Son dakika... Hizbullah İsrail’in stratejik noktalarını paylaştı! Gerilim zirvede, binlerce savaşcı hazır bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2024 10:27

Gazze'ye yönelik saldırılarını 261 ündür devam ettiren İsrail, dün büyük bir skandala daha imza attı. İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin yanı sıra baskın ve saldırı düzenlediği Batı Şeria'da yaralı bir Filistinliyi hareket halindeki askeri aracın üzerinde kalkan olarak kullandı. Görüntüye tepki yağarken Lübnan sınırında da tansiyon yükselmeye devam ediyor. Hizbullah bugün İsrail’in stratejik noktalarının görüntülerini paylaşarak, Lübnan-Filistin sınırı boyunca İsrail askeri mevzilerine karşı çeşitli operasyonlar gerçekleştirildiğini duyurdu.

Hizbullah’tan İsrail askeri üssüne İHA’lı saldırı

İsrail-Lübnan sınırında gerilim tırmanıyor. Lübnan Hizbullahı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in kuzeyindeki Ayelet Hashahar'da bulunan 91. Tümen askeri üssüne insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlendiği belirtildi. Açıklamada, saldırıda doğrudan İsrail askerlerinin hedef alındığı aktarılırken, ölü ve yaralıların olduğu iddia edildi. Açıklamada, saldırının Al Khayara kasabasında dün gerçekleştirilen saldırıya misilleme olarak yapıldığı ifade edildi. Hizbullah tarafından paylaşılan görüntülerde de İsrail askerlerinin saldırı anında yaşadığı panik anları yer aldı.

İsrail ordusu ise saldırıda 1 askerin ağır yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Ordu açıklamasına göre, İsrail hava savunma sistemleri Lübnan'dan gelen çok sayıda İHA’yı da düşürdü.

Netanyahu: Silah sevkiyatında dramatik bir düşüş var
Netanyahu: Silah sevkiyatında dramatik bir düşüş var

İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu kabinesine yaptığı açıklamada, ABD'nin silah sevkiyatında “dramatik bir düşüş” yaşandığını söyledi. Yakın müttefikler arasındaki gerilim adım adım tırmanırken, Netanyahu silah teslimatının hızlandırılması için ABD'li yetkililerle defalarca kez görüştüklerini ancak durumda bir değişiklik olmaması nedeni ile bunu açıklamaya karar verdiğini söyledi. Meselenin yakında çözülmesini umduğunu söyleyen Netanyahu, düşüşün dört ay önce başladığını açıklarken hangi silah gruplarında sıkıntı yaşandığını açıklamadı.

Netanyahu bu hafta başında da Washington'ı İsrail'e silah vermemekle suçlamış, Biden yönetimi ise iddiayı yalanlamıştı.

İsrail yardım dağıtan okula saldırdı

İsrail ordusunun Gazze'de yardım dağıtmak için kullanılan bir okula düzenlediği hava saldırısında en az 4 Filistinli hayatını kaybetti. Yaralıların sayısı henüz net olarak bilinmiyor. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) tarafından işletilen okulun yerinden edilen Filistinlilere yardım sağladığı ve bombardıman sonrası dış duvarının tamamen yıkıldığı öğrenildi.

Gazze'de can kaybı 37 bin 598'e yükseldi
Gazzede can kaybı 37 bin 598e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İsrail ordusunun son 24 saatte gerçekleştirdiği 3 saldırıda 47 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 121 Filistinlinin de yaralandığı aktarıldı.
Bölgede 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıların bilançosunun da yer aldığı açıklamada, hayatını kaybeden sivillerin sayısının 37 bin 598'e, yaralıların sayısının ise 86 bin 32'ye yükseldiği bildirildi.

Binlerce savaşçı Hizbullah'a katılmak için hazır bekliyor

Associated Press aber ajansının geçtiği habere göre, binlerce İran destekli savaşçı, İsrail'e karşı mücadelesinde Hizbullah'a katılma teklifinde bulundu. İran destekli grup yetkilileri ve analistlere göre, İran destekli gruplardan binlerce savaşçı, İsrail-Lübnan arasında devam eden çatışmaların topyekûn bir savaşa dönüşmesi halinde Hizbullah'a katılmaya hazır olduklarını söylüyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da Çarşamba günü yaptığı konuşmada, İran, Irak, Suriye, Yemen ve diğer ülkelerdeki grupların Hizbullah'a yardım etmek için on binlerce savaşçı göndermeyi teklif ettiğini, ancak grubun halihazırda 100.000'den fazla savaşçıya sahip olduğunu duyurmuştu.


AB’den İsrail’in ICRC ofisine düzenlediği saldırıya kınama

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Konseyi Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Avrupa Birliği’nin İsrail’in Gazze’de bulunan Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ofisine düzenlediği saldırıyı kınadığını belirtti.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Konseyi Başkan Yardımcısı Borrell, dün yaptığı açıklamada, “AB, Gazze'deki ICRC ofisine zarar veren ve onlarca can kaybına yol açan bombardımanı kınamaktadır. Bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç vardır ve sorumlular hesap vermelidir. Sivillerin korunması Cenevre Sözleşmeleri kapsamında bir yükümlülüktür. Çatışma halindeki tüm taraflar buna bağlıdır. ICRC, insani koruma, mağdurlara yardım ve mahkumlara erişim de dahil olmak üzere Cenevre Sözleşmelerindeki tüm görevlerini güven içinde yerine getirebilmelidir” dedi.


Hizbullah İsrail’in stratejik noktalarını paylaştı
Hizbullah İsrail’in stratejik noktalarını paylaştı

İsrail Gazze Şeridi’ndeki saldırılarını sürdürürken, Lübnan sınırında da gerilim artıyor. İsrail ordusu ile Hizbullah tarafından yapılan karşılıklı açıklamalarla çatışma sinyali güçlenirken, Hizbullah yeni bir görüntü paylaştı.
“Kim bize karşı savaşmayı düşünürse pişman olacaktır” ifadelerinin yer aldığı videoda, İsrail’in stratejik noktalarının havadan çekildiği görüntüler yer aldı. Yapılan açıklamada ise, “Dün Lübnan-Filistin sınırı boyunca İsrail askeri mevzilerine karşı çeşitli operasyonlar gerçekleştirildi” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, “Menara bölgesinde ve Metula kasabasında İsrail askerleri tarafından kullanılan bir binanın vuruldu. Lübnan’ın işgal altındaki Zibdeen ve Al-Ramtha bölgeleri de hedef alınarak roketle vuruldu” denildi.


Husilerden Kızıldeniz'de ticaret gemisine İHA'lı saldırı

Yemen’deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı gemilere saldırılarını sürdürüyor. İngiltere Deniz Ticareti Operasyonları Kurumu (UKMTO) tarafından yapılan açıklamada, Husilerin Hudeyde limanının 120 kilometre batısında bir ticaret gemisine insansız hava aracı (İHA) ile saldırı gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada, "Bir ticari gemisinin kaptanı, insansız hava aracı (İHA) tarafından vurulduğunu ve bunun sonucunda gemide hasar meydana geldiğini aktarmıştır. Tüm mürettebatın güvende olduğu ve geminin bir sonraki uğrak limanına doğru ilerlediği bildirilmektedir" ifadeleri yer aldı.

ABD yanlış hesapladı! Yüzen iskelenin geleceği sorgulanıyor
ABD yanlış hesapladı Yüzen iskelenin geleceği sorgulanıyor

Gazze'ye deniz yoluyla insani yardım ulaştırılması için ABD ordusu tarafından inşa edilen yüzen iskele, dalgalı deniz koşullarında beklenenden daha kırılgan olduğunu kanıtladı ve 230 milyon dolarlık projenin geleceği artık sorgulanır hale geldi. 17 Mayıs'ta faaliyete alınan iskele sadece 12 gün kullanılabildi, program beklentilerin çok gerisinde kaldı. Batı medyası ABD'nin iskeleyi kaldırmak için hazırlıklara başladığını yazsa da Tümgeneral Patrick Ryder iskele ile ilgili henüz bir karar alınmadığını duyurdu.

İsrail 3. aşamaya hazırlanıyor, Galant ABD'ye gitti
İsrail 3. aşamaya hazırlanıyor, Galant ABDye gitti

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Gazze'deki savaş ve Hizbullah'la artan gerilimler hakkında üst düzey ABD'li yetkililerle görüşmek üzere Washington'a gitti. The Times of Israel'e göre Gallant'ın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve CIA Direktörü William Burns ile görüşmeler yapması bekleniyor.

Galant ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, görüşmelerin kilit noktasının İsrail'in Gazze savaşının "üçüncü aşamasına" geçişi olacağını ve bunun "çok önemli" olduğunu vurguladı.

Pentagon: Eisenhower uçak gemisi CENTCOM bölgesinden ayrıldı
Pentagon: Eisenhower uçak gemisi CENTCOM bölgesinden ayrıldı

Pentagon’dan ABD Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü Tümgeneral Ryder adına yapılan açıklamada, “USS Dwight D. Eisenhower bugün ABD Merkez Komutanlığı sorumluluk alanından ayrıldı ve ABD'nin bölgesel caydırıcılık ve kuvvet koruma çabalarını desteklemek üzere 7 ayı aşkın bir süre görev yaptıktan sonra ülkesine dönmeden önce kısa bir süre ABD Avrupa Komutanlığı sorumluluk alanında kalacak. USS Theodore Roosevelt, Hint-Pasifik'teki planlı bir tatbikatın tamamlanmasının ardından, bölgesel istikrarı desteklemeye devam etmek, saldırganlığı caydırmak ve bölgedeki serbest ticaret akışını korumak üzere ABD Merkez Komutanlığı'nın sorumluluk alanına varacak” denildi.

Açıklamada, USS Dwight D. Eisenhower’ın Kızıldeniz, Babülmendep Boğazı ve Aden Körfezi’nde faaliyetlerde bulunduğu ifade edilerek, “Görevi sırasında USS Eisenhower, Kızıldeniz, Babülmendep Boğazı ve Aden Körfezi'nden geçen gemileri korumuş, İran destekli Husilerin yasadışı saldırılarına karşı masum denizcileri kurtarmış ve daha fazla saldırganlığın caydırılmasına yardımcı olmuştur. USS Roosevelt, önümüzdeki hafta ABD Merkez Komutanlığı sorumluluk alanına gitmek üzere Hint-Pasifik bölgesinden ayrılacak. Amerika Birleşik Devletleri, müttefik ve ortaklarıyla birlikte barış, istikrar ve caydırıcılığı güçlendirmek için Hint-Pasifik bölgesinde güçlü bir varlık göstermeye devam edecektir” denildi.

İsrail'in canlı kalkan görüntülerine tepki yağıyor... IDF'den açıklama

İsrail güçleri Cenin kentine düzenledikleri baskın sırasında yaralı bir Filistinliyi askeri aracın kaputuna bağlayarak canlı kalkan olarak kullandı. Dün ortaya çıkan görüntülerde isminin Mujahed Azmi olduğu öğrenilen Filistinlinin askeri araca bağlandığı görülüyor. Ailesi Azmi'nin İsrail saldırısı sırasında yaralandığını ve İsrail askerlerinin tedavi edilmesine izin vermeden tutuklandığını açıkladı.

Dün akşam ortaya çıkan görüntüye tepki yağarken IDF açıklama yapmak zorunda kaldı. Ordudan yapılan açıklamada "olayın İsrail ordusunun değerlerine uymadığı" belirtildi ve konuya ilişkin soruşturma başlatıldığı açıklandı.

IDF Mujahed Azmi'nin tedavi için hastaneye nakledildiğini öne sürerken Birleşmiş Milletler'in Özel Raportörü Francesca Albanese, olayı "insan kalkanının uygulanmasının" bir örneği olarak gösterdi.

ABC News canlı kalkanların kullanılmasının uluslararası hukuk tarafından yasaklandığını hatırlatırken Guardian gazetesi IDF'nin daha önce de canlı kalkan suçlamaları ile karşı karşıya kaldığını yazdı.



TEPKİ YAĞDI

BM'den Francesca Albanese sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "76 yıl önce doğmuş bir devletin uluslararası hukuku kelimenin tam anlamıyla tersine çevirmeyi başarması hayret verici" derken ABD Ulusal Savunma Üniversitesi'nden profesör David Des Roches ise İsrail ordusunun olaya karışan askerleri disipline etmemesi halinde, başkalarının da bu eylemleri aynı şeyi yapmak için bir ruhsat olarak görebileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!