Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail'den tansiyonu zirveye çıkaran hamle! Savaşta bir ilk... Albay ve 10 asker öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrailden tansiyonu zirveye çıkaran hamle Savaşta bir ilk... Albay ve 10 asker öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2023 08:16

İsrail saldırıları altındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ederken IDF'den tansiyonu zirveye çıkaran bir hamle geldi. Yemen'deki Husi hareketine yönelik aldığı kararı 'savaşta bir ilk' diyerek dünyaya duyuran IDF, bölgeye savaş gemileri konuşlandırdığını açıkladı. İsrail güne aralarında bir Albayın da olduğu 10 askerinin öldürüldüğü haberi ile uyandı. Öte yandan Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine düzenlediği saldırılara dair yeni görüntüler paylaştı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Kassam Tugayları, yeni görüntüleri paylaştı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 68'inci günde devam ederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine karşılık vermeyi sürdürüyor.


Kassam Tugayları, Han Yunus ve Zeytun Mahallesi’nde İsrail güçlerine silahlı ve roketli saldırılara ait yeni görüntüleri paylaştı.


Görüntülerde, Kassam Tugayları’nın çok sayıda İsrail tankını roketlerle vurduğu görüldü.

İsrail’e roket saldırısı

İsrail’in Aşdod kentinde düzenlenen roket saldırısına Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından karşılık verilirken, savunma sisteminin vurduğu roketlerden birinin parçası bir süpermarkete isabet etti.

Lapid’den Netanyahu’ya: Bu adam ülkenin başında kalmaya devam edemez

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu eleştirerek, "Bu adam ülkenin başında kalmaya devam edemez, bu çok tehlikeli” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın Gazze Şeridi’ni yöneteceğine dair tartışmaların Netanyahu tarafından durduk yere ortaya çıkarıldığını savunan Lapid, Netanyahu'nun siyasi kazanç uğruna kasıtlı olarak ABD ile bu konuda arasını açtığını aktararak, "Bu uygulanamaz fikri, buna karşı tüm gücüyle savaşacağını söyleyebilmek için ortaya çıkardı. ABD yönetimiyle, Avrupalılarla, Ulusal Birlik Partisi'nin üyeleriyle, herkesle konuştum. Kimse neyden bahsettiğini anlamıyor. Kimse bunun yakın gelecekte gerçekleşebileceğini düşünmüyor. Hiç kimse, ne istediğini anlamıyor. Tam olarak kiminle tartışıyor?" dedi.

Netanyahu’nun bu tartışmayı çıkararak hayatı boyunca yaptığı aynı şeyi tekrarladığını savunan Lapid, “Netanyahu hayatı boyunca yaptığı şeyi yapıyor, kışkırtmak, yalan söylemek ve nefret üretmek. Şimdi ise bunu acı bir savaşın ortasında, her gün askerlerin öldürüldüğü bir zamanda yapıyor. 7 Ekim'den hiçbir şey öğrenmedi. Felaket onu değiştirmedi. Suçunu kabul edemiyor. Bu adam ülkenin başkanı olmaya devam edemez, bu çok tehlikeli” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı, İsrail’i ziyaret edecek

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 68’inci günde devam ederken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın yarın İsrail’i ziyaret edeceği bildirildi.


GELİŞMELER ELE ALINACAK

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, Sullivan’ın iki günlük ziyareti kapsamında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savaş Kabinesi üyelerinin yanı sıra İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geleceğini aktararak, görüşmelerde İsrail-Filistin arasındaki çatışmalardaki son gelişmelerin ele almasının beklendiğini ifade etti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in de önümüzdeki hafta İsrail'i ziyaret etmesi bekleniyor.

Refah’taki sahra hastanesinin bir hafta içinde faaliyete geçmesi bekleniyor

İsrail saldırı nedeniyle sağlık sistemi çökme noktasına gelen Gazze Şeridi’nde Katar’ın Refah kentinde Filistin Kızılayı ile işbirliği içinde kurulumuna devam edilen 50 yatak kapasiteli sahra hastanesinde sona gelindi.

Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu hastanenin bir hafta içinde faaliyete geçmesinin beklendiği belirtilerek, Filistin Kızılayı'na bağlı sağlık personellerinin hastaneyi yöneteceği aktarıldı.

Cenin'de tansiyon yüksek

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine ve Cenin Mülteci Kampı'na dün gerçekleştirdiği baskın ikinci günde sürüyor.

Cenin şehrinin doğusunda baskına tepki gösteren Filistinli gençler ile İsrail güçleri arasında çatışmalar yaşandı. İsrail askerleri bir evi bombalarken, çok sayıda Filistinliyi de gözaltına aldı.

İsrail güçleri ayrıca daha önce öldürülen Filistinlilerin anısına inşa edilen onlarca heykel ve anıtı da yıktı.

Gazze’deki çadırlar sular altında
Gazze’deki çadırlar sular altında

İsrail’in ablukası altında hayatta kalmaya çalışan ve saldırılar nedeniyle yerlerinden edilen Filistinliler, olumsuz hava koşullarıyla mücadele ediyor.

Gazze Şeridi’nin merkezinde İsrail’in saldırılarından kaçan sivillerin sığındığı Deir El Balah kentinde gece boyunca şiddetli yağışlar etkili oldu.

Yüzlerce yaralının tedavi edildiği El Aksa Şehitleri Hastanesi çevresindeki çadırlar, yağışlar nedeniyle sular altında kaldı.

Gazze’de can kaybı 18 bin 608'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 18 bin 608’e, yaralı sayısının 50 bin 594'e yükseldiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Batı ve İsrail, Filistin devleti kurmayı planlamıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uluslararası kararlar çerçevesinde Filistin devleti kurulması gerektiğini ifade ederek, “Batı'nın şu anki tutumuna bakıldığında, onlar da Filistin devleti kurmayı planlamıyor. Batı ve mevcut İsrail yönetimi, Filistin devleti kurulmasıyla ilgili kararların aksine Gazze'nin Batı Şeria'yla birleşmesini istemiyor” dedi.


İsrail’in Gazze şeridine sürdürdüğü saldırıların yol açtığı hasar ve sivil can kayıplarına değinen Lavrov, “İsrail, Hamas'ı her türlü aracı kullanarak imha etme hakkına sahip olduğuna inanıyor. Bu politikanın sonucunun ne olduğunu gerçek zamanlı olarak görüyoruz. Gerçek anlamda yerleşim bölgeleri yerle bir ediliyor, 18 binden fazla sivil öldü. Bu rakam her geçen gün artıyor ve bunların üçte ikisi kadın ve çocuklar. Durum çok kötü. İsrail’in güvenliğini zayıflatacak veya zarar verecek bir anlaşmayı onaylamıyoruz. Ancak bu güvenliğin yalnızca, İsrail'in yanında bağımsız Filistin devletinin güven ve iyi komşuluk içinde var olmasını ve gelişmesini öngören BM kararlarına uygun olarak sağlanabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Al Jazeera dünyayı ayağa kaldıran görüntülere ulaştı: Kadın ve çocuklara infaz
Al Jazeera dünyayı ayağa kaldıran görüntülere ulaştı: Kadın ve çocuklara infaz

Al Jazeera'nın elde ettiği özel video ve görüntüler, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Jabalia mülteci kampının batısındaki El Faluja bölgesindeki Shadia Abu Ghazala Okulu'nda üst üste yığılmış cansız bedenleri gösteriyor.


Görgü tanıkları, aralarında kadın, çocuk ve bebeklerin de bulunduğu çok sayıda kişinin okula sığınırken İsrail güçleri tarafından infaz edilerek öldürüldüğünü söyledi.


Olay yerindeki bir kadın Al Jazeera'ya şunları söyledi;


'İsrail askerleri içeri girdi ve onlara ateş açtı. Bütün erkekleri aldılar, sonra sınıflara girdiler ve bir kadına ve onunla birlikte tüm çocuklara ateş açtılar.'


Kadın, öldürülenler arasında yeni doğmuş çocukların da olduğunu söyledi ve 'İsrail askerleri bu masum aileleri anında katletti' diye ekledi.

Görüntüler ve görgü tanıklarının ifadeleri dünya infiale neden oldu.

 

IDF, Shujaiyeh'deki pusuda iki askerin daha öldürüldüğünü duyurdu

IDF, kuzey Gazze Şeridi'nde savaşırken iki Golani tugayı askerinin daha öldüğünü duyurdu. Onların ölümleri Salı günü çatışmalarda öldürülen İsrail askerlerinin toplam sayısını 10'a çıkardı.

Kassam Tugayları: Han Yunus'ta İsrail tankı vuruldu

Hamas'ın silahlı kanadı Telegram kanalında Han Yunus'un Ma'an bölgesindeki bir İsrail tankını hedef aldığını duyurdu. İsrail, Gazze'nin ikinci büyük kenti Han Yunus'a yönelik saldırılarını yoğunlaştırarak burayı " tehlikeli savaş bölgesi " ilan etti.

WSJ: İsrail tünellere deniz suyu pompalamaya başladı

Wall Street Journal'ın (WSJ) özel haberine göre, İsrail Gazze'deki tünellere deniz suyu pompalamaya başladı. Aynı habere göre, İsrail ordusunun operasyonları hakkında bilgi alan ABD'li yetkililere göre, İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze'deki geniş tünel kompleksine deniz suyu pompalamaya başladı.

IDF, Golani tabur komutanı da dahil olmak üzere Gazze'de savaşan 8 askerin öldürüldüğünü duyurdu
IDF, Golani tabur komutanı da dahil olmak üzere Gazzede savaşan 8 askerin öldürüldüğünü duyurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri, dün Gazze Şeridi'nde savaşan 8 askerin öldürüldüğünü, Hamas terör grubuna yönelik kara saldırısında ölü sayısının 113'e çıktığını duyurdu.


Ölenler arasında Golani Tugayı'nın 13. Taburu komutanı Yarbay Tomer Grinberg'in de olduğu açıklandı. İsrail basını Şucaiyye'deki IDF askerlerinin bubi tuzağı bulunan binadan duyulan silah seslerine karşılık verdiğini yazdı. 


Times of Israel'e göre, Golani Tugayı'nın komutan ekibinin başında bulunan Albay Ben Basat, Ekim ayı sonunda başlatılan kara harekâtından bu yana Gazze'de öldürülen en kıdemli İsrail subayı oldu.

 

Biden'dan 'Gazze tünelleri' açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden'a, İsrail'in Gazze'deki Hamas tünellerine deniz suyu pompalamaya başladığı yönündeki haberler soruldu. Biden 'Tünellerdeki su baskını konusuna gelince... Bu tünellerin hiçbirinde rehine olmadığı yönünde iddialar var ama bunu kesin olarak bilmiyorum' dedi.

İsrail Kızıldeniz'e 4 yeni savaş gemisi gönderiyor
İsrail Kızıldenize 4 yeni savaş gemisi gönderiyor

İsrail, Yemen'deki üst düzey bir Husi yetkilisinin Kızıldeniz'deki gemileri İsrail'e doğru gitmemeleri konusunda uyarması ve Salı günü Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan dar boğazda seyahat eden Norveç bayraklı bir tankere düzenlenen füze saldırısının ardından yeni gemileri konuşlandırdı.


İsrail ordusu sosyal medyada yaptığı açıklamada, dört yeni İsrail savaş gemisinin ilk kez Kızıldeniz'e doğru yola çıktığını söyledi. Açıklamada bunun savaşta bir ilk olduğunun altı çizildi.


Yeni savaş gemileri İsrail'in giderek büyüyen Sa'ar 6 sınıfı korvet filosunun bir parçası. Times of Israel'in bu yılın başlarında bildirdiğine göre bu korvetler İsrail'in gaz sahasını ve nakliye yollarını korumakla görevliydi.


Dünya kamuoyu İsrail'in Yemen'de de çatışmaya girerek yeni bir cephe açacağı ve savaşın bölgeye yayılmasından endişe ediyor.


Avustralya dışişleri bakanı Gazze'deki ateşkesi desteklediğini açıkladı

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, 'Gazze'deki vahim durumdan ciddi endişe duyuyoruz' dedi ve Avustralya'nın acil insani yardımın akabilmesi ve rehinelerin serbest bırakılabilmesi için ateşkesi desteklediğinin altını çizdi.

BM Genel Kurulu Gazze'de ateşkes talebini oyladı: 153 kabul, 10 karşı, 23 çekimser

Birleşmiş Milletler, 193 üyeli Genel Kurul'un dörtte üçünden fazlasının geçen hafta Güvenlik Konseyi'nde ABD tarafından veto edilen hamleyi desteklemesinin ardından İsrail-Hamas savaşında acil insani ateşkes talebinde bulundu. Washington'un Genel Kurul'da veto hakkı yok. İsrail ve diğer sekiz ülkeyle birlikte karar taslağına karşı oy kullandı. Metin 153 lehte oy alırken, 23 ülke oylamaya katılmadı.

NY Times çalışanı skandal kareyi dünyaya duyurdu
NY Times çalışanı skandal kareyi dünyaya duyurdu

İsrail'in Kanal 12'si gazeteci Nir Debori aracılığıyla bu kareyi paylaştı. Söz konusu fotoğrafta yüzlerce Filistinlinin bir alana toplandığı ve gözaltına alındığı görülüyor. Bu kareyi alıntılayan New York Times görsel araştırmalar ekibinden Aric Toler skandalı dünyaya duyurdu. Toler, fotoğrafın tam olarak nerede ve ne zaman çekildiğinin bilinmediğini yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!