Güncelleme Tarihi:
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına başlamasının üzerinden 6 ay geçerken, Gazze'de hastane, okul, yerleşim alanı demeden saldırılarını sürdüren İsrail, 6 ayda en az 13 bini çocuk 33 binden fazla sivilin ölümüne neden oldu.
İsrail ordusunun Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan birliklerin sayısı azaltılacak. İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Peter Lerner, Han Yunus'taki görevlerin tamamlandığını, ancak Gazze'de "ciddi bir gücün" operasyona devam edeceğini söyledi.
Buna göre, İsrail ordusu Han Yunus çevresindeki asker gücünü bir tugayla sınırlandıracak. İsrail ordusunun bu hamlesinin, savaşın sonuna yaklaşıldığına yönelik bir gösterge olmaktan çok, taktik bir geri çekilme olabileceği değerlendiriliyor.
ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda Mısır’ın başkenti Kahire’de Hamas ve İsrail arasında ateşkes müzakereleri devam ederken, Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Ali Baraka müzakerelerde kendilerine sunulan son teklifi reddettiklerini açıkladı. Adı açıklanmayan bir Hamas yetkilisi, müzakerelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söylemişti.
Müzakerelere yakın olan bir kaynak ise, ateşkes teklifinin ilk aşamasının yerinden edilmiş Filistinli sivillerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine geri dönmesini ve günde 400 ila 500 tırlık gıda yardımının bölgeye ulaştırılmasını içerdiğini ifade etti.
“MÜZAKERELERDE İLERLEME KAYDEDİLDİ”
Mısır basını, üst düzey bir Mısırlı kaynağa dayandırdığı haberinde Kahire’de gerçekleştirilen Gazze’de geçici ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına yönelik yürütülen müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini duyurmuştu.
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise, “Müzakerelerde kritik bir noktaya geldik. Evet başarılı olursa çok sayıda esir evlerine dönecek” demişti.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail'in Gazze Şeridi’nde işlediği savaş suçlarıyla ilgili çeşitli soruşturmalar başlattığını ancak henüz IDF'nin Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğine dair bir sonuca varmadığını söyledi. Miller, "Bürolarımızda gerçekleri inceleyen, bunların uluslararası hukuka uygunluğuna bakan ve değerlendirmeler yapan bir dizi farklı uzmanımız var. Bu değerlendirmeler devam ediyor. Şu anda henüz İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiği sonucuna varmadık, ancak bir dizi farklı cephede devam eden değerlendirmelerimiz var" dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in Gazze Şeridi’nin Refah kentine düzenlemeyi planladığı askeri harekat hakkında yaptığı açıklamada, “Bu gerçekleşecek, bir tarih var" dedi.
Aralarında ABD’nin de yer aldığı çok sayıda ülkenin tepkisini çekmesine rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin Refah kentine askeri harekat düzenlemeye kararlı olduklarını söyledi. Netanyahu, yaptığı açıklamada İsrail ordusunun 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı kente gireceği tarihin belli olduğunu duyurdu. Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrail ve Hamas arasında devam eden müzakerelere değinen Netanyahu, "Bugün Kahire'deki görüşmelere ilişkin ayrıntılı bir rapor aldım. Başta tüm rehinelerimizin serbest bırakılması ve Hamas'a karşı tam bir zafer elde etmek olmak üzere hedeflerimize ulaşmak için sürekli çalışıyoruz" dedi.
Refah'a yönelik askeri harekat hakkında ayrıntı vermeyen Netanyahu, “Bu gerçekleşecek, bir tarih var" dedi.
İsrail'in Şam'da İran Konsolosluğunu hedef almasının ardından Suriye'ye İran'dan ilk üst düzey ziyaret gerçekleşti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bölge turu kapsamında Suriye'nin başkenti Şam'da Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad ile görüştü.
Abdullahiyan görüşmede, İsrail'in İran Konsolsluğunu hedef almasının karşılıksız bırakılmayacağını belirterek, “İsrail rejimi cezalandırılacak ve gerekli cevabı alacak” dedi. Suriye'nin güvenliğini kendi güvenlikleri olarak gördüklerini kaydeden Abdullahiyan, “Siyonist İsrail rejimi İran konsolosluğuna saldırarak bir kez daha hiç bir uluslararası anlaşmalara bağlı olmadığını göstermiş oldu. Netanyahu kendi siyasi geleceği için artık son rötuşlarını yapmakta” ifadelerini kullandı.
Filistin Kızılayı, İsrail’in birliklerini geri çektiği Han Yunus’taki Al-Amal Hastanesi’nde oluşan enkaza ilişkin fotoğrafları paylaştı.
Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail işgal güçlerinin dün Han Yunus'taki Al-Amal Hastanesi çevresinden çekilmesinin ardından, hastanenin tesislerinde meydana gelen önemli hasarın boyutu ortaya çıktı. İşgal güçlerinin hastaneye düzenlediği baskında tıbbi ekipman, bakım odaları, yoğun bakım üniteleri, oftalmoloji bölümü, acil ameliyathane ve ambulanslar tahrip edildi” denildi.
Nikaragua’nın İsrail’in Gazze saldırılarına siyasi, mali ve askeri destek vermekle suçladığı Almanya aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) açtığı dava Lahey’de başladı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken İsrail’e desteğini esirgemeyen ülkelere tepkiler de sürüyor. Orta Amerika ülkesi Nikaragua, Mart ayının başında İsrail’in Gazze saldırılarına siyasi, mali ve askeri destek vermekle suçladığı Almanya aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) dava açmıştı. Almanya'nın İsrail'e Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken askeri yardım sağlayarak 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ve 1949 Cenevre Sözleşmelerini ihlal ettiğini savunan Nikaragua, UAD'den Berlin yönetiminin İsrail'e fon sağlamayı durdurması ve BM Filistinli Mülteciler Ajansı'na (UNRWA) kestiği desteği yeniden başlatması için acil önlemler almasını talep ediyor.
Haftalardır Refah'a yönelik operasyon sinyali veren İsrail savaş kabinesinden Savunma Bakanı Yoav Gallant, Haaretz gazetesinde yer alan açıklamasında, rehine anlaşması konusunda doğru zamanda olduklarını ve bu kararın "bedelini ödemeye hazır olduklarını" söyledi.
"Esirlerimizi evlerine geri getirmek konusunda büyük sorumluluğumuz var" diyen Gallant, "Kaçırılanları geri getirmek için zor kararlar almamız gerekiyor. Uygun bir zamanda olduğumuza inanıyorum ama diğer tarafın da bunu kabul etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
UMUTLANDIRAN GELİŞME:MÜZAKERELERDEN SONUÇ ÇIKABİLİR
İsrail medyasında, İsrail ve Hamas arasında Kahire'de devam eden müzakerelerden sonuç çıkabileceğine dair işaretler olduğu bildiriliyor.BBC'nin Kudüs'teki muhabirlerinden Hugo Bachega, görüşmelerde "tedbirli bir iyimserlik" havası olduğunu aktarıyor.Heyetler Pazar günü bir araya gelerek hem ateşkes hem de İsrailli rehinlerin bırakılmasına yönelik olası bir anlaşmayı görüştü. Savaş kabinesinde yer almayan muhalefet lideri Yair Lapid de olası bir anlaşma için Netanyahu'ya destek verdi.
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılar sonucu 33 bin 207 sivilin hayatını kaybettiğini, 75 bin 933 sivilin ise yaralandığını duyurdu. Bakanlık son 24 saatte 32 sivilin yaşamını yitirdiğini, 47 sivilin ise yaralandığını açıkladı.
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Başbakan Netanyahu'ya Gazze'deki savaşı durdurmaması yönünde tehditte bulundu.
Resmi sosyal medya hesabından açıklama yapan Ben Gvir "Netanyahu Hamas'ı yenmek için Refah'ta geniş çaplı bir saldırı yapmadan savaşı bitirmeye karar verirse, başbakan olarak hizmet etmeye devam edemez" ifadelerini kullandı.
Avustralya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Mark Binskin, İsrail Savunma Güçlerinin Zomi Frankcom ve 6 World Central Kitchen meslektaşının ölümüne neden olan saldırısına İsrail'in verdiği yanıt konusunda Avustralya Hükümetinin Özel Danışmanı olarak görev yapacak. Binskin, Zomi ve meslektaşlarının ölümüne neden olan saldırıya verilen yanıt konusunda İsrail ve İsrail Savunma Kuvvetleri ile temaslarda bulunacaktır. Avustralya, İsrail Hükümetine bu angajmanın kolaylaştırılması yönündeki beklentimizi ve güvenimizi açıkça ifade etmiştir” denildi.
İsrail Başbakanı Netanyahu dün yaptığı açıklamada, tüm rehineler serbest kalmadan bir ateşkes olmayacağının altını çizdi. Netanyahu açıklamasında ateşkes anlaşmasında Hamas’ın ‘aşırı talepleri’ olduğuna dikkat çekerek, “Uluslararası topluma açıkça ifade ettim, rehineler geri verilmeden ateşkes olmayacaktır. Bu basitçe gerçekleşmeyecektir. Bu İsrail Hükümetinin politikasıdır ve Biden yönetiminin de Cuma günü bu konudaki tutumunu net bir şekilde ortaya koymasını memnuniyetle karşılıyorum.
Bir hususu daha açıklığa kavuşturmak isterim: Anlaşmayı engelleyen İsrail değildir. Anlaşmayı engelleyen Hamas'tır. Hamas'ın aşırı talepleri ateşkesi sağlamak ve Hamas'ı olduğu gibi bırakmak, hayatta kalmasını, varlığını sürdürmesini ve vatandaşlarımızı ve askerlerimizi tehlikeye atabilmesini sağlamak için tasarlanmıştır. Hamas'ın taleplerine boyun eğilmesi, söz verdiği gibi 7 Ekim'de işlediği suçları tekrar tekrar işlemesine yol açacaktır” dedi.
“ANLAŞMAYA HAZIRIZ, TESLİM OLMAYA DEĞİL"
Netanyahu uluslararası anlamda İsrail’e yöneltilen baskının Hamas’a yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Hamas, iç ve dış baskıların İsrail'in bu aşırı taleplere boyun eğmesine neden olacağını umuyor. Bu olmayacak. İsrail bir anlaşmaya hazır; İsrail teslim olmaya hazır değil. Hamas'ın tutumunu sertleştirmesine neden olan uluslararası baskının İsrail'e yöneltilmesi yerine, uluslararası toplumun baskısının Hamas'a yönlendirilmesi gerekiyor. Bu rehinelerin serbest bırakılmasını hızlandıracaktır” ifadelerini kullandı.
Çatışmaların başlamasından bu yana 6 ay geçtiğini ifade eden Netanyahu, "Bugün savaşın altıncı ayını geride bırakıyoruz. Savaşta elde ettiğimiz başarılar kayda değerdir: Hamas'ın üst düzey komutanları da dahil olmak üzere 24 taburundan 19'unu ortadan kaldırdık. Çok sayıda Hamas teröristini öldürdük, yaraladık ya da esir aldık. Şifa ve diğer terörist komuta merkezlerini de temizledik. Roket üreten fabrikaları, komuta merkezlerini, silah ve mühimmat depolarını imha ettik ve yeraltı tesislerini sistematik olarak imha etmeye devam ediyoruz. Ancak ödemek zorunda kaldığımız bedel acı verici ve yüksek oldu" dedi.
CENTCOM Gazze’ye ulaştırılan yardımlar ile ilgili, “ABD Merkez Komutanlığı ve Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri, devam eden çatışmalardan etkilenen Gazze'deki sivillere temel yardım sağlamak amacıyla 7 Nisan 2024 tarihinde saat 13:10'da (Gazze saatiyle) Kuzey Gazze'ye havadan insani yardım operasyonu gerçekleştirdi. Ortak operasyon Ürdün tarafından sağlanan gıda ve üç ABD Hava Kuvvetleri C-130 uçağını içeriyordu. ABD C-130'ları 38 binden fazla yemeye hazır gıda paketi bırakarak Kuzey Gazze'de hayat kurtaran insani yardım sağladı. ABD bugüne kadar 739 ton insani yardım malzemesi bırakmıştır” açıklamasını yaptı.
Şam'da üst düzey Devrim Muhafızları komutanlarının öldürüldüğü hava saldırısı sonrası intikam yemini eden İran'ın olası misillemesi Orta Doğu'yu alarma geçirmişken dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.
Jadeh Iran'a konuşan, ismi açıklanmayan diplomatik kaynağın verdiği bilgilere göre İran, ABD'ye gönderdiği mesajda Gazze'de ateşkes sağlanması halinde misilleme saldırından vazgeçeceğini söyledi. Kahire'de İsrail ve Hamas arasında ateşkes müzakereleri devam ederken konuşan kaynak, "Amerika durumu kontrol altına almayı başarırsa, bu Biden yönetimi için büyük bir başarı olacak ve bunun üzerine inşa edebiliriz" dedi.
İsrail güçlerinin güney Gazze'yi işgal etmesinden yaklaşık dört ay sonra Han Yunus'un geri çekilmesi 'taktiksel bir geri çekilme' olarak değerlendirilirken, uluslararası basında yer alan analizlerde bunun bir milyondan fazla sivilin sığındığı, Gazze'nin en güneydeki Refah kentine düzenlenecek kara operasyonu ile alakalı olabileceği belirtiliyor.
İsrail haftalardır Gazze'nin en güneyindeki Refah'a yönelik bir kara operasyonunun sinyallerini veriyor. Ancak bir milyondan fazla kişinin sığındığı Refah'a yönelik operasyonun "insani felaketle" sonuçlanabileceği yönünde uluslararası kamuoyunun ısrarlı uyarılarıyla karşı karşıya.
İsrail Savunma Kuvvetleri'nin askerlerinin güneydeki Han Yunus kentinden çekileceğini duyurmasının ardından İsrail kamu yayıncısı Kanal 11, geri kalan güçlerin Netzarim Koridoru olarak adlandırılan bölgede konuşlandırılacağını bildirdi.
Netzarim Koridoru Gazze Şeridi'ni ikiye bölüyor. Gazze-İsrail sınır bölgesinden yaklaşık 6,5 kilometre genişliğindeki yerleşim bölgesinin tamamı boyunca uzanıyor.Koridor, stratejik, merkezi bir kavşak oluşturmak için Gazze'nin iki ana kuzey-güney yolundan biri olan Salaheddin Caddesi ile kesişiyor.İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından 2024'ün başında inşa edilen koridor bölgenin kuzeyini güneyden ayırıyor. Uydu görüntüleri, koridorun Akdeniz kıyılarına ulaştığını gösteriyor.
Netzarim Koridoru Gazze-İsrail sınırından denize kadar uzanıyor/Wikipedia
Mısır devlet kuruluşu Al Qahera News'in üst düzey bir Mısırlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Kahire'de İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve rehine anlaşmasına varmak için yapılan müzakerelerde "önemli ilerleme" sağlandı ve birçok tartışmalı noktada fikir birliği sağlandı.
İsmi açıklanmayan kaynak, Katar ve Hamas delegasyonlarının Kahire'den ayrılacaklarını ve anlaşmanın nihai şartlarını kabul etmek üzere iki gün içinde geri döneceklerini söyledi.
Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua’nın, "Filistin’de soykırımın gerçekleştirilmesine kolaylık sağladığı" gerekçesiyle Almanya aleyhine açtığı dava, Uluslararası Adalet Divanı’nda bugün başlıyor.
Lahey’de uluslararası mahkemenin bulunduğu Barış Sarayı’nda halka açık olarak yapılacak dava saat 10:00’da başlayacak.Davanın ilk gününde, Nikaragua sözlü savunma yapacak. Duruşmanın yarınki bölümünde ise Almanya, hakkındaki iddialara yanıt verecek.
Bu dava, Uluslararası Adalet Divanı’nın baktığı, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine açtığı davadan sonra Gazze’deki gelişmelere ilişkin ikinci “soykırım davası” olacak.
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Savaşın 6. ayının geri kaldığını belirten Halevi, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) esir anlaşmasının bir parçası olarak ateşkes durumunda savaşa nasıl döneceğini bileceğini ve esirlerin geri verilmesinin diğer hedeflerden daha acil bir mesele olduğunu söyledi. “Bu savaşı öncekilerden farklı bir şekilde yürütüyoruz.
Gazze'deki savaş devam ediyor ve durmaktan çok uzağız” ifadelerini kullanan Halevi, üst düzey Hamas yetkililerini er ya da geç bulacaklarını vurguladı. Saldırılarla birlikte Gazze Şeridi’ne insani yardım girişine de izin verdiklerini aktaran Halevi, “Hamas'ın çıkarı Gazze'de insani bir kriz oluşturmak ve savaşın sona ermesi için baskı yapmaktır. Hamas insani yardımın kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor ve dağıtımını engelliyor, Gazze Şeridi'ne geri dönmek ve kontrol etmek istiyor, bu olmamalı. Bölgeye istikrar getirmek için Hamas'ı askeri ve hükümet kabiliyetlerinden arındırmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
İsrail’in Gazze'ye saldırılarının başlamasından bu yana devam eden esir protestoları, saldırıların 6. ayı geride kalırken bugün yine gerçekleştirildi.
İsrail Meclisi’nin (Knesset) önünde bir araya gelen binlerce kişi, Gazze Şeridi’nde esir tutulanların serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Mısır’da bugün tekrar başlayan esir takası ve ateşkes anlaşması müzakerelerinde anlaşmaya varılmasını isteyen göstericiler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu esirlerin geri dönmesi için daha fazlasını yapmaya çağırdı.
Öte yandan, İsrail'de N12 News adlı televizyon kanalının yayınladığı bir ankette katılımcıların yüzde 56'sı hükümetin esirleri geri getirmek için yeterince çaba gösterip göstermediği sorusuna 'Hayır' cevabını verdi.