Güncelleme Tarihi:
İsrail ile Hamas arasındaki anlaşma kapsamında verilen 4 günlük insani arada 3’ncü güne girilirken, dünyanın beklediği 2’nci esir takası da gerçekleşti.
İnsani yardım kuruluşu Kızılhaç’tan edinilen bilgilere göre, Hamas'ın 13 İsrailli ve 4 Taylandlı rehineyi serbest bıraktığı bildirildi. Filistin Kurtuluş Örgütü’ne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti'nden yapılan açıklamada ise İsrail'in 39 Filistinli mahkumu serbest bıraktığı kaydedildi. Filistin’in resmi haber ajansı WAFA da İsrail'in 33'ü çocuk, 6'sı kadın olmak üzere 39 Filistinliyi serbest bıraktığını duyurdu.
Kızılhaç, 13 İsrailli ve 4 yabancı uyruklu rehinenin serbest bırakıldığını açıkladı.
İsrail ile Hamas arasında yaşanan esir takası anlaşmazlığı sona erdi. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ensari yaptığı açıklamada, engellerin aşıldığını belirterek, "7 yabancı uyruklu esirin yanı sıra 39 Filistinli mahkum ile Gazze Şeridi’nde tutulan 13 İsrailli esir bu gece serbest bırakılacak” dedi.
Ensari, engellerin Katar-Mısır arabuluculuğu ile aşıldığını aktardı. Serbest bırakılan Filistinlilerin 33’ünün çocuk, 6’sının ise kadın olduğunu belirten Ensari, Gazze Şeridi’nden serbest bırakılan İsraillilerin ise 8’inin çocuk, 5’inin kadın olduğunu söyledi.
Ayrıca Hamas da esir takasının devam edeceğini doğruladı.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından bugün yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyine gönderilen yardım konvoylarının girişine yönelik anlaşma şartlarına uymadığı belirtilmiş, 2. grup esirlerin serbest bırakılmasının ertelendiği duyurulmuştu.
İsrail, rehinelerin bırakılacağı noktaya tekrar ateş açtı. Saldırılarda 4 kişi yaralandı.
Hamas esir takasının ikinci turunun gecikeceğini açıkladı. El Kassam Tugayları'nın yaptığı açıklamada gecikmenin sebebi olarak, İsrail'in Gazze'ye yardım tırlarını taahhüt edilen miktarda geçişine izin verilmemesi gösterildi.
Hamas, rehine takası anlaşması doğrultusunda 13 İsrailliyi daha Gazze'de Kızılhaç'a teslim etti.
İsrail, Ofer Hapishanesi önünde rehine takasını bekleyen grubun üzerine ateş açtı. CNN Türk canlı yayınında İsrail güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu bir kişi yaralandı. Yaralı hastaneye kaldırıldı.
İkinci rehine takasının gerçekleşmesi beklenen Ofer Hapishanesi'nde bugün yine yoğun güvenlik önlemleri alındı. İsrail güçleri rehine takası öncesi Filistinli ailelere gazlı müdahalede bulundu.
Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'de saldırılarının başlamasından bu yana Gazze şehrine ve kuzey valiliklere 61 tırlık en büyük yardım konvoyunun gönderildiği bildirildi.
Açıklamada, "Refah'tan ve Filistin Kızılayı'nın güneydeki depolarından gönderilen 61 tırlık en büyük yardım konvoyu, Gazze şehri ve kuzey valiliklerine gıda, su, ilaç ve acil tıbbi malzemeler taşıyor. Bu konvoy, 50 gündür devam eden krizin başlangıcından bu yana Gazze şehrine ve kuzey bölgelerine yardım götüren en büyük konvoy olarak değerlendiriliyor" ifadeleri kullanıldı.
İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Daniel Hagari, Hamas tarafından serbest bırakılan rehinelerin ilk tıbbi testlerden geçtiğini ve durumlarının iyi olduğunu açıkladı.
İşgal altındaki Batı Şeria'da dün akşam 17 Filistinli daha İsrail güçleri tarafından tutuklandı. İnsan hakları örgütlerine göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinlilerin toplam sayısı 3.160'a ulaştı.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı (EMERCOM) 15 tonluk insani yardım içinde gıda ürünleri, bebek maması, uyku tulumları, hijyen ürünleri ve kıyafetler olduğunu ifade ederek yardımların Mısır Kızılayı tarafından dağıtılacağını belirtti.
Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Mısır-Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı'nda İspanyalı mevkidaşı Pedro Sanchez ile birlikte Gazze'deki sivil katliamın durdurulmasını istemelerine tepki gösteren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yanıt verdi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan De Croo sözlerinin arkasında olduğu mesajını vererek, "Refah Sınır Kapısı'nda Gazze'deki çatışmalarla ilgili söylediğim sözleri okuyun Başbakan Netanyahu. Hala aynı noktadayım. Daha fazla sivil ölmesin" ifadelerini kullandı.
De Croo Netanyahu'yu etiketlediği paylaşımına Refah Sınır Kapısı'nda yaptığı konuşmanın linkini de ekledi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Belçika Başbakanı Alexander De Croo’nun İsrail'in Gazze'de sivil katliamı durdurması ve uluslararası insancıl hukuka uymadığı yönündeki açıklamalarına tepki göstererek, iki lider için kınama mesajı yayımladı.
Sanchez, Belçikalı mevkidaşı De Croo ile birlikte Mısır-Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nda gerçekleştirilen basın toplantısında, Gazze Şeridi’ndeki halkın içinde bulunduğu durumu düzeltmek için kalıcı bir insani ateşkes çağrısında bulunarak, "İsrail'in kendini savunma hakkını da yineliyorum ancak bunu uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapması gerekiyor ve durum böyle değil. Binlerce erkek ve kız çocuğunun da aralarında bulunduğu sivillerin ayrım gözetmeksizin öldürülmesi kesinlikle kabul edilemez" ifadelerini kullanmıştı. Sanchez, "Uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği'nin nihayet Filistin Devleti'ni tanımasının zamanı geldi. Bu, yeterince önemli ve AB olarak birlikte yapmamız gereken bir şey. Ancak bu olmazsa İspanya kendi kararlarını alacaktır" demişti.
Filistinliler ilk yardımların Gazze'ye ulaşması sonrası tüplerini doldurmak için sıraya girdiler. Uluslararası ajansların geçtiği görüntülerde tüpleriyle bekleyen insanların uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü.
Uluslararası haber ajansı AFP'ye konuşan İsrailli yetkililer, geçici ateşkesin ikinci gününde Hamas'ın elindeki 14 rehinenin serbest kalacağını, 42 Filistinli mahkumun da hapishanelerden dışarı çıkacağını açıkladı.
Hamas, İsrail ile varılan anlaşma kapsamında dün serbest bıraktığı esirlerin Kızılhaç yetkililerine teslim edildiği anların görüntüsünü yayınladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail-Hamas arasında gerçekleşen esir takası ile ilgili olarak dün geceki açıklamasında geçici ateşkesin başarılı olduğunu ve kalıcı ateşkesi bunun üzerine inşa edilebileceğini vurguladı.
BM Özel Koordinatörü Wennesland, dün İsrail- Hamas arasında başlayan esir takasına ilişkin açıklamasında,“22 Kasım Çarşamba günü üzerinde anlaşılan, 7 Ekim'de Hamas ve diğerleri tarafından kaçırılan 13 İsrailli rehinenin serbest bırakılması ile İsrail hapishanelerindeki 39 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını öngören anlaşmanın bugünkü başlangıcını memnuniyetle karşılıyorum.
Gazze'de tutulan bir dizi yabancı işçinin serbest bırakılmasını da memnuniyetle karşılıyorum. Önümüzdeki günlerde daha fazla kişinin serbest bırakılmasını sabırsızlıkla bekliyorum” ifadelerine yer verdi. Wennesland, geçici ateşkesin başarılı olduğunun altını çizerek kalıcı ateşkesi bu durumun üzerine inşa edilebileceğini belirtti.
Tayland Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “Tel Aviv'deki Tayland Kraliyet Büyükelçiliği tarafından Tayland Dışişleri Bakanlığı'na, rehin tutulan 10 Tayland vatandaşının serbest bırakıldığı ve Refah Sınır Kapısı'ndan İsrail'e girdiği bilgisi verildi. Hatzerim Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki işlem noktasına naklediliyorlar” denildi.
Dünya, Gazze'deki geçici ateşkesin uzamasını umarken Batı medyasında yayınlanan analizlerde ateşkes sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yoğun bir baskı altında kalacağı iddia ediliyor.
Analistlere göre Netanyahu, hükümetindeki aşırı sağcıların 'operasyona devam et' baskıları ile sevdikleri hala Hamas'ın elinde olan İsrailli aileler arasında zor bir seçim yapmak zorunda kalabilir.
İsrail tarafından serbest bırakılan Filistinli tutuklulardan biri de Marah Bakeer isimli kadındı.
Bakeer, kısa bir süre önce Kudüs’ün Beit Hanina mahallesinde yaşayan annesinin evine vardı.
Henüz 16 yaşındayken, 2015 yılında tutuklanan Bakeer 8,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Kendisini bekleyen gazetecilere konuşan Bakeer, “Bu anlaşma, bizi de çok mutsuz ve rahatsız eden çok sayıda insanın ölümünün ardından yapıldı” dedi.
Bir hücrede olduğu için “dışarıda yaşananlar ve Gazze’de olup bitenler hakkında hiçbir fikrinin olmadığını” belirten Bakeer, “Anlaşma haberi sürpriz oldu” dedi.
İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, esir takasının önümüzdeki günlerde daha karmaşık hale geleceğini öne sürerek "Her şeye hazırlıklı olmalıyız" dedi ve ekledi:
"IDF geçici ateşkes boyunca savaşın sonraki aşamalarına yönelik hazırlıkları tamamlayacak."
Tayland Dışişleri Bakanlığı bugün yaptıkları açıklama ile 20 vatandaşlarının hala Hamas'ın elinde olduğunu açıkladı. Bakanlık Hamas'ın dün sürpriz bir şekilde serbest bıraktığı vatandaşlarının ülkelerine dönmeleri için işlemlerin devam ettiğini duyurdu.
Dünya Sağlık Örgütü'nün Şifa Hastanesi müdürü Muhammed Ebu Salmiya'nın sağlık durumu hakkında hiçbir bilgisi olmadığını açıklamasının ardından İsrail ordusu, Ebu Salmiya'nın sorgusunun devam ettiğini duyurdu.
Hamas'ın ateşkesin ikinci gününde 13 İsrailli rehineyi daha serbest bırakması bekleniyor.
İsrail Başbakanlık Ofisi serbest bırakılacak rehinelerin listesinin ellerine ulaştığını duyurdu.
Rehinelerin dün olduğu gibi yerel saatle 16:00'da serbest bırakılması bekleniyor.
-Hamas, İsrailli esirleri Gazze'deki Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'ne teslim edecek, onlar da esirleri Refah sınır kapısından Mısır'a götürecek.
-Esirler sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Negev çölündeki bir askeri üsse nakledilecek. Daha sonra helikopterlerle İsrail'deki hastanelere taşınacaklar.
-İsrail'deki Filistinli tutuklular işgal altındaki Batı Şeria ya da Doğu Kudüs'teki ailelerine iade edilecek.
-Gazze'ye bugün iki yüz yardım kamyonunun girmesi bekleniyor.