Son dakika...Adım adım büyük savaş: İsrail'de Hizbullah hazırlığı! Han Yunus en kanlı gününü yaşadı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2024 08:30

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 292 gündür devam ediyor. İsrail ordusunun Han Yunus ve Bureyj'e yeni bir kara saldırısı başlatmasının ardından bölgede çatışmalar şiddetlenirken ABD medyası 'Büyük Orta Doğu Savaşı' konusunda uyarıda bulundu. Uzmanlar Hizbullah ile İsrail arasında başlayacak bir çatışmanın hızla yayılıp Rusya, ABD ve Çin'i bile içine çekebileceğini düşünüyor. İsrail ise tüm endişelerin arasında Hizbullah'a karşı savaş tatbikatları gerçekleştiriyor

Almanya Başbakanı Scholz, İsrail'e silah tedarikini durdurma kararı almadıklarını söyledi
Almanya Başbakanı Scholz, İsraile silah tedarikini durdurma kararı almadıklarını söyledi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalinin hukuka aykırı olduğunu ve bunun derhal sonlandırılması gerektiğini vurgulayan UAD danışma görüşüne rağmen İsrail'e silah sağlamayı durdurma kararı almadıklarını belirtti.

Gallant, Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'i "kundakçı" olarak nitelendirdi
Gallant, Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gviri kundakçı olarak nitelendirdi

Gallant, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, isim vermeden Ben-Gvir’in olası Savaş Kabinesi’ne alınması konusuyla ilgili, "İsrail hükümetinde, Orta Doğu’yu ateşe vermek isteyen bir kundakçı oturuyor."değerlendirmesinde bulundu.

Ben-Gvir’i olası Savaş Kabinesi’ne dahil edecek her türlü müzakereye karşı olduğunu vurgulayan Gallant, söz konusu Kabine’ye alınmasının Ben-Gvir’in planlarını gerçekleştirmesine imkan vermek anlamına geleceğini savundu.

Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, İsrail Savaş Kabinesi üyeleri Gadi Eisenkot ve Benny Gantz'ın istifalarının ardından İsrail Savaş Kabinesi'ne üye olarak alınmayı istemişti.

Gazze'deki savaşın en büyük destekçilerinden biri olan Ben-Gvir, X sosyal medya paylaşımında, "Başbakandan, beni Savaş Kabinesi'ne dahil etmesini istedim. Artık cesur kararlar almanın, güneydeki (Gazze sınırı), kuzeydeki (Lübnan sınırı) halkın ve genel olarak tüm İsrail'in güvenliğini sağlamanın ve gerçek bir caydırıcılık oluşturmanın zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Filistin: ABD, Netanyahu’yu Gazze'ye saldırıları derhal durdurmaya zorlamalı
Filistin: ABD, Netanyahu’yu Gazzeye saldırıları derhal durdurmaya zorlamalı

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Redine, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD yönetimi ve Kongre'nin Netanyahu'ya savaşı derhal durdurması gerektiğini söylemesinin zamanı geldi." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Netanyahu'dan Gazze'ye yönelik savaşı durdurmasını istemesi gerektiğinin altını çizen Ebu Redine, "Washington yönetimi gerçekten bölgede barış ve istikrar istiyorsa savaşa karşı çıkan dünyayı yanıltmak yerine Netanyahu'ya bu çağrıyı yapacaktır." dedi.

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarda artan can kayıplarına işaret eden Ebu Redine, şunları kaydetti:

"Gazze Şeridi'ndeki soykırım savaşının yanı sıra Batı Şeria'nın Cenin, Nablus ve Tulkerim kentlerindeki kamplara yönelik cinayet, gözaltı ve altyapıyı tahrip etme operasyonları, kimseye güven ve barış getirmeyeceği gibi gerilimin daha fazla artmasına sebep olur. Dünyada ve bölgede barış ile güven istiyorsa Netanyahu hükümetinin Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurması gerek. Yok olmak üzere olan fırsatın kaçırılmaması için ABD yönetimi ve Kongresinin bu savaşı durdurması gerekir."

Ebu Redine, işgal altındaki Filistin topraklarında kapsamlı bir ateşkes olmadığı sürece hiçbir planın sonuç vermeyeceğini kaydetti.

İsrail Başbakanlık Ofisi Ben-Gvir'i yalanladı

Başbakanlık Basın Ofisinden, Ben-Gvir'in "Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet etmelerine izin verdiği" yönündeki ifadelerinin ardından yazılı açıklama yapıldı.

 

Açıklamada, Mescid-i Aksa'daki statükonun değişmediği ve değiştirilmeyeceği kaydedildi.

 

Filistin karşıtlığıyla bilinen Ben-Gvir, İsrail Meclisi'nde yapılan bir konfreansta "Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet etmesine izin verdiğini" söylemişti.

 

Mescid-i Aksa'ya ilişkin emellerini gizlemeyen Ben-Gvir, Harem-i Şerif'teki mevcut statükonun değiştirilmesini savunuyor.

 


MESCİD-İ AKSA'YA İLİŞKİN STATÜKO

Ürdün, 1994'te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs'teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor.

 

Yine 2013'te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün'e verildi.

 

Anlaşmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Yemen'in Hudeyde Limanı'nda yeni bir yangın çıktı
Yemenin Hudeyde Limanında yeni bir yangın çıktı

Hudeyde Valiliği Enformasyon Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Husilere bağlı Muhammed Ayyaş Kahim, diğer tankların ısınması sonucu daha önce söndürülmüş olan yakıt tanklarından birindeki petrol malzemelerinin alev aldığını söyledi.Olay nedeniyle yangın çıktığını belirten Kahim, halihazırda söndürme çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Trump, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın gönderdiği suikastı kınayan mektubu paylaştı
Trump, Filistin Devlet Başkanı Abbasın gönderdiği suikastı kınayan mektubu paylaştı

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın kendisine gönderdiği suikast girişimini kınayan mektubu, "Cuma günü Bibi Netanyahu'yu görmeyi ve Orta Doğu'da barışı tesis etmeyi dört gözle bekliyorum" notuyla paylaştı.

IDF'den Hizbullah hazırlığı
IDFden Hizbullah hazırlığı

IDF'nin Alon Tugayı'nın yedek askerleri Lübnan'daki çatışmaları simüle eden bir tatbikat gerçekleştirdi. Ordu, bunun Kuzey Komutanlığı'nın kuzey sınırında artan gerilim nedeniyle hazır olma durumunu arttırma çabalarının bir parçası olduğunu söylerken, tatbikat 'Kuzey savaşına hazırlık' olarak yorumlandı.İsrail askerleri tatbikat kapsamında dağlık rotalarda ilerledi,çeşitli senaryolardaki saldırı taktiklerini denedi.IDF, yedek piyade tugayının lojistik destek, iletişim ve ateş altında yaralı birlikleri çıkarma konularında da pratik yaptıklarını açıkladı

Han Yunus en kanlı gününü yaşadı
Han Yunus en kanlı gününü yaşadı

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde bir evi bombaladığı belirtildi.İsrail hava saldırısı sonucu hayatını kaybeden 5 Filistinlinin cansız bedeni ile yaralanan bazı sivillerin Kemal Advan Hastanesine kaldırıldığı aktarılan haberde, İsrail savaş uçakları ve helikopterlerin Gazze kentinin Tel el-Hava Mahallesi üzerinde uçuşları artırdığı ve bazı noktaları bombaladığı ifade edildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus kentine bağlı el-Karara beldesinde evleri ve binaları havaya uçurduğu bilgisinin paylaşıldığı haberde, Han Yunus'un birçok bölge ve beldesinin de topçu atışlarıyla hedef alındığı aktarıldı.İsrail askerlerinin Han Yunus'ta insani yardım yüklü bir tıra tanklardan ateş açtığı belirtilen haberde, saldırıda tır şoförünün yaralandığı bildirildi.

Al Jazeera'da yer alan haberde Han Yunus'un İsrail saldırılarının başladığı günden bu yana en kanlı gününü yaşandığı, dünkü saldırılarda en az 121 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Al Jazeera İsrail saldırıları nedeni ile bir gün içinde 150 bin Han Yunus sakininin evini terk etmek zorunda kaldığını ve sivillerin evlerini terk etmeleri için sadece birkaç dakika verildiğini vurguladı.

İsrailli aşırı sağcı Bakan, Yahudilerin Mescid-i Aksa'da "ibadetine izin verdiğini" söyledi
İsrailli aşırı sağcı Bakan, Yahudilerin Mescid-i Aksada ibadetine izin verdiğini söyledi

Filistin karşıtlığıyla öne çıkan Ben-Gvir, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'yı hedef almaya devam ediyor.Ben-Gvir, İsrail Meclisi'nde Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya "baskınını teşvik için" düzenlenen konferansta konuştu.

Geçen hafta Harem-i Şerif'e düzenlediği baskın sırasında burada dua ettiğini aktaran Ben-Gvir, "Ben siyasi kademedeyim ve siyasi kademe, Tapınak Tepesi'nde (Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya verdiği isim) Yahudi ibadetine izin veriyor." ifadelerini kullandı.

Mescid-i Aksa'ya ilişkin emellerini gizlemeyen Ben-Gvir, Harem-i Şerif'teki mevcut statükonun değiştirilmesini savunuyor.Ben-Gvir, geçen ay da Yahudilerin Mescid-i Aksa'da dua etmesine izin verdiğini söylemişti. İsrail Başbakanlık Ofisi ise yaptığı yazılı açıklamayla Ben-Gvir'in aksine Harem-i Şerif'teki statükonun değişmediğini belirtmişti.

İsrailli aşırı sağcı Bakan, 18 Temmuz'da Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemişti. Yerel basında çıkan haberlere göre, Ben-Gvir'e baskında Mescid-i Aksa'nın Yahudileştirilmesini savunan Tapınak Hareketi'nden isimler de katılmıştı.

Gazze'de can kaybı 39 bin 90'a yükseldi

 Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne son 24 saatte 3 saldırı gerçekleştirildiği, 55 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 110 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 39 bin 145’e, yaralıların sayısının ise 90 bin 257’ye yükseldiği kaydedildi.

Paris, Olimpiyat Oyunları'na "İsrail men edilsin" çağrılarıyla hazırlanıyor
Paris, Olimpiyat Oyunlarına İsrail men edilsin çağrılarıyla hazırlanıyor

Fransa, 100 yılın ardından Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.Daha önce Rus ve Belaruslu sporcuların uluslararası spor etkinliğine katılımı tartışılırken, başkent Paris'te 26 Temmuz-11 Ağustos'ta yapılacak Olimpiyat Oyunları’na günler kala, İsrailli sporcuların etkinliğe katılımına yönelik tepkiler de sürüyor.

Fransa’da aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partili milletvekili Thomas Portes, 20 Temmuz’da, Paris’te düzenlenen Filistin’e destek gösterisi sırasında sahneye çıkarak İsrail’in Olimpiyat Oyunları’na katılımına karşı açıklamalarda bulundu.

"Paris'te düzenlenecek uluslararası bir etkinliğe, Olimpiyat Oyunları'na sadece birkaç gün kaldı. Ve ben buraya İsrail delegasyonunun Paris'te hoş karşılanmadığını söylemek için geldim. İsrailli sporcular Paris'teki Olimpiyat Oyunları'nda hoş karşılanmayacaktır." şeklinde konuşan Portes, bu durumu engellemek için harekete geçme çağrısı yaptı.

LFI partili milletvekili Aymeric Caron da 22 Temmuz’da X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun 8 Ağustos 2021’de "Olimpiyat sporcuları. İsrail ordusu askerleri. Şampiyonlar." mesajıyla yayınladığı bir videoyu alıntılayarak "Görünüşe göre, İsrail ordusu askerleri ve olimpiyat sporcuları arasında bir bağ kuruluyor. Bu ordu bir BM (Birleşmiş Milletler'in) komisyonuna göre Gazze'de savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan suçlu.” ifadesini kullandı.

Caron, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), olimpiyatlarda Rusya ve Belarus'a ait bayrak, amblem ve marşlar kullanılamayacağını, Rus ve Belaruslu sporcuların Paris 2024'e "tarafsız" olarak katılabileceğine yönelik açıklamasını hatırlatarak, aynı uygulamanın İsrail için de geçerli olmasını istedi.

 

Başkan Yardımcısı Harris, Netanyahu'nun konuşmasına katılmıyor

ABD Başkanı Joe Biden'ın yardımcısı Kamala Harris , İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresinde yapacağı ortak toplantıya katılmayacak. Harris bunun yerine daha önce Indiana eyaletinde planlanan bir etkinliğe katılacağını duyurdu.

Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ortak toplantılarını genellikle Temsilciler Meclisi Başkanı ve ABD Başkanı Yardımcısı yönetiyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson bugün, Başkan Yardımcısının toplantıya katılmamasının benzeri görülmemiş olabileceğini söyledi. Ancak Temsilciler Meclisi Başkanlarının katılmadığı toplantıların tarihte örnekleri mevcut. 

Tulkerim kentine baskın düzenleyen İsrail askerleri, Filistinli genci canlı kalkan yaptı
Tulkerim kentine baskın düzenleyen İsrail askerleri, Filistinli genci canlı kalkan yaptı

Filistin devlet televizyonunun haberine göre, Tulkerim kentine baskın düzenleyen İsrail askerleri, bir evi kuşatma altına aldı.Haberde, Tukerim'e bağlı Azbet el-Cerad bölgesinde kuşatma altına alınan evin çevresinde çatışma yaşandığına dikkat çekilerek, İsrail ordusunun evi kamikaze drone ile vurduğu vurgulandı.

Sosyal medyada dolaşıma giren görüntülerde de, kente baskın düzenleyen İsrail askerlerince gözaltına alınan bir Filistinlinin askeri bir aracın üstüne bağlanarak canlı kalkan olarak kullandığı görüldü.

Öte yandan Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberinde, İsrail askerlerinin kente baskın düzenlediğine dikkat çekilerek, çok sayıda insansız hava aracının da kentin üzerinde uçtuğu vurgulandı.


"Büyük Orta Doğu savaşı kaçınılmaz"

ABD'li Forbes dergisi 'Büyük Orta Doğu savaşı kaçınılmaz' başlıklı haberinde "İsrail, Hizbullah ve İran arasında büyük bir savaş başlıyor. Çatışma kaçınılmaz çünkü İran destekli gruplar hedeflerinden vazgeçmeyecekler" ifadesini kullandı ve böyle bir çatışmanın hızla yayılacağı uyarısında bulundu;

Çatışma ABD ile Rusya'yı da içine alabilir. Çin'i daha da agresif hareketlere itebilir ve bu da Washington ile Pekin arasında bir çatışmayı tetikleyebilir. Savaşın parlama noktası kuzey İsrail ile güney Lübnan arasındaki sınır olacak. Hizbullah'ın savaşçıları Hamas'ınkilerden sayıca daha fazla ve daha yetenekli. Grup çeşitli türlerde 150.000 füzeye sahip. "

Foreign Affairs dergisi de İsrail'in bundan sonraki savaşının Hizbullah ile olacağını yazdı ve İsrail ile Hizbullah arasında tam ölçekli bir savaşın, Gazze çatışmasını gölgede bırakacak sonuçları olacağını öne sürdü:

"İsrail hava savunma sistemleri şimdiye kadar Gazze, Lübnan, İran ve Yemen'den gelen füze saldırılarına engellese de Hizbullah ile tam ölçekli bir savaş tamamen farklı bir oyun. Gazze'deki beklenmedik savaşının aksine , İsrail uzun zamandır Hizbullah ile bir savaşa hazırlanıyordu. İsrail istihbarat tahminlerine göre, Hizbullah'ın silah stokları Hamas'ınkinden yedi kat daha büyük ve çok daha ölümcül silahlar içeriyor. Önceki savaşların da kanıtladığı gibi, Lübnan tehlikeli bir savaş alanıdır. Hizbullah 2006 yazındaki son savaştan sonra çok daha iyi silahlandı. İsrail, Hizbullah'ın bir sonraki tura oldukça iyi hazırlandığını, tam ölçekli bir çatışma çıkması durumunda grubun ülkelerine her gün yaklaşık 3.000 roket ve füze fırlatacağını tahmin ediyor. "


ABD Kongresi'nde toplanan yüzlerce Yahudi, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu protesto etti
ABD Kongresinde toplanan yüzlerce Yahudi, İsrail Başbakanı Netanyahuyu protesto etti

ABD Kongre binasında bir araya gelen yüzlerce Yahudi aktivist, Netanyahu'yu ve İsrail yönetiminin Gazze'deki saldırılarını protesto etti.Yere serdikleri üzerinde "Şimdi ateşkes" yazılı pankartlarla Gazze'de ateşkes taleplerini ifade eden göstericiler, "Gazze yaşasın", "Özgür Filistin", "Soykırımı durdurun" şeklinde slogan attı. İsrail'in silahlandırılmasının durdurulması isteğini içeren pankartlar da açan göstericiler, sık sık Netanyahu aleyhinde slogan attı ve acil ateşkes çağrısında bulundu. Göstericilerin etrafında çember oluşturan Kongre polisi, daha sonra bazı göstericileri kelepçeleyerek gözaltına aldı.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’e silah ambargosu uygulanmalı
Uluslararası Af Örgütü, İsrail’e silah ambargosu uygulanmalı

Uluslararası Af Örgütü’nün internet sitesinden “ABD’nin Gazze’deki savaş suçlarındaki suç ortaklığı konusunda uyarı” başlıklı açıklama yayımlandı.Açıklamada ifadelerine yer verilen Uluslararası Af Örgütü ABD İcra Direktörü Paul O'Brien, "Yeter artık" diyerek, “ABD hükümetine, dünya çapındaki uzmanlardan, ABD menşeli silahların İsrail hükümeti tarafından savaş suçlarında ve hukuka aykırı cinayetlerde kullanıldığına dair çok sayıda kanıt sunuldu. Silah transferlerinin devam etmesi, ABD'yi bu silahlarla işlenen uluslararası hukuk ihlallerinin suç ortağı haline getirecek." uyarısı yaptı.

O'Brien, "Uluslararası Af Örgütü'nün kendi araştırması, İsrail hükümetinin ABD tarafından sağlanan silahları uluslararası insani hukuk ve insan hakları hukukunun yanı sıra ABD yasa ve politikasını da ciddi şekilde ihlal edecek şekilde kullandığını birçok kez gösterdi." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Adalet Divanı’nın, Gazze'de soykırım riskinin ve İsrail güçlerinin uluslararası insancıl hukuku ihlal etmek için ABD silahlarını kullandığını değerlendirmenin makul olduğuna karar verdiğini hatırlatan O’Brien, “Bu bulguların ışığında, ilk adım olarak Başkan Biden, ABD'nin İsrail hükümetiyle uluslararası hukuku ağır ihlallerindeki suç ortaklığına son vermeli ve İsrail hükümetine silah transferini derhal askıya almalı." çağrısında bulundu.

 

Fransa'dan İsrail'e çağrı

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, ülkesinin, İsrail'i uluslararası hukuk çerçevesindeki tüm yükümlülüklerine uymaya çağırdığını belirtti.

Lemoine, bakanlığın haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, Fransa'nın, 19 Temmuz'da Uluslararası Adalet Divanı tarafından verilen ve İsraillilerin işgal altındaki Doğu Kudüs de dahil Filistin topraklarındaki politikaları ve uygulamalarının doğurduğu hukuki sonuçlara ilişkin kararı dikkate aldığını kaydetti."Fransa, Uluslararası Adalet Divanına bağlılığını hatırlatarak, İsrail'i uluslararası hukuk çerçevesindeki tüm yükümlülüklerine uymaya çağırıyor" ifadesini kullanan Lemoine, ülkesinin, İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Filistin topraklarını gasbetmesine karşı çıktığını vurguladı.

Christophe Lemoine, "İsrail hükümetine, 1200 hektar araziye el konulması da dahil olmak üzere son kararlarından geri dönmesi için ısrarla çağrıda bulunuyoruz" diyerek, işgal altındaki Batı Şeria'daki durumun kötüye gitmesinden ciddi endişe duyduklarını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!