Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Canlı yayında İsrail şiddeti! İsrail Ordusu duyurdu: 3 İsrailli esir 'yanlışlıkla' öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2023 08:43

IDF saldırıları altındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ederken, ABD'de yayınlanan haber dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaptı. ABD'nin İsrail'e 'düşük yoğunluklu Gazze savaşına geçişe başlayın' çağrısında bulunduğunu yazan New York Times bu hamlenin savaşın başından beri Washington'un İsrail misillemelerine karşı en keskin çabası olduğunun altını çizdi. Hamas liderlerini haftalardır bulamayan İsrail ise çareyi para ödülü koymakta buldu. İsrail güçleri Kudüs'te yayın yapmaya çalışan basın mensuplarına sert müdahalede bulundu. Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Gazze Şeridi’ndeki 3 İsrailli esirin askerler tarafından tehdit olarak algılandığını ve yanlışlıkla öldürüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

İsrail Ordusu, 3 İsrailli esiri 'yanlışlıkla' öldürdüğünü açıkladı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ediyor. Sivil yerleşim yerlerini vuran ve binlerce Filistinliyi öldüren İsrail ordusu, bölgede esir tutulan İsraillileri de öldürüyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nde esir tutulan 3 İsraillinin askerler tarafından tehdit olarak algılandığını, ardından da askerlerin esirlere ateş açtığını duyurdu. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde çıkan çatışmalarda esirlerin yanlışlıkla öldürüldüğünü belirten Hagari, “Bu hepimiz için üzücü ve acı verici bir olay. IDF yaşananların sorumluluğunu taşıyor” ifadelerini kullandı.

Hagari esirlerin isimlerini Yotam Haim, Samer Talalka olarak açıklarken, 3. esirin ismini ailesinin talebi üzerine duyurmadı.
Esirlerin kaçtığını ya da Hamas tarafından salıverildiklerini düşündüğünü kaydeden Hagari, olayla ilgili derhal soruşturma başlatıldığını belirterek, “Bu olay birliklerin son günlerde zorlu çatışmalara girdiği bir savaş bölgesinde meydana gelen trajik bir olaydır” dedi.

Buna benzer bir olayın bir daha yaşanmaması için her şeyin yapıldığını vurgulayan Hagari, “IDF olarak bu felaketten duyduğumuz derin üzüntüyü ifade ediyor, ailelerin acısını paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

AB ve 14 ülkeden İsrail'e yerleşimci şiddetine karşı acil ve somut adım çağrısı

Avrupa Birliği (AB) ve 14 ülke, İsrail’e İşgal altındaki Batı Şeria'da devam eden yerleşimci şiddetine karşı acil ve somut adımlar atması için çağrıda bulundu.

İsrailli yerleşimcilerin İşgal altındaki Batı Şeria'da uyguladığı şiddete karşı AB ve aralarında Kanada, Finlandiya, Norveç ve Birleşik Krallık’ın yer aldığı 14 ülkeden açıklamada geldi. Yapılan ortak açıklamada, aşırılık yanlısı yerleşimcilerin Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik rekor sayıdaki saldırılarının endişe verici olduğu ifade edildi. Yerleşimcilerin Ekim ayının başından bu yana 343'ten fazla saldırı gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 8 Filistinli sivilin öldürüldüğü, 83'ten fazla kişinin yaralandığı ve bin 26 Filistinlinin yerinden edildiği belirtildi.

Yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerinin kınandığı açıklamada, “Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinin uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğu yönündeki tutumumuzu yineliyor ve İsrail'e uluslararası hukuktan, özellikle IV. Cenevre Sözleşmesi'nin 49. maddesinden doğan yükümlülüklerini hatırlatıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Filistinlilerin kış mevsiminde yaşam şartları daha da zorlaşıyor
Filistinlilerin kış mevsiminde yaşam şartları daha da zorlaşıyor

İsrail’in yoğun şekilde saldırı düzenlediği Gazze’de kış mevsiminin gelişi Gazze’nin güneyinde kamplarda kalan Filistinlileri endişelendiriyor.

İsrail’in saldırıları nedeniyle zor şartlarda hayatta kalma mücadelesi veren Gazzeliler, kış mevsiminin gelişi daha zor şartlarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Yerlerinden edilen Gazzeliler, sığındıkları dayanıksız çadırlarda su, tıbbi malzeme, battaniye ve sıcak tutacak kıyafetlere ihtiyaç duyuyor.

Şiddetli yağışların ardından çamura dönen yollarda çıplak ayakla yürümeye çalışan Gazzeli Filistinliler bir yandan da yaktıkları ateşlerle soğuk havada ısınmaya çalışıyor.

Husiler Kızıldeniz açıklarında bir gemiyi daha hedef aldı

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz’de gemileri hedef almaya devam ediyor. İngiltere merkezli istihbarat şirketi Ambrey tarafından yapılan açıklamada, Liberya bandıralı Al Jasrah isimli kargo gemisinin Husilerin hava saldırısı sonucu alev aldığı belirtildi. Geminin işletmecisi Alman şirket Hapag Lloyd, saldırıda yaralanma veya can kaybı yaşanmadığını, mürettebatın güvenliğini sağlamak için tedbirlerin arttırılacağını açıkladı.

İsrail'den basın mensuplarına sert müdahale
İsrailden basın mensuplarına sert müdahale

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız saldırıları devam ederken, Filistinliler, cuma namazını kılmak için işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'ya akın etti.

Müslümanlar, İsrail tarafından getirilen geniş güvenlik önlemleri ve kısıtlamalara rağmen Mescid-i Aksa ve çevresinde ibadetlerini yerine getirirken, İsrail güçleri bölgede yayın yapmaya çalışan basın mensuplarına sert müdahalede bulundu.

CNN Türk yayınına yansıyan görüntülerde kafasına silahla vurulan bir gazetecinin İsrail polisine 'Vur o zaman beni' diye tepki gösterdiği, polisin ise gazeteciyi yerde sürükleyip tekme attığı görüldü.

CNN Türk Muhabiri Çağdaş Evren Şenlik, İsrail polisinin Filistinlilere ve basın mensuplarına gaz fişekleri ile müdahale ettiğini ve insanların evlerinden çıkmasına izin vermediğini aktardı.

Darp edilen gazetecinin Anadolu Ajansı kameramanı olduğu öğrenildi.

NY Times: Fotoğraflar IDF'nin Gazze'deki mezarlıklara zarar verdiğini ve yok ettiğini gösteriyor
NY Times: Fotoğraflar IDFnin Gazzedeki mezarlıklara zarar verdiğini ve yok ettiğini gösteriyor

New York Times uydu analizine atıfta bulunarak, IDF'nin son haftalarda Gazze Şeridi'ndeki altı mezarlığa zarar verdiğini veya yok ettiğini yazdı.


Uydu görüntüleri Shajaiye'deki buldozerlerle yıkılmış mezarlığı gözler önüne serdi. Bu görüntüleri yayınlayan NYT 'Uydu Görüntüleri ve Videolar, İsrail Güçlerinin Yerle Bir Ettiği Gazze'deki Bazı Mezarlıkları Gösteriyor' manşetini attı.


Dini mekanların yok edilmesinin, eğer eylem bir zorunluluk değilse, olası savaş suçu olarak kabul ediyor. Bu duruma dikkat çeken ABD'li gazete İsrailli yetkililerin yorum taleplerine geri dönüş yapmadığını belirtti.

Han Yunus'daki saldırılarda 12 kişi hayatını kaybetti

Nasser Hastanesi, Han Yunus'daki saldırılarda en az 12 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 25 kişinin yaralandığını doğruladı.

Sinwar ve Deif'i bulamayan İsrail son çare para ödülü koydu
Sinwar ve Deifi bulamayan İsrail son çare para ödülü koydu

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne el ilanları atarak Hamas'ın üst düzey yetkilisi Yahya Sinwar ve diğer komutanların nerede olduğu hakkında bilgi almak için para teklif ettiği bildirildi.


Gazze'ye atılan el ilanlarında İsrail'in bir türlü bulamadığı Sinwar için 400 bin dolar ödül belirlediği görülüyor.


İsrail'in yıllardır peşinde olduğu ancak yakalayamadığı 'misafir' lakaplı Deif için belirlenen ödül ise 100 bin dolar oldu.


Broşürlerde, güney tugayına komuta eden Muhammed Sinwar hakkında bilgi verecek kişilere 300 bin dolara kadar ödeme yapılacağı, Hamas'ın Han Yunus taburunun komutanı Rafa'a Salameh hakkında bilgi için ise 200 bin dolar verileceği belirtiliyor.

Hamas, Gazze'de tünellerin olası su baskını girişimlerine karşı inşa edildiğini söyledi

Hamas sözcüsü tünellerin içlerine su pompalama yönündeki olası girişimlere dayanacak şekilde inşa ettiğini söyledi. Beyrut'ta düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Osama Hamdan, 'Tüneller, su pompalamak da dahil olmak üzere işgalcilerden gelebilecek tüm olası saldırıları göz önünde bulunduran iyi eğitimli mühendisler tarafından inşa edildi' dedi.

ABD'den İsrail'e: Düşük yoğunluklu Gazze savaşına geçişe başlayın
ABDden İsraile: Düşük yoğunluklu Gazze savaşına geçişe başlayın

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Perşembe günü Tel Aviv'e yaptığı ziyarette İsraillilerle Gazze'deki yüksek yoğunluklu askeri harekâtın daha düşük bir harekata geçirilmesi konusunu görüştü.


New York Times'ta yer alan habere göre, Sullivan bir takvim belirtmedi ancak dört ABD'li yetkili, Başkan Biden'ın İsrail'in yaklaşık üç hafta içinde daha kesin taktiklere geçmesini istediğini söyledi.


Amerikalı yetkililer son günlerde İsrailli mevkidaşlarına bu zaman çizelgesini net bir şekilde açıkladı. NYT ABD'nin bu adımı için şu değerlendirmede bulundu;


'Savaşta daha hedefli bir aşamaya geçilmesi çağrısı, ABD'nin, İsrail'in 7 Ekim'deki saldırılarından dolayı Hamas'a karşı misilleme yapmasını engellemeye yönelik şimdiye kadarki en kesin çabası gibi görünüyor.'


Times of Israel ise bu gelişmeyi 'ABD İsrail'e baskıyı artırdı' manşeti ile servis etti.

CENTCOM: Husilerin Kızıldeniz'deki füze saldırı herhangi bir hasar veya yaralanmaya yol açmadı

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) perşembe günü yaptığı açıklamada, Husilerin kontrolündeki Yemen bölgesinden Kızıldeniz'deki uluslararası bir nakliye yoluna doğru başlatılan balistik füze saldırısında herhangi bir hasar veya yaralanmanın meydana gelmediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!