Son dakika...Nasrallah'ın ölümü bir dönüm noktası... İsrail'den bir suikast daha: Nabil Kaouk öldürüldü!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...Nasrallahın ölümü bir dönüm noktası... İsrailden bir suikast daha: Nabil Kaouk öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2024 09:56

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Beyrut’taki çok katlı bir binanın sığınağına düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetmesi bölgede adeta deprem etkisi yarattı. Al Jazeera Nasrallah'ın ölümünü 'bir dönüm noktası' olarak değerlendirirken, ABD medyası İran hükümeti içinde verilecek cevaplar konusunda görüş ayrılıkları olduğunu ve İsrail'in sınır operasyonlarına başlamak üzere olduğunu yazdı. Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hizbullah'ın üst düzey yöneticilerinden Nabil Kaouk'un dün gece Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail görüntüleri yayınladı: 'Bunker buster' bomba kullanıldı
İsrail görüntüleri yayınladı: Bunker buster bomba kullanıldı

İsrail Nasrallah'a yönelik saldırı için havalanan F-15i savaş uçaklarının Hatzerim Hava Üssü'nden kalkışını gösteren görüntüleri yayınladı ve saldırıda 'Bunker buster' (Sığınak Avcısı) bombaların kullanıldığını doğruladı.New York Times'da yer alan bilgilere göre İsrail'in kullandığı sekiz F-15I jeti, Amerikan yapımı hassas güdüm sistemine sahip en az 15 adet mühimmatla donatılmıştı.


İsrail Ordusu Nabil Kaouk'u suikastla öldürdüklerini duyurdu
İsrail Ordusu Nabil Kaouku suikastla öldürdüklerini duyurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hizbullah'ın üst düzey yöneticilerinden Nabil Kaouk'un dün gece Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu. Yapılan açıklamaya göre Kaouk Hizbullah'ın "önleyici güvenlik birimi" komutanı ve merkez konseyinin kıdemli üyelerinden biriydi. Times of Israel gazetesi Kaouk'un Hizbullah liderlerine yakın olduğunu ve İsrail'e yönelik saldırılarda doğrudan rol aldığını yazdı.

Almanya'da "Nehirden denize" sloganını sosyal medyada paylaşanlara vatandaşlık verilmeyecek
Almanyada Nehirden denize sloganını sosyal medyada paylaşanlara vatandaşlık verilmeyecek

Kuzey Almanya Radyo ve Televizyon (NDR) Kurumunun haberinde, "Nehirden denize" sloganını sosyal medyada kullananların, beğenenlerin ve yorumlayanların Alman vatandaşı olamayacağı kaydedildi. Haberde, İçişleri Bakanlığının Alman vatandaşlığına geçecekler için hazırladığı yönetmelikte "Nehirden denize" sloganı gerekçe gösterilerek vatandaşlık verilmeyeceğinin belirtildiği aktarıldı.

"Nehirden denize" sloganının geçmişi 1960'lı yıllara dayanıyor. O dönemde Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından kullanılan slogan Filistin'in Ürdün (Şeria) Nehri'nden Akdeniz'e, yani İsrail topraklarına kadar tamamen özgürleştirilmesinin amaçlandığını ifade ediyor.Almanya'da çifte vatandaşlık yasası 27 Haziran'da yürürlüğe girmişti.

Biden'dan Nasrallah açıklaması
Bidendan Nasrallah açıklaması

Biden, Hizbullah liderinin öldürülmesinin 'adaletin bir ölçüsü' olduğunu söyledi.Beyaz Saray’dan paylaşılan ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından kaleme alınan mesajda, şu ifadeler yer aldı:

“Hasan Nasrallah ve liderliğini yaptığı terörist grup Hizbullah, kırk yıllık terör saltanatı boyunca yüzlerce Amerikalının öldürülmesinden sorumluydu. İsrail'in hava saldırısında hayatını kaybetmesi, aralarında binlerce Amerikalı, İsrailli ve Lübnanlı sivilin de bulunduğu çok sayıdaki kurbanı için bir adalet ölçüsüdür. Nasrallah'ı öldüren saldırı, 7 Ekim 2023'te Hamas'ın katliamıyla başlayan çatışmanın daha geniş bir bağlamında gerçekleşti. Nasrallah ertesi gün Hamas'la el ele verme ve İsrail'e karşı ‘kuzey cephesi’ adını verdiği bir cephe açma kararı aldı. Amerika Birleşik Devletleri İsrail'in Hizbullah, Hamas, Husiler ve İran destekli diğer terörist gruplara karşı kendini savunma hakkını tamamen desteklemektedir. Daha dün Savunma Bakanıma, saldırganlığı caydırmak ve daha geniş çaplı bir bölgesel savaş riskini azaltmak üzere Orta Doğu bölgesindeki ABD askeri güçlerinin savunma pozisyonunu daha da güçlendirmesi talimatını verdim.”

İngiltere Dışişleri Bakanlığı: Lübnan’a gitmeyin, Lübnan’daysanız ayrılın

İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO), Lübnan’a seyahat edilmemesi, Lübnan’daki İngiliz vatandaşlarının da ülkeden ayrılması çağrısında bulundu.

FCDO’dan yapılan açıklamada, “FCDO, İsrail, Lübnan Hizbullahı ve Lübnan'daki diğer devlet dışı aktörler arasında devam eden çatışmalarla ilgili riskler nedeniyle Lübnan'a seyahat edilmemesini ve Lübnan'da bulunan herkesin ülkeyi derhal terk etmesini tavsiye etmektedir. Lübnan'da, başta İsrail sınırı olmak üzere, Bekaa Vadisi ve Litani nehrinin kuzeyi de dâhil olmak üzere ülkenin diğer bölgelerinde de havan ve topçu atışları ile hava saldırıları devam etmektedir. Güney Beyrut, 20 Eylül'de yüzlerce kişinin yaralandığı bir saldırı da dâhil olmak üzere defalarca hava saldırılarına hedef olmuştur. 28 Eylül'de Lübnanlı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail'in Beyrut'un güneyinde düzenlediği bir hava saldırısında öldüğü doğrulandı. Duyuru üzerine Lübnan'da kutlama amaçlı silah sesleri duyulduğu ve protesto gösterileri düzenlendiği bildiriliyor. Durum hızla tırmanabilir ve daha geniş bölge için risk oluşturabilir. Dikkatli olun, gösterilerden kaçının ve gelişmeler için yerel medyayı izleyin” denildi.


ABD, Lübnan'a en üst seviyedeki seyahat uyarısını yineledi

ABD Dışişleri Bakanlığı, "değişken ve öngörülemez güvenlik durumu" nedeniyle Lübnan'a en yüksek 4. seviyedeki seyahat uyarısının sürdüğünü bildirerek, Beyrut Büyükelçiliği çalışanlarının aileleri ile görevleri acil olmayan personelin ülkeden ayrılması talimatını verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "terör, sivil itaatsizlik, silahlı çatışma, suç, kaçırılma, patlamamış mayınlar ve silahlı çatışma riski sebebiyle Lübnan'a seyahat edilmemesi" gerektiği bildirildi.

"Öngörülemez güvenlik durumu" dolayısıyla Beyrut Büyükelçiliği çalışanlarının ailelerine ve görevleri acil olmayan personele ülkeden ayrılmaları talimatı verilen açıklamada, Lübnan'da kalmayı tercih edenlere "durumun kötüleşmesi halinde sığınaklar için hazırlıklı olmaları" uyarısı yapıldı.

Açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki, Suriye sınırı yakınlarındaki ve mülteci yerleşim yerlerindeki ABD vatandaşlarına bu bölgeleri "derhal terk etmeleri" çağrısı yapılarak, Beyrut Büyükelçiliğinin durumun kötüleşmesi halinde ülkede kalmayı tercih eden vatandaşlarının tahliyesini gerçekleştiremeyebileceği uyarısında bulunuldu.

Nasrallah'ın ölümü bir dönüm noktası
Nasrallahın ölümü bir dönüm noktası

Al Jazeera'da yer alan bilgilere göre, Nasrallah Lübnan'ın tartışmasız en güçlü adamı olarak görülüyordu.İsrail'in gerçekleştirdiği suikast sonrası destekçileri bundan sonra ne olacağı konusunda endişeli çünkü hepsi Nasrallah'ı onları koruyan bir baba figürü olarak görüyordu. Dolayısıyla Nasralah'n ölümü hem Lünanhalkı hem de Hizbullah için bir dönüm noktası.

Hizbullah dün yaptığı açıklama ile İsrail'e karşı mücadeleye devam edeceğini belirterek meydan okudu. Ancak Al Jazeera'ya göre grup, komuta ve kontrol yapısının sağlam olduğunu, liderliğinin hâlâ işlevsel olduğunu kanıtlamak gibi zor bir görevle karşı karşıya.

İran Nasrallah'ın öldürülmesine nasıl cevap verecek? Pezeşkiyan'dan tuzak uyarısı

ABD'li New York Times gazetesinde yer alan bilgilere göre, İran hükümeti içinde, İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmesine nasıl yanıt verileceği konusunda görüş ayrılıkları var. Haberde İran liderliğindeki muhafazakarların, Tahran'ın en güçlü şekilde verilmesi yönünde baskı yaptığı, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan liderliğindeki ılımlıların ise itidal çağrısı yaptığı iddia edildi.

Gazetenin iddiasına göre Pezeşkiyan, bunun Netanyahu'nun savaşı genişletmek için kurduğu bir tuzak olduğunu düşünüyor ve İran'ın bu tuzağa düşmemesi gerektiğini belirtiyor.

Nasrallah'ı tanıyan ismi açıklanmayan dört İranlı yetkili NYT'ye yaptıkları açıklamada İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in arkadaşının ölümüyle derinden sarsıldığını, yas tuttuğunu ancak sakin ve pragmatik bir duruş sergilediğini söylediler.


NYT: İsrail, 'hassas istihbarat görevleri' için gizli komandoları Lübnan'ın derinliklerine gönderdi

ABD'li New York Times gazetesi İsrail'in 2006'da sona eren İkinci Lübnan Savaşı'ndan bu yana güçlü bir istihbarat örgütü kurmak için çalıştığını yazdı ve İsrail'in "hassas istihbarat görevleri" yürütmek üzere "Lübnan'ın derinliklerine" gizli komandolar gönderdiğini iddia etti.

Haberde İsrail Savunma Kuvvetleri'nin 8200 numaralı istihbarat biriminin Hizbullah'ın cep telefonlarını ve diğer iletişimlerini izleyip engellemek için siber araçlar geliştirdiği ve muharebe saflarında yeni ekipler oluşturduğu yazıldı.


İsrail sınır operasyonlarına başlamış olabilir
İsrail sınır operasyonlarına başlamış olabilir

İki ABD'li yetkili ABC News'e yaptıkları açıklamada, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Hizbullah mevzilerini yok etmek için Lübnan sınırında küçük çaplı operasyonlara başlamış olabileceğini veya başlamak üzere olduğunu iddia etti. Yetkililer İsrail'in Lübnan'a tam kapsamlı bir kara harekâtı başlatıp başlatmamaya henüz karar vermediğini, ancak başlatırlarsa da kapsamının muhtemelen sınırlı olacağını söylediler.

İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyi ve doğusu ile Beyrut'un Dahiye bölgesine saldırısında 4 kişi öldü
İsrail savaş uçaklarının, Lübnanın güneyi ve doğusu ile Beyrutun Dahiye bölgesine saldırısında 4 kişi öldü

İsrail savaş uçakları, sabahın erken saatlerinde Beyrut'un Dahiye bölgesi, Sur kenti ile ülkenin güneyi ve doğusundaki bazı bölgelere yoğun saldırılar düzenledi. Bölgedeki AA muhabirinin aktardığı bilgilere göre, Beyrut'un Dahiye bölgesine düzenlenen saldırılar sonucunda yangınlar çıktı.

Hava saldırılarına hedef olan binalar ve çevresinde büyük tahribat meydana geldi. Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, ülkenin güneyindeki Sur kentine bağlı Tayr Debba beldesindeki İslami Mesaj İzci Derneğine bağlı sivil savunma merkezi İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu. Hava saldırısında 4 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

İsrail savaş uçakları, güneydeki Kefr Şuba, Kefr Kila, doğudaki Hermel kenti ve çevresine de yoğun saldırılar düzenledi.

Suriye'de İran destekli gruplar ile ABD güçleri arasında karşılıklı saldırı düzenlendi
Suriyede İran destekli gruplar ile ABD güçleri arasında karşılıklı saldırı düzenlendi

AA'nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Fırat Nehri'n batı yakasında konuşlu İran destekli gruplar, ABD güçlerinin konuşlandığı Koniko Gaz Tesisi'ne roket saldırısı gerçekleştirdi.ABD üssünün bulunduğu bölgede güçlü patlamalar duyulurken, saldırıda zayiat olup olmadığı bilinmiyor.Söz konusu saldırıya karşılık olarak ABD'ye bağlı hava araçları da Deyrizor kent merkezinde Harabeş, Bursaid ile Sinaa mahallesinde ve Elbukemal ilçesindeki Herri köyünde İran destekli gruplara ait askeri noktaları hedef aldı.Fırat Nehri'nin doğusunda kalan Deyrizor toprakları, ABD destekli terör örgütü PKK/YPG'nın işgalinde, il merkezi ve diğer kırsal bölgeler ise Esed rejimi ve İran destekli grupların kontrolünde bulunuyor.

Husiler, İsrail’in Ben Gurion Havalimanı'nı balistik füzeyle vurduklarını açıkladı
Husiler, İsrail’in Ben Gurion Havalimanını balistik füzeyle vurduklarını açıkladı

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, "(Husilerin kontrolündeki) Yemen silahlı kuvvetlerine bağlı füze birliği, Tel Aviv'deki Yafa Havalimanını (Ben Gurion) Filistin 2 tipi balistik füzeyle vurdu." ifadesini kullandı.

Seri, saldırının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarından sonra New York'tan gelişinin ardından" gerçekleştiğini belirtti.Seri, İsrail’in işlediği suçlara karşılık olarak "daha fazla misillemede bulunmaya" ve Gazze ile Lübnan'ı savunmak adına "gerektiğinde gerilimi artırmaktan çekinmeyeceklerini" ifade etti.

İsrail Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı Halevi'yle Lübnan'a saldırıları genişletmeyi görüştü
İsrail Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı Haleviyle Lübnana saldırıları genişletmeyi görüştü

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenledikleri hava saldırısıyla Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile "Lübnan'da saldırıların genişletilmesini" görüştü.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Gallant, Halevi ve kurmay kademesi, güvenlik durum değerlendirme toplantısı yaptı. Görüşmede, İsrail ordusunun "kuzeydeki faaliyetlerinin genişletilmesinin ele alındığı" aktarıldı.İsrail basınında çıkan haberlerde, Lübnan'a sınırlı da olsa kara saldırısının değerlendirildiği aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!