Son dakika haberi: İran'da son gelişmeler...Cumhurbaşkanı Reisi için cenaze töreni

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2024 09:44

Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Emir Abdüllahiyan ve beraberindeki üst düzey yetkililer için ilk cenaze töreni bugün düzenlendi. ABD kaza sonrası İran'ın kendilerinden yardım istediğini açıklarken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov helikopter kazasından Amerikan ambargolarını sorumlu tuttu.

Haberin Devamı

İran, önceki gün Cumhurbaşkanın helikopter kazasında öldüğü haberiyle şoke oldu. Ülkede 5 günlük yas ilan edilirken kazada hayatını kaybedenlerin otopsilerinin tamamlanmasının ardından ilk resmi cenaze töreni bugün Tebriz’de gerçekleştiriliyor.

Cenazeler daha sonra devlet ileri gelenleri ve halkın saygı duruşunda bulunması için Tahran’a nakledilecek. Reisi’nin ikinci bir törenle doğum yeri olan ve İran’ın dini merkezi olarak görülen Meşhed’de toprağa verilmesi bekleniyor. İşte bugün İran'da yaşanan son gelişmeler...

On binlerce kişi Reisi ve beraberindekiler için düzenlenen veda törenine katıldı

İran’da on binlerce kişi, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için düzenlenen veda törenine katıldı.

Reisi için Kum kentinde cenaze töreni düzenlendi

Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmeti, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim, Reisi’nin koruması Seyit Mehdi Musevi, pilotlar Tahir Mustafavi ve Muhsin Deryanuş ile teknik personel Behruz Gadimi’nin cenazeleri bu sabah Tebriz kentinde düzenlenen töreninin ardından başkent Tahran’a getirildi.

Başkentteki Mehrabad Havaalanına getirilen cenazeler için karşılama töreni düzenlendi.

Cenazeler Havalimanı’na indirildiğinde bando takımı Çağrı filminin müziğini çaldı. Karşılama töreninin ardından Reisi ve beraberindeki 7 kişinin cenazeleri Tahran’dan Kum kentine götürüldü.

Kentte binlerce İranlı cenazeleri karşılamak için Fatıma-i Masume Türbesi'nde toplandı. Cenazeler dualar eşliğinde türbe içerisine getirilmesinin ardından Cemkeran Camii’ne götürülerek cenaze töreni düzenlendi.

İranlı öğrenciler, Reisi’yi anmak için toplandı

Öğrenciler anma için Tahran Üniversitesi önünde toplandı. Öğrenciler ellerinde, “Reisi, yorulmak bilmezdi” yazılı pankartlar ile Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın fotoğraflarını taşıdı. Öğrenciler Tahran Üniversitesi’nin önünden yöresel müzik aletleri eşliğinde ağıtlar okuyarak cumhurbaşkanlığı ofisine doğru yürüdü.

 

“BU YAŞANANLAR SANKİ BİR KABUS”

İranlı Öğretmen Fatemeh Gaffari, “Reisi’ye oy vermek iftihardır. Gerçekten çok doğru ve dürüst bir insandı. Her zaman halkı için çabalardı. Bu ülkenin bir öğretmeni olarak halkı için çabalayan cumhurbaşkanının anma merasimine katılmak benim görevimdi. Asla inanamıyorum. Bu yaşananlar sanki bir kabus. Çocuğumu buraya getirdim ve umut ediyorum ki onun yolundan ilerlesin. Allah bize sanır versin. Gerçekten çok büyük bir musibet” dedi.

 

“SON ANINA KADAR HALKINA HİZMET ETTİ VE ŞEHİT OLDU”

İranlı öğrenci Zohre Hodavend, “Hem gururluyum hem de değerli birini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Neden birini kaybedince kıymetini daha iyi anlıyoruz? Gururlu olmamın sebebi, kaybettiğimiz cumhurbaşkanımız masa başında oturmazdı aksine halkına hizmet ederdi. Ve Son anına kadar halkına hizmet etti ve şehit oldu. Bu sebeple onunla gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

KUM’DAN TAHRAN KENTİNE GÖTÜRÜLECEK

Cenazeler Kum’daki törenin ardından bugün yerel saatle 21.00’da başkent Tahran’a doğru yola çıkarılacak. Yarın 07.30’da cenaze töreni gerçekleştirilecek. Son olarak Meşhed kentinde perşembe günü saat 08.00’de başlayacak olan törenin ardından Reisi’nin cenazesi burada defnedilecek.

Lavrov, helikopterin düşmesinden ABD ambargosunu sorumlu tuttu
Lavrov, helikopterin düşmesinden ABD ambargosunu sorumlu tuttu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin öldüğü helikopter kazasından Amerikan ambargolarını sorumlu tuttu.

Ambargoların İran'da uçuş güvenliği sorunlarına yol açtığını vurgulayan Lavrov "Amerikan yapımı havacılık ürünlerine yönelik parçalara yasağın da dahil olduğu ambargolar insanların yaşamını tehlikeye atıyor" dedi.

İran medyasına göre Reisi ABD yapımı Bell 212 tipi bir helikopterde seyahat ediyordu. Kazanın nedenini belirlemek için İran'da bir soruşturma başlatıldı.

ABD ve diğer büyük tedarikçilerin on yıllardır süren ambargosu nedeniyle İran uçak filosuna parça bulmakta ve güncellemekte zorlanıyor.

CNN International'da yer alan bir haberde de İran'da bazı kesimlerin Reisi'nin helikopterinin düşmesine ABD yaptırımlarının neden olduğunu iddia ettiğini, ABD'li yetkililerin ise iddiaları "temelsiz" bulduğunu yazdı.

Azerbaycan Milli Meclisi'nde Reisi için 1 dakikalık saygı duruşu

Azerbaycan Milli Meclisi'nde geçtiğimiz pazar günü helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer 6 kişi anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova hem kendi hem de Milli Meclis üyeleri adına İran halkına başsağlığı diledi.

Reisi ve beraberindekilerin cenazeleri Tebriz'den Kum kentine götürüldü
Reisi ve beraberindekilerin cenazeleri Tebrizden Kum kentine götürüldü

Helikopter düşmesi sonucu ölen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin cenazeleri, ülkenin kuzeybatısındaki Tebriz'de düzenlenen törenin ardından, İran'da Meşhed'den sonra ikinci kutsal kent olarak kabul edilen Kum'a götürüldü.

Kum'da yerel saatle 16:30'de başlaması beklenen törende cenazeler, Cemkaran Camisi ve Fatima Masume türbesi gibi kutsal mekanlardan geçirilecek.

Kum, dini öneminin yanı sıra Reisi'nin dini eğitim aldığı yer.


Cenazeler daha sonra yerel saatle 20:00'de, başkent Tahran'daki Büyük Musalla Camii'nde yapılması planlanan törene götürülecek.

Yarın başkentte yapılması planlanan cenaze töreni sonrası cenazeler Meşed'deki sekizinci imam türbesinde toprağa verilecek.

Bakan Fidan ve Cevdet Yılmaz Reisi'nin cenaze törenine katılacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan için düzenlenecek cenaze törenine katılacak.

 

 

 

 

Başsavcı, internette Reisi ve diğerlerine yönelik "hakeretlere" karşı harekete geçileceğini duyurdu

İran Başsavcısı Muhammed Kazım Muvahhedi Azad, hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbraim Reisi ve diğerlerine karşı internette "hakarette" bulunanlara karşı harekete geçileceğini söyledi.

Azad, Reisi'nin ölümünün teyit edilmesinden kısa süre sonra gözaltı çağrısı yapmıştı.

İran'da 3 gün sürecek cenaze töreni: Putin yola çıktı

Hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı Reisi 3 gün sürecek törenlerle uğurlanıyor. Yarın Tahran'da resmi bir tören düzenlenecek, cenaze namazını İran'ın dini lideri Hameney kıldıracak. Cenaze törenine dünya liderlerinin de katılması bekleniyor. 2 yıldır kısıtlı ziyaretler yapan Rusya Devlet Başkanı Putin'in cenaze töreni için yola çıktığı öğrenildi.

Aliyev’den İran büyükelçiliğine taziye ziyareti
Aliyev’den İran büyükelçiliğine taziye ziyareti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve heyetinin İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde yaşanan helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından dünya liderleri İran’a taziyelerini iletiyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre İlham Aliyev, İran’ın Bakü Büyükelçiliğine taziye ziyaretinde bulundu. Aliyev, ziyaretinde büyükelçilikte açılan taziye defterini imzaladı.

Cenaze töreninden görüntüler

İran bayrakları ve Reisi'nin portrelerini taşıyan binlerce kişi, Reisi'nin düşen helikopterinin varış noktası olan meydandan yürüyüşe geçti. Halkın cenaze töreninde hayatını kaybedenler için ağıt yaktıkları görüldü.








Taziye mesajları gelmeye devam ediyor
Taziye mesajları gelmeye devam ediyor

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, İran hükümetine taziye mesajı gönderdi.

Resmi Kuzey Kore basınında yer alan haberlere göre İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Mokhber'e gönderdiği mesajda İran hükümeti ve halkı ile kazada ölenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini ileten Kim, Reisi'nin vefatının “Kardeş İran halkı ve bağımsızlık ve adalet peşinde koşan dünya halkları için büyük bir kayıp olduğunu” vurguladı.

Kim, Reisi'nin “seçkin bir devlet adamı ve Kuzey Kore halkının yakın dostu” olduğunu, ülkesinin egemenliğini, çıkarlarını ve İslam devriminin kazanımlarını korumak üzere İran halkının davasına büyük katkılar sağladığını belirtti. Kuzey Kore lideri ayrıca İran hükümeti ve halkının bu büyük kaybın acısının üstesinden gelerek güçlü bir İran inşa etmek için yılmadan çalışmayı sürdüreceğine inandığını ifade etti.

Cenaze Tebriz'den Kum kentine götürülecek
Cenaze Tebrizden Kum kentine götürülecek

IRINN haber ajansına konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mansuri, Reisi’nin cenazesinin Tebriz’den Kum kentine götürüleceğini söyledi.

Kum’daki dini törenlerin ardından cenazeler başkent Tahran’a getirilecek ve ülkenin dini lideri Ali Hamaney’in yöneteceği bir tören de burada yapılacak.

Çarşamba günü İran’da resmi tatil ilan edildi.

Reisi’nin cenazesi Perşembe günü Meşhed kentinde toprağa verilecek.

Reisi'nin cenazesi tören alanına getirildi

Helikopter kazasında hayatını kaybedenler için ilk tören Tebriz’de yerel saatle 9.30’ta başladı. Ülkeden gelen ilk görüntülerde törenin düzenleneceği alanın çok kalabalık olduğu, adeta izdiham yaşandığı  ve yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.



İran’da cumhurbaşkanı seçimi 28 Haziran’da yapılabilir
İran’da cumhurbaşkanı seçimi 28 Haziran’da yapılabilir

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi sonrası, İran’da geçiş süreci ve yeni seçimler gündemde.

Devlet televizyonunda seçimlerin 28 Haziran’da yapılabileceği kaydedildi.

Ülkede Mahsa Amini protestoları sonrası Mart ayında yapılan parlamento seçiminde katılım yüzde 41’de kaldı.

Sosyal özgürlükler ve ekonomi anlamında seçimlerin çok büyük bir rolü yok; bu konularda son kararı hep İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney veriyor.

ABD: İran bizden yardım istedi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetim geçirdiği helikopter kazası sonrası Tahran'ın ABD'den yardım talep ettiğini açıkladı.

Washington'ın bu durumdaki herhangi bir hükümet için destek vermeye istekli olduğunu ancak büyük ölçüde lojistik nedenlerden dolayı gerekli yardımın sağlanamadığını söyleyen sözcü Miller, yardım talebi konusunda detay vermeyi reddetti.

Neler yaşandı?
Neler yaşandı

Aliyev ile Azerbaycan-İran sınırında gerçekleştirilen görüşmenin ardından Reisi ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopter, dönüş yolunda İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Berazin ile Erdeşiri köyleri arasındaki Dizmar ormanında sert iniş yapmıştı.

Gece boyu devam eden enkaz bulma çalışmalarında sabaha karşı Türkiye’ye ait Akıncı İHA’sının belirlediği konuma yönelen İranlı yetkililer helikoptere ait enkazı bulmuştu.

Konuya ilişkin ilk açıklamayı yapan İran Kızılay Başkanı Pirhüseyin Kulivend, bölgeye ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, İran Cumhurbaşkanı ve beraberindekilerin hayatta kalma şanslarının düşük olduğunu söylemişti. Ardından İran İHA’larının kullanıldığı arama kurtarma çalışmalarında Reisi ve beraberindeki heyetin cenazelerine ulaşılmıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!