Son dakika...Beyrut ateş altında! Kara harekatı genişliyor, 25 köy için daha tahliye emri

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2024 08:08

İsrail savaş uçakları gece saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'a 3'ü güneydeki Dahiye'ye olmak üzere 4 hava saldırısı düzenledi.İsrail'in son 24 saatte Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 46 kişi ölürken, ABD ordusu İsrail’i savunmak üzere fırlatılan füzelerin görüntüsünü yayınladı. Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan'ın güneyinde 25 köy için daha tahliye emri çıkararak ülkeye yönelik kara harekâtını genişlettiğini duyurdu.

İsrail: Hizbullah'ın istihbarat karargahını vurduk

İsrail ordusu, hava kuvvetlerinin Beyrut'taki Hizbullah'ın istihbarat karargahını vurduğunu duyurdu.

Güney Beyrut'a 3 hava saldırısı

Lübnan devlet medyası NNA'nın haberine göre, Beyrut'un güney bölgelerine 3 ayrı hava saldırısı düzenlendi.Gruba yakın bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada, saldırının Hizbullah'ın medya ilişkileri ofisinin bulunduğu ve daha önce "boşaltılmış" bir binayı hedef aldığını söyledi.

Gazze'de okul binalarının yüzde 93'ü yıkıldı
Gazzede okul binalarının yüzde 93ü yıkıldı

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nin, Gazze'deki Eğitim ve Öğretim Bakanlığına dayandırdığı açıklamada, Gazze'de Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi sonucu sığınma merkezine dönüşen eğitim kurumlarının devamlı olarak İsrail tarafından hedef alındığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde bir yıldır yaptığı soykırım sırasında okul binalarının yüzde 93'ünün tamamen ya da kısmen yıkıldığı kaydedildi.

Çeşitli eğitim, uygulama, üretim ve rehabilitasyon merkezlerinin çoğunun yıkıldığı ifade edilen açıklamada, İsrail saldırıları sonucu Gazze'de ilköğretim ve lise çağındaki 11 bin 600'den fazla öğrencinin öldüğü, 1100'den fazla üniversite öğrencisi, 750 öğretmen ve eğitim alanında çalışan kişi ile 130 akademisyenin katledildiği bilgisi verildi.

AB, Orta Doğu'da nükleer tesislere saldırılmamasını istedi
AB, Orta Doğuda nükleer tesislere saldırılmamasını istedi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İspanya'nın kuzeyindeki Galisya bölgesinde düzenlenen bir forum öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.AB diplomasisinin başındaki isim olan Borrell, "Orta Doğu'da nükleer tesislere yapılacak olası bir saldırının son derece tehlikeli olacağını, hesaplanamaz boyutta sonuçlara ve yalnızca bölgedeki savaşın tırmanmasına yol açacağını, böyle bir olayın vuku bulmaması için AB'nin kesin talebi olduğunu" vurguladı.Borrell, İsrail'in Lübnan ve Gazze'ye saldırılarının durdurulması için ateşkes ilan edilmesi ve tüm sivillerin evlerine dönmelerinin garanti edilmesi çağrısını yineledi.

İran'dan uyarı: “Saldırılara karşı birleşmezsek, sıra başka İslam ülkelerine gelecektir”
İrandan uyarı:  “Saldırılara karşı birleşmezsek, sıra başka İslam ülkelerine gelecektir”

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ile yaptığı görüşmede, “Bugün Siyonist rejim, Gazze’de cinayet ve soykırım işlemeye cesaret ediyorsa bu İslam ülkelerinin parçalanmışlığı ve kayıtsızlığından kaynaklanıyor. Eğer bu saldırılara karşı birleşmezsek Gazze ve Lübnan’dan sonra sıra başka İslam ülkelerine gelecektir” dedi. Pezeşkiyan, Siyonist rejimin durdurulmasında Suudi Arabistan'ın rolünün önemli olduğunu ve bu sürecin Batılı ülkelerle yapılacak görüşmelerle mümkün olacağını belirtti.

Uluslararası Göç Örgütü’nden acil durum çağrısı

BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Lübnan'da yerinden edilen 400 bin kişi için acil durum çağrısı başlattı.BM Uluslararası Göç Örgütü, gelecek üç ay içinde krizden etkilenen 400 bin kişiye yardım etmek için yaklaşık 33 milyon ABD doları toplamak amacıyla acil durum çağrısı başlattı.

Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Amy Pope, yaşanan büyük krizin, acil eylem gerektirdiğini belirterek, “Koşullar son derece zor ve ihtiyaçlar çok büyük. Uluslararası topluluğa, yerinden edilmiş ailelerin güvenliğini ve onurunu sağlamak için gereken kaynakları sağlama çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Uluslararası Göç Örgütü Beyrut Ofisi Direktörü Mathieu Luciano ise gerektiğinde daha fazla insana yardım etmek için ölçeği büyütmeye hazır olduklarını ifade ederek, "Çağrımız, Lübnan'daki müdahale çabalarını büyütmek için BM kuruluşları ve insani yardım kuruluşlarıyla daha büyük koordineli çabaların bir parçasıdır” diye konuştu.

Uluslararası Göç Örgütü’nün yaptığı açıklamada, İsrail’in saldırılarının başladığı günden itibaren Lübnan'da 1,600 kişinin yaşamını yitirdiği ve 6 bin kişinin yaralandığı kaydedildi.

İsrail bombaladığı belediye binasında 15 Hizbullah mensubunun öldürüldüğünü iddia etti
İsrail bombaladığı belediye binasında 15 Hizbullah mensubunun öldürüldüğünü iddia etti

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Bint Cubeyl Belediyesi binasını hedef aldığı aktarıldı.Açıklamada, belediye binasında Hizbullah'a ait silahların depolandığı ve binada bulanan 15 Hizbullah mensubunun saldırıda öldürüldüğü iddia edildi.

Açıklamada ayrıca, Lübnan'da Hizbullah'a ait 200 noktanın hedef alındığı ifade edildi.Ordudan yapılan bir diğer açıklamada, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine gönderilen 25 füzeye müdahale edildiği belirtildi. Öte yandan Lübnan sınırı yakınındaki gasbedilmiş Filistin topraklarında sirenler çaldı.

Kara harekatı genişliyor

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan'ın güneyinde 25 köy için daha tahliye emri çıkararak ülkeye yönelik kara harekâtını genişlettiğini duyurdu. Salı gününden bu yana Güney Lübnan'daki 76 köye IDF tarafından tahliye bildirimi gönderildi.İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Avichay Adraee, bugün yaptığı açıklamada, Lübnan'ın iç kesimlerine 45 kilometreye kadar ulaşan bölgelerde yer alan 25 yeni köyün adını sıraladı ve Lübnanlı vatandaşlara, "Canınızı kurtarmak  için derhal evlerinizi boşaltın ve Awali Nehri'nin kuzeyine doğru hareket edin" uyarısında bulundu.

Gazze'de can kaybı 41 bin 788'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in son 24 saatte düzenlediği 8 saldırıda 99 sivilin hayatını kaybettiği, 169 sivilin ise yaralandığı aktarıldı.Filistinlilere yönelik 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıların bilançosunun da yer aldığı açıklamada, toplam can kaybının 41 bin 788'e, yaralı sayısının da 96 bin 794'e yükseldiği aktarıldı.

AB'den Lübnan'a 30 milyon Euro ek yardım

Avrupa Birliği, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların sürdüğü Lübnan'a 30 milyon Euro tutarında ek insani yardımda bulunacağını duyurdu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Bugün, Lübnan halkına yönelik insani yardımlarımızı artırıyoruz. Yeni finansmanımız, sivillerin bu zor zamanlarda çok ihtiyaç duydukları yardımı almasını sağlayacak." açıklaması yaptı.

Von der Leyen açıklamasında, "Orta Doğu'daki gerginliğin sürekli tırmanmasından son derece endişeliyim. Tüm taraflar masum sivillerin hayatlarını korumak için ellerinden geleni yapmalı." dedi.

Şam yakınlarında patlama sesi duyuldu

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, ülkenin başkenti Şam'ın yakınlarında patlama sesinin geldiğini duyurdu. SANA, hava savunma sistemlerinin, Lübnan sınırı yakınlarında "düşman hedeflerle" mücadele ettiğini bildirdi.

İsrail askerleri, Harem-i İbrahim Camisini Müslümanlara kapattı
İsrail askerleri, Harem-i İbrahim Camisini Müslümanlara kapattı

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisini İbrani takvimine göre dini yılbaşı "Roş Haşanah Bayramı" bahanesiyle Müslümanlara ibadete kapattı.

AA'ya açıklamada bulunan El Halil Vakıflar İdaresi Başkalığındaki Camiler Başkanı Ekrem et-Temimi, İsrail askerlerinin İbrahim Camisi çevresindeki askeri önlemleri sıkılaştırdığını söyledi.Caminin gün boyunca Müslümanlara kapatıldığını söyleyen Temimi, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin camiye girişine izin verildiğini aktardı.Vakıflar İdaresi çalışanlarının da camiye girişine izin verilmediğini söyleyen Temimi, Filistinlilerin El Halil eski şehir bölgesine girişine karşı katı askeri önlemler uyguladığını belirtti.

İsrailli gaspçılar "Roş Haşanah Bayramı" bahanesiyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi
İsrailli gaspçılar Roş Haşanah Bayramı bahanesiyle Mescid-i Aksaya baskın düzenledi

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nden yapılan açıklamada, yaklaşık 183 fanatik Yahudinin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlediği aktarıldı.Açıklamada, baskındaki gaspçılardan birinin "Mescid-i Aksa'da trompet çaldığı" aktarıldı.AA'ya konuşan görgü tanıkları ise Mescid-i Aksa'ya baskınların İsrail polisi gözetiminde devam ettiğini kaydetti.Baskın yapan gaspçı İsrailliler caminin avlusunda Talmud ritüelleri gerçekleştirdi.Yılbaşı kutlamalarının İbrani takvimine göre yapıldığı "Roş Haşanah Bayramı" kutlamaları 2-4 Ekim arasında gerçekleştirilecek.

Hizbullah: IDF birlikleri püskürtüldü
Hizbullah: IDF birlikleri püskürtüldü

Hizbullah, İsrail ordusunun Güney Lübnan'daki sınır noktasına doğru ilerleme girişimini püskürtüldüğünü açıkladı.Gruptan yapılan açıklamada " Düşman güçlerinin Fatima Kapısı'na doğru ilerleme girişimini topçu ateşiyle püskürttük" ifadesi yer aldı.

Fatima Kapısı, İsrail-Lübnan sınırında, kuzeydeki Metula kasabasının yakınında yer almaktadır.İsrail Savunma Kuvvetleri iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

İsrail ordusu, Güney Lübnan'daki belediye binasına düzenlenen ölümcül saldırıyı üstlendi

İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Bint Cbeyl kasabasında belediye binasını vurarak 15 kişiyi öldürdüğü kabul etti. Ordu, ölenlerin Hizbullah üyeleri olduğunu ve binanın silah deposu olarak kullanıldığını iddia etti.

DSÖ: Lübnan'da sağlık sistemi ihtiyaçlarla başa çıkmakta zorlanıyor
DSÖ: Lübnanda sağlık sistemi ihtiyaçlarla başa çıkmakta zorlanıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Lübnan'da ölü sayısının arttığını ve art arda gelen krizlerle zayıflayan sağlık sisteminin ihtiyaçlarla başa çıkmakta zorlandığını söyledi.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Lübnan'da sağlık sistemindeki zorluklara ilişkin açıklama yaptı. Ghebreyesus, Lübnan'da ölü sayısının arttığını ve art arda gelen krizlerle zayıflayan sağlık sisteminin ihtiyaçlarla başa çıkmakta zorlandığını ifade etti.

İsrail, Suriye'de silah deposunu vurdu
İsrail, Suriyede silah deposunu vurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) gece saatlerinde Suriye'nin liman kenti Lazkiye yakınlarındaki Japleh şehrinde bir silah deposunu hedef aldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki en büyük Rus askeri tesisi olan Hmeymim Hava Üssü'nün yakınında insansız hava araçları (İHA) ve savaş uçakları kullanılarak gerçekleştirilen saldırıda silah deposunun ağır hasar aldığı, güçlü patlamaların meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, Suriye hava savunma sistemlerinin ve yakınlarda konuşlu Rus askeri güçlerinin yaklaşık 50 dakika içinde saldırıya karşılık verdiği aktarıldı.Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı öğrenildi.IDF ise yaptığı açıklamada, "İran ve Lübnan'daki Hizbullah'a yapılan ve genellikle Suriye üzerinde gönderilen tüm silah sevkiyatlarını engelleyeceğini" bildirdi.

Husiler Tel Aviv yakınlarındaki Yafa'da hayati bir hedefe saldırı düzenlendi
Husiler Tel Aviv yakınlarındaki Yafada hayati bir hedefe saldırı düzenlendi

Husilerin Sözcüsü Yahya es-Seri, yayımladığı video kaydında, insansız hava araçlarıyla (İHA) Yafa kentinde "hayati bir hedefin" vurulduğunu kaydetti.Saldırının İsrail tarafından engellenemeden amacına ulaştığını ifade eden Seri, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırıları durana kadar operasyonlarının süreceğini belirtti.İsrail tarafından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Japonya Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye etmeye hazırlanıyor
Japonya Lübnandaki vatandaşlarını tahliye etmeye hazırlanıyor

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları Orta Doğu’daki güvenlik endişelerini artırırken, Japonya bölgedeki vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçti. Japonya Öz Savunma Kuvvetleri’ne (SDF) ait 2 adet C-2 tipi nakliye uçağının sabah 08.00 dolaylarında Tottori eyaletindeki Miho Hava Üssünde’nden ayrılarak Yunanistan ve Ürdün’e doğru yola çıktığı bildirildi. Japonya hükümetinin Lübnan’da bulunan yaklaşık 50 vatandaşını tahliye etmek için çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.

ABD ordusu İsrail’i savunmak üzere fırlatılan füzelerin görüntüsünü yayınladı

İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırılarının yankıları sürerken, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) İsrail’i savunmak üzere fırlatılan füzelerin görüntülerini yayınladı.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz'de bulunan ABD Deniz Kuvvetleri 6. Filosu'na ait USS Cole (DDG 67) ve USS Bulkeley (DDG 84) destroyerlerinin 1 Ekim’de İsrail'i savunmak üzere çok sayıda balistik füze ateşlediği bildirildi. Paylaşılan görüntülerin ise USS Bulkeley destroyerinde kaydedildiği belirtildi.

ABD Deniz Kuvvetleri 6. Filo Sözcüsü Yüzbaşı Bill Urban konuyla ilgili yaptığı açıklamada İsrail'i hedef alan İran füzelerinin başarıyla vurulduğunu söyledi. Urban, füzelerin fırlatıldığı USS Cole ve USS Bulkeley destroyerlerinin Aegis balistik füze savunma sistemine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.


İsrail kara harekatı öncesi bir yıl boyunca gizli baskınlar düzenlemiş

İsrail Savunma Kuvvetleri, kara harekâtından önce geçtiğimiz yıl sınır boyunca düzinelerce gizli baskın düzenlediğini açıkladı. Gizli baskınlarda hiçbir İsrail askerinin ölmediğini açıklayan IDF şimdiye kadar hiç bahsetmediği operasyonlarla ilgili detay vermekten kaçındı. İngiliz Guardian gazetesine konuşan bir IDF yetkilisi yüzlerce güne yayılan bir zaman diliminde en az 70 operasyonun gerçekleştirildiğini söyledi.IDF sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari Hamas ile savaşının başlangıcından bu yana yürütülen gizli operasyonların sınıra yakın Hizbullah altyapısını yok etmeye odaklandığını söyledi.

Washington Post gazetesi gizli baskınların şimdie kadar gündeme gelmediğini, Lübnan ve Hizbullah'ın da bu konuyla ilgili bir açıklamayapmadığına dikkat çekerken Hagari, IDF'nin Hizbullah'ın düzinelerce lokasyondaki tesislerine girdiğini, buralarda istihbarat topladığını, silahlara el koyup bunları imha ettiğini söyledi. Hagari'nin anlattığı operasyonlardan birinde Hizbullah'ın saldırı planlarını içeren bir harita bulunduğunu iddia ediyor.


'Nasrallah ölmeden önce ateşkesi kabul etmişti'
Nasrallah ölmeden önce ateşkesi kabul etmişti

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bu Habib, CNN'e yaptığı açıklamada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail tarafından öldürülmesinden birkaç gün önce 21 günlük ateşkesi kabul ettiğini söyledi.

ABD, Fransa, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Katar Nasrallah'ın öldürülmesinden bir gün önce 21 günlük bir geçici ateşkes anlaşması önermişti.

Habib, dün yayınlanan röportajında “Nasrallah öneriyi kabul etti, tamamen anlaştık. Amerikalılara ve Fransızlara ne olduğunu bildirdik. Ve bize Netanyahu'nun da Biden ve Macron tarafından yayınlanan bildiriyi kabul ettiğini söylediler. Ondan sonra neler olduğunu biliyorsunuz” dedi.

İsrail helikopterine karadan havaya füze
İsrail helikopterine karadan havaya füze

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki Beyt Hillel üzerinde uçan İsrail askeri helikopterine karadan havaya füzeler ateşlediğini ve helikopterin geri çekilmek zorunda kaldığını duyurdu.

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a 4 saldırı düzenledi
İsrail, Lübnanın başkenti Beyruta 4 saldırı düzenledi

İsrail savaş uçakları gece saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'a 3'ü güneydeki Dahiye'ye olmak üzere 4 hava saldırısı düzenledi.İsrail, Beyrut'un güneyindeki Dahiye'de Muavvad bölgesine ve Amerikan Mahallesi'ne 3 füzeyle saldırı gerçekleştirdi.Bombalamanın ardından saldırıların yapıldığı yerden yükselen yoğun duman, başkent Beyrut'un semalarında geniş bir alanı kapladı.Başka bir saldırıda da Beyrut'un batısındaki Başura bölgesinde bulunan bir bina hedef alındı.
Yaralananların olduğu saldırılara ilişkin henüz detaylı bilgi edinilemedi.

İsrail'in son 24 saatte Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 46 kişi öldü
İsrailin son 24 saatte Lübnana düzenlediği saldırılarda 46 kişi öldü

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in ülkeye yönelik devam eden hava saldırılarında yaşanan can kayıplarına ilişkin bilgi verildi.Açıklamada, İsrail'in son 24 saatte Lübnan'daki bazı kasabalara düzenlediği saldırılarda 46 kişinin yaşamını yitirdiği, 85 kişinin yaralandığı ifade edildi.

"Öfke Cuması" çağrısı
Öfke Cuması çağrısı

Hamas ve kendini "Gazze'deki Soykırımı Durdurmak için Uluslararası Kampanya" olarak adlandıran grup, Gazze Şeridi ve Lübnan'da devam eden saldırıları kınamak için dünya halklarını yarın düzenlenecek "Öfke Cuması" eylemlerine katılmaya çağırdı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Arap ve İslam ümmetimizin halklarını ve özgür dünya halklarını, 'Filistin ve Lübnan'a Yönelik Saldırıları Durdurma Cuması' için seferber olmaya ve (eylemlere) katılmaya çağırıyoruz. Yaşananlara karşı ayağa kalkıp öfkelenmek her özgür insanın görevidir." ifadeleri kullanıldı.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!