Güncelleme Tarihi:
İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları aralıksız devam ederken, ateşkes müzakereleri de Mısır’da sürüyor. İsrail ile Hamas arasında başkent Kahire’de gerçekleştirilen esir takası ve ateşkes anlaşması müzakerelerinin sonuç verip vermeyeceği merakla takip ediliyor. İsmi açıklanmayan bir Hamas yetkilisi müzakerelere ilişkin yaptığı açıklamada, “İsrail, saldırıları sürdürmekte ısrar ederek anlaşmaya varılmasını engelliyor. Siyonist varlık esirlerini kurtarmak için bir anlaşma peşinde ama bunu saldırının sona ermesiyle ilişkilendirmiyor” dedi.
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan yetkili, Hamas’ın “Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulmasını açıkça içermeyen bir anlaşmayı hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini” vurguladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu anlaşmanın önündeki en büyük engel olmakla suçlayan Hamas yetkilisi, “Elimizdeki bilgiler Netanyahu'nun kişisel nedenlerle bir anlaşmaya varılmasını engellediğini doğruluyor” ifadelerini kullandı.
ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin’e destek eylemleri dünyanın pek çok noktasına yayılıyor. Avusturalya, Fransa, İngiltere ve Meksika’da çığ gibi büyüyen üniversitelerdeki Filistin’e destek gösterileri bu kez Küba’ya sıçradı.
Küba’daki öğrenciler başkent Havana’da bulunan Havana Üniversitesi’nde Filistin’e destek için toplandı. İsrail karşıtı slogan atan öğrenciler, Filistin’deki zulmün son bulmasını istedi. Gazze’de ateşkese varılması çağrısında bulunan yüzlerce öğrenci, ABD'deki üniversitelerde öğrenci ve profesörlere yönelik polis baskısını da eleştirdi.
Eyleme katılan Havana Üniversitesi Öğrenci Federasyonu Başkanı Jose Alberto Almeida, “Bugün Gazze'de yaşanan soykırım, çocukların, gençlerin, yaşlıların ölmeye devam ettiğini bilerek bir güne daha uyanmanın affedilemez olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Suudi Al-Sharq kanalı Hamas'ın önümüzdeki saatlerde ateşkes ve rehine anlaşmasını kabul ettiğini duyuracağını aktardı. Haberde, Mısır ve Katar ile İsrail-Hamas heyetleri arasında anlaşma kapsamında serbest bırakılacak mahkumlara yönelik yoğun görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Hamas’ın anlaşmanın üçüncü aşamasında ABD'den ateşkes, İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasından sonra İsrail'in çatışmayı durduracağına dair söz aldığı iddia edildi.
Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda ateşkes görüşmelerinin devam ettiğini belirtti.
Hamdan, “İlerleme sağladığımız açık. Bazı iyi noktalar var. Ama asıl meseleyi, yani tam ateşkes ve Gazze'den tamamen çekilmeyi konuşuyoruz. Bugün bazı iyi ve olumlu yanıtlar bulmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı. Hamdan, tartışılan temel unsurlardan birinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun talimatıyla Refah'a gerçekleştirilmesi beklenen kara saldırısı olduğunu söyledi.
Hamdan, “Maalesef Netanyahu'dan ateşkes olsa da olmasa da saldırıyı sürdüreceğine dair net bir açıklama geldi. Bu, ateşkes olmayacağı anlamına gelir, bu da saldırının devam edeceği anlamına gelir. En azından onun (Netanyahu’nun) açıklamasının ne anlama geldiğini ve arabulucuların tepkisini tam olarak bilmek istiyoruz. Bizim anlayışımız, ateşkese yönelik herhangi bir başarının Gazze ve Refah'a yönelik saldırıların olmayacağı anlamına gelmesidir” şeklinde konuştu.
ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin’e destek ve İsrail'e tepki eylemleri dünya geneline yayılıyor. ABD’de bulunan Michigan Üniversitesi’nin Müzik, Tiyatro ve Dans Okulu’nun mezuniyet törenine Filistin’e destek gösterisi damga vurdu. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler mezuniyet törenini yarıda kesti. İsrail karşıtı sloganlar eşliğinde törenin yapıldığı salona giren ve izleyicilerin arasından geçen öğrenciler, “Michigan Üniversitesi soykırımı finanse ediyor” , "Özgür Filistin" yazılı pankart taşıdı. Katılımcılar arasında bulunanlar ise “ABD” ve “dışarı çıkın” sloganları atarak Filistin destekçilerine tepki gösterdi.
Salonda bulunanlar eylemcilerin salonu terk etmesini isterken, törenin yapıldığı salonda bulunan ekrana eylemcilerin salonu terk etmesine yönelik uyarılar yayınlandı. Eylemcilerin salondan ayrılmaması üzere gösteriye polis müdahale etti. Filistin destekçilerinin salondan ayrılmasının ardından mezuniyet töreni devam etti.
Mısır, Katar ve ABD arabuluculuğunda gerçekleştirilen İsrail ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşması müzakereleri devam ediyor. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, dün Mısır’ın başkenti Kahire’ye gelirken, ismi açıklanmayan bir Hamas yetkilisi ise bugün bir heyetin başkent Kahire’ye gideceğini açıkladı.
Ateşkes için tüm gözler bugün yeniden Kahire'ye çevrilmişken ABD medyasından dikkat çeken bir iddia geldi. Washington Post gazetesine konuşan bir ABD'li yetkili, ABD'nin Katar'a mesaj göndererek, Hamas'ın ateşkesi reddetmesi durumunda, Hamas yöneticilerinin ülkeden sınır dışı edilmesini istedi.
WP söz konusu özel mesajın bizzat ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın tarafından, Nisan ayında Başbakan Muhammed bin Abdulrahman Al Thani'ye iletildiğini, Katarlı yetkililerin de ülkedeki Hamas liderlerinden ikamet için yedek bir plan yapmalarını istediğini iddia etti.
İsminin açıklanmaması kaydıyla haber ajansı Associated Press'e konuşan ABD'li yetkililer, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısı ile ilgili ABD'ye bilgi verdiğini iddia ettiler.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Joe Biden'ın uyarılarına rağmen Refah'taki askeri operasyona devam edeceğini açıklamıştı. AP'ye konuşan yetkililer İsrail'in 1,2 milyon sivilin sığındığı kente düzenleyeceği saldırı ve Filistinli sivilleri tahliye etme planını ABD'ye bildirdiğini ancak bunun Washington yönetiminin fikrini değiştirmediğini söylediler.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'i Refah'a saldırı konusunda dün akşam bir kez daha uyarırken Birleşmiş Milletler saldırının bölgeyi ‘kan gölüne’ çevirebileceğini söyledi.
Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte sivillere 3 saldırı gerçekleştirdiği, 32 kişinin hayatını kaybettiği, 41 kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 34 bin 654’e, yaralananların sayısının ise 77 bin 908’e yükseldiği ifade edildi.
Fransa'nın ardından Meksika'daki öğrenciler de İsrail’in başta Gazze olmak üzere Filistin’e yönelik saldırılarının son bulması için harekete geçti. Başkent Mexico City'deki Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) öğrencileri üniversite bahçesine kamp kurdu. Filistin'de soykırımın sona ermesi, Meksika'nın İsrail ile diplomatik ve ticari ilişkilerini kesmesini talep eden öğrenciler, aynı zamanda ABD ve Fransa’daki üniversitelerde Filistin’e destek gösterileri çerçevesinde kurulan kamplarının şiddetle bastırılmasına son verilmesini istedi.
Kampa İsrail karşıtı pankartlar da asan öğrenciler, ülkenin en prestijli üniversitelerinden biri olan UNAM’ın da İsrail ile işbirliğine son vermesi gerektiğini savundu. Öğrenciler, Meksika hükümetinin İsrail ile ilişkileri kesene kadar eylemlerine devam edeceklerini bildirdi.
UNAM Rektörlüğü önünde kurulan kampa katılan adını açıklamayan bir öğrenci, "Filistin halkının kurtuluşu daha fazla ertelenemez" dedi.
Türkiye'nin ticareti durdurması, taze meyve sebzeden, ev aletlerine kadar çoğu şeyi Türkiye'den alan İsrail'de öfkeye neden oldu.
İsrail dün akşam yaptığı açıklamada Türkiye'nin İsrail ile tüm ticaretini durdurma kararına karşılık olarak Türkiye'nin Filistin Yönetimi ile ticaretini sınırlandıracağını duyurdu.
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise başbakan Binyamin Netanyahu'ya bir mektup yazarak Türkiye'nin ateşkes görüşmelerinden çıkarılması için çağrıda bulundu.
Türkiye'nin İsrail ile olan tüm ticaretini durdurmasının dünya basınındaki yankıları bugün de devam etti. ABD'li New York Times gazetesi, Türkiye'nin Gazze Şeridi'nde "kalıcı ateşkes" sağlanana kadar İsrail ile tüm ticareti askıya aldığını duyurdu ve bunun Tel Aviv yönetimine yönelik son uluslararası yaptırım olduğunu ve giderek artan küresel baskının altını çizdiğini yazdı.
NYT'ye göre, İsrail'in Gazze'deki yıkıcı askeri saldırısı ilerledikçe uluslararası izolasyonu da arttı. Bazı ülkeler bağların derecesini düşürürken bazıları da tamamen kesti. Her ne kadar ABD, İngiltere ve Almanya gibi yakın ortakları İsrail'i desteklemeye devam etse de onlar bile İsrail'in bölgedeki eylemlerini yüksek sesle eleştirmeye başladılar.
Kolombiya,Bolivya ve Belize'nin ardından Orta ve Güney Amerika'da İsrail ile bağlarını koparan son ülke oldu. Kolombiya, Şili ve Honduras İsrail'deki büyükelçilerini zaten önce geri çağırmışlardı. Ürdün ve Bahreyn gibi Arap devletleri de kamuoyundan gelen tepkiler üzerine büyükelçilerini ülkelerine göndermişti.
İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıları, ABD başta olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde tepki çekmeye devam ediyor. ABD’nin New Jersey eyaletindeki Princeton Üniversitesi’nde devam eden Filistin'e destek gösterileri farklı bir aşamaya geçti. Öğrenciler yayımladıkları bildiriyle açlık grevi başlattıklarını bildirdi.
Yapılan açıklamada, “Katılımcılar, taleplerimiz karşılanana kadar su hariç her türlü yiyecek ve içecekten uzak duracaklar. Bedenlerimizi Filistin’in özgürleşmesine adıyoruz. Princeton, şimdi bizi duy! Bir yere gitmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Köln kentindeki üniversitede öğrencilerin ve akademisyenlerin yanı sıra yaklaşık 300 kişinin katıldığı gösteride, “Filistin’e özgürlük”, “Almanya silah desteği veriyor, Filistinliler öldürülüyor”, “Yaşasın uluslararası dayanışma” sloganları atıldı. Protesto alanını Gazze'de öldürülen insanların fotoğraflarının yer aldığı bildiriler ile donatan göstericiler, “İnsanlık onuru için Filistin’e barış”, “Katliamı durdurun” yazan pankartlar taşıdı. Ellerinde İsrail bayrağı taşıyan yaklaşık 10 kişiyi ise bir polis grubunun koruduğu görüldü.
Akademisyen ve öğrencilerin yaptığı konuşmalarda, Filistin'de gerçekleştirilen katliamın durdurulması gerektiğine vurgu yapılırken, İsrail'e destek veren Alman hükümeti eleştirildi.
İsrail Gazze Şeridi’nin dört bir yanında sivilleri hedef almaya devam ederken, güneydeki Refah kentine planladığı geniş çaplı kara saldırısı endişeye yol açıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Tedros Ghebreyesus yaptığı açıklamada, tahmini 1,2 milyon Filistinlinin barındığı Refah’ta herhangi bir kara saldırısının büyük bir felakete yol açacağı konusunda uyarılarda bulundu. Ghebreyesus, "Refah kentinde geniş çaplı bir askeri operasyonun kan gölüne yol açmasından ve zaten çökmüş olan sağlık sistemini daha da zayıflatmasından derin endişe duyuyoruz” dedi.
Refah’ta gerçekleştirilecek bir saldırının ölüm ve hastalık oranlarını önemli ölçüde artıracağını belirten Ghebreyesus, “Yeni bir yerinden edilme dalgası aşırı kalabalığı daha da arttıracak, gıda, su, sağlık ve temizlik hizmetlerine erişimi daha da kısıtlayacak, hastalık salgınlarının artmasına, açlığın kötüleşmesine, daha fazla can kaybına yol açacaktır” ifadelerini kullandı.
İsrail ile Hamas arasındaki esir takası ve ateşkes anlaşmasına ilişkin müzakereler bugün Mısır’da devam edecek. Hamas daha önce teklife yazılı bir cevap vereceğini duyurmuştu.
Hamas’ın üst düzey yetkilisi Husam Badran, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ateşkes ihtimalinin baltalamaya yönelik açıklamalar yapmakla suçladı. Badran, Netanyahu’nun Refah’a askeri güç gönderme konusunda ısrar eden açıklamalarının “anlaşmaya varılması ihtimalini ortadan kaldırmaya” yönelik olduğu uyarısında bulundu.
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun daha önceki müzakerelerde de engelleyici olduğunu vurgulayan Badran, "Bir anlaşmaya varmakla ilgilenmiyor. Bu nedenle mevcut çabaları engellemek için açıklamalar yapıyor" dedi.