Güncelleme Tarihi:
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 64 gündür devam ederken, ABD İsrail’e silah satışını sürdürüyor. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, ABD Kongresi’nin onayına sunmadan acil durum yetkisini kullanarak İsrail'e 106,5 milyon dolar değerindeki 13 bin 981 adet tank mermisinin satışına onay verdi.
ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'nın tank mermilerinin İsrail'e derhal teslim edilmesi için Silah İhracatı Kontrol Yasası’ndaki acil durum yetkisini kullandığı belirtilerek, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın tank mermilerinin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda İsrail'e derhal sağlanması gerektiği konusunda kongreye ayrıntılı gerekçeler sunduğu ifade edildi. Tank mermilerinin satışının ABD ordusu envanterinden yapılacağı belirtilen açıklamada, satışın ABD'nin savunması üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağı aktarıldı.
Söz konusu tank mermileri, Biden yönetiminin İsrail’e satmak için ABD Kongresi'nden onaylamasını istediği ve değeri 500 milyon dolardan fazla olan 45 bin tank mermisini içeren daha büyük bir silah satışının parçası olarak biliniyor.
ABD’de silah satışları genellikle kongredeki komiteler tarafından yapılan 20 günlük bir incelemenin ardından onaylanır veya onaylanmaz.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, Hamas’ın saldırılarının İsrail’in yaptığı ihlalleri haklı çıkarmayacağını belirterek, “Hamas'ın İsrail'e ayrım gözetmeksizin roket atması ve sivillerin canlı kalkan olarak kullanılması savaş yasalarına aykırıdır ancak İsrail'in kendi ihlallerini haklı çıkarmaz. Uluslararası insancıl hukuk seçici olarak uygulanamaz. Her zaman eşit derecede bağlayıcıdır ve karşılıklılığa bağlı değildir” dedi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında bugüne kadar en az 7 bini çocuk toplam 17 bin 700 Filistinli hayatını kaybederken, 48 bin 780 Filistinli de yaralandı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 64’üncü günde devam ederken, kara harekatında ölen İsrail askerlerinin sayısı yükseliyor.
IDF tarafından yapılan açıklamada, 1’i daha önce aldığı yaralar nedeniyle 4’ünün ise Gazze Şeridi'nin güneyindeki çatışmalarda olmak üzere 5 İsrail askerinin öldüğü bildirildi.
Açıklamada ayrıca, dün ve bugün Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda birliklerden 12 askerin ağır şekilde yaralandığı aktarıldı.
Ölen askerler arasında geçtiğimiz günlerde Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki çatışmalarda 25 yaşındaki oğlu Gal Meir Eisenkot’u kaybeden İsrail’in Savaş Kabinesi’nde gözlemci olarak yer alan eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot'un yeğeni de yer alıyor.
İsrail’in Gazze Şeridi’nde devam eden kara harekatında ölen İsrail askerlerinin sayısı 97’ye yükseldi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 64’üncü günde devam ederken, İngiltere’nin başkenti Londra’da on binlerce kişi Filistin’e destek protestosu düzenledi. Başkentteki Banka Kavşağı’nda bir araya göstericiler, Parlamento Meydanı’na yürüdü. Ateşkes çağrısında bulunan göstericiler, ellerinde Filistin bayrakları taşıdı.
Göstericiler, yürüyüş sırasında “Özgür Filistin”, “Ateşkes şimdi”, “Kuşatmayı kaldırın”, "Nehirden denize kadar Filistin özgür olacak” ve “İsrail bir terör devletidir” sloganları attı.
Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı gösteride, protestocuların İsrail Büyükelçiliğinin bulunduğu bölgeye girmeleri yasaklandı. Polis, protesto sırasında İsrail'i Nazi Almanya'sına benzeten bir pankart açtığı için bir göstericiyi gözaltına aldı. Gösteriye yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 213 artarak 17 bin 700 olduğunu açıkladı.
İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da yüzlerce kişi Filistin’e destek için yürüdü. İsrail’e destek veren Barclays Bankası’nın önünde toplanan Filistin destekçileri, banka ve diğer İsrail destekçisi kurumlar aleyhinde sloganlar attı.
“Acil Ateşkes”, “ Özgür Filistin”, Soykırımı durdurun” pankartları taşıyan göstericiler, “Hepimiz Filistinliyiz”, “ İşgali durdurun”, “Soykırımı desteklemeyin” ve “Nehirden denize Filistin özgür kalacak” sloganları attı.
Gazze’deki kara operasyonunu her geçen gün genişleten İsrail’in, iki milyona yakın sivile “güvenli alan” olarak yalnızca 3,3 kilometrekarelik ücra bir bölgeyi göstermesi eleştiriliyor.
İsrail ordusu defalarca, Gazzelilerin Akdeniz kıyısındaki Al-Mawasi adlı bölgeye gitmesini talep etti.
Fakat bu bölgede kum tepeleri ve tarım arazisinden başka pek bir şey bulunmuyor.
Çatışmalardan kaçarak bu bölgeye giden ve BBC’ye konuşan Reem Abd Rabu, birkaç haftadır dört aileyle paylaştıkları bir çadırda, yerde yattıklarını söylüyor.
Gazze’nin kuzeyindeki evini terk ettikten sonra Han Yunus’a kaçtığını, İsrail ordusu bu kentte de Hamas’la çatışmaya başlayınca ordunun işaret ettiği Al-Mawasi’ye geldiğini anlatan Abd Rabu “Su bir gün geliyorsa 10 gün gelmiyor. Banyolarda bile su yok. Elektrik için de durum aynı” diyor.
İsrail ordusu sosyal medya paylaşımlarında en az 15 defa Gazzelilerden Al-Mawasi’ye gitmelerini talep etti.
Gazze’nin kuzeyindeki, Şifa Hastanesi yakınlarındaki evinden kaçarak buraya giden Mohammed Ghanem de “Burası ne güvenli ne de insani” diyor.
İsrail tanklarının bölgeye bir kilometre kadar yaklaştığını ve 500 metre kadar uzağa hava saldırıları düzenlendiğini aktarıyor.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, İsrail ordusu Suriye’deki Lübnan Hizbulahı’na ait mevzileri de vuruyor.
Suriye medyasından edinilen bilgilere göre, dün gece İsrail güçleri Suriye’nin güneyindeki Kuneytire vilayetindeki Baas kentinde bir araca insansız hava aracıyla (İHA) saldırdı. Saldırıda aralarında Lübnan Hizbulahı üyelerinin de bulunduğu 4 kişi hayatını kaybetti.
Saldırının ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta açıklama yapan Hizbullah yetkilisi, ölenler arasında 3 kişinin Lübnan Hizbulahı üyesi olduğunu duyurdu.
BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) dün oylanan Gazze’de acil ateşkes tasarısının ABD’nin oyuyla veto edilmesi, tasarıyı onaylayan ülkeler ve uluslararası kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, veto kararının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinde Orta Doğu’da olabileceklere ilişkin ihtimallere değindi.
Abdullahiyan, “Amerika Siyonist rejimin (İsrail) suçlarını ve savaşın devamını desteklediği sürece bölgedeki durumun kontrol edilemez bir şekilde patlama ihtimali var” dedi.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına dünyanın birçok bölgesinden tepki yağarken, dünya çapında protesto gösterileri sürüyor.
Bugün Japonya’nın başkenti Tokyo‘da 17 bini aşkın kişinin ölümüne neden olan İsrail, protesto edildi.
Shinjuku semtinde toplanan yüzlerce Japon gösterici, “Gazze’de soykırıma son verin”, “Gazze’de katliamı durdurun”, “Gazze halkının yanındayız” ve "Özgür Filistin" sloganları attı.
ABD merkezli Politico dergisine konuşan 3 İsrailli yetkili, ABD'nin operasyonları tamamlamaları için Tel Aviv yönetimine 2023 yılının sonuna kadar süre verdiğini açıkladılar. Politico'ya göre İsrail Ordusu'nun Gazze'nin güneyine odaklanacak ve aylarca sürecek saldırı planı ABD Dışişleri Bakanı Blinken tarafından reddedildi.
Times of Israel'e konuşan üst düzey bir savunma yetkilisi İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a yönelik mevcut saldırısını tamamlaması için üç ila dört haftaya ihtiyacı olduğunu söyledi. İsmi açıklanmayan yetkili savaşın ilk aşamasının sona ermesi için de benzer bir süreye ihtiyaçları olduğunu vurguladı.
Yetkiliye göre, yoğun operasyonların ay sonuna kadar bitmesi Biden yönetimini memnun edecek.
Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği saldırıda 6 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Refah'a düzenlenen ayrı bir saldırıda ise 5 kişinin öldüğü öğrenildi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Washington'da basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Fidan, "Gazze'de yaşanan dramı bütün çıplaklığıyla dile getirdiler. Dünya kamuoyunun bu konudaki isyanının sözcüsü ve tercümanı olmuş durumdayız. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada ABD'nin yalnız kaldığını bir kez daha gördük" dedi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) görüşülen ve Gazze'de acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto eden ABD'ye tepki yağıyor.
BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan ABD temsilcisi, karar tasarısının arkasındaki süreci "aceleye getirilmiş" olarak nitelendirdi ve "uygun bir şekilde istişare edilmediğini" öne sürdü.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard , ABD'nin kararı veto etme kararının "ahlaki açıdan savunulamaz" olduğunu söyledi.
İngiltere merkezli Save the Children ve diğer yedi yardım kuruluşu ise Gazze'de insani ateşkes talep eden bir kararın veto edilmesi karşısında "dehşete düştüklerini" açıkladılar.
Gazze'de acil insani ateşkes çağrısı yapan karar tasarısı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sunuldu. Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye dahil 80’i aşkın ülke tarafından desteklenen tasarı, ABD tarafından veto edildi.
İngiltere'nin “çekimser” oy kullandığı oylamada, 13 üye “evet” oyu verirken, konseyin daimi üyesi ABD’nin “hayır” oyu kullanması nedeniyle karar taslağı kabul edilmedi.