Son dakika… Ateşkes masası haftaya Kahire’de yeniden kurulacak… NYT yazdı: Beklenen büyük İran saldırısı rafa kalktı!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika… Ateşkes masası haftaya Kahire’de yeniden kurulacak… NYT yazdı: Beklenen büyük İran saldırısı rafa kalktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2024 10:12

Tüm dünyanın gözü son iki gündür Katar’ın başkenti Doha’daki ateşkes müzakerelerindeydi. Görüşmeler somut bir sonuç alınamadan sona erdi. ABD, İsrail, Katar ve Mısır olumlu adımlar atıldığını söylese de Hamas gelişmelere temkinli yaklaşıyor. New York Times ise manşetine taşıdığı haberinde beklenen büyük İran saldırısını yazdı…

İsrail basınına göre, ABD, İsrail'in Netzarim Koridoru'nda denetim mekanizması kurmasına karşı

İsrail basını, ABD'nin, İsrail ile Hamas arasında esir takası ve ateşkese varılması amacıyla yapılacak anlaşma kapsamında Gazze Şeridi'nin kuzey güney hattını bölen Netzarim Koridoru'nda İsrail'in denetim mekanizması kurması şartına karşı çıktığını Tel Aviv'e ilettiğini yazdı.

Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Washington, İsrail'in, esir takası ve ateşkese varılması için yapılacak anlaşmanın şartları kapsamında Gazze Şeridi'nin merkezindeki Netzarim ekseninde bir mekanizma kurulması şartını reddettiğini Tel Aviv'e bildirdi.

Haberde, "Amerikalılar, İsrail'e bu şartı kabul etmeyeceklerini ve bu seçeneğin masada olmadığını içeren açık bir mesaj gönderdiler." denildi.

Hizbullah'tan İsrail'e İHA ve 55 roketle saldırı

İsrail-Lübnan hattında karşılıklı saldırılar sürüyor. Hizbullah, Lübnan'da 10 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya misilleme olarak İsrail'in kuzeyine 55 roketle saldırı düzenledi. Roketlerden bazılarının boş araziye isabet etmesi sonucu yangın çıktığı aktarıldı. Ayelet Hashahar, Mishmar HaYarden ve Mahanayim yakınlarındaki açık alanlarda çıkan yangınları söndürmek için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

Hizbullah, "ilk kez Ayelet Hashahar yerleşimine Katyuşa roketleriyle" saldırı düzenlendiğini vurguladı.

İSRAİL'E İHA'LI SALDIRI: 2 ASKER YARALI

Hizbullah, İsrail'in Misgav Am yerleşim yerinin kuzeyindeki bir askeri noktaya ise insansız hava aracı (İHA) ile saldırı gerçekleştirdi. İsrail ordusu saldırıda 2 askerin yaralandığını açıkladı.

"Gazze Şeridi'nin sadece yüzde 11'i 'insani bölge' kapsamında"
Gazze Şeridinin sadece yüzde 11i insani bölge kapsamında

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in son yayınladığı tahliye emirlerinin ardından Gazze Şeridi'nin sadece yüzde 11'inin "insani bölge" olarak kaldığı belirtildi.

Açıklamada, "İsrail yetkilileri yeni tahliye emirleri verirken Gazze'de binlerce aile yerinden edilmeye devam ediyor. Gazze Şeridi'nin sadece yüzde 11'i sözde 'güvenli bölge" olarak kaldı ve yerinden edilenler arasında kaos ve korkuya yol açtı. Gidebilecekleri güvenli bir yer yok. Derhal ateşkes" ifadeleri kullanıldı.

Gazze'de can kaybı 40 bin 74'e yükseldi

İsrail, Gazze Şeridi'nde 316 gündür katliamlarına devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in son 48 saatte gerçekleştirdiği 5 saldırıda 69 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 136 Filistinlinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybının 40 bin 74'e, yaralı sayısının ise 92 bin 537'ye yükseldiği ifade edildi.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 26 Filistinli katledildi: Aynı aileden 15 kişi öldü
İsrailin Gazzeye düzenlediği saldırılarda 26 Filistinli katledildi: Aynı aileden 15 kişi öldü

İsrail ordusunun, Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 26 Filistinlinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları Gazze'nin orta kesimindeki Ez-Zevayide kasabasının güney girişinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarını ve El-Acle ailesine ait evi bombaladı. Aksa Şehitleri Hastanesi kaynaklarından alınan bilgiye göre, saldırıda hayatını kaybeden 17 kişinin naaşı ve çok sayıda yaralı hastaneye getirildi.

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, hastaneye getirilen 17 cesetten 9'u çocuk 5'i kadın olmak üzere 15'inin El-Acle ailesine ait olduğunu duyurdu.

İsrail Lübnan’ın güneyini vurdu: Aralarında kadın ve çocukların da olduğu 10 kişi öldü
İsrail Lübnan’ın güneyini vurdu: Aralarında kadın ve çocukların da olduğu 10 kişi öldü

Lübnan resmi ajansı NNA’nın geçtiği habere göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Nebatiye vilayetine bağlı Kefur Şimali beldesi etrafında bulunan sanayi bölgesindeki bir çimento tesisini vurdu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırı sonucu anne ve 2 çocuğu da dahil toplamda 10 kişinin hayatını kaybettiği, 2’si ağır 5 kişinin yaralandığı ifade edildi.

 

NYT yazdı: İran beklenen büyük saldırıyı erteledi

New York Times’da yer alan habere göre Tahran yönetimi, arabuluculara ateşkes görüşmelerini sürdürmeleri için zaman tanıyor gibi görünüyor.

ABD'li, İranlı ve İsrailli yetkililer dün sona eren ve bir hafta sonra devam edecek olan müzakere görüşmelerinin ardından İran'ın Haniye suikastının intikamı için İsrail'e karşı planladığı misillemeyi erteleyerek arabuluculara Gazze'deki savaşı sona erdirecek bir ateşkes için zaman kazandırmasının beklendiğini söyledi. 

Üst düzey Amerikalı, İsrailli, Mısırlı ve Katarlı yetkililer dün Doha'da ikinci gün görüşmeleri için bir araya gelmiş, görüşmelerin sonunda yapılan ortak açıklamada her iki tarafa da “köprü kurucu bir öneri” sunulduğu belirtmişti.

Üçlü grup önümüzdeki hafta bu kez Kahire’de masaya oturacak.

İRAN VE HİZBULLAH İNTİKAM YEMİNİ ETMİŞTİ

Hamas lideri İsmail Haniye ve Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükr'ün öldürülmesinin ardından İran ve Hizbullah, İsrail’den intikam almaya yemin etmiş ve İsrail’e büyük çaplı bir misilleme düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Dünya bölgeyi büyük çaplı bir savaşa sürükleyecek bu saldırıyı korku içinde beklerken İran’dan ve ortak hareket ettiği Hizbullah’tan saldırının bekletileceği ve müzakere görüşmelerinin sonucuna göre hareket edileceğine dair işaretler geldi.

New York Times’ın İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre ise İsrail istihbaratı Hizbullah ve İran'ın roket ve füze birimlerindeki teyakkuz seviyesinin dün akşamdan itibaren düşürdüğünü bildirdi. 

  İddialara göre İsrail, İran'ın öncülüğünde gerçekleşecek misillemenin daha sonraki bir tarihte gerçekleşeceğine inanıyor.

Blinken bugün İsrail’e gidiyor
Blinken bugün İsrail’e gidiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de ateşkes ile esir ve tutukluların serbest bırakılmasına yönelik anlaşmanın sonuçlandırılması için yoğun diplomatik çabaları sürdürmek üzere 17 Ağustos’ta İsrail'e gidecek” denildi.

Pentagon: İran'ın olası saldırı planlarını izlemeye devam ediyoruz

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Orta Doğu'da artan gerilime işaret ederek, "İran'ın olası saldırı planlarını izlemeye devam ediyoruz." dedi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada, Austin ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın telefonda görüştüğü bildirildi. 

  Açıklamada, ABD'li Bakan'ın "İran'ın olası saldırı planlarını izlemeye devam ediyoruz. İsrail'i ve kendi personelimizi korumak için bölgede iyi bir şekilde konuşlandık." ifadelerini kullandığı aktarıldı.

 

Biden: Ateşkes sürecine zarar verecek eylemlerden kaçınılmalı
Biden: Ateşkes sürecine zarar verecek eylemlerden kaçınılmalı

ABD Başkanı Joe Biden, Doha'daki ateşkes görüşmelerinde "kayda değer ilerleme sağlandığını" vurgulayarak, "Bölgedeki kimse ateşkes sürecine zarar verecek eylemlere girişmemeli." ifadesiyle tüm paydaşlara mesaj verdi. 

  Biden, açıklamasında, Doha'daki görüşmelerde taraflar arasındaki makasın kapanmasına yönelik "uzlaştırıcı" bir öneriyi masaya koyduklarını ve bunun bir ateşkes anlaşmasına varılmasına zemin teşkil etmesini umduklarını belirtti. 

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ayrı ayrı görüştüğü ve bu görüşmelerde 2 günlük müzakereleri ele aldıkları bilgisini veren Biden, görüşmelerde "kayda değer ilerleme sağlandığını" ifade etti.

İsrail’den Hamas'a uluslararası baskı çağrısı

İsrail, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "27 Mayıs'ta sunduğu maddeler" olarak nitelediği şartları kabul etmesi için Hamas'a uluslararası baskı yapılması çağrısında bulundu. 

  İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in başta ABD olmak üzere arabulucu ülkelerin Netanyahu'nun '27 Mayıs prensipleri' olarak açıkladığı şartları kabul etmesi için Hamas'a yaptığı baskıyı takdir ettiği" belirtildi.

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki askeri hedefleri vurdu

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki askeri hedeflere saldırı düzenledi. Hizbullah'tan yapılan açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki "Raviye" kışlasındaki 188. Zırhlı Tugayları'na ait karargahın kamikaze insansız hava araçlarıyla hedef alındığı ve karargahtaki asker ve subaylar arasında yaralananlar olduğu bilgisi geçildi.

İsrail Gazze'yi gece boyunca vurdu: En az 11 Filistinli öldü
İsrail Gazzeyi gece boyunca vurdu: En az 11 Filistinli öldü

İsrail savaş uçakları gece boyunca Gazze'ye saldırılarını sürdürdü. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları Gazze'nin orta kesimindeki Ez-Zevayide kasabasının güney girişinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarını bombaladı. Saldırıda en az 10 kişi ölürken, çok sayıda kişi de yaralandı. Kuzeydeki Gazze kentine bağlı Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde bir evi hedef alan saldırıda ise 1 kişi öldü, bazıları da yaralandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!