
Batı Şeria’da aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri kınanan açıklamada, “Suç işleyenlerden hesap sorulmalıdır” denildi.

BÖLGESEL AKTÖRLERE ÇAĞRI

Orta Doğu’daki bölgesel aktörlerin istikrarı bozucu faaliyetlerine son vermesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Özellikle İran'ı, Hamas, Hizbullah, Husiler ve diğer devlet dışı aktörlere destek vermekten kaçınmaya ve bu gruplar üzerindeki nüfuzunu bölgesel gerilimi azaltmak için kullanmaya çağırıyoruz. Bölgedeki ortaklarımızla birlikte çatışmanın daha fazla tırmanmasını ve daha geniş bir alana yayılmasını önlemek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz” denildi.

 

KIZILDENİZ’DE TİCARİ GEMİLERE YÖNELİK SALDIRILAR

Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırıların kınandığı açıklamada, "Husilere özellikle sivillere yönelik saldırıları ve uluslararası deniz yolları ile ticari gemilere yönelik tehditleri derhal durdurmaları çağrısında bulunuyoruz. Husiler tarafından gerçekleştirilen saldırıların İran tarafından desteklendiğine inanmak için sebepler bulunmaktadır” denildi.

 

DÜNYA GENELİNDE NEFRET SÖYLEMİNİN ARTMASI

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın başlangıcından bu yana dünya genelinde nefret dolu söylemlerin artığına değinilen açıklamada, "Antisemitizm ve İslamofobinin her türlüsünü kategorik olarak reddediyoruz” denildi.

İKİ DEVLETLİ BİR ÇÖZÜM VURGUSU

İsraillilerin ve Filistinlilerin güvenlik, onur ve barış içinde yaşama konusunda eşit hakka sahip olduğu vurgulanan açıklamada, “Gazze için sürdürülebilir uzun vadeli çözümlerin koşullarının oluşturulmasına yardımcı olmak üzere ortaklarımızla yakın işbirliği içerisinde çalışmaya kararlıyız. Ayrıca daha geniş kapsamlı bir barış sürecine geri dönüldüğünü görmemiz gerekiyor. Hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin adil, kalıcı, güvenli ve barış içinde yaşamalarını sağlayacak iki devletli bir çözüme olan bağlılığımızı sürdürüyoruz” denildi.

İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail güçlerine ait çok sayıda zırhlı aracı imha etti

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nde kara harekatına devam eden İsrail güçlerine karşılık vermeyi sürdürüyor.

Kassam Tugayları, Gazze şehrinin Shuja'iyya Mahallesi’nde İsrail birliklerine ait zırhlı araçlara düzenlediği roket saldırılarına ait yeni görüntüler yayınladı.

Düzenlenen saldırılarda çok sayıda zırhlı aracın imha olduğu ve alevler içinde kaldığı görüldü.

Guterres, Gazze için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye soktu

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 61’inci günde devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, elindeki en güçlü diplomatik araç olarak kabul edilen yola başvurdu. BM Güvenlik Konseyi'ni uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturan İsrail-Filistin krizi konusunda harekete geçmeye çağıran Guterres, "Genel Sekreter, kendi görüşüne göre uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunabilir" hükmünü içeren BM Şartı’nın 99. maddesini devreye soktu.

"BU ACİL BİR DURUM"

Guterres'in, BM Güvenlik Konseyine gönderdiği mektupta, “İnsani sistemin ciddi bir şekilde çökme riskiyle karşı karşıyayız. Böyle bir sonuçtan ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. Uluslararası toplumun daha fazla gerilimi önlemek ve bu krizi sona erdirmek için tüm nüfuzunu kullanma sorumluluğu vardır. İnsani ateşkes ilan edilmesi yönündeki çağrımı yineliyorum. Bu acil bir durum. Sivil halkın daha büyük zararlardan korunması gerekiyor” ifadeleri kullanılarak, İsrail-Filistin çatışmalarının sonuçlarının Filistinliler ve tüm bölgenin barışı ve güvenliği üzerinde geri dönüşü olmayan etkileri olacağını belirtildi.

'CAN KAYIPLARI KISA SÜREDE İNANILMAZ BOYUTLARA ULAŞTI'

Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Guterres'in 1 Ocak 2017'de BM Genel Sekreterliği görevini devralmasından bu yana bu maddeyi ilk kez devreye soktuğunu belirterek, Guterres’in kısa sürede inanılmaz boyutlara ulaşan can kayıpları nedeniyle bu adımı attığını açıkladı.

'ESİRLER DERHAL VE KOŞULSUZ OLARAK SERBEST BIRAKILMALI'

Dujarric, Guterres'in bu hamle ile taraflar arasında ateşkes talep edilmesi yönünde Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplum üzerinde daha fazla baskı oluşturacağını umduğu aktardı. Dujarric, Guterres’in mektubunda esirlerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmaları gerektiğini vurguladığını belirterek, Gazze Şeridi’nde hastanelerin savaş alanına döndüğünü ifade ettiğini aktardı.

İsrail’in Beerşeba kentine roket saldırısı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 61’inci günde devam ederken, İsrail’in Beerşeba kentine roket saldırısı düzenlendi. En az 10 roketin fırlatıldığı Beerşeba’da siren sesleri yükselirken, Demir Kubbe hava savunma sistemi karşılık verdi. Saldırıda can ve mal kaybı bildirilmedi.

Japonya'dan sivil kayıp uyarısı

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde sivil kayıplarının en aza indirilmesi gerektiğini söyledi

Görüntüler geldi! İsrail Hamas tünelleri için hazırlıklara başladı
Görüntüler geldi İsrail Hamas tünelleri için hazırlıklara başladı

İsrail'in Hamas'ın en büyük kozu olarak görülen yer altı tünellerini Akdeniz'den gelen su ile doldurmayı planladığı iddiası günlerdir dünya gündeminde.

Bugün İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) yayınladığı görüntülerde İsrail askerlerinin su pompaları kurduğu görüldü. Askerlerin kurduğu uzun borular denizden sahile oradan da Gazze'ye uzanıyor.

ABD'li Wall Street Journal gazetesi dün yayınladığı makalede, İsrail yönetiminin Gazze'nin altında bir örümcek ağı gibi uzanan tünellere Akdeniz'den pompalanan suyu doldurarak hem yer altı geçitlerini yok etmeyi hem de Hamas savaşçılarını yer üstüne çıkarmayı hedeflediğini ancak ABD yönetiminde konuya ilişkin endişeler olduğunu yazmıştı.

Dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen rehine aileleri de plana tepki göstermiş ve Hamas'ın esir tuttuğu insanların bu tünellerde olabileceğini söylemişlerdi.

 

Putin BAE ve Suudi Arabistan ziyaretine başladı

Rusya lideri Vladimir Putin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a ziyaretine başladı. Al Jazeera'nın diplomasi editörü James Bays, Putin ve görüştüğü Körfez liderlerinin savaş konusunda benzer bir duruş sergilediğini ve kalıcı bir ateşkes istediklerini söyledi.

BM: Gazze'nin güneyinde tahliyesi istenen 600 bin kişinin gidecek hiçbir yeri yok

Birleşmiş Milletler'in Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’nın başkanı Philippe Lazzarini, İsrail’in Gazze’nin güneyinde 600 binden fazla insanın tahliyesini istediğini söyledi Sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Lazzarini, bu insanların neredeyse yarısının evlerini zaten terk etmek zorunda kaldığını belirtti ve “Barınaklar da dahil, UNRWA gibi yerler kapasitelerinin üzerinde. Bu insanların gidecekleri hiçbir yer yok” uyarısında bulundu.

İsrail, BM Koordinatörü Hastings'in vizesini iptal etti
İsrail, BM Koordinatörü Hastingsin vizesini iptal etti

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings'in vizesini iptal etme kararı aldığını açıkladı.

Cohen sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “BM'nin önyargıları karşısında artık sessiz kalmayacağız. BM İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings'in İsrail'deki oturma vizesini iptal etmeye karar verdim” ifadelerini kullandı. Cohen, Hastings'in Hamas yerine İsrail'i kınadığını belirtti.

Blinken, Wang'a İsrail-Hamas savaşının yayılmamasının önemini vurguladı
Blinken, Wanga İsrail-Hamas savaşının yayılmamasının önemini vurguladı

Pekin ve Washington, Ortadoğu'daki savaşı görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken çatışmanın yayılmasını önlemek için çalışan tüm tarafların bu yönde hareket etmeye devam etmesi gerektiğini vurguladı. Pekin ise Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin en büyük önceliğin savaşı mümkün olan en kısa sürede bitirmek olduğunu vurguladığını belirtti.

İsrail yeni tahliye emri

İsrailli yetkililer, Bani Suhaila'da haritada 50, 51, 52 ve 219 olarak işaretlenen yerlerde bulunan barınaklarda ve okullarda yaşayan yerinden edilmiş kişileri “derhal tahliye etmeleri” konusunda uyardı.

İsrail'in taktiği ortaya çıktı: Ateşkes öncesi baskıyı artıracaklar

 

Ordu Radyosu'nun haberine göre güvenlik yetkilileri, ateşkes ve Gazze Şeridi'nde tutulan daha fazla rehinenin serbest bırakılması için yeni bir pencere açılması amacıyla Hamas üzerinde yeterli askeri baskı oluşturulmasının bir ay kadar sürebileceğine inanıyor.

2 İsrail askeri daha hayatını kaybetti

İsrail Savunma Kuvvetleri, biri Gazze'de savaşan, diğeri ise araba kazasında olmak üzere iki askerin daha öldüğünü açıkladı

CNN: Beyaz Saray, İsrail'i uyardı
CNN: Beyaz Saray, İsraili uyardı

CNN'in haberine göre ABD, İsrail'in güney Gazze Şeridi'ndeki büyük ölçekli askeri operasyonlarını Ocak ayına kadar tamamlayabileceğine ve ardından belirli Hamas üyeleri ve liderlerine yönelik daha hedefli saldırılara geçebileceğine inanıyor.


CNN ayrıca Beyaz Saray'ın IDF'nin saldırısının önümüzdeki haftalarda nasıl sonuçlanacağından endişe duyduğunu ve İsrail'i hasarı ve sivil kayıplarını sınırlaması konusunda uyardığını yazdı.

İsrail ordusu özür diledi

İsrail güçleri Lübnan sınırında yer alan Hizbullah hedeflerini vurdu. Saldırıda bir Lübnan askeri de hayatını kaybetti. Bunun üzerine bir açıklama yapan İsrail ordusu özür diledi.


Times of Israel bu gelişmeyi 'İsrail ordusu, Lübnanlı askerin saldırıda öldürülmesinin ardından nadir görülen bir özür yayınladı' başlığı ile okurlarına duyurdu. Açıklamada hedefin Lübnan ordusu değil, Hizbullah güçleri olduğunun altı çizildi ve 'IDF olaydan dolayı üzgün ve olay soruşturulacak' denildi.


IDF'ye göre İsrail güçleri, sınır boyunca Hizbullah fırlatma ve gözlem noktasında 'somut bir tehdidi' etkisiz hale getirmeye çalışıyordu.


Lübnan ordusu ise yaptığı açıklamada, 'Adaysseh bölgesindeki bir askeri mevzi düşmen İsrail tarafından bombalandı, bir asker şehit oldu, üç asker de yaralandı' ifadelerine yer verdi.

ABD vize yasağı kararını açıkladı

ABD, Filistinlilere saldıran şiddet yanlısı kişilere vize yasağı getirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Salı günü Washington'da gazetecilere verdiği demeçte, 'Bu eylemin düzinelerce kişiyi ve potansiyel olarak aile üyelerini etkilemesini bekliyoruz' dedi.

Netanyahu Gazze kararını açıkladı: Yalnızca IDF'ye güvenilebilir
Netanyahu Gazze kararını açıkladı: Yalnızca IDFye güvenilebilir

İsrail Başbakanı 'Gazze savaştan sonra silahsızlandırılmalı, bu konuda yalnızca IDF'ye güvenilebilir' dedi. Netanyahu bu misyonun herhangi bir uluslararası güce emanet edilemeyeceğini söyledi.

Hamas: Gazze'ye yönelik saldırı sona erene kadar müzakere veya tutuklu değişimi olmayacak

Hamas yetkilisi Osama Hamdan, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sona erene kadar herhangi bir müzakere veya tutuklu değişimi olmayacağını söyledi. Hamdan 'İsrail Başbakanı Netanyahu'yu İsrailli rehinelerin hayatlarından ve takas anlaşmasının tamamlanmasının engellenmesinden tamamen sorumlu tutuyoruz' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!