Son dakika...Türkiye'den Ayşenur hamlesi: Soruşturma başlatıldı!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...Türkiyeden Ayşenur hamlesi: Soruşturma başlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2024 08:56

ABD Kongre üyeleri Ayşenur Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili bağımsız soruşturma çağrısında bulunurken, Washington Post gazetesi İsrail yalanını ortaya çıkardı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir soruşturma başlattığını açıkladı ve "Şehit kızımız Ayşenur için her türlü hukuki adımı atacağız." dedi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşının yarın ülkemize varması öngörülüyor.

New York'taki müze çalışanları kefiye taktıkları gerekçesiyle kovuldu

Japon asıllı Amerikalı heykeltıraş Isamu Noguchi tarafından 1985'te kurulan Noguchi Müzesi, Ağustos ayında çalışanların "siyasi mesajlar, sloganlar veya semboller" içeren kıyafet veya aksesuar kullanmalarını yasaklayan duyuru yaptı.

ABD'nin New York şehrindeki müze, bu yasağa uymayan 3 çalışanını işten çıkardı. Ocak ayında müzede çalışmaya başlayan ve kefiye taktığı için işten çıkarılan galeri görevlisi Natalie Cappellini, yaptığı açıklamada, müzenin politikasının arkasındaki niyetle ilgili endişelerini dile getirdi.

Cappellini, kefiyenin siyasileştirilmesinin dayatıldığını belirterek "'Siyasi' kelimesinin, Filistin kültürünü ve varlığını sansürlemek için silah olarak kullanıldığını düşünüyorum." dedi.

Borrell, İsrail ziyaretini iptal etti

AB Dışişleri Bakanı Josep Borrell, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın devlet ziyareti için ülkeye girişine izin vermemesi üzerine İsrail'e gitmeme kararı aldı.

Borrell, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının bölgenin güvenliğini tehdit ettiğini söyledi
Borrell, İsrailin Gazzeye saldırılarının bölgenin güvenliğini tehdit ettiğini söyledi

Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib ile ortak basın toplantısı düzenledi.AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, İsrail saldırılarına işaret ederek, "Gazze'deki savaş Filistinli siviller için korkunç bir trajedidir. Sivillerin vahşice öldürülmesini kınıyoruz ve savaşın derhal sona ermesini talep ediyoruz." dedi.

Lübnan halkının savaş değil barış ve istikrar istediğine vurgu yapan Borrell, AB'nin zorlukları yenmesinde Lübnan halkının yanında olduğuna dikkati çekti.Savaşın kaçınılmaz olmadığını, savaştan kaçınmak için iradenin gerektiğini söyleyen Borrell, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşının başta Lübnan olmak üzere bölgede güvenlik ve istikrarı tehdit ettiğini aktardı.

ABD'de yüzlerce kişi İsrail ordusu tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için bir araya geldi
ABDde yüzlerce kişi İsrail ordusu tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için bir araya geldi

Filistinlilerin çektiği acılara tanıklık etmek ve protesto etmek için gittiği işgal altındaki Batı Şeria'da 6 Eylül'de İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen Eygi için Seattle şehrinin sahil kenarında yüzlerce kişi bir araya geldi.Ellerinde Eygi'nin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, kumsala çok sayıda gül, karanfil ve ayçiçekleri bıraktı.Filistin davasını desteklemek için geleneksel kefiye takan katılımcılar, Eygi'nin hatırası için burada nöbet tutarak, konuşmalar yaptı.

İsrailli yerleşimcilerden Mescid-i Aksa avlusuna baskın

İsrailli 126 yerleşimci, Mescid-i Aksa'nın avlusuna baskın düzenledi. Yerleşimciler, İsrail ordusunun koruması altında Mescid-i Aksa avlusunda namaz kıldı.

İsrail, Suriye'deki İran Devrim Muhafızları'nın Suriye'deki silah tesisine baskın düzenledi

 

İsrail güçleri, Suriye'nin Masyaf bölgesinde İran'a ait bir silah tesisine baskın düzenledi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre, Suriye Sağlık Bakanlığı, İsrail'in düzenlediği baskında 18 kişinin öldüğünü 37 kişinin yaralandığını açıkladı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in saldırısını kınarken "İsrail’in tüm uluslararası yasa ve sözleşmeleri hiçe saymasına ve uluslararası hukuku ihlal etmesine ilişkin uluslararası sessizliğin devam etmesine karşı uyarıda bulunuyor" ifadelerini kullandı.

İsrail basını, "İsrail güçleri, tesisi imha etmeden önce ekipman ve belgeleri aldı" iddiasında bulundu.

İsrail ordusu, Batı Şeria'da 40 Filistinliyi gözaltına aldı
İsrail ordusu, Batı Şeriada 40 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti ile Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan ortak açıklamada, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da baskınlarını sürdürdüğü belirtildi.İsrail ordusunun son 24 saatte işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde aralarında serbest bırakılan eski tutukluların da bulunduğu en az 40 Filistinliyi gözaltına aldığı kaydedildi.

Gazze'de can kaybı 41 bin 118'e çıktı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 342 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "3 katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 34 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 96 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 41 bin 118'e, yaralı sayısının da 95 bin 125'e çıktığı kaydedildi.

 

Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşının yarın ülkemize varması bekleniyor
Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşının yarın ülkemize varması bekleniyor

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından kasıtlı biçimde hedef alınarak öldürülen vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşının Türkiye’ye nakledilmesiyle ilgili işlemler bugün (12 Eylül) Tel Aviv Büyükelçiliğimiz ve Kudüs Başkonsolosluğumuz tarafından tamamlanmıştır. Merhumenin naaşının yarın ülkemize varması öngörülmektedir." ifadelerine yer verildi.

Bakan Tunç: Ayşenur için soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız, iç hukuktan kaynaklanan yetkimizi kullanarak soruşturma başlattı. Şehit kızımız Ayşenur için her türlü hukuki adımı atacağız." dedi.

Tunç açıklamasında "Ayşenur Ezgi bizim vatandaşımız. Hakkını hukukunu savunmak boynumuzun borcu. Naaşı önce İstanbul'a sonra İzmir'e gelecek ve ardından Didim'de defnedilecek. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda yetkili. Ayşenur kardeşimizin şehit edilmesinden kaynaklı olarak soruşturma başlattık. Kırmızı bültenle yakalama talebini talep etmiş olacağız. Ayşenur başından vurularak şehit edildi. Edenlerle ilgili görüntüler var. Uluslararası sistemde de onun hakkını savunmak için çalışacağız. Uluslararası ceza mahkemesindeki soruşturmaya da Ayşenur'un şehit edilmesinin dahil edilmesini takip edeceğiz. Bir kez daha rahmet diliyorum yakınlarına." ifadelerini kullandı.

Sanders'tan İsrail'e mali yardımın durdurulması çağrısı
Sanderstan İsraile mali yardımın durdurulması çağrısı

ABD Kongresi'nin önemli isimlerinden Senatör Bernie Sanders, İsrail'e mali yardımın durdurulması çağrısında bulundu.Senatör Sanders, X sosyal medya platformundan İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin paylaşım yaptı.İsrail ordusunun bir okula düzenlediği saldırıya dikkati çeken Sanders, İsrail askerlerince Amerikalı-Türk Ayşenur Ezgi Eygi'nin de öldürüldüğünü hatırlattı. Sanders, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "savaş makinesine" mali desteğin kesilmesini istedi.

ABD'nin "USS Theodore Roosevelt" uçak gemisi Orta Doğu görevinin ardından geri dönüyor
ABDnin USS Theodore Roosevelt uçak gemisi Orta Doğu görevinin ardından geri dönüyor

Orta Doğu'daki ABD'li komutanlar, uzun zamandır uçak gemileri ve onlara eşlik eden savaş gemilerinin varlığının, bölgede özellikle de İran için etkili bir caydırıcı unsur olduğunu savunuyor.ABD'nin 7 Ekim 2023'ten bu yana Orta Doğu'da sürekli bir uçak gemisi bulunurken, kısa sürelerle de olsa iki uçak gemisi aynı anda bölgede denk geliyor.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD'li yetkililer, "USS Theodore Roosevelt" uçak gemisi ile "USS Daniel Inouye" muhribinin, Orta Doğu'dan ayrıldığını ve bugün Hint-Pasifik Komutanlığının bölgesinde olmasının beklendiğini açıkladı.

"USS Dwight D. Eisenhower" uçak gemisi de bu yılın başlarında birkaç ay boyunca hem İsrail'e yardım etmek hem de ticari ve askeri gemileri Yemen'deki İran destekli Husilerin saldırılarına karşı korumak üzere Kızıldeniz'de kalmış ve haziranda bölgeden ayrılmıştı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), "USS Abraham Lincoln" uçak gemisinin ise 22 Ağustos'ta Orta Doğu'ya ulaştığını bildirmişti.

Harris'e göre, Eygi'nin öldürülmesi "yaşanmaması gereken korkunç trajedi"
Harrise göre, Eyginin öldürülmesi yaşanmaması gereken korkunç trajedi

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Yardımcısı Harris, İsrail askerlerinin Türk-Amerikan vatandaşı Eygi'yi öldürmesine tepki gösterdi.Harris, "Ayşenur Eygi'nin öldürülmesi, asla yaşanmaması gereken korkunç bir trajedi." ifadesini kullandı.

Eygi'nin, Batı Şeria'da, İsraillilerin gasbettiği Filistin topraklarının genişlemesine karşın barışçıl şekilde gösterilere katıldığını belirten Harris, "Kimse barışçıl bir protestoya katıldığı için öldürülmemeli." değerlendirmesinde bulundu.

Harris, Eygi'nin öldürülmesinin "kabul edilemez" olduğunu ve Batı Şeria'da İsrail ordusunun tutumu hakkında "haklı sorular" uyandırdığını kaydetti.

İsrail'in ön soruşturmasının, Eygi'nin öldürülmesinin "trajik bir hata sonucu" meydana geldiğini gösterdiğine işaret eden Harris, konuya ilişkin yanıtlar için ve sonuçlara güvenebilmek için soruşturmanın bulgularının açıklanması konusunda İsrail hükümetine baskı yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Harris, konuya ilişkin "sorumluluk alınması" çağrısı yaptı.

 

İsrail güçleri Batı Şeria'da bir hastaneye baskın düzenleyerek yaralı Filistinliyi gözaltına aldı
İsrail güçleri Batı Şeriada bir hastaneye baskın düzenleyerek yaralı Filistinliyi gözaltına aldı

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, sivil bir araç içindeki İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinin kuzeyindeki Halhul beldesinde yer alan Mahmud Abbas Hastanesine baskın düzenledi.Tanıklar, askerlerin hastanede ismi ve sağlık durumu henüz bilinmeyen yaralı bir Filistinliyi gözaltına alarak bölgeden uzaklaştığını ifade etti.

Ayşenur'un ölümü üzerindeki sır perdesi kalkıyor, ABD medyası görüntüleri yayınladı

Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülmesine tepkiler çığ gibi büyüyor. ABD başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada Eygi'nin ölümünün "trajik bir hatanın sonucu" olduğunu ileri sürdü ve benzer olayların tekrar yaşanmaması için İsrail'in yeni adımlar atması gerektiğini dile getirdi. Biden Eygi'nin ölümünü “kesinlikle kabul edilemez” olarak değerlendirdi nitelendirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri ise cinayeti reddederek askerlerin Ayşenur'u "istemeden" vurmuş olmasının muhtemel olduğunu ileri sürüyor. IDF'den yapılan açıklamada "Olay şiddetli bir isyan sırasında gerçekleşti" ifadeleri kullanıldı. Ancak ABD'nin en büyük gazetelerinden biri olan Washington Post, Ayşenur Beita'daki çatışmaların en yoğun olduğu andan yarım saat sonra, protestocuların ana yola doğru hareket etmesinden de yaklaşık 20 dakika sonra vurulduğunu ortaya çıkardı. Ayşenur bu sırada İsrail güçlerinden yaklaşık 200 metreden uzaklıktaydı.

Washington Post İsrailli yetkililere ulaştı ancak IDF göstericilerin geri çekilmesinden uzun süre sonra ve görünürde bir tehdit oluşturmayacakları bir mesafedeyken neden ateş açtığını açıklamadı.

Washington Post olayın üstündeki sis perdesini kaldırmak için 13 görgü tanığı ve kent sakinleri ile görüştü. Gazetenin yaptığı incelemelere göre, protestocular bir süre sonra olay alanından çıkıp yakınlıktaki bir zeytinliğe ekildiler. Ayşenur'un arkadaşı Avustralyalı aktivist Helen, Eygi'nin protesto sırasındaki hızlı tırmanış karşısında şok olduğunu ve diğer gönüllülerin yanına gitmeye çalıştığını anlattı. İsrail askerlerinin saldırganlığı nedeni ile aktivistler ve Filistinliler burada ağaçların, kayaların arkasına saklanırken, Washington Post gazetesinin elde ettiği görüntülerde dört İsrail askerinin zeytin bahçesinin yakınındaki tepenin etrafında pozisyon aldığı görülüyor.

Saat 1:22'de çekilen görüntülerde silah sesleri duyuluyor. Aktivistlerden birinin "Normal silahlarla ateş ediyorlar" diye bağırması dikkat çekiyor. Helen bu sırada arkadaşı Ayşenur ile bir ağacın arkasına saklandıklarını belirtiyor. Video kayıtlarına göre silah sesleri sona erdikten sonra bölge 20 dakika boyunca nispeten daha sakin kalıyor. Ancak tepedeki İsrail askerleri sakinliğe rağmen silahlarını indirmiyor ve protestocuları hedef almaya devam ediyor. Görgü tanıklarından bazıları bu sırada iki el, bazıları da 3 el silah sesi duyduklarını belirtiyor.Silah seslerinin duyulduğu an, The Post tarafından incelenen görüntülerde yer almıyor.

Saat 13:48'de çekilen bir videonun arka planında çığlık atan bir kadın sesi duyuluyor. Helen Ayşenur'un bu sırada yüzüstü yere düştüğünü ve başından kanlar aktığını söylüyor.

 

Guterres'ten İsrail tepkisi

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda yerinden edilen sivillerin sığındığı Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait bir okula düzenlediği saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu 18 kişi öldü, 18 kişi yaralandı.Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Nusayrat Mülteci Kampı'nda UNRWA'ya ait El-Cauni Okulunu bombaladığı belirtildi. Saldırıda aralarında çocuklar ve UNRWA çalışanlarının da bulunduğu 18 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Yerinden edilmiş 5 binden fazla sivilin bulunduğu El-Cauni Okuluna düzenlenen bu saldırının "korkunç, vahşi bir katliam" olduğu vurgulandı.

BM Genel Sekreteri António Guterres ölenler arasında UNRWA personelleri olduğunu duyurduğu açıklamasında " Gazze'de yaşananların tamamen kabul edilemez" olduğunu söyledi.

ABD Kongre üyelerinden Biden'a, "Ayşenur Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili bağımsız soruşturma" çağrısı
ABD Kongre üyelerinden Bidena, Ayşenur Eyginin öldürülmesiyle ilgili bağımsız soruşturma çağrısı

ABD'li Senatör Patty Murray ile Temsilciler Meclisi üyesi Pramila Jayapal, ABD Başkanı Joe Biden'a gönderdikleri mektupta, İsrail askerlerince öldürülen Amerikalı Türk Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne ilişkin "ABD öncülüğünde bağımsız bir soruşturma" çağrısında bulundu.ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Jayapal, Senatör Murray ile birlikte imza koydukları mektuba ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Murray ile Jayapal'ın, ABD Başkanı Biden ile Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a gönderdikleri mektupta, Eygi'nin öldürülmesinden sorumlu olanların hesap vermesi gerektiği vurgulandı.Eygi'nin yaşadığı Washington eyaletinin Kongre'deki temsilcileri olan iki isim, ortak mektupta, İsrail'in yaptığı soruşturmayı yeterli bulmadıklarını kaydederek, "Bundan dolayı FBI öncülüğünde acil, şeffaf, muteber, kapsamlı ve bağımsız bir ABD soruşturması talep ediyoruz." ifadesine yer verdi.

İki Kongre üyesi, ABD öncülüğündeki bağımsız soruşturma sonuçlarının açık bir şekilde belgelendirilmesini ve Eygi'nin ailesine yazılı olarak sunulmasını da talep etti.Daha önce İsrail askerleri tarafından öldürülen diğer Amerikan vatandaşlarının da isimlerini anan Jayapal ile Murray, 2003 yılında öldürülen Rachel Corrie'nin de Washington eyaletinde yaşadığını ve haksız ve sebepsiz yere öldürüldüğünü vurguladı.

DSÖ, Gazze'deki 97 hasta ve ağır yaralının tıbbi tahliyesinin yapıldığını duyurdu

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Gazze'de bulunan 97 hasta ve ağır yaralının, tedavi için Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'ye ulaştırılmak üzere tıbbi tahliyesinin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Hamas'tan ateşkes açıklaması
Hamastan ateşkes açıklaması

Hamas Hareketi, ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı taslak uyarınca ateşkese hazır olduğunu belirterek, her türlü yeni şartı reddettiğini açıkladı.Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Halil el-Hayye başkanlığındaki Hamas heyetinin, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile Katar'ın başkenti Doha'da görüştüğü bildirildi.

Hamas, "ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'taki açıklaması, Güvenlik Konseyinin 2735 sayılı kararı ve 2 Temmuz'daki anlaşmalar dahil olmak üzere mutabakata varılan ateşkesin derhal uygulanması için hazır olduğunu" açıkladı.Biden'ın açıkladığı ateşkes planına tarafların "yeni bir koşul getirmesi" reddedilirken, arabulucuların Gazze'de ateşkes sağlanması, esir takası ve İsrail ordusunun bölgeden çekilmesi konusundaki çabalarından övgüyle söz edildi.

Netanyahu, Ürdün sınırına duvar inşa etmeyi planladığını açıkladı
Netanyahu, Ürdün sınırına duvar inşa etmeyi planladığını açıkladı

İsrail Başbakanı Netanyahu, 8 Eylül'de 3 İsraillinin öldürüldüğü Kral Hüseyin Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu.Burada açıklama yapan Netanyahu, "Çok yönlü bir çatışmanın ortasındayız ve bu durumda Ürdün ile doğu sınırımızın güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Burası barış sınırıdır ve öyle tutmak için de Ürdün ile işbirliği yapıyoruz." dedi.Ürdün üzerinden işgal altındaki Batı Şeria ve İsrail'in kentlerine silah ve "terörist" olarak nitelediği insan kaçakçılığının arttığını savunan Netanyahu, bunu durdurmak için tüm taraflarla işbirliği yaptıklarını söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, şöyle devam etti:

"Burada kaçakçılık girişimlerine karşı sağlam duvar inşa etmek için çalışacağız, bunu da komşularımızla koordineli olarak yapıyoruz. Bu sınırların barış ve güvenlik sınırları olarak kalmasını sağlamak bizim için önemli."

İsrail ile Ürdün, 1994 yılında “Vadi Araba Anlaşması” olarak isimlendirilen barış anlaşmasını imzalamıştı.İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, 13 Ağustos'ta İran Devrim Muhafızlarının Ürdün'e, oradan da Batı Şeria'ya silah ve para kaçırmak için Lübnan'daki Hamas ile işbirliği yaptığını iddia ederek Ürdün sınırına hızlı şekilde duvar inşa edilmesi çağrısı yapmıştı.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!