Son dakika haberleri: Gazze'de son durum... Tepki çeken görüntü: 'Bu bir insanlık suçu'... ABD'den skandal karar: Ateşkese veto!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 07:59

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, can kaybı 17 bini aştı. Çatışmalar Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde devam ediyor. On binlerce Filistinli, Gazze Şeridi'nin güneyindeki yoğun çatışmalardan kaçmak için Gazze'nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı’na gitmeye başladı. İsrail askerleri, onlarca Filistinliyi diz çöktürülmüş ve gözleri bağlanmış halde gözaltına aldı. İç çamaşırlarına kadar soyulan Filistinlilerin görüntülerine tepkiler çığ gibi büyüyor... ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise Gazze'de ateşkes çağrısı yapan taslağı BM Güvenlik Konseyi'nde veto etti.

ABD’den “Gazze’de acil insani ateşkes” talebine veto

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Çarşamba günü Gazze Şeridi için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye sokmasının ardından bugün BM Güvenlik Konseyi acil olarak toplandı. Konseyde oylanması beklenen “Gazze Şeridi’nde acil ateşkes” talebi öncesinde ABD’den açıklama geldi. ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, konseyde yaptığı açıklamada, ABD’nin böyle bir adım atılması yönündeki çağrıları desteklemediğini belirterek, "Bu sadece bir sonraki savaşın tohumlarını ekecektir. Çünkü Hamas’ın kalıcı barış görmek gibi bir arzusu yoktur” dedi.

 

Guterres: Sonuçları yıkıcı olur

 

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'deki insani yardım sisteminin çökme riskinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Bunun sonuçları çok yıkıcı olur" uyarısında bulundu.

Gazze'de can kaybı artıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 17 bin 487'ye yükseldiğini açıkladı.

Görüntülere tepkiler çığ gibi: 'Bu bir insanlık suçu'
Görüntülere tepkiler çığ gibi: Bu bir insanlık suçu

Bu sabah sosyal medyada viral hale gelen ve İsrail ordusu tarafında da doğrulanan fotoğraf ve videolarda, düzinelerce Filistinli erkeğin iç çamaşırlarına kadar soyulmuş bir halde sokakta diz çöktüğü görüldü.

Al Jazeera'den Alan Fisher, bazılarının gözleri bağlı olan Filistinlilerin kamyonlara bindirilerek bilinmeyen bir yere götürüldüğünü duyurdu.Al Jazeera'ya konuşan kaynaklar görüntülenen adamların terörizmle hiçbir bağlantısı olmadığını, bazılarının üniversite öğrencisi olduğunu hatta içlerinden birinin tanınmış bir yerel gazeteci olduğunu anlattılar.

Al-Haq İnsan Hakları Kuruluşu direktörü Shawan Jabarin,İkinci Dünya Savaşı sırasında tutuklulara ve savaş esirlerine yapılan muameleyi hatırlatan görüntüleri görünce şoke olduğunu belirtti ve "Bu insanlık dışı, işkenceye varan bir savaş suçu" dedi.

Pink Floyd’un solisti Waters, Kolombiya Devlet Başkanı Petro ile "Filistin" bayrağı açtı
Pink Floyd’un solisti Waters, Kolombiya Devlet Başkanı Petro ile Filistin bayrağı açtı

İngiliz müzisyen ve ünlü Pink Floyd grubunun solisti Roger Waters, konser için geldiği Kolombiya'nın başkenti Bogota'da Devlet Başkanı Gustavo Petro tarafından kabul edildi.

Waters, Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino'da gerçekleştirilen görüşmede Petro'nun en küçük kızı Antonella'ya imzalı gitarını hediye etti. İkili, görüşmenin sonunda ise dev "Filistin" bayrağı açarak kameralara poz verdi.

Yine İsrail, yine polis şiddeti
Yine İsrail, yine polis şiddeti

Filistinliler, cuma namazını kılmak için işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'ya akın etti.

İsrail polisi her hafta olduğu gibi bu hafta da Mescid-i Aksa'da namaz kılmak isteyen Filistinlilere gaz fişekleri ile müdahale etti.

Kudüs'ten son gelişmeleri aktaran CNN Türk muhabiri  Çağdaş Evren Şenlik, İsrail güçlerinin bölgedeki ev sahiplerinin balkonlarına bile çıkmasına izin vermediğini aktardı.

Müslümanlar, İsrail tarafından getirilen geniş güvenlik önlemleri ve kısıtlamalara rağmen Mescid-i Aksa ve çevresinde ibadetlerini yerine getirdi.


İsrail askerleri Batı Şeria'da ambulansların önünü kesti

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdürürken, işgal altındaki Batı Şeria'da da baskınlarına devam ediyor.

İsrail askerleri sabah saatlerinde Batı Şeria'nın Tubas şehrinin güneybatısındaki El Far'a Mülteci Kampı'na baskın gerçekleştirdi. Baskına tepki gösteren Filistinlilerle İsrail askerleri arasında tansiyon yükseldi.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin baskınında 6 Filistinlinin öldürüldüğü, çok sayıda Filistinlinin de yaralandığı bildirildi.

Filistin Kızılay'ından yapılan açıklamada ise İsrail askerlerinin Kızılay'a ait ambulansların önünü keserek yaralılara ulaşmasını engellediği aktarıldı.

“İsrail'in sivilleri koruma niyeti ve sahada görülen gerçekler arasında fark var”
“İsrailin sivilleri koruma niyeti ve sahada görülen gerçekler arasında fark var”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in sivilleri koruma niyeti ile sahada görülen gerçekler arasında büyük bir fark var olduğunu söyledi. İnsani aranın yeniden başlaması için baskı yaptıklarını ifade eden Blinken, İsrail’in şehirlerin tamamını boşaltmak yerine mahalleleri tahliye ederek çatışmalarda zarar görebilecek sivillerin çok daha bilinçli bir şekilde korunmasına odaklandığını kaydetti.

İnsani aranın sona ermesinin üzerinden 1 hafta geçtiğini belirten Blinken, İsrail’i ziyaret ettiğini hatırlatarak “Oradayken söylediğim gibi, sivilleri koruma niyeti ile sahada gördüğümüz gerçekler arasında büyük bir fark var” dedi.

Blinken, siviller için güvenli alanların oluşturulmasının yanı sıra aynı zamanda nereye ve ne zaman gidebilecekleri konusunda iletişimin sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğine roketli saldırı

İsrail’in 7 Ekim'de Gazze’ye başlattığı saldırılardan sonra Irak ve Suriye’de ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin bulunduğu üslere 70’ten fazla saldırı düzenlendi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet konakları ve yabancı misyonların bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de bulunan ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinin binası yakınlarına roket düştü. Büyükelçilik yakınlarında yerel saatle 04.00 sıralarında en az 4 patlama sesi duyulurken, binadan siren sesleri yükseldi.

Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, hasara yönelik henüz bilgi paylaşılmadı.


Sosyal medyada tepki çeken görüntüler

Sosyal medyada düzinelerce Filistinli erkeğin iç çamaşırlarına kadar soyulmuş halde, yerde otururken görüldüğü görüntüler dolaşıyor. Bu kişilerin başında İsrail askerleri bekliyor. Başka görüntülerde ise bu kişilerin askeri kamyonlarla nakledildiği görülüyor.

Görüntüleri X hesabından paylaşan Times of Israel muhabiri Emanuel Fabian, görüntülerdeki kişilerin Hamas üyesi olup olmadığının net olmadığını vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi Gazze gündemiyle acil toplanacak
BM Güvenlik Konseyi  Gazze gündemiyle acil toplanacak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Gazze Şeridi için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye sokmasının ardından BM Güvenlik Konseyi bugün acil toplanıyor.Kritik toplantı ABD’nin New York kentinde yer alan BM Genel Merkezi’nde yerel saatle 10.00’da başlayacak.

Aralarında BM kuruluşları ve ortaklarının da bulunduğu 27 yardım kuruluşu yayınladıkları ortak bildiride, Gazze Şeridi’ndeki koşulların "tanık oldukları en kötü koşullar arasında" olduğunu vurgulayarak, insani çabaları "neredeyse imkansız hale geldiğini” belirtti. Bildiride, çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulunuldu.

İsrail iki askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu
İsrail iki askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu

İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalarda iki askerin daha öldüğünü duyurdu. İsrail'in resmi kaynaklarına göre savaşta ölen İsrail askerlerinin sayısı 93, buna son ölümlerin dahil olup olmadığı bilinmiyor.

İsrail ordusu  ölen askerlerden birinin eski genelkurmay başkanı ve şimdiki ‘savaş kabinesi’nde yer alan Gadi Eisenkot’un oğlu olduğunu doğruladı.

Lübnan sınırında tansiyon yükseliyor, Netanyahu tehdit etti: Gazze'ye çeviririz
Lübnan sınırında tansiyon yükseliyor, Netanyahu tehdit etti: Gazzeye çeviririz

İsrail-Lübnan sınırında gerilim ger geçen gün daha da artıyor. Washington DC merkezli düşünce kuruluşu Institute for the Study of War (ISW) Hizbullah'ın Golan Tepeleri'ndeki hedeflere 13 saldırı düzenlediğini açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah'ı tehdit ederek, hata yapmaları durumunda Beyrut ve güney Lübnan'ı Gazze ve Han Yunus'a çevireceklerini söyledi.

İsrail güçlerinden gece basını

İsrail güçleri dün gece işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentine baskınlar düzenledi. Al Jaazera İsrail askerlerinin baskın sırasında ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullandığını yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!