Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Dünyanın umutla beklediği haber geldi! İsrail-Hamas rehine takasında uzlaştı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2023 07:39

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Haftalardır devam eden savaş dünyanın birinci gündemindeki yerini korurken Hamas lideri Haniye sessizliğini bozdu. Haniye'den dikkat çeken bir ateşkes anlaşması açıklaması geldi. İsrail-Hamas arasında rehine takasında anlaşma sağlandı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Netanyahu: Güvenlik güçleri rehine anlaşmasını destekliyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ve Filistin ile yapılması beklenen esir takası anlaşmasına yönelik İsrail kabinesindeki oylama öncesi açıklamalarda bulundu. Netanyahu, tüm kabineyi Gazze Şeridi'nde esir İsraillilere karşılık Filistinli mahkumların takas edilmesini öngören anlaşmayı desteklemeye çağırarak, "güvenlik güçlerinin anlaşmayı desteklediğini ve Hamas'a karşı savaşın devam edeceğini" söyledi. Netanyahu, "Bu gece önümüzde zor bir karar var ama bu doğru bir karar. Tüm güvenlik güçleri bunu tamamen destekliyor. Savaş kabiliyetimizin zarar görmeyeceğini, tam tersine IDF'nin savaşın devamı için hazırlanmasına olanak sağlayacağını anladılar. Burada bir kez daha açıkça ifade etmek istiyorum. Savaş devam ediyor, tüm hedeflerimize ulaşana kadar da devam edecek” dedi.

İran: İsrail ile birlikte ABD’de uluslararası mahkemelerde yargılanmalı

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS grubu liderleri Güney Afrika'nın talebi üzerine İsrail’in Gazze Şeridi’ne sürdürdüğü saldırıları ele almak için çevrimiçi olarak olağanüstü toplandı. Toplantıda konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, uluslararası toplum ve Batılı devletlerin İsrail’in Gazze’deki katliamlarına engel olmadan başarılı olamadıklarını belirterek, "Tüm dünya İsrail rejiminin Gazze’de işlemekte olduğu savaş suçları ve katliamlarına tanıklık ediyor. Gazze’de devam eden Siyonist rejimin saldırganlığı ve buna engel olunamaması, Batı merkezli uluslararası sistemin adaletsizliğini ortaya koyuyor. ABD tarafından uluslararası kurumlar kimliksiz ve kişiliksiz hale getirildiler” dedi.

 

BRICS ÜYESİ ÜLKELERE ÇAĞRI

BRICS üyesi ülkelerden İsrail’e yaptırım ve baskı yapılmasını isteyen Reisi, “BRICS üyesi ülkeler tüm siyasi ve ekonomik imkanlarını kullanarak İsrail üzerinde baskı yapmalıdırlar. İstikrarın ve Gazze’de adaletin sağlanması için bu şarttır” ifadelerini kullandı. Gazze’de ateşkesin sağlanmasına ABD’nin engel oluşturduğunu kaydeden Reisi, Batılı ülkeler tarafından İsrail’e sağlanan askeri ve ekonomik desteğin barışa izin vermediğini söyledi.

'ABD DE YARGILANMALI'

Reisi, İsrail'in Gazze'deki savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınmasını desteklediklerini belirterek, “İsrail'in yanı sıra ABD'de insanlığa karşı suçlar ve çocukları öldürme suçlarından uluslararası mahkemelerde yargılanmalı” dedi.

İsrail ve Hamas rehine takasında uzlaştı

Netanyahu, “Rehineler aşamalar halinde serbest bırakılacak” açıklamasını yaptı.

GAZZE'DEN TAHLİYELER DEVAM EDİYOR

Türkiye ve KKTC vatandaşlarından oluşan 100 kişilik bir grup daha Gazze'den tahliye edilerek Mısır'a ulaştırıldı. Vatandaşların yarın THY uçağı ile Kahire'den İstanbul'a geleceği bildirildi.

Biden'dan esir takasına ilişkin açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Filistin arasındaki esir takası anlaşmasına dair müzakereler hakkında açıklamalarda bulundu. Biden, "Hepinizin bildiği gibi haftalardır bu konu üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ekibim bölgede başkentler arasında mekik dokuyor” dedi.
Anlaşmanın artık çok yakın olduğunu ifade eden Biden, "Artık çok yakınız. Bu rehinelerden bazılarını yakında eve getirebiliriz” ifadelerini kullandı. Anlaşmanın henüz tamamlanmadığı uyarısında bulundan Biden, şu anda her şeyin iyi göründüğünü yineledi.

Can kaybı 14 bine yükseldi

Gazze'deki hükümet, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybının 14 bine yükseldiğini açıkladı.

Gantz: Rehinelerin iadesi İsrail'in savaşı kazanmasına yardımcı olacak

Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz, rehinelerin geri dönüşünün İsrail'in 'savaşı kazanmasına' yardımcı olacak önemli bir faktör olduğunu söyledi. İsrail'in kuzeyindeki askeri gezi sırasında "İsrail toplumu açısından son derece hassas günlerdeyiz" diyen İsrailli bakan sözlerine şöyle devam etti;


'Onları mümkün olan en kısa sürede geri getirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bununla birlikte, güneydeki güvenlik realitesinde bir değişiklik meydana getirene kadar savaşmaya ve nöbet tutmaya devam edeceğiz ve bu ne kadar sürerse sürecek'

İsrail'de kabine rehine anlaşmasını onaylamak için saat 20:00'de toplanacak

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Kabine, Gazze'deki düzinelerce rehinenin serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmayı onaylamak için saat 20:00'de toplanacak. 


Başbakanlık, toplantının "rehinelerimizin serbest bırakılmasına ilişkin gelişmeler ışığında" düzenleneceğini açıkladı.


Saat 20.00'deki toplantıdan önce savaş kabinesi ve güvenlik kabinesi de anlaşmayı onaylamak için toplanacak.

Irak'ta ABD üssüne İHA'lı saldırı

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonrası Irak'taki ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bulunduğu üslere saldırılar artmaya başladı. Irak'ın batısında yer alan Anbar ilindeki Ayn el-Esed Askeri Hava Üssü, İHA ile hedef alındı. İran yanlısı Şii milis grupların çatısı altında toplandığı "Irak İslami Direniş" adlı grup saldırıyı üstlendi. Gruptan yapılan açıklamada İHA'nın hedefe ulaştığı belirtilerek, saldırının "Düşman güçlerin Gazze'ye yaptığı saldırılara karşılık olarak gerçekleştirildiği" ifade edildi. ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada, Irak ve Suriye'de bulunan ABD ve koalisyon güçlerine yönelik 60'tan fazla saldırı düzenlendiği bildirilmişti.

Lübnan Başbakanı: Saldırı, İsrail'in amacının medyayı susturmak olduğunu kanıtlıyor

Lübnan Başbakanı Najib Mikati, Güney Lübnan'da iki Al Mayadeen TV çalışanı ve çok sayıda sivilin ölümüne yol açan İsrail saldırısını kınadı. Mikati 'Bu saldırı, İsrail'in suçlarında sınır olmadığını ve amacının İsrail'in suçlarını ve saldırılarını ifşa eden medyayı susturmak olduğunu bir kez daha kanıtlıyor' dedi.

Katar'dan müzakere açıklaması: Son aşamaya gelindi

Katar Dışişleri bakanlığı sözcüsü Majed Al-Ansari, 'Anlaşmaya varma konusunda bugüne kadarki en yakın noktadayız' dedi ve müzakerelerin son aşamaya ulaştığının altını çizdi.

Putin BRICS liderleriyle Gazze krizini görüşecek
Putin BRICS liderleriyle Gazze krizini görüşecek

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Salı günü bir video konferansta BRICS bloğunun liderleriyle Filistin-İsrail anlaşmazlığını görüşeceğini ve ardından grubun ortak bir açıklama yayınlamasının beklendiğini duyurdu. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, BRICS'in sesinin dünyada duyulması gerektiğini söyledi.


BRICS liderlerinin Gazze'deki mevcut insani krize ilişkin ülke açıklamaları yapacağı zirveye Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de katılacak.


Suudi Arabistan, Arjantin, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de aralarında bulunduğu, tam üyeliği gelecek yıl başlayacak yeni BRICS katılımcıları da toplantıya katılmaya davet edildi.

Lübnan devlet medyası: İsrail sınırı yakınında 2'si muhabir olmak üzere üç kişi öldürüldü
Lübnan devlet medyası: İsrail sınırı yakınında 2si muhabir olmak üzere üç kişi öldürüldü

Lübnan devlet haber ajansına göre, Lübnan'ın İsrail sınırı yakınında düzenlenen roket saldırısında en az iki gazeteci ve bir kişi daha öldürüldü. Olayın İsrail sınırına yaklaşık 1,6 kilometre uzaklıktaki Tir Harfa kasabası yakınlarında meydana geldiği belirtildi.


Kanalın açıklamasına göre, muhabir Farah Omar ve kameraman Rabih al-Maamari,Tayr Harfa köyü yakınında öldürüldü. Gazze'nin yanında İsrail - Lübnan sınırında da şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 


Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 20 Kasım itibariyle 50 gazetecinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Bu gazetecilerin 45'inin Filistinli, 4'ünün İsrailli ve birinin Lübnanlı olduğu açıklanmıştı. Açıklamada 3 kayıp durumda gazeteci de yer alıyor.

Eski başbakandan itiraf: Şifa Hastanesinin altındaki sığınakları İsrail inşa etti

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Şifa Hastanesinin altındaki sığınakları İsrail'in inşa ettiğini söyledi. CNN Internatioanl'dan Christiane Amanpour'a açıklamalarda bulunan Barak 'Muhtemelen 40 ya da 50 yıl önce yerleşkenin sınırlı alanı içinde hastanenin operasyonlarına daha fazla alan açmak adına bu sığınakların inşa edilmesine yardımcı olmuştuk' dedi.

İsrail, Nuseyrat Mülteci Kampı’nı vurdu: 20 ölü
İsrail, Nuseyrat Mülteci Kampı’nı vurdu: 20 ölü

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda iki evi hedef aldı. İsrail ordusunun Nuseyrat Mülteci Kampı’na gerçekleştirdiği saldırı sonucu 20 kişi hayatını kaybetti.


Anlaşmadaki en büyük pürüz İsrail uçakları

İsrail medyası, yetkililerin İsrailli yetkililerle Hamas arasında bir anlaşmaya varılmasının yakın olduğunu söylediğini aktarıyor. Ancak iki tarafın anlaşamadığı konuların başında İsrail uçaklarının kullanımı yer alıyor. Hamas, ateşkes süresince uçakların gözetleme amaçlı da kullanılmasının yasaklanmasını istiyor. İsrail tarafı ise buna sıcak yaklaşmıyor.

Hizbullah Metulla saldırısını üstlendi

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki Metulla'da İsrail askerlerinin kullandığı bir evi hedef alan saldırının sorumluluğunu üstlendi. Hizbullah, saldırının İsrail'in güney Lübnan'daki sınır köylerindeki evleri hedef almasına misilleme olduğunu söyledi.

Hamas yetkilisi: Ateşkesin ayrıntıları önümüzdeki saatlerde açıklanacak

Hamas yetkilisi İzzat el-Rişk, Al Jazeera'ye ateşkes anlaşmasının ayrıntılarının önümüzdeki saatlerde açıklanacağını söyledi. Hamas yetkilisi müzakerelerin devam ettiğinin altını çizdi. 

WFP: Gazze'de 2,2 milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyacı var

BM'nin gıda kurumu, yaklaşık 2,3 milyon insana ev sahipliği yapan Gazze Şeridi'ndeki düşmanlıkların durdurulması çağrısında bulundu. Dünya Gıda Programı, "Mevcut gıda sistemleri çöküyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için WFP ve ortaklarımızın daha fazla erişime ve yakıt, gaz ve bağlantı gibi kaynaklara ihtiyacı var" dedi.

 

Hamas lideri Haniye: Ateşkes anlaşması yakın
Hamas lideri Haniye: Ateşkes anlaşması yakın

Hamas lideri İsmail Haniyeh, Telegram'daki bir gönderide "Ateşkes konusunda anlaşmaya varmaya yakınız" dedi.


Katar'ın arabuluculuğunda burada bir araya gelen müzakereciler, 7 Ekim'de ele geçirilen çoğu İsrailli yaklaşık 240 esirin serbest bırakılmasına ve İsrail saldırılarında 13 binden fazla kişinin öldürüldüğü Gazze'de ateşkes sağlanmasına izin verecek bir anlaşma imzalamak için görüşüyor.


İsrail hapishanelerinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu bazı Filistinlilerin serbest bırakılmasının da masada olduğu belirtiliyor.


Pazartesi günü ABD Başkanı Biden, esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmanın yakın olduğuna inandığını söylemişti.

İsrail medyası, çatışmaların durdurulması için anlaşma yapılmasına 'yeşil ışık' yakıldığını söylüyor

İsrail medyası bir anlaşmanın hazırlık aşamasında olduğunu bildiriyor. Söz konusu haberlere göre, İsrail, çatışmalara beş gün ara verilmesi ve esirlerin takas edilmesini öngören bir anlaşmaya yeşil ışık yaktı.

İsrail'in asker kaybı 68'e yükseldi
İsrailin asker kaybı 68e yükseldi

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde savaşan iki askerin daha öldüğünü duyurdu ve Hamas'a yönelik kara operasyonunda ölü sayısının 68'e çıktığını duyurdu.

Haaretz yazdı: Netanyahu uyarıları görmezden gelmiş

İsrail merkezli Haaretz gazetesinin haberine göre üst düzey bir istihbarat yetkilisi, bu yılın başlarında Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, hükümetinin yargısal revizyon planları üzerindeki iç gerilimlerin İran, Hizbullah ve Hamas'ı potansiyel olarak İsrail'e karşı askeri eyleme geçmeye teşvik ettiği konusunda iki kez uyardı.

AB: Filistin devletinin kurulması İsrail güvenliğinin en iyi garantisidir
AB: Filistin devletinin kurulması İsrail güvenliğinin en iyi garantisidir

AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, bir Filistin devletinin kurulmasının İsrail'in güvenliğini sağlamanın en iyi yolu olacağını söyledi.

Ailelerle görüştükten sonra Netanyahu, rehinelerin iadesinin 'kutsal ve yüce bir görev' olduğunu söyledi

Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze'de rehin tutulan İsraillilerin aileleriyle görüştükten sonra, onların serbest bırakılmasını sağlama konusundaki kararlılığını vurguladı ve bunu "kutsal ve yüce bir görev" olarak nitelendirdi. Netanyahu, "Onlar geri dönene kadar pes etmeyeceğiz ve bu benim ve savaş kabinesinin sorumluluğundadır" dedi.

Husiler, Kızıldeniz’de kargo gemisine el koyduğu anlara dair görüntüleri yayınladı
Husiler, Kızıldeniz’de kargo gemisine el koyduğu anlara dair görüntüleri yayınladı

Yemen'deki Husiler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tepki olarak dün Kızıldeniz'de İsrail’e ait olduğu iddia edilen Galaxy Leader adlı kargo gemisine el koydukları anlara ait görüntüleri yayınladı. Görüntülerde, Husilerin helikopterle gemiye indirme yaptıkları ve mürettebatı rehin aldıkları görüldü.

İsrail'in skadalı AFP objektifinde
İsrailin skadalı AFP objektifinde

İsrail'in Filistinlileri gözaltına alırken gözlerini bağlama uygulaması devam ediyor. İnsan haklarına aykırı bu skandal uygulama son olarak AFP'nin objektifine yansıdı. AFP o anlara ait kareleri dün akşam 19:46'da abonelerine servis etti.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!