Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrailli gazeteden Gazze itirafı: Hamas geri döndü! Netanyahu'dan flaş açıklama

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrailli gazeteden Gazze itirafı: Hamas geri döndü Netanyahudan flaş açıklama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2024 10:14

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Sadece kara saldırılarında 225 asker kaybeden İsrail Hamas'ın geri dönüşünü konuşuyor. Gazze'deki son durumu sayfasına taşıyan Jerusalem Post, Hamas'ın IDF'nin belirli bölgelerde çekilmesinin ardından başlangıçtaki savaş bölgelerine geri döndüğünü yazdı. İsrail başkanı Netanyahu'dan esir takası iddiaları ile flaş bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Kanada, Batı Şeria’da şiddet olaylarına karışan Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulamaya hazırlanıyor

ABD’nin ardından Kanada’da Filistin’in Batı Şeria bölgesinde Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly yaptığı açıklamada, Batı Şeria’daki bazı yerleşimcilere yaptırım uygulanacağını ve Hamas liderlerine de yeni yaptırımlar getirileceğini ifade etti. Joly, "Bu konuda aktif olarak çalışıyoruz. Ben Ukrayna'dayken Ottawa'da da çalışmaların yapıldığından emin oluyorum ve yakında bir duyuru yapmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, Batı Şeria'daki "aşırılık yanlısı" yerleşimcilere yaptırım uygulamayı değerlendirdiklerini ifade etmişti.

ABD 4 YAHUDİ YERLEŞİMCİYE YAPTIRIM UYGULAMIŞTI

ABD Başkanı Joe Biden’ın Filistin’in Batı Şeria bölgesinde Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulanmasına izin veren kararnameyi onaylamasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, 2 Ocak’ta 4 Yahudi yerleşimciyi yaptırım listesine almıştı.

IDF, Güney Lübnan'da Hizbullah'a ait çok sayıda bölgeyi vurduğunu açıkladı

IDF, bugün Güney Lübnan'daki Hizbullah bölgelerine bir dizi saldırı düzenlediğini açıkladı. IDF'ye göre, Blida ve Mays el-Jabal'da savaş uçaklarının vurduğu hedefler arasında Hizbullah üyelerinin görev yaptığı bir roket fırlatma pozisyonu ve bir gözlem noktası da vardı.

Beyaz Saray: Gazze'deki insani sorunlar Blinken'in en büyük önceliği olacak

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada, Gazze'deki insani konuların ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bölgeye yapacağı mevcut ziyarette en büyük önceliği olacağını söyledi. CBS'in Face the Nation programında Sullivan, Hamas'ın insani bir duraklama sırasında geri kalan rehinelerini serbest bırakması yönünde bir anlaşmanın ABD'nin ulusal çıkarına olduğunu söyledi.

Netanyahu, İsrail'in 'her anlaşmayı, ne pahasına olursa olsun kabul etmeyeceğini' söyledi
Netanyahu, İsrailin her anlaşmayı, ne pahasına olursa olsun kabul etmeyeceğini söyledi

Tel Aviv'deki haftalık hükümet toplantısının başında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı devirmeyi ana savaş hedefi olarak belirlemiş görünüyor.


Netanyahu 'Politikamız konusunda açık olmak istiyorum; temel hedef öncelikle Hamas'ın ortadan kaldırılmasıdır' dedi.


Netanyahu, 'Hamas'ın ortadan kaldırılması, tüm rehinelerin geri getirilmesi ve Gazze'nin bir daha İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması' gibi tüm hedeflerine ulaşana kadar savaşı bitirmeyeceğini belirtti.


Potansiyel bir rehine anlaşmasına değinen Netanyahu, 'Her anlaşmayı ve ne pahasına olursa olsun kabul etmeyeceğiz' dedi. Netanyahu ayrıca çok sayıda tutuklunun serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varıldığı yönünde basında çıkan haberlerin doğru olmadığını söyledi.

İran: ABD'nin Irak ve Suriye'deki saldırıları stratejik hata

İran, ABD'nin Irak ve Suriye'de düzenlediği hava saldırılarını, "stratejik hata" olarak nitelendirdi. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu saldırıların, bölgede gerilimin ve istikrarsızlığın artmasından başka bir sonucu olmayacaktır" denildi.

 

 

 

İsrail Savunma Bakanı, operasyonlara Refah’ta devam edeceklerini açıkladı
İsrail Savunma Bakanı, operasyonlara Refah’ta devam edeceklerini açıkladı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas’ın Han Yunus kentindeki tugayını dağıttıklarını belirterek operasyonlara Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde devam edeceklerini açıkladı. Birleşmiş Milletlerin insan hakları ofisi ise Refah bölgesinde 1.3 milyonluk sivil halkın dar alanda çaresiz koşullarda yaşadığına dikkat çekerek saldırı olması durumunda sonucun felaket olacağı konusunda uyardı.

Gazze'de can kaybı 27 bin 365’e yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı saldırılar 121 gündür aralıksız devam ediyor. Bölgedeki sivillere yönelik sürdürülen saldırılar nedeniyle can kaybı da artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl 7 Ekim’de başlayan saldırılarda şimdiye kadar hayatını kaybedenlerin sayısının 27 bin 365’e, yaralananların sayısının ise 66 bin 630’a yükseldiği duyuruldu.

Açıklamada ayrıca İsrail güçlerinin son 24 saatte düzenlediği saldırılar nedeniyle 127 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 178 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

Dünya Hamas'ın açıklamasına kilitlendi

 

Suudi Al-Haddad medya kuruluşu, Hamas ve diğer Filistinli grupların, Paris'te formüle edilen rehine anlaşmasına verilecek yanıta ilişkin Pazar akşamı İsrail saati ile saat 19.00'da (TSİ 18:00) bir açıklama yayınlayacaklarını bildirdi. İsrail Savaş Kabinesi ise bu akşam toplanacak.


İsrailli bir yetkili, İsrail Yayın Otoritesi'ne, Hamas'ın da yanıt vermemesi nedeniyle hükümetin henüz herhangi bir şeyi onaylamadığını doğruladı.


Oturuma katılan bir kaynak, ilk partide her rehineye bir gün ateşkes olmak üzere 35 günlük ateşkes karşılığında aralarında kadın, yaşlı ve hastaların da bulunduğu 35 esirin serbest bırakılmasının yer alacağını söyledi.


Bunu, diğer 100 tutuklunun serbest bırakılması için yedi gün sürecek ve her biri için bir günlük ateşkes anlamına gelen ikinci partiyle ilgili müzakereler izleyecek.

 

İsrailli bakandan skandal plan
İsrailli bakandan skandal plan

ABD savaşın başından beri İsrail'e adeta sınırsız destek veriyor. Ancak görünen o ki bu bile İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'i memnun etmeye yetmedi.


WSJ'ye konuşan İsrailli bakan, 'Biden bize tam destek vermek yerine, Gazzelilere insani yardım ve yakıt gönderdi. Trump olsaydı bu savaş bambaşka bir yerde olurdu' dedi.


İsrailli bakan skandal bir adım atmaya hazırlandığını duyrudu ve Gazze'den ayrılmayan Filistinliler için idam cezasının getirilmesini teklif edeceğini belirtti.

Biden'dan Netanyahu'ya hayat öpücüğü

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz dikkat çeken bir analiz yayınladı. İsrailli gazete ABD Başkanı Biden'ın Netanyahu'ya adeta hayat öpücüğü verdiğini yazdı.


'Biden, Netanyahu'ya Cankurtaran Halatı Teklif Etti, Ancak İsrail Başbakanı Hala Teklifi Reddediyor' başlığını atan Haaretz analizde şu ifadelere yer verdi;


Beyaz Saray Ortadoğu'ya yönelik 'Biden Doktrini'ni uygulamaya başladı ancak Netanyahu İsrail'in konumunu hâlâ kırılgan hale getiriyor. ABD ise İran ile tam bir askeri çatışmadan kaçınmaya özen gösteriyor.'

ABD ve İngiltere'ye gözdağı: Cevapsız kalmayacak
ABD ve İngiltereye gözdağı: Cevapsız kalmayacak

Husi sözcüsü Yahya Saree, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik hava saldırılarının 'cevapsız kalmayacağını' söyledi. Saree, saldırılarda başkent Sana ve isyancıların kontrolündeki diğer bölgelerin hedef alındığını belirtti. Saree toplam 48 hava saldırısı gerçekleştiğini bildirdi.


İsrail bir gecece 92 kişiyi öldürdü
İsrail bir gecece 92 kişiyi öldürdü

Gazze'nin Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı, İsrail'in Refah'ta yerlerinden edilmiş insanların barındığı bir anaokuluna düzenlediği hava saldırısı da dahil olmak üzere, düzenlediği saldırılarda bir gecede en az 92 kişiyi öldürdüğünü duyurdu.

IDF kara harekatında 225 asker kaybetti
IDF kara harekatında 225 asker kaybetti

IDF, Gazze'nin güneyinde çatışmada bir askerin öldüğünü açıkladı. Bununla birlikte İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara operasyonunda öldürülen asker sayısı 225'e yükseldi.

ABD ve İngiltere'den Yemen'in 5 kentine hava saldırısı

ABD ve İngiltere Yemen'in başkenti Sana dahil 5 kente hava saldırısı düzenledi. Yemen'de İran destekli Husilere bağlı 'El-Mesire' televizyon kanalının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ABD ile İngiltere'nin başkent Sana'nın yanı sıra Zemar, Hacce ve El-Beyda kentlerini hedef aldığı ifade edildi.

İsrail basını: Hamas geri döndü

İsrail merkezli Jerusalem Post, Hamas'ın Gazze'de İsrail askerlerinin çekildiği bölgelere geri döndüğünü yazdı.


İsrailli gazete bu gelişmeyi 'Hamas, IDF'nin belirli bölgelerde çekilmesinin ardından başlangıçtaki savaş bölgelerine geri dönüyor' manşeti ile duyurdu.

Haberde 'Hamas, son haftalarda personelini yeniden organize etmeyi başardı ve İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Gazze'de çekildiği bölgelerde kendi adına kamu hizmeti çalışanlarına kısmi maaş ödemeye başladı' ifadelerine yer verildi.


Bir Hamas yetkilisi AP'ye verdiği demeçte 'Polisin geri dönüşü, İsrail güçlerinin geçen ay kuzey Gazze'den çekilmesinin ardından harap olmuş şehirde düzeni yeniden sağlama girişimine işaret ediyor' dedi.

İsrail'de protestocular erken seçim istiyor

Göstericiler Kudüs'te Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un ikametgahı önünde protesto gösterisi yaparak rehinelerin serbest bırakılması için daha fazla adım atılması çağrısında bulundu ve seçimlerin derhal ilan edilmesini talep etti.

ABD Temsilciler Meclisi İsrail'e 17,6 milyar dolar askeri yardım önerdi

İsrail'e 17,6 milyar dolarlık yeni askeri yardım sağlayan yasa, ABD Temsilciler Meclisi'nde açıklandı. Finansman tasarısının önümüzdeki hafta oylamaya sunulabileceği belirtiliyor.


Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Meclis daha önce İsrail'e 14,3 milyar dolarlık yeni askeri yardımı onaylamıştı.

IDF sözcüsü Daniel Hagari: 200 Hizbullah militanını ortadan kaldırdık
IDF sözcüsü Daniel Hagari: 200 Hizbullah militanını ortadan kaldırdık

IDF sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari düzenlediği basın toplantısında, İsrail ordusunun Lübnan'da 200 Hizbullah militanını öldürdüğünü söyledi. 'Hizbullah'ın İran'dan mühimmat tedarikini durdurmak için çalışıyoruz' diyen Hagari sözlerine şöyle devam etti;


'Hizbullah nerede olursa olsun, Ortadoğu'nun her yerinde harekete geçeceğiz'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!