Son dakika... ABD heyeti Şam'da: İlk temas olumlu geçti!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... ABD heyeti Şamda: İlk temas olumlu geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2024 08:56

ABD Dışişleri Bakanlığı, 12 yıl sonra ilk kez Şam'a heyet gönderdiğini açıkladı. Suriye'deki geçiş hükümeti ile ilk temasın ardından yapılması planlanan basın toplantısının iptal olduğu bildirildi. Suriye'den bir yetkili ise görüşmenin "olumlu" geçtiğini belirtti. Öte yandan ortaya çıkan Sezar fotoğrafları, Suriye'de, on yılı aşkın süre önce başlayan Esad vahşetinin kanıtları oldu. Suriyeli sığınmacı "Sezar" tarafından Suriye dışına kaçırılan fotoğraflar, Yaklaşık 7 bin kurbanı temsil ettiği görüldü.

Şam'da 'kurtuluş' sevinci
Şamda kurtuluş sevinci

Suriyeliler, başken Şam'daki Emevi Meydanı'na toplanarak Baas Partisi'nin 61 yıllık rejiminin yıkılmasını ve rejim lideri Beşşar Esad'ın ülkeden kaçmasını kutladı.

Yeni Suriye bayrakları ile meydana akın eden binlerce Suriyeli, rejim marşları eşliğinde mutluluklarını yansıttı.

ABD heyetinin basın toplantısı iptal edildi
ABD heyetinin basın toplantısı iptal edildi

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey diplomatların oluşturduğu heyet, 61 yıllık Baas rejiminin devrildiği Suriye'de geçiş hükümeti yetkilileriyle görüşmek için başkent Şam'a gitti.

Şam'daki heyet tarafından yapılması beklenen basın toplantısının iptal olduğu bildirildi.

AFP'ye konuşan ABD Büyükelçiliği yetkilisi Rana Hassan, basın toplantısının “güvenlik endişeleri nedeniyle iptal edildiğini” söyledi.

Hassan, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Muhammed Colani) ile heyet arasında bir görüşme olup olmadığını açıklamadı.

Suriye'den bir yetkili ise, Suriye'nin geçiş hükümeti ile ABD heyeti arasında yapılan görüşmenin "olumlu" geçtiğini belirtti.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Suriyeli yetkili, "Görüşme gerçekleşti ve olumluydu. Sonuçları da olumlu olacak, Allah'ın izniyle" dedi.

 

Suriye'de adalet arayışı: Sezar fotoğrafları
Suriyede adalet arayışı: Sezar fotoğrafları

Kadim bir tarihe ve kültürel zenginliğe sahip Suriye, muhalifler Esad hükümetini devirmeden önceki on yılı aşkın bir süre boyunca karanlığa gömüldü.

2011 yılında barışçıl protestolar olarak başlayan olaylar Beşşar Esad rejiminin akıl almaz vahşetine, ülkeyi de savaş alanına dönüştürdü.

Esad zulmünün bedeli ise yıkıcı oldu. Yarım milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan yerinden edildi ve sayısız Suriyeli, hapishanelerin ve gözaltı merkezlerinin gölgesinde kayboldu.

Al Arabiya gazetesinde yer alan habere göre, “Sezar” adındaki bir Suriyeli sığınmacı, Suriye dışına kaçırılan on binlerce fotoğraftan oluşan dosyayı ülke dışına kaçırdı.


Dosyada yer alan fotoğraflar, rejim hapishanelerindeki tutukluların sistematik işkenceye maruz kaldığını ve öldürüldüğünü gözler önüne serdi.

Fotoğraflar arasında açlıktan ölmüş kişiler, acımasız işkencelerin kurbanları ve hatta idam edilen çocuklar görüldü. Yaklaşık 7 bin kurbanı temsil eden fotoğraflar, Esad'ın insanlığa karşı işlediği suçların inkar edilemez kanıtları haline geldi.


Sezar tarafından kaçırılan bir tıbbi raporda, "Askeri başsavcının emrine dayanarak, 24 Mayıs 2013 tarihinde askeri hastane morgunda çekilen tutukluların fotoğrafları - 2013 / Kaynak: İnsan Hakları İzleme Örgütü

Sezar ile birlikte çalışan "Sami" takma adındaki Osama Osman, çok büyük risk alarak bu görüntülerin belgelenmesini ve korunmasını sağladı.

Esad sonrası ikinci cuma namazı
Esad sonrası ikinci cuma namazı

Suriye'nin başkenti Şam'da halk, Esad rejiminin ardından ikinci cuma namazını kılmak üzere tarihi Emevi Camii'ne akın etti. Çok sayıda kişi avluda ve içeride saf tutarak cuma namazını eda etti. Suriyeliler, namazın ardından tekbir getirerek özgürlüğü kutladı.




ŞAM'IN SEMBOLÜ


Emevi Camii, 714 yılında ibadete açılmıştı. Hadisler ve Şam geleneğine göre Emevi Camii'nin bir minaresine Hazreti İsa'nın kıyamet günü öncesinde gökten ineceği ve Müslümanları bir araya toplayarak bir diriliş gerçekleştirileceğine inanılıyor.

Alman Bakan Baerbock’tan ‘Suriye için 8 maddelik plan’ açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, bugün gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesinde “Suriye’de insanlara tarif edilemeyecek acılar yaşatıldı” açıklaması yaptı.

Alman Bakan, “Sadece Esad rejimi tarafından değil, DEAŞ teröristleri ve başka şiddet grupları tarafından da. Suriye artık huzura kavuşmak istiyorsa toplumda önem taşıyan tüm grupları kapsayan kendi içinde bir diyalog süreci başlatılmalı. Suriye için 8 maddelik plan, tüm Suriyelilerin menfaatini gözeten sorumlu bir politikayı destekleme yönündeki teklifimizdir” diye konuştu.

Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunduğu belirten Baerbock, “Bölgede barışı sağlamak isteyen, Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmamalı” dedi.

Emevi Camii'nin duvarındaki Hafız Esad'ın ismi çekiçle kazındı
Emevi Camiinin duvarındaki Hafız Esadın ismi çekiçle kazındı

Suriye'de Esad rejiminin izleri silinmeye devam ediyor. Başkent Şam'ın sembolü olan tarihi Emevi Camii'nin duvarındaki mermer kitabede bulunan eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın adı, cuma namazını kılmak üzere camiye gelenler tarafından silindi. Merdivenle duvara tek tek tırmanan Suriyeliler, mermerdeki Hafız Esad'ın ismini çekiçle kazıdı.

Netanyahu'yu tutuklanma korkusu sardı: Anma törenine katılmayacak
Netanyahuyu tutuklanma korkusu sardı: Anma törenine katılmayacak

Polonya'nın Rzeczpospolita gazetesinin haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Auschwitz Nazi toplama kampının kurtarılmasının 80. yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek etkinliklere katılmaktan kaçınacağı bildirildi.

Netanyahu'nun, 27 Ocak'ta yapılması planlanan etkinliğe katılmamasının sebebinin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin tutuklama kararından endişe duyması olduğu ifade edildi.

Habere göre İsrailli yetkililer, Netanyahu'nun etkinliğe katılması konusunda Polonyalı mevkidaşlarıyla temasa geçmedi. Haberde ayrıca, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un da etkinliğe katılmayı planlamadığı belirtildi.

Esma Esad'ın boşanmak istediği iddia edildi
Esma Esadın boşanmak istediği iddia edildi

Suriye'nin devrik lideri Esma Esad'a bir darbe de eşinden geldi. 1975 yılında Londra'da doğan Esma Esad'ın, Moskova'daki hayatından memnun olmadığı gerekçesiyle boşanma davası açmayı planladığı iddia edildi. 

Londra'ya yerleşmek isteyen Esma Esad'ın, Rus mahkemesine başvurdu ve Moskova'dan ayrılabilmek için de özel izin talep ettiği öne sürüldü.

Esma Esad'ın başvurusunun Rus makamları tarafından inceleme altında olduğu bildirildi.

SMO, tünellerde terörist avına başladı
SMO, tünellerde terörist avına başladı

Münbiç'in terörden kurtarılmasının ardından PKK/YPG terör örgütünün, şehrin her tarafını köstebek yuvasına çevirdiği ortaya çıktı. Kent merkezine yüzlerce tünel kazan teröristlerin, kırsal bölgelerde de tünel kazdığı belirlendi.


Kilometrelerce uzunluğundaki tünellerin birçoğunun nereye kadar gittiği bilinmiyor. Bazı tünellerde halen teröristlerin olduğunun belirlenmesi üzerine önlemler üst seviyeye çıkartıldı. Suriye Milli Ordu (SMO) güçleri, tünellere girip PKK/YPG'li teröristleri aramaya başladı.

Tünellerde yapılan aramalarda, bazı teröristler teslim olurken bazılarının ise teslim olmamak için direndikleri ve SMO güçlerine ateş açarak karşılık verdikleri öğrenildi.

Irak’a kaçan devrik Esad rejimine bağlı 1905 asker Suriye’ye iade edildi
Irak’a kaçan devrik Esad rejimine bağlı 1905 asker Suriye’ye iade edildi

Suriye’de rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan, devrik lider Beşşar Esad’in kardeşi Mahir Esad’ın yönetimindeki 4. Tümen’de görev yapan 1905 asker, Irak makamlarınca Suriye’deki yönetime teslim edildi.

Askerler, Deyr Zor iline bağlı Irak - Suriye sınır kapısında otobüslere bindirildi.

Guterres: Türkiye önemli bir rol oynayabilir
Guterres: Türkiye önemli bir rol oynayabilir

Bileşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'ye ilişkin yaptığı açıklamada, Suriye halkına destek veren Türkiye'nin kapsayıcı diyalog için ülkedeki tarafları ikna etme konusunda önemli rol oynayabileceğine dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Suriye halkına ve İdlib'te direnişe destek veren Türkiye, kapsayıcı bir diyalog için ülkedeki tarafları ikna etme konusunda önemli bir rol oynayabilir" dedi.

Suriye'de kalıcı ateşkes için koşullar yaratılması gerektiğini vurgulayan Guterres, aynı zamanda DEAŞ'ın terör faaliyetlerini artırmasının engellenmesi gerektiğini ifade etti.

ABD, 12 yıl sonra ilk kez heyet gönderdi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yakın Doğu İşlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf öncülüğündeki heyetin, Suriye'nin başkenti Şam'da olduğunu bildirdi.

Heyette Leaf'in yanı sıra eski Suriye özel temsilcisi Daniel Rubinstein ve Biden yönetiminin rehine müzakerelerinden sorumlu baş temsilcisi Roger Carstens'in bulunduğu belirtildi.

Bakanık tarafından yapılan açıklamada, Suriye'ye gönderilen heyetin, geçiş hükümeti ile görüşmek üzere başkent Şam'a gittiği bildirildi.

Açıklamada, “Sivil toplum üyeleri, aktivistler, farklı toplulukların üyeleri ve diğer Suriyeli sesler de dahil olmak üzere Suriye halkıyla, ülkelerinin geleceğine yönelik vizyonları ve ABD'nin onlara nasıl destek olabileceği konusunda doğrudan temaslarda bulunacaklar” denildi.

Heyet aynı zamanda, ABD'nin 2012 yılında Şam'daki büyükelçiliğini kapatmasından bu yana Suriye'yi resmi olarak ziyaret edecek ilk ABD'li diplomat grubu olacak.

Esad rejiminin devrilmesinin ardından Ürdün'den 7 bin 250 Suriyeli ülkesine döndü
Esad rejiminin devrilmesinin ardından Ürdünden 7 bin 250 Suriyeli ülkesine döndü

Ürdün İçişleri Bakanı Mazin el-Ferraye, Suriye'de Beşşar Esad rejiminin devrilmesiden bu yana 7 bin 250 Suriyelinin ülkesine döndüğünü, söz konusu kişilerin çoğunun mülteci olmadığını belirtti.

Devlet televizyonu El-Memleke'ye yaptığı açıklamada Ferraye, 8 Aralık'tan bugüne kadar Cabir-Nasib Sınır Kapısı'ndan ülkelerine geçen Suriyelilerin sayısının 7 bin 250 olduğunu ifade etti.

Ferraye, ülkelerine geri dönenlerin çoğunluğunun mülteci olarak sınıflandırılmadığını söyledi.

WSJ: İsrail, Şam'ı hedef aldı

ABD gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Golan Tampon bölgesine asker konuşlandıran İsrail'in Şam'ı hedef aldığını iddia etti.

WSJ'de yer alan habere göre, İsrail güçleri, Suriye'nin güneyindeki stratejik öneme sahip Hermon Dağı ele geçirdi ve dağın ilerisindeki mevzilere doğru hareketini sürdürdü.

50 yıldır ilk kez Suriye'de açıkça faaliyet gösteren İsrail askerleri ve tankları, yaklaşık 40 km uzaklıktaki Şam'a net bir görüş sağladı. Suriye'nin güneyinde yaşayan vatandaşlar, İsrail askerlerinin kendilerini silahsızlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

İsrailli otobüs şoförü Itamar Dorfman, düzinelerce askerini dağın yeni ele geçirdiği kısmındaki askeri karakollara götürdüğünü açıkladı. Dorfman, İsrail ordusunun son günlerde Hermon Dağı'nın Arapça Cebel el Şeyh olarak bilinen Suriye tarafında karavanlar, banyolar, duşlar ve mutfak taşıyarak burada bir altyapı kurduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler gözlemcileri tarafından elde edilen görüntülerde ise, dağın Suriye'den ele geçirilen bölgelerinde İsrail bayraklarının görüldüğü yer aldı.

Esad güçleri silahlarını teslim etti
Esad güçleri silahlarını teslim etti

Fransız Haber Ajansı AFP, Suriye rejiminin eski askerlerinin Lazkiye'deki muhaliflere bağlı geçiş hükümetine silahlarını teslim ettiğini görüntüledi.

Görüntülerde, sivil giyimli erkeklerin, Suriye'nin yeni hükümetinin İçişleri Bakanlığı yetkililerine kişisel silahlarını teslim ettiği yer aldı.

ABD, Uluslararası Af Örgütünün İsrail'in Gazze'de soykırım suçu işlediğine ilişkin raporuna katılmadı
ABD, Uluslararası Af Örgütünün İsrailin Gazzede soykırım suçu işlediğine ilişkin raporuna katılmadı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ünlük basın toplantısına gazetecilerin Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili sorularını cevapladı.

Patel, Uluslararası Af Örgütünün İsrail'i soykırımcı olarak nitelediği raporuna ilişkin, "Böyle bir raporun sonuçlarına katılmıyoruz. Geçmişte olduğu gibi şimdi de soykırım iddialarını asılsız bulmaya devam ediyoruz." dedi.

Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum örgütlerinin "hayati rolünü" kabul ettiklerini belirten Patel, "Bu terimin (soykırım) burada geçerli olduğuna inanmıyoruz." diye konuştu.

ABD, Suriye'deki asker sayısını 2 katı olarak güncelledi
ABD, Suriyedeki asker sayısını 2 katı olarak güncelledi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye’de bulunan ABD asker sayısının, uzun zamandır açıklanan 900 rakamı yerine yaklaşık 2 bin olduğunu öğrendiklerini duyurdu.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında konuştu.

Ryder, “Bugün öğrendim ki, Suriye'de yaklaşık 2 bin ABD askeri bulunuyor ve bana açıklandığı kadarıyla bu ek kuvvetler, görev gereksinimlerini karşılamak için konuşlandırılan geçici rotasyon kuvvetleri olarak değerlendiriliyor, çekirdek sayı 900 ABD askeri daha uzun vadeli konuşlandırma için bulunuyor.” dedi.

Son haftalarda Suriye üzerine önemli bir ilgi olması nedeniyle ABD asker sayısı bilgisine baktıklarını ve edinilen yeni bilgiyi güncellemek istediklerini öne süren Ryder, ayrıca bu yaklaşık 2 bin ABD askerinin Baas rejiminin devrilmesinden önce orada konuşlandığını savundu.

Ryder, Suriye’deki kuvvet artışının ABD'nin DEAŞ'e karşı operasyonlarını güçlendirmek için geçici olarak orada bulundurduğunu iddia ederek, Irak’taki ABD askeri sayısının güncel olup olmadığı yönündeki bir soruya ise “Bu konuda size geri döneyim.” diye cevap verdi.

ABD, uzun süredir Suriye'de bulunan asker sayısını 900 olarak açıklıyordu.

Husiler İsrail’e meydan okudu: Uzun bir savaşa hazırız
Husiler İsrail’e meydan okudu: Uzun bir savaşa hazırız

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, Orta Doğu’daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İsrail’in Orta Doğu’da sürdürdüğü katliamlara dikkat çeken el-Husi, "İsrail saldırganlığının Husilerin Filistinlileri desteklemeye yönelik tutumunu değiştirmeyeceğini” söyledi. İsrail ile “açık bir çatışma içinde olduklarını” vurgulayan el-Husi, “İsrail ile uzun bir savaşa hazırız” ifadelerini kullandı.

“SİYONİSTLERİN SON HEDEFİ KUDÜS, MEKKE VE MEDİNE”

Siyonistlerin Suriye’de doğan güvenlik açığından yararlanma ve "Büyük İsrail Projesi” kapsamında Fırat Nehri’ne ulaşma planlarına da karşı olduklarını vurgulayan el-Husi, “Siyonistlerin son hedefinin Kudüs, Mekke ve Medine'yi kontrol etmek olduğu” uyarısında bulundu.

“GAZZE’YE YÖNELİK SALDIRILAR DURANA DEK MÜCADELE EDECEĞİZ”

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Sare de İsrail’e yönelik Husi saldırılarının "Filistin halkına yönelik zulme ve Gazze halkına yönelik katliamlara yanıt olarak” gerçekleştirildiğini vurguladı. “Daha önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz üzere, Allah yolunda cihat, Gazze'deki mücahitlere destek ve Yemen'i savunmak için İsrail ile uzun bir savaşa hazırız” diyen Sare, “Gazze'ye yönelik saldırılar durana ve kuşatma kaldırılana kadar mücadele edeceklerini” söyledi.

ABD'den ilk temas
ABDden ilk temas

Suriye'de Beşar Esad rejiminin yıkılışının yankıları sürerken, ABD basınından flaş bir iddia geldi.

Axios haber sitesi, Leaf'ın "gelecek günlerde" Şam'a giderek temaslarda bulunacağını yazdı.

Leaf'ın ziyaretinin Esed rejiminin devrilmesinin ardından ABD'nin Suriye'deki geçiş hükümetiyle "diplomatik angajmanının başlamasının bir parçası" olduğu ifade edildi.

Adı açıklanmayan iki ABD'li yetkiliye dayandırılan haberde, Leaf'ın temasları hakkında ise bilgi verilmedi.

Leaf, Suriye'de Baas rejiminin devrildiği 8 Aralık'tan bu yana Şam'ı ziyaret eden ilk ABD'li yetkili olacak.

Axios'un haberine ilişkin henüz Washington yönetiminden açıklama yapılmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!