Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum: İsrail desteği ABD'yi böldü... Biden'a son darbe kendi partisinden geldi! İsrail'de 'ateşkes' protestosu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2023 10:07

Biden yönetiminin İsrail'e verdiği sınırsız desteğe tepkiler devam ediyor. Ülke basını tarafından 'İsrail çatlağı' olarak anılan tepkiler son dönemde iyice artmış durumda. Son olarak Temsilciler Meclisi ve Senato'daki 58 Demokrat, Dışişleri Bakanı Blinken’ı İsrail’e baskı yapmaya davet eden bir mektup kaleme aldı. İsrailliler ise Tel Aviv'de ateşkes için yürüdü.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

GAZZE ŞERİDİ’NDE İNTERNET VE TELEFON HİZMETLERİ KESİLDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 1 aydır devam ederken, Gazze Şeridi’nde bir kez daha internet ve telefon kesildi. Filistin Telekomünikasyon (PALTEL) şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’nde İsrail tarafından iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiği duyurularak, “Daha önce yeniden bağlanan ana hatların İsrail tarafından tekrar kesilmesi nedeniyle Gazze Şeridi ile tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurmaktan üzüntü duyuyoruz” denildi.

HAMANEY İLE HANİYE TAHRAN'DA GÖRÜŞTÜ

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran'da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, bölgedeki gelişmeler ve İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik son saldırılarına dair bilgi alan Hamaney, Gazze halkının İsrail karşısında göstermiş olduğu sabır ve mücadelenin takdire şayan olduğunu belirtti. Hamaney, "Batılı ülkeler ve ABD'nin desteği ile gerçekleşen siyonist İsrail rejiminin soykırımı karşısında İran olarak Filistin direnişinin yanındayız" ifadelerini kullandı.

Hamaney, Filistin halkının Gazze'de İsrail karşısında övgüyle anılacak bir mücadele verdiğini belirterek, İslam ülkelerinin Filistinlilere daha güçlü destek vermesi gerektiğini söyledi.

İSRAİL YİNE MÜLTECİ KAMPINI VURDU

İsrail’in Gazze'deki Bureyc kampına gerçekleştirdiği saldırıda en az 20 kişi öldü.

FİLİSTİN'DE CAN KAYBI 9 BİN 770'E YÜKSELDİ
FİLİSTİNDE CAN KAYBI 9 BİN 770E YÜKSELDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları şiddetlenerek devam ederken, hayatını kaybeden Filistinli sayısı 9 bin 770’e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin 4 bin 8’inin çocuk, 2 bin 550’sinin ise kadın olduğu açıklandı. Yaralı sayısı ise 24 bin 808’e yükselirken, bin 270’i çocuk 2 bin 260 kişinin hâlâ enkaz altında olduğu aktarıldı.

İRAN'DAN ABD'YE GAZZE UYARISI: SERT DARBE ALACAKLAR

İran, Washington'un Gazze'de ateşkes uygulamaması halinde ABD'nin 'sert bir darbe alacağını' söyledi. Yarı resmi haber ajansı Tasnim'e konuşan İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiani, 'Amerikalılara tavsiyemiz, Gazze'deki savaşı derhal durdurmaları ve ateşkes ilan etmeleridir, aksi takdirde çok ağır darbe alacaklar' dedi. Aştiani, İran'ın, ABD'nin çatışmaya 'askeri açıdan müdahil' olduğunu düşündüğünü de sözlerine ekledi.

ABBAS'TAN BLINKEN'A: DERHAL ATEŞKES SAĞLANMALI

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Ramallah'ta ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü. Abbas görüşmede ABD'li bakana derhal ateşkes sağlanması gerektiğini ve Gazze Şeridi'ne insani yardımın girmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

İSRAİL ORDUSUNDA İNTİKAM DEPREMİ
İSRAİL ORDUSUNDA İNTİKAM DEPREMİ

Üst düzey bir İsrail Silahlı Kuvvetleri yetkilisinin, yedi ay önce sosyal medyada kendisi hakkında dile getirdiği eleştiriler nedeniyle tugayındaki bir yedek askerin görevden uzaklaştırılması emrini verdiği bildirildi.


Kanal 12'nin haberine göre, Hermon Tugayı komutanı Albay Avinoam Emunah, yetkisini yedek askerden intikam almak için kullandı. IDF olayla ilgili yorum yapmadı.

 

İSRAİL BASINI ADINI KOYDU: FİYASKO

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken ülkede eleştiri okları Netanyahu'yu işaret etmeye devam ediyor. '7 Ekim Fiyaskosundan Yeni Bir İsrail Siyasi Düzeni Yükselecek' manşetini atan İsrail merkezli Haaretz gazetesi ülkedeki yeni dönemi yazdı.


İsrail istihbaratının bu derecede başarısız olduğu ve bu kadar çok kayıp verdiği son sefer, neredeyse 50 yıl önce, Mısır ve Suriye'nin Yom Kippur'da İsrail'i işgal ettiği gündü. Meir, 1973 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonraki yıl 1974'te başbakanlıktan istifa etti. Bu durumun hatırlatıldığı yazıda 'Yom Kippur Savaşı'nın teşvik ettiği siyasi değişime benzer şekilde, 7 Ekim, Likud hareketinin uzun saltanatının sonunu getirecek' denildi.


Yossi Verter'in kaleme aldığı yazıda 'Yeni İsrail hükümetinde aşırılıkçıların yeri olmayacak' yorumuna yer verildi.

RJC'DEN OBAMA'YA TEPKİ: HAMAS'I GÜÇLENDİRDİ
RJCDEN OBAMAYA TEPKİ: HAMASI GÜÇLENDİRDİ

ABD eski Başkanı Obama Gazze'de yaşananlar hakkında konuştu. Obama 'Hamas'ın yaptığı korkunçtu ve bunun hiçbir haklı gerekçesi yok. Ve doğru olan şu ki, işgal ve Filistinlilerin başına gelenler dayanılmaz boyutlarda... Hepimizin bir dereceye kadar suç ortağı olduğumuzu kabul etmelisiniz' dedi. Obama'nın açıklamasına Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu'ndan (RJC) tepki geldi. RJC Obama'nın politikalarının Hamas'ı güçlendirdiğini iddia etti.

DEMOKRATLARDAN BIDEN HÜKÜMETİNE MEKTUP

ABD'deki İsrail çatlağı Demokrat Partiye de sıçradı. Temsilciler Meclisi ve Senato'daki 58 Demokrat, Blinken'ı sivil kayıplarını önlemek ve kuşatma altındaki bölgeye daha fazla yardım sağlanması için İsrail'i daha fazla çaba göstermeye zorlamaya çağıran bir mektup yayınladı.


Mektupta, ‘İsrail'in kendisini savunma hakkına kesinlikle inanıyor olsak da, İsrail'in savaşçı olmayanlara ve savunmasız nüfusa yönelik zararı sınırlamayı başaramayan askeri operasyonu ve davranışından ciddi endişe duyuyoruz’ denildi.


Kaliforniya Temsilciler Meclisi Demokratlarından Ro Khanna, CNN'e verdiği röportajda, Demokratlar arasında masum sivillere yönelik bombalamaların derhal durdurulması gerektiğine dair ortaya çıkan bir duygu olduğunu söyledi.


Khanna, ‘Usame Bin Ladin'in peşine düştüğümüzde Pakistanlı sivilleri bombalamadık’ dedi.


Geçtiğimiz günlerde 400'den fazla Kongre çalışanı, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan açık bir mektubu isimsiz olarak imzalamış, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Biden yönetiminin İsrail'in Gazze savaşına yaklaşımını eleştiren bir iç belge hazırladığı ortaya çıkmış ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise sosyal medya hesabından yayınladığı mektup ile istifa ettiğini ilan etmişti.


Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Direktörü Josh Paul istifasının nedenini 'İsrail'e öldürücü yardımımızın devam etmesiyle ilgili anlaşmazlık' olarak göstermişti.

TEL AVİV’DE ‘ATEŞKES’ GÖSTERİSİ
TEL AVİV’DE ‘ATEŞKES’ GÖSTERİSİ

İsrail’in başkenti Tel Aviv bir kez daha bir protestoya ev sahipliği yaptı. Göstericiler İbranice ve İngilizce yazıların bulunduğu dövizler ile ateşkes istedi. AP, ‘İsrailliler hemen ateşkes istiyor’ yazılı pankart taşıyan bir kadın göstericiye sağcı bir İsraillinin tepki gösterdiği, kadının diğer protestocular tarafından teselli edildiğini yazdı. AFP o anlara ait kareleri de abonelerine servis etti.


HAMAS'TAN IDF'YE BOMBALI SALDIRI
HAMASTAN IDFYE BOMBALI SALDIRI

Hamas, Cenin'e giren İsrail askerlerine bombalı saldırı düzenlendiğini duyurdu. Hamas'ın El Kassam Tugayları, saldırıya ait görüntüleri sosyal medyada yayınladı. Söz konusu görüntülerde bölgede büyük bir patlamanın meydana geldiği görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!