Son dakika: Beyrut cehennemi yaşadı: Bir gecede 17 saldırı! Şam'da patlama sesleri: Ölü ve yaralılar var

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Beyrut cehennemi yaşadı: Bir gecede 17 saldırı Şamda patlama sesleri: Ölü ve yaralılar var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2024 07:50

İsrail dün gece Beyrut'un güney kısımlarına 17 hava saldırısı düzenledi, saldırılarda Lübnan merkezli Al Mayadeen kanalının ofisi de hedef alındı. Lübnan medyası bunun son bir aydır düzenlenen en yoğun saldırılardan biri olduğunu yazdı. İsrail'in Suriye'nin Şam kentine düzenlediği hava saldırılarında ise bir asker öldü, 7 asker yaralandı.

İsrail, yaralıları tahliye eden Lübnan askerlerini vurdu: 3 ölü
İsrail, yaralıları tahliye eden Lübnan askerlerini vurdu: 3 ölü

İsrail ordusu, Lübnan'a saldırılarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Lübnan ordusundan yapılan açıklamada, ülkenin güneyindeki Bint Jbeil bölgesine bağlı Yater köyünde yaralıları tahliye etmek için operasyon gerçekleştiren askerlerin İsrail ordusu tarafından hedef alındığı bildirildi. Saldırıda 3 Lübnan askerinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

ABD Savunma Bakanı Austin, Lübnan ordusuna saldırı haberlerinden endişe duyduğunu belirtti
ABD Savunma Bakanı Austin, Lübnan ordusuna saldırı haberlerinden endişe duyduğunu belirtti

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamaya göre, Austin, İsrailli mevkidaşı Gallant ile telefonda görüştü.Görüşmede ikili, "İsrail'in Lübnan'daki operasyonlarını" ve Gazze'deki insani durumu konuştu.Austin, İsrail'e gönderilen Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryasının, ABD'nin İsrail'in güvenliğine yönelik sarsılmaz taahhüdünü temsil ettiğini belirtti.

Bakan Austin, İsrail hükümetini, Gazze'deki vahim insani durumu ele almak üzere gerekli tüm adımları atmaya, esirlerin serbest bırakılması ve ateşkes fırsatlarını değerlendirmeye çağırdı.Lübnan Silahlı Kuvvetlerine yönelik saldırı haberlerinden derin endişe duyduğunu belirten Austin, Lübnan ordusu ile Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) unsurlarının emniyet ve güvenliğinin sağlanması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasının önemini vurguladı.

İsrail'in Lübnan'a saldırılarında ölenlerin sayısı 2 bin 574'e yükseldi
İsrailin Lübnana saldırılarında ölenlerin sayısı 2 bin 574e yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun ülkenin birçok bölgesinde hava saldırılarını sürdürdüğü belirtildi.İsrail'in devam eden saldırıları sonucu dün 28 kişinin öldüğü ve 139 kişinin yaralandığı aktarılan açıklamada, 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a yönelik saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 2 bin 574'e, yaralananların sayısının da 12 bin 1'e yükseldiği kaydedildi.

İsrail bombardımanı nedeniyle Lübnan'da yüz binlerce kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor.Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilenlerden 486 binden fazlasının Suriye'ye göç ettiğini açıkladı.

Kararsız seçmenlerle bir araya gelen Harris, Gazze ve İsrail konusunda net mesajlar veremedi
Kararsız seçmenlerle bir araya gelen Harris, Gazze ve İsrail konusunda net mesajlar veremedi

Kamala Harris, kritik eyaletlerden Pensilvanya'da katıldığı canlı yayında, İsrail'in Filistinlileri öldürmesine destek verip vermeyeceği ve Cumhuriyetçi rakibi Trump'tan daha İsrail yanlısı olup olmayacağı sorularına net yanıtlar vermekten kaçındı.

Şam'da patlama sesleri: 1 asker öldü, 7 asker yaralandı

Suriye devlet medyası, İsrail'in Suriye'nin Şam kentine yönelik hava saldırıları düzenlediğini duyururken, kent günün erken saatlerinde patlama sesleri ile sarsıldı. Suriye Savunma Bakanlığı saldırılarda bir askerin öldüğünü, yedi askerin de yaralandığını duyurdu. Bakanlığın açıklamasında saldırıların Şam'ın merkezindeki Kafr Susa semtini ve Humus kırsalındaki bir askeri üssü hedef aldığı vurgulandı.

İsrail Gazze'nin kuzeyini tampon bölgeye dönüştürmeye çalışıyor

Gazze'deki Filistin hükümeti, İsrail ordusunun, geçen günlerde Gazze'nin kuzeyinde yerlerinden edilenlerin çadırlarını yaktığını, sahada infazlar gerçekleştirdiğini, tehcir planlarını hayata geçirmek ve burayı tampon bölgeye dönüştürmek için kasıtlı olarak aç bırakma politikası uyguladığını bildirdi.

Beyrut'a peş peşe saldırılar
Beyruta peş peşe saldırılar

Lübnan devlet medyası, İsrail'in dün gece Beyrut'un güney kısımlarına 17 saldırı düzenlediğini, altı binanın yıkıldığını duyurdu.Resmi Ulusal Haber Ajansı (NNA) bunun son bir ayda bölgeye yönelik en yoğun saldırılardan biri olduğunu duyururken uluslararası ajanslara düşen görünler de saldırının boyutunu ortaya koydu.

Haberde, hava saldırılarının 4'ünde El-Leyleki bölgesinin yakınındaki sivil konut bloklarının hedef alınarak tamamen yıkıldığı, burada yangın çıktığı bildirildi.

NNA'nın haberinde, İsrail savaş uçaklarının, Al-Mayadeen kanalının Dahiye yakınlarındaki El-Cenah bölgesinde bulunan bir binadaki ofisini 2 füzeyle hedef aldığı ifade edildi.Saldırıda ofisin tamamen yıkıldığı ve yangın çıktığı kaydedilen haberde, televizyon kanalı yönetiminin saldırıdan önce ofisi boşalttığı aktarıldı.

BM Genel Sekreteri Guterres'ten İsrail'e uluslararası hukuk hatırlatması
BM Genel Sekreteri Guterresten İsraile uluslararası hukuk hatırlatması

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki "kuşatmasının" siviller için yaşam alanını daralttığını belirterek, Tel Aviv'e uluslararası insancıl hukuk uyarınca yükümlülüklerini hatırlattı.Guterres, sivillerin korunması ve insani yardım alabilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Uluslararası insancıl hukuk bunu gerektirir." ifadesini kullandı.

İsrail devlet televizyonu KAN, Tel Aviv'in İran'a saldırmak üzere olduğunu iddia etti
İsrail devlet televizyonu KAN, Tel Avivin İrana saldırmak üzere olduğunu iddia etti

KAN'ın adını vermediği İsrailli yetkilerinin sözlerine dayandırılan haberinde, "İsrail'in İran'a olası bir saldırıya hazırlık aşamasında, İsrail tarihinin en gergin ve karmaşık zamanlarından birine tanık olduğu" ifade edildi.

“İsrail'in İran'a bir saldırı başlatmak üzere" olduğu belirtilen haberde, "ABD'nin İsrail'in İran'a yönelik saldırısına odaklandığı ve saldırının hafifletilmesi için baskı yaptığı" kaydedildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bugün, askeri üsse gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ülkesinin İran'a olası saldırısı hakkında açıklamalarda bulunarak, "İran'a saldırdıktan sonra herkes sizin hazırlık ve eğitim sürecinde neler yaptığınızı anlayacak." diye konuşmuştu.

İsrail ordusu, Al Jazeera için çalışan 6 gazeteciyi hedef gösterdi
İsrail ordusu, Al Jazeera için çalışan 6 gazeteciyi hedef gösterdi

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'de ele geçirildiği öne sürülen belgelerle Al Jazeera için aktif olarak çalışan 6 gazetecinin Hamas ve İslami Cihat Hareketi mensubu olduklarının ortaya çıkarıldığı öne sürüldü.Açıklamada, 6 gazetecinin Hamas ve İslami Cihat'ın askeri kanadında faaliyet gösterdiklerini kanıtlayan bir dizi belgenin de mevcut olduğu iddia edildi.

Ayrıca açıklamada, söz konusu gazetecilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine odaklanarak Al Jazeera için yaptıkları çalışmalarla Hamas propagandasının yayılmasında "öncü" rol oynadıkları savunuldu.Hedef gösterilen isimler arasında İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde düzenlediği bir saldırıda yaşamını yitiren Al Jazeera muhabiri İsmail el-Gul ve İsrail saldırılarında evi bombalanan Enes El-Şerif de yer alıyor.Gazetecileri Koruma Komitesine (CPJ) göre 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında en az 128 gazeteci öldürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!