Güncelleme Tarihi:
ABD ordusunun Gazze Şeridi'nin kıyısına insani yardımlar için kurduğu iskelede operasyonlar askıya alındı. ABD basının iki ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberlerde, iskelenin bir parçasının kopması nedeniyle insani yardım operasyonlarının askıya alındığı bildirilerek, parçanın kopmasına kötü hava koşullarının neden olduğunun tahmin edildiği belirtildi. Haberde, kopan parçanın ne kadar büyük olduğu ya da iskelenin yeniden faaliyete geçmesinin ne kadar süreceği konusunda detay verilmedi.
İsrail, bir kez daha Refah’ta bulunan bir çadır kampı vurdu. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinin batısında yer alan ve yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu El Mevasi çadır kampını vurdu. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıda 21 kişinin hayatını kaybettiği, 10’u ağır 64 kişinin de yaralandığı aktarıldı.
El Mevasi, İsrail tarafından güvenli olarak belirlenen yerler arasında bulunurken, çadırların bulunduğu bölgeye 4 tank mermisinin isabet ettiği ifade edildi.
İspanya'nın ardından İrlanda ve Norveç de Filistin'i devlet olarak tanıdı.
Slovenya Başbakanı Robert Golob, Slovenya hükümetinin bu hafta Filistin Devleti’ni resmen tanıma önerisini değerlendireceğini açıkladı.
Golob, Filistin’in resmen tanınması önerisinin Perşembe günü yapılacak hükümet toplantısında “Filistin'in tanınması” görüşüleceğini aktararak, “Bu sürede, acil bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için baskı oluşturmak amacıyla benzer düşünen bir grup ülkeyle koordinasyon içinde olmaya devam edeceğiz. Birleşmiş Milletler’in sorumlu üyesi olarak, Orta Doğu'da kalıcı barışın sağlanması için elimizden gelen her şeyi yapma yükümlülüğümüz bulunuyor” dedi.
Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin son 24 saatte düzenlediği 5 farklı saldırıda 46 sivil hayatını kaybetti, 110 Filistinli ise yaralandı.
Açıklamada, 7 Ekim’den bu yana devam bombardımanın bilançosuna da yer verilirken, bölgedeki can kaybının 36 bin 96’ya, yaralı sayısının da 81 bin 136’ya yükseldiği aktarıldı.
İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz, İspanya Hükümeti’nin Filistin’i devlet olarak tanıma kararı sonrası açıklamalarda bulunarak, “İspanya Başkan Yardımcısı Yolanda Diaz, İsrail Devleti'nin ortadan kaldırılması ve nehirden denize kadar bir Filistin İslamcı terör devletinin kurulması çağrısında bulunuyor” ifadelerini kullanmıştı.
Yolanda Diaz, açıklamalara tepki göstererek, “İnsan haklarına olan bağlılığımız herhangi bir tehdit nedeniyle durmayacaktır. Sesimizi kısmayacağız ya da hükümetimizin eylemlerini durdurmayacağız. Önemli olan tek şey ateşkesin sağlanması, savaş suçlarının kovuşturulması ve soykırımın durdurulmasıdır” dedi.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sabah saatlerinde yaptığı açıklamayla İspanya’nın bugün Filistin’i resmen tanıyacağını duyurmasının ardından İrlanda Başbakanı Simon Harris de kabine toplantısı öncesi açıklama yaptı. Harris, diğer ülkeler tarafından bombalanarak unutturulmaya çalışıldığı bir dönemde Filistin’i tanımanın umutları canlı tuttuğunu söyledi.
İsrail’in son günlerdeki Refah saldırısına değinen Harris, “Ne yazık ki dehşet olayları yaşanmakta ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu çıkıp bunu ‘trajik bir hata’ olarak nitelendirmektedir. Nisan ayındaki trajik hatası, açlıkla mücadele eden Gazzelilere gıda sağlamaya çalışan insani yardım çalışanlarının bombalanması, Mayıs ayındaki trajik hatası ise yerlerinden edilmiş insanların sığındığı merkezine sığınma amacındaki çocukların bombalanmasıydı. Haziran ayının trajik hatası ne olacak? Ve daha da önemlisi, dünya bunu engellemek için ne yapmak niyetinde?” dedi.
İspanya Hükümet Sözcüsü, İspanya'nın Filistin Devleti'ni resmen tanıdığını duyurdu.
Eski MOSSAD Başkanı Yossi Cohen hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, dönemin MOSSAD Başkanı Cohen’in İsrailli yetkililere karşı savaş suçları soruşturması başlatan dönemin Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda’ya baskı uyguladığı ve başsavcıyı tehdit ettiği öne sürüldü.
Cohen’in, Bensouda’ın 2021 yılında İsrailli ve Filistinli yetkililerin uluslararası hukuku ihlal ettikleri gerekçesiyle soruşturma başlatılmasına yönelik kararı öncesinde çeşitli kampanyalar yürüttüğü kaydedildi.
Gazete haberinde, İsrailli üst düzey bir yetkilinin, mahkemenin İsrail Savunma Kuvvetleri personeline karşı soruşturma tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle ‘Cohen’in eylemlerine yüksek derecede izin verildiği” ifadelerini aktardı.
İSRAİL'DEN YALANLAMA
Haberde 4 farklı kaynağın, Bensouda’nın eski MOSSAD Başkanının kendisine baskı uygulamaya çalıştığına dair hakkında küçük bir UCM yetkililerinden oluşan grubu bilgilendirdiğini doğruladığı aktarıldı. Netanyahu’nun Sözcüsü ise iddiaların asılsız olduğunu ifade eden “Bize yöneltilen sorular, İsrail devletine zarar vermeyi amaçlayan çok sayıda yanlış ve temelsiz suçlamalarla dolu” dedi. Konuya ilişkin Cohen ya da Bensouda tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.
NETANYAHU'NUN HALEFİ
Cohen, Netanyahu’nun halefi olarak kabul ediliyor. Netanyahu’ya yakınlığı ile Cohen’in MOSSAD Başkanlığındaki görev süresi 2021 yılında sona ermişti. Cohen hakkında daha önce Başbakan Netanyahu’nun halefi olarak kabul ediliyor. Mevcut UCM Başsavcısı Karim Khan, Mayıs ayının başında İsrail Başbakanı Binaymin Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve bazı Hamas liderleri hakkında yakalama kararı başvurusunda bulunmuştu.
Çok sayıda İsrail tankı Refah şehir merkezine ulaştı. Görgü tanıkları tankların Refah'ın merkezi simgesi olan El Awda camisinin yakınında görüldüğünü söyledi. Gazze kentindeki kara operasyonu üç haftadır sürüyor. İsrail ordusu, Refah operasyonuyla ilgili daha sonra bir açıklama yayınlayacağını söyleyerek hemen yorum yapmadı.
Birleşmiş Milletler Filistin Mülteci Örgütü (UNRWA) son üç hafta içinde yaklaşık bir milyon kişinin Gazze'nin Refah kentinden kaçtığını duyurdu. Refah'tan kaçıp gidilecek güvenli bir bölge olmadığını hatırlatan UNRWA Filistinliler için yardım ve korumanın artık neredeyse "imkansız" hale geldiğini vurguladı.
İspanya Başbakanı Sanchez, İspanya'nın Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devletini tanıyacağını açıkladı. Sanchez'in açıklamasında "İspanya, başkenti Doğu Kudüs olan, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'yı kapsayan bir Filistin devletini tanıyor. Tüm taraflarca kabul edilmediği müddetçe 1967 sınırlarındaki hiçbir değişikliği tanımayacağız. Filistin'i tanımak barışa ulaşmak için gerekli" ifadeleri yer aldı.
Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetleri, bugün itibarıyla Filistin'i devlet olarak tanıyor. Üç Avrupa ülkesi attıkları bu adımla, Orta Doğu’da on yıllardır süren savaşın sona erdirilmesini umuyor.
İsrail'in çadır kente düzenlediği saldırı ve arkasından Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bunu trajik bir hata olarak değerlendirmesi küresel bir depreme neden oldu. Dünya liderleri ve yardım kuruluşları "Gazze'de güvenli alan yok" diyerek saldırıyı kınadı. İşte gelen tepkilerden bazıları...
BU DEHŞET DURMALI: BM Genel Sekreteri Antònio Guterres, saldırı sonrası sert bir kınama yayınladı ve "Gazze'de güvenli bir yer yok. Bu dehşetin durması gerekiyor" dedi.
İĞRENÇLİK: BM yardım şefi Martin Griffiths, Netanyahu'nun saldırıya tepkisini eleştirdi . Griffiths, "Saldırının bir savaş suçu mu, yoksa 'trajik bir hata' mı olduğu konusunda hiçbir tartışma yok. Dün gece yaşananlar iğrençlikti" dedi
DAYANILMAZ: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, saldırının küresel bir öfkeye neden olduğunu belirtti ve ateşkes çağrısında bulundu. Almanya, aralarında çocukların da bulunduğu yanmış ceset görüntülerini "dayanılmaz" olarak nitelendirdi.
YÜREK PARÇALAYICI: ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, saldırının "yürek parçalayıcı " olduğunu söyleyerek, ABD'nin İsrail'deki yetkililerle aktif bir şekilde temas kurduğunu vurguladı.
YERYÜZÜNDE CEHENNEM: UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini saldırıya ilişkin açıklamasında "Dün geceye ait görüntüler, Refah'ın yeryüzündeki cehenneme dönüştüğünün bir kanıtıdır" dedi.
Filistin haber ajansı Wafa, İsrail'in Gazze'nin çeşitli bölgelerine, gece boyu düzenlediği bombalı saldırılarda en az altı kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin de yaralandığını duyurdu.
Wafa ayrıca İsrail Ordusu'nun işgal altındaki Batı Şeria'daki Ramallah şehrinin kuzeyinde baskınlar düzenleyip en az 3 Filistinliyi gözaltına aldığını bildirdi.
ABC News'in ABD'li bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail ABD'ye yaptığı açıklamada IDF'nin saldırısı sonrası Refah'ta çıkan yangının 'büyük olasılıkla' şarapnellerin yakındaki bir yakıt deposuna isabet etmesi sonucu meydana geldiğini öne sürdü.
ABC News, Washington'ın şu anda bu iddiayı doğrulayacak ya da çürütecek hiçbir bilgisi olmadığını ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin soruşturmasının sonuçlarını beklediğini belirtiyor.
BM yardım şefi Martin Griffiths, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sivillerin iri diri yandığı çadır saldırısını 'tarik bir hata' olarak değerlendirmesine sert cevap verdi. "Saldırının savaş suçu mu yoksa 'trajik bir hata' mı olduğu tartışması yok.Bunu 'hata' olarak adlandırmak, ölenler, acı çekenler ve hayat kurtarmaya çalışanlar için hiçbir şey ifade etmeyen bir mesajdır" diyen BM şefi dün gece yaşananları iğrençlik olarak değerlendirdi.
İsrail’in Refah'taki bir çadır kampa düzenlediği ve en az 45 kişinin ölümüne neden olan saldırıya tepkiler sürerken, Cezayir’den konuya ilişkin yeni hamle geldi.
Cezayir, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden İsrail'in Refah saldırısı ile ilgili acil bir toplantı talep etti. BM kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yarın TSİ 22.00’de gerçekleşmesi beklenen kapalı oturumda herhangi bir karar oylaması yapılmayacağı, toplantıda kapsamlı bir istişare yapılacağı öğrenildi.
Ayrıca BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma’nın BM Güvenlik Konseyi’ne bölgedeki durumla ilgili bilgi vereceği belirtildi.
İsrail’in dün Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinde bulunan çadır kampa düzenlediği saldırıya dünyanın dört bir yanından tepkiler gelmeye devam ediyor. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly yaptığı açıklamada, “Refah'ta Filistinli sivillerin ölümüne neden olan saldırılar karşısında dehşete düştük. Kanada, Refah'ta bir İsrail askeri operasyonunu desteklememektedir. İnsanların bu düzeyde acı çekmesine bir son verilmelidir. Derhal ateşkes ilan edilmesini talep ediyoruz” dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu parlamentoda dün İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinde bulunan çadır kampa düzenlediği saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Netanyahu, 45 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı “trajik bir hata” olarak nitelendirerek, saldırı hakkında soruşturma yürütüleceğini ifade etti. Muhalefet milletvekillerinin bağırışlarıyla kesilen konuşmasında Netanyahu, "Refah'ta savaşçı olmayan yaklaşık 1 milyon kişiyi tahliye ettik ve savaşçı olmayanlara zarar vermemek için azami çaba göstermemize rağmen maalesef bir şeyler trajik bir şekilde yanlış gitti. Olayı araştırıyoruz ve sonuçlara ulaşacağız, çünkü bu bizim politikamız” dedi
Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların devam edeceğini vurgulayan Netanyahu, "Her hedefe ulaşılmadan savaşı bitirmeye niyetim yok” ifadelerini kullandı.