Güncelleme Tarihi:
İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Doha’da basın toplantısı gerçekleştirdi. Sözcü Ensari, İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşması için görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “Gazze'de ateşkes anlaşmasına yakın değiliz ama umudumuzu koruyoruz" dedi. Ensari, tüm tarafların Ramazan ayı içinde anlaşmaya varmak için çalışmaya devam ettiğini, ancak anlaşma için "herhangi bir zaman çizelgesi sunamayacağını" ifade etti. "Durum oldukça karmaşık" diyen Ensari, Katar'ın Gazze'de kısa süreli bir ateşkes yerine kalıcı bir ateşkes sağlanması için çalıştığını kaydetti.
Katar ve Mısır, İsrail ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşması sağlanmasına yönelik diplomatik çabaları sürdürüyor. İsrail yönetimi, Hamas "yok edilene" ve tüm rehineler serbest bırakılana kadar savaşmaya devam edeceğini, yalnızca "geçici bir ateşkesi" kabul edeceğini belirtiyor. Hamas ise İsrail Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmeden rehineleri serbest bırakmayacağını ifade ederken, rehineler karşılığında İsrail'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan üst düzey isimler de dahil olmak üzere çok sayıda mahkumun serbest bırakılmasını istiyor.
Arabulucuların her iki tarafı da taleplerini yumuşatmaları konusunda ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.
İsrail'in son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 67 Filistinlinin hayatını kaybetmesi sonucu 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybı sayısı 31 bin 184’e yükseldi.
İsrail ve Lübnan'daki Hizbullah arasında çatışmalar yoğunlaşıyor. İsrail, dün gece saatlerinde Lübnan'ın doğusunda Suriye sınırı yakınındaki Baalbek kentine 4 saldırı düzenledi. Baalbek-Hermel Valisi Bashir Khader yaptığı açıklamada, saldırılarda bir sivilin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin ise yaralandığını ifade etti.
Gelecek hafta gerçekleşecek zirvenin taslak sonuçlarına göre, Avrupa Birliği liderleri Gazze'de "sürdürülebilir bir ateşkese yol açacak acil bir insani duraklama" talep edecek ve İsrail'i Refah'ta kara operasyonu başlatmamaya çağıracak.
BBC'ye bilgi veren Gazze'deki sağlık çalışanları, geçen ay bir hastaneye operasyon yapan İsrail askerlerinin kendilerini dövdüğünü, gözlerini bağladığını, kelepçelediğini ve soyunmaya zorladığını anlattı.
Gazze’nin güneyindeki Nasır Hastanesi’nden Doktor Ahmed Abu Sabha, bir hafta gözaltında tutulduğunu, bir İsrail askerinin elini kırdığını kaydetti. Adlarını açıklamak istemeyen iki Filistinli sağlık çalışanının anlattıkları da Dr. Sabha'nın anlatımına benziyor.
BBC'ye konuşan Filistinli sağlıkçılar, günlerce gözaltına alınıp aşağılandıklarını, dövüldüklerini, soğuk suyla ıslatıldıklarını ve saatlerce rahatsız şekilde diz çöker vaziyette bekletildiklerini söylüyor.
BBC bu iddiaları İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) sordu ancak İsrailli yetkililer iddialara doğrudan bir yanıt vermedi ya da kötü muamele iddialarını reddetmedi. Ancak İsrail'in operasyonları sırasında sağlık personeline zarar verildiği iddialarını reddettiler.
İsrail ordusu, "gözaltındakilere yönelik kötü muamele IDF kurallarına aykırıdır ve kati suretle yasaklanmıştır" açıklamasını yaptı. IDF, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta yer alan Nasır Hastanesi'ne 15 Şubat'ta baskın yaptı. İsrail'in iddiasına göre hastanede Hamas militanları saklanıyordu. Öte yandan 7 Ekim'deki Hamas saldırıları sırasında rehin alınan bazı İsraillilerin de bu hastanede tutulduğu ileri sürülüyordu.
Baskında 4 hasta hayatını kaybetti. Hamas ise savaşçılarının hastanelerde konuşlanmadığını açıkladı. Operasyondan bir gün sonra, 16 Şubat'ta gizlice çekilen görüntülerde, hastanenin acil servis binasının önünde, iç çamaşırlarıyla diz çökmüş halde bir grup erkek görülüyor. Bu kişilerin ellerinin arkadan bağlı olduğu görüntülerden seçilebiliyor.
Bazılarının yanlarında sağlık çalışanlarının giydiği önlükler olduğu da görülebiliyor. Hastanenin genel müdürü Dr. Atef Al-Hout, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Kafasını kıpırdatan ya da herhangi bir hareket yapan kim varsa vurdular" diyor ve baskın sırasında gözaltına alınanların "utanç verici bir pozisyonda iki saat bekletildiğini" aktarıyor.
IDF ise "bir kural olarak tutuklama işlemi sırasında terör şüphelilerinin ellerini havaya kaldırması ve kıyafetlerde patlayıcı olup olmadığının kontrol edilmesi gereklidir" diyor. Sağlık çalışanları, hastane binasına götürüldüklerini, burada dövüldüklerini ve ardından giysileri olmadan bir tutuklama merkezine transfer edildiklerini söylüyor.
Nasır'da gönüllü olarak çalışan 26 yaşındaki Dr. Abu Sabha, gözaltında uğradığı muameleyi "işkence" olarak tanımlıyor. Gözaltındakilerin saatlerce ayakta bekletildiğini, aç bırakıldıklarını, midelerinin üstünde uzun süre yatmaya zorlandıklarını da ekliyor.
DOKTOR: İDAM EDECEKLERİNİ DÜŞÜNDÜM
Gözaltına alınıp ardından serbest bırakılan sağlık çalışanları, Mubarak olarak adlandırılan doğumhanenin, IDF'nin sorgu merkezine dönüştürüldüğünü anlatıyor. Burada sağlık çalışanlarının dövüldüğü ileri sürülüyor.
Dr. Abu Sabha, buranın "işkence yeri" haline getirildiğini kaydediyor: "Beni bir sandalyeye götürdüler, idam sehpası gibiydi. İp sesleri duydum ve idam edileceğimi düşündüm. Ardından bir cam kırdılar ve bacağımı kestiler. Kanlar içinde bıraktılar. Diğer doktorları da buraya getirdiler ve sıraya dizdiler. İsimlerini ve seslerini duyabiliyordum."
IDF bu iddiaları reddediyor.
Hizbullah, Gazze Şeridi’ne saldırılarını sürdüren İsrail’i hedef almaya devam ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hizbullah’ın sabah saatlerinde Lübnan’dan Golan Tepeleri'ne 70 roket fırlattığını duyurdu. Saldırıda yaralanan olmazken, İsrail çevresinde siren sesleri duyuldu.
Hizbullah, daha sonra İsrail’in kuzeyine ikinci bir saldırı daha gerçekleştirdi. İsrail topraklarının 30 roketle hedef alındığı saldırıda, yaralanma ve hasar bildirilmedi. Saldırılarda fırlatılan roketlerin bir kısmının hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği, bir kısmının ise boş arazilere düştüğü belirtildi.
IDF, İsrail savaş uçaklarının saldırılara karşılık olarak Hizbullah’a ait 3 roket fırlatma rampasını vurduğunu duyurdu.
World Central Kitchen'ın haberine göre, Gazze'ye yardım taşıyan bir tekne GKRY'nin Larnaka kentinden yola çıktı. WCK, BAE ve GKRY ile birlikte aynı adı taşıyan İspanyol yardım kuruluşuna ait Open Arms gemisine 200 tonun üzerinde yiyecek gönderdi. Gemi, Gazze Şehri'nin güneyindeki Gazze kıyısı boyunca WCK tarafından inşa edilen bir iskeleye yanaşacak.
Hamas yetkilisi Mohammad Nazzal, potansiyel bir rehine anlaşması ve geçici ateşkes müzakereleri çıkmaza girerken, arabulucuların hâlâ bir anlaşmaya varmak için çalıştığını söyledi.
Nazzal, "Müzakereler durmadı. Son günlerde bir çıkmaza girdi, ancak Katar ve Mısır bunu sürdürmek için çok çalışıyor. Hamas arabuluculara yanıt veriyor ve olumlu işbirliği yapmaya çalışıyor, ancak Netanyahu her türlü anlaşmanın önünde engel teşkil ediyor" dedi.
Ürdün'ün resmi Petra haber ajansına göre, Ürdün güvenlik güçleri kuzey Irbid bölgesinde bir insansız hava aracının kalıntılarını tespit etti.
Bir güvenlik sözcüsünün aktardığına göre raporda önemli bir hasar meydana gelmediği ve soruşturma başlatıldığı belirtiliyor.
Duyuru, İran destekli milislerden oluşan bir grup olan Irak'taki İslami Direniş'in İsrail'in Ben Gurion Havaalanını hedef aldığını açıklamasından sonra geldi.
İran destekli Şii radikal grupların şemsiye grubu olan Irak'taki İslami Direniş, İsrail'in Tel Aviv yakınlarındaki en büyük havalimanı Ben Gurion'a düzenlenen insansız hava aracı saldırısını üstlendi.
İran devlet televizyonu Press TV saldırıyı doğruladı. Press TV 'Irak direnişi İsrail'in ana havaalanını insansız hava aracıyla vurdu' başlıklı haberinde şu ifadelere yer verdi;
'Irak'taki İslami Direniş, ABD destekli İsrail savaşına katlanan Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere verdiği desteği sürdürmek amacıyla İsrail rejiminin ana havaalanını vurdu. Direniş, açıklamaya, uçağın belirlenen hedefin üzerine ulaştığında mermi fırlattığını gösteren operasyonun görüntülerini de ekledi.'
İslami Direniş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada saldırıda kullanılan drone'un görüntülerine de yer verdi.
ABD ordusunun Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Husilerin Singapurlulara ait ve Liberya bandıralı “Pinokyo” adlı gemiye iki gemisavar balistik füze ateşlediğini doğruladı.
ABD Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir görüşme planlamadığını söyledi. Biden ayrıca İsrail parlamentosuna hitap etme planının olmadığını da sözlerine ekledi.
Fransa merkezli Liberation gazetesi, yayınladığı "Gazze'de Ramazan" isimli skandal karikatürle, Gazze'de İsrail işgali nedeniyle açlıkla mücadele eden ve hayatlarını kaybeden Filistinlilerle dalga geçti. Karikatürde bir kadının, onun yanında dili dışarıda resmedilen bir çocuğun, enkazdan çıkan bir elin, öfkeli ve ağzından sular akan bir adamın ve ağzında kemik parçaları ile kaçışan farelerin yer aldığı görüldü.
Skandal Karikatürde ağzından sular akarak resmedilen ve öfkeli olduğu anlaşılan adamın; kemikleri kapan fareleri kovaladığı, kadının ise adama "gün batımından önce olmaz" dediği an resmedildi.