SON DAKİKA ABD SEÇİM SONUÇLARI 2024 CANLI TAKİP || ABD seçimini yaptı, yeni başkan Donald Trump! Kamala Harris'e soğuk duş...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2024 12:05

ABD seçim sonuçlarında son durum...ABD'de sandığa giden milyonlarca seçmen, Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasında tercihini yaptı. Resmi olmayan sonuçlara göre, 279 delege kazanan Cumhuriyetçi aday Donald Trump ABD'nin yeni başkanı oldu. Demokratların adayı Kamala Harris ise 223 delegede kaldı. İşte dakika dakika ABD seçimlerinde son durum...

Harris: Seçimin sonuçlarını kabul etmeliyiz
Harris: Seçimin sonuçlarını kabul etmeliyiz

Demokratların adayı seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı. Harris şunları söyledi:

Herkese teşekkür ederim. Kalbim bugün çok dolu. Bana gösterdiğiniz güvenden dolayı minnettarım. Seçimin sonucu istediğimiz şey değildi ancak Amerikan Rüyası'nın ışığı her zaman parlak yanmaya devam edecek. Başkan Biden'a teşekkür ediyorum. Harika seçim ekibime, gönüllülere, anket çalışanlarına hepinize teşekkür ediyorum. Son 100 gün içinde insanları bir araya getirmeye çalıştık, bunu Amerika'nın geleceği için yaptık.

"BU SEÇİMİ KAYBETMEYİ KABUL ETTİM"

Amerikan demokrasisinin temel prensibi olarak, seçimi kaybettiğimiz zaman sonucu kabul ederiz. Bizi monarşiden ayıran şey budur. Barışçıl bir şekilde yönetimi Trump'a devredeceğiz. Trump'la görüşüp onu tebrik ettim. Bu seçimi kaybetmeyi kabul ettim. Ama bu mücadelemizin duygularını kaybetmedim. Hiçbir zaman pes etmeyeceğim. Amerika için mücadele edeceğim. Demokrasiden, adaletten, hukukun üstünlüğünden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz.

Gençlere şunu söylemek istiyorum; Pes etmeyin. Bazen mücadele uzun sürer. Bu kazanamayacağımız anlamına gelmiyor.

Biden, Trump’ı seçim zaferinden dolayı tebrik etti

ABD Başkanı Joe Biden, seçilmiş Başkan Donald Trump ve Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris’i telefonla aradı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Biden’ın Trump’ı seçim zaferinden dolayı tebrik ettiği belirtilerek, geçiş sürecini görüşmek üzere Beyaz Saray'a davet ettiği aktarıldı. Beyaz Saray, davetin tarihinin henüz net olmadığını belirterek, Biden’ın yarın ulusa seslenmeyi planladığını aktardı.

Biden’ın ayrıca Demokrat Parti Başkan Adayı ve Başkan Yardımcısı Harris ile de görüşerek kendisini seçim kampanyasından dolayı tebrik ettiği ifade edildi.

 

 

Harris, Trump'ı arayarak seçim başarısı için tebrik etti

Amerikan CNN kanalına açıklama yapan Harris'in yardımcılarından biri, Başkan Yardımcısı'nın Trump'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

Harris'in yardımcısı, "Harris, seçilmiş başkan Trump'ı arayarak 2024 başkanlık seçimini kazanması dolayısıyla tebrik etti. Kendisi, görüşmede, barışçıl bir yetki devir sürecinin ve tüm Amerikalıların başkanı olmasının önemini dile getirdi." ifadelerini kullandı.

Böylece seçim mağlubiyetini resmen kabul eden Harris'in bugün yerel saatle 16.00'da (TSİ 24.00) seçim sonuçlarını değerlendireceği bir konuşma yapması bekleniyor.

ABD'de 5 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Trump 270 delegeyi geçerek ülkenin 47. başkanı olmaya hak kazanmıştı.

Trump, 20 Ocak 2025 günü yemin ederek resmen görevine başlayacak.

Trump, delege sayısını 292'ye çıkardı

Trump, çekişmeli eyaletlerden Michigan'ı da alarak delege sayısını 292'ye çıkardı.

BM Genel Sekreteri Guterres’ten Trump’a tebrik

ABD’de düzenlenen başkanlık seçimini kazanan Donald Trump’ı dünyanın dört bir yanından tebrik mesajları gelmeye devam ediyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Trump’ı tebrik ederek, "Demokratik sürece aktif katılımlarından dolayı ABD halkını takdir ediyorum. Seçilmiş Başkan Donald J. Trump'ı kutluyor ve ABD ile Birleşmiş Milletler arasındaki işbirliğinin uluslararası ilişkilerin önemli bir ayağı olduğuna olan inancımı bir kez daha teyit ediyorum. Birleşmiş Milletler, dünyamızın karşı karşıya bulunduğu dramatik güçlükleri ele almak üzere yeni yönetimle yapıcı bir şekilde çalışmaya hazırdır” dedi.

Harris tarihe geçme fırsatını kaçırdı
Harris tarihe geçme fırsatını kaçırdı

ABD'de 5 Kasım seçimlerinde başkanlık yarışında, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, başkanlık için gerekli olan 270 delege sayısını aşarak başkan olmaya hak kazandı.

Seçim yarışını kaybeden Demokrat Parti'nin 60 yaşındaki adayı Kamala Harris, hem ilk kadın hem de ilk siyahi kadın ve Hint kökenli kadın başkan unvanına erişemedi.

Demokrat Parti adına girdiği yarışta Cumhuriyetçi rakibi Trump'a mağlup olan Harris, 4 yıl boyunca yardımcılığını yaptığı Başkan Joe Biden'dan devraldığı yarışta Demokrat Partiyi üst üste ikinci kez iktidara taşıyamadı.

Arap ülkelerinden Trump'a tebrik

Arap ülkelerinin liderleri ABD’nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump'ı tebrik etti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, X sosyal medya platformundan tebrik mesajını paylaştı.

Sisi, "ABD Başkanı seçilen Donald Trump'a en içten tebriklerimi sunuyor, kendisine Amerikan halkının çıkarlarını gerçekleştirmede başarılar diliyorum." ifadesini kullandı.

KATAR

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, ABD’nin seçilmiş başkanı Trump için tebrik mesajı yayımladı.

Şeyh Temim, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ABD ve Katar arasındaki stratejik ilişkiyi güçlendirmek istediğini belirtti.

Katar Emiri, bölgesel ve uluslararası güvenliği ve istikrarı teşvik etme konusundaki ortak çabaları ilerletmek isteğini kaydetti.

KUVEYT

Kuveyt Emiri Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da ABD seçimlerinin kazanan Trump'ı tebrik etti.

Kuveyt resmi ajansı KUNA'da yer alan habere göre Trump'ı kutlayan Emir Sabah, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerden övgüyle söz etti.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iki ülke ilişkilerinin olumlu seyrinden söz etti.

Al Nahyan, "BAE, ABD'deki ortaklarımızla herkes için refah ve istikrar dolu bir gelecek için çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyor." ifadesini kullandı.

ÜRDÜN

Ürdün Kralı 2. Abdullah da ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ı tebrik etti.

X sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kral Abdullah, Ürdün'ün ABD ile uzun süredir devam eden ortaklığını güçlendirmek, bölgesel ve küresel barış ve istikrar için çalışmak istediğine işaret etti.

BAHREYN

Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife de Trump'a tebrik telgrafı gönderdi.

Bahreyn resmi ajansı BNA'da yer alan habere göre Kral Al Halife, iki ülkenin stratejik ilişkilere sahip olduğunu ifade etti.

FİLİSTİN

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD’nin seçilmiş başkanı Trump'ı tebrik etti.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, bölgede barış ve güvenlik için ABD Başkanı Trump ile birlikte çalışma arzusunu dile getiren Abbas, Filistinlilerin uluslararası hukuka uygun olarak özgürlük, kendi kaderini tayin etme ve devlet olma arayışına olan bağlılığını vurguladı.

Abbas, Trump'a gönderdiği tebrik telgrafında "Barışa olan bağlılığımızda kararlı kalacağız ve sizin liderliğiniz altında ABD'nin Filistin halkının meşru isteklerini destekleyeceğinden eminiz." ifadelerini kullandı.

Rusya: Çıkarlarımızı savunarak ABD'nin yeni yönetimiyle çalışacağız
Rusya: Çıkarlarımızı savunarak ABDnin yeni yönetimiyle çalışacağız

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'deki başkanlık seçimine dair yazılı açıklama yaptı.

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump'a dikkati çekilen açıklamada, "Dört yıl aradan sonra Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi, kesinlikle Amerikalıların, hem Joe Biden yönetiminin sonuçlarından hem de aceleyle aday gösterilen Kamala Harris'in sunduğu Demokrat Partinin seçim programından duyduğu memnuniyetsizliği yansıtıyor." ifadelerine yer verildi.

Demokrat Partinin idari kaynakları kullanarak ülkedeki liberal basının desteğiyle Trump'a karşı güçlü propaganda yürüttüğüne işaret edilen açıklamada, "buna rağmen Trump'ın, Beyaz Saray'ın küreselci rotasına karşı seçmeni ilgilendiren ekonomi ve yasa dışı göçle ilgili konulara yöneldiği, bunun da Demokrat Partili Kamala Harris'in seçimi kaybetmesine yol açtığı" belirtildi.

ABD'deki toplumun ve seçmenlerin ikiye bölündüğü vurgulanan açıklamada, "Trump'ın başkan seçilmesinin, ülkedeki iç gerginliğinin artmasına, birbiriyle mücadele eden grupların sert tutumlar takınmasına yol açabileceği" ifade edildi.

Açıklamada, "Rusya'nın yeni seçilen Trump ve Cumhuriyetçilerin üstünlük sağladığı Kongre için umut beslemediği" belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"ABD'yi yöneten siyasi seçkinler, parti üyeliği ne olursa olsun Rusya'ya karşı yaklaşım benimsiyor ve Moskova'yı engelleme çizgisine bağlı kalıyor. Bu çizgi, ABD'nin iç siyasi dalgalanmalarından etkilenmiyor. Rusya, kendi ulusal çıkarlarını güçlü bir şekilde savunarak ve (Ukrayna'da) özel askeri operasyonunun hedeflerine odaklanarak, yeni yönetimle Beyaz Saray'a kaydolduğunda çalışacak. Şartlarımız değişmez ve Washington'da bu iyi biliniyor."

Seçim için ışıklandırıldı
Seçim için ışıklandırıldı

ABD'de, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris'in yarıştığı başkanlık ve Kongre seçimleri kapsamında New York'un sembollerinden Empire State Binası ABD bayrağı renkleri olan kırmızı, beyaz ve mavi renkler ile ışıklandırıldı.

ABD'nin 47. Başkanı seçilen Trump, ocakta göreve başlayacak

ABD seçimlerinin resmi olmayan sonuçları açıklanmaya devam ederken, Trump, "47. başkan seçilmem dolayısıyla Amerikan halkına teşekkür ediyorum." sözleriyle zaferini ilan etti.

Başkanlık için gereken delege sayısını aştığı ABD basını tarafından da duyurulan Trump, sonuçların kesinleşmesiyle 20 Ocak 2025'te yemin ederek göreve resmen başlayacak.

Fark 5 milyon

ABD'nin 47. Başkanı seçilen Cumhuriyetçilerin adayı Trump rakibi Harris'e yaklaşık 5 milyon oy fark attı.

Bir tarafta sevinç bir tarafta hüzün
Bir tarafta sevinç bir tarafta hüzün

Donald Trump, ABD'deki başkanlık seçiminde zaferini ilan etti.

Trump destekçisi bir grup, Trump Tower ve dev ekranlardan seçim sonuçlarının canlı yayınlandığı Rockefeller Center'da sevinç gösterisinde bulundu.

Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris'i destekleyen seçmenler ise üzüntü yaşadı.

Son veriler açıklandı
Son veriler açıklandı

Associated Press (AP), Cumhuriyetçi Donald Trump'ın ABD'nin 47. başkanı olarak seçildiğini duyurdu.

AP'nin yayımladığı resmi olmayan verilere göre, Trump'ın başkanlık için gereken 270 delege sayısını aşarak, 279 delege elde etti.

Donald Trump, salıncak eyaletlerden North Carolina, Georgia, Pensilvanya, Wisconsin'de; ayrıca Indiana, Kentucky, West Virginia, Florida, Tennessee, South Carolina, Oklahoma, Mississippi, Alabama, Arkansas, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Nebraska, Louisiana, Ohio, Texas, Missouri, Utah, Montana, Kansas, Iowa, Idaho'da yarışın galibi oldu.

Trump'ın 279 delegesine karşılık olarak Demokratların adayı Kamala Harris'in delege sayısı ise 223'ya yükseldi.

Rusya: Kamala Harris'in işi bitti
Rusya: Kamala Harrisin işi bitti

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, sosyal medya platormu X hesabından ABD'deki başkanlık seçiminin sonucuna ilişkin paylaşım yaptı.

Medvedev paylaşımında, "Kamala'nın işi bitti. Bırakın bulaşıcı bir şekilde gülmeye devam etsin. Özel askeri operasyonun hedefleri değişmeden kalacak ve bu hedeflere ulaşılacaktır." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kremlin'den ABD'deki seçimlerin sonucuna ilişkin yapılan açıklamada, Trump'ın başkanlığının "somut adımlara" göre değerlendireceği belirtildi.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, zafer konuşmasında Rusya-Ukrayna savaşına değinen Trump'a yanıt verdi.

ABD’nin kendi sorunlarını çözmesi gerektiğini söyleyen Zaharova, “Tüm bunlardan sonra sadece Washington yönetimi değil ABD, tüm siyaset bilimcileri, sivil aktivistleri ve demokrasi uzmanlarıyla birlikte kendi sorunlarını çözene kadar demokrasilerin kalitesinin değerlendirilmesi ve insan hakları konularında sessiz kalmalıdır” dedi.

Donald Trump’ın Ukrayna başta olmak üzere birçok savaşı bitireceğine ilişkin sözlerine değinen Rus sözcü, “Donald Trump’ın bu vaatlerini herkesin rehberlik edeceği eylemler ve somut eylemler takip etmelidir” dedi.

İran: Trump’ın seçilmesi ABD-İran genel politikasını değiştirmez

İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacirani, ABD'deki seçim sonuçlarının, iki ülkenin genel politikasında bir değişikliğe neden olmayacağını söyledi. İran devlet televizyonuna göre Muhacirani, kabine toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.Muhacirani, "ABD'deki başkanlık seçimlerinin bizimle çok bir ilgisi yok. Çünkü ABD ve İran genel politikası sabittir. Birinin yerine diğerinin gelmesiyle çok bir şey değişmeyecektir." dedi.

Donald Trump'ın zaferini ilan etmesine ilişkin ise Muhacirani, "Trump'ın yeniden kazanmasından endişelenmiyoruz. Bizim için iki aday arasında bir fark yok." ifadelerini kullandı.İran Hükümet Sözcüsü Muhacirani, ABD seçim sonuçlarının İranlıların günlük hayatını etkilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

CNN'den dikkat çeken 'Savaş alanı' benzetmesi

ABD'li yayın kuruluşu CNN International yeni başkanın zafer konuşmasını canlı yayınlarken, kanalın internet sitesinin manşetinde kesin ifadeler yerine "Trump zaferin eşiğinde" vurgusu dikkat çekti. İki partiden yorumcuların katıldığı canlı yayının KJ'sinde de Trump'ın mecazen "savaş alanı" olarak nitelendirilen salıncak eyaletleri aldıktan sonra başkanlığı garantilemeye hazır olduğu belirtildi.


Tebrik mesajları arka arkaya yayınlandı

Çin ve NATO'nun ardından Trump'ın seçim zaferine yönelik tebrik mesajları arka arkaya geldi. 

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, “Tarihi seçim zaferi dolayısıyla seçilmiş Başkan Trump'ı tebrik ederim. Önümüzdeki yıllarda sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum. En yakın müttefikler olarak, özgürlük, demokrasi ve atılım gibi ortak değerlerimizi savunmak üzere omuz omuza mücadele edeceğiz." 

Starmer sözlerine, "Birleşik Krallık-ABD özel ilişkisinin önümüzdeki yıllarda Atlantik'in her iki yakasında da başarılı olmaya devam edeceğini biliyorum” ifadelerini ekledi.

FRANSA

Fransa lideri Emmanuel Macron, Donald Trump'ı ABD başkanlık seçimlerindeki zaferinden dolayı kutladı.

Macron, sosyal medya platformu X'te “Başkan Donald Trump'ı tebrik ederim. Dört yıl boyunca olduğu gibi birlikte çalışmaya hazırız" paylaşımı yaptı.

İSRAİL

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Donald Trump'ı ABD başkanlık seçimlerindeki zaferinden dolayı kutladı.

Trump'ın seçim zaferinin Beyaz Saray'a “tarihi bir dönüş” olarak nitelendiren Netanyahu, “Sevgili Donald ve Melania Trump, tarihin en büyük geri dönüşü için tebrikler! Beyaz Saray'a tarihi dönüşünüz Amerika için yeni bir başlangıca ve İsrail ile Amerika arasındaki büyük ittifaka olan bağlılığın güçlü bir şekilde yeniden teyit edilmesine işaret etmektedir. Bu muazzam bir zaferdir!" dedi.

MACARİSTAN

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşım ile Trump'ın seçin zaferini kutladı. Orban, Trump'ın yeniden ABD Başkanı seçilmesini “büyük” ve “dünya için en gerekli” olarak nitelendirdi.

Orban, “ABD siyasi tarihindeki en büyük başarı! Başkan Donald Trump'ı büyük zaferinden dolayı tebrik ediyoruz. Dünya için en gerekli zafer” dedi.

UKRAYNA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Donald Trump'ı “etkileyici zaferi” dolayısıyla kutladı ve başkanlığının “Ukrayna'yı adil barışa” yakınlaştıracağını umduğunu söyledi.

Zelenski, “Başkan Trump'ın küresel meselelerde 'güç yoluyla barış' yaklaşımına olan bağlılığını takdir ediyorum. Bu tam da Ukrayna'da adil barışı pratik olarak yakınlaştırabilecek bir ilkedir” dedi.

HİNDİSTAN

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ABD'nin 47. Başkanı seçilmesi sebebiyle Donald Trump'ı tebrik etti.

Sosyal medya platformu X'te paylaşım yapan Modi, "Tarihi seçim zaferi dolayısıyla dostum Trump'ı en içten dileklerimle kutluyorum. Önceki döneminin başarılarını pekiştirirken, işbirliğimizi yenilemeyi dört gözle bekliyorum” ifadelerini kullandı.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, seçim zaferini elde etmesi dolayısıyla Trump'ı kutladı ve “Atlantik ötesi ortaklık” konusunda birlikte çalışma çağrısı yaptı.

Von der Leyen, AB ve ABD'nin “müttefik olmanın ötesinde, ortak tarihi, özgürlük ve demokrasiye olan bağlılığı ve herkes için güvenlik ve fırsat ortak hedeflerinden kaynaklanan” derin bir bağı paylaştığını söyledi.

Trump'a seslenen Von der Leyen, şöyle konuştu:

"Gelin vatandaşlarımıza fayda sağlamaya devam eden bir transatlantik ortaklık için birlikte çalışalım. Atlantik'in her iki yakasındaki milyonlarca istihdam ve milyarlarca dolarlık ticaret ve yatırım, ekonomik ilişkilerimizin dinamizmine ve istikrarına bağlıdır.”

İTALYA

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Şahsım ve İtalyan Hükümeti adına, ABD'nin gelecek dönem başkanı Trump'ı en içten şekilde tebrik ediyorum. İtalya ve ABD, sarsılmaz bir ittifak, ortak değerler ve tarihi bir dostlukla birbirine bağlanan 'kardeş' milletlerdir. Bu, artık daha da güçlendireceğimizden emin olduğum stratejik bir bağdır. İyi işler Başkan." ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, X hesabından yaptığı paylaşımda Trump'a hitaben, "Seçim zaferiniz için tebrikler. Yunanistan, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın daha da derinleştirilmesi, önemli bölgesel ve küresel meselelerde birlikte çalışmak için dört gözle bekliyor." ifadesini kullandı.

NATO'dan tebrik: İttifakı 'güçlü' tutacak

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, resmi olmayan sonuçlara göre 60. Beyaz Saray yarışını kazanan Donald Trump'ı "ittifakı 'güçlü' tutacağını" söyleyerek tebrik etti.

Sosyal medya platformu X'te paylaşım yapan Rutte, "Donald Trump'ı az önce tebrik ettim. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak seçilmesinden dolayı kutluyorum. Kendisinin liderliği İttifakımızın güçlü kalmasında yine kilit rol oynayacaktır. NATO aracılığıyla barışı kuvvetlendirmek amacıyla kendisiyle yeniden birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

Trump zaferini ilan etti
Trump zaferini ilan etti

ABD başkanı Donald Trump, seçim karargahında kendini bekleyen kalabalığın önüne çıktı. Sahneye ailesi ile birlikte çıkan Trump kalabalığı selamladıktan sonra konuşmasına başladı.

TRUMP'IN ZAFER KONUŞMASI


Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson'dan Trump'a tebrik
Temsilciler Meclisi Başkanı Johnsondan Trumpa tebrik

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, sonuçlar henüz resmiyet kazanmamış olsa da "seçilmiş başkan" Donald Trump'ı tebrik etti.

Johnson, "Amerika'da yeni gün umutla doğuyor! Donald Trump artık bizim seçilmiş başkanımız. Şu anki zamanımız için Amerikan halkı tarafından seçildi" dedi.

Çin'den Trump'a tebrik
Çinden Trumpa tebrik

Çin, resmi olmayan sonuçlara göre ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump'ı ABD ile “barış içinde bir arada yaşamayı” umduğunu söyleyerek tebrik etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, “Çin-ABD ilişkilerine karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği ilkeleri temelinde yaklaşmaya ve ele almaya devam edeceğiz” dedi.

Trump zaferin eşiğinde

Resmi olmayan sonuçlara göre, Trump’ın toplam delege sayısı 267 olurken,Kamala Harris 224 delege elde etti.

Trump’ın kazandığı eyaletler: West Virginia, Tennessee, South Carolina, Oklahoma, Mississippi, Kentucky, Indiana, Florida, Alabama, Arkansas, Louisiana, North Dakota, Wyoming, Nebraska, South Dakota, Ohio, Teksas, Missouri, Utah, Montana, Kansas, Iowa, Idaho, North Carolina,Georgia, Pensilvanya

Harris’in kazandığı eyaletler: Vermont, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, New Jersey, Delaware, Illinois, New York, Colarado, California, Oregon, Washington, New Mexico, Virginia, Havai, New Hampshire eyaletleri ve Washington D.C. bölgesi

ABD'li Fox kanalı kazananı herkesten önce açıkladı
ABDli Fox kanalı kazananı herkesten önce açıkladı

Amerikan Fox kanalı : ABD başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi aday Donald Trump kazandı

Trump Pensilvanya'yı kazandı

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, seçim için kilit eyalet olarak görünen Pensilvanya'yı aldı.

Trump başkanlığa çok yakın
Trump başkanlığa çok yakın

Başkanlık için adaylardan birinin en az 270 rakamına ulaşması gerekiyor. Resmi olmayan sonuçlara göre, 50 eyaletin 25’inde galip gelen Trump’ın toplam delege sayısı 246 olurken, 16 eyalette ve Washington D.C bölgesinde kazanan Harris, 210 delege elde etti.

Trump'ın kazanacağı beklentisi Wall Street'i yükseltti
Trumpın kazanacağı beklentisi Wall Streeti yükseltti

Başkan adayı Donald Trump'ın başkanlık yarışında avantajlı olabileceğini düşünmeye başlamasıyla Wall Street'te hisse senedi vadeli işlemleri yükselişe geçti.Dow Jones Sanayi Endeksi vadeli işlemlerde 500 puan ya da yaklaşık %1,2 artış gösterdi. S&P 500 vadeli işlemleri %1,1 ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri %1,1 değer kazandı.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

Harris konuşmasını iptal etti, Trump zafer konuşmasına hazırlanıyor
Harris konuşmasını iptal etti, Trump zafer konuşmasına hazırlanıyor

ABD'de başkanlık yarışında sona doğru gelinirken, Demokrat aday Kamala Harris'in bu gece bir konuşma yapmayacağı, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın ise zafer konuşması için hazırlık yaptığı bildirildi. ABD'de başkanlık yarışında delege sayısında rakibi Trump'ın gerisinde kalan Harris'in kampanya menajeri Cedric Richmond'dan bir açıklama geldi. Harris'in seçim sonuçlarını takip ettiği başkent Washington'da bulunan Howard Üniversitesi'nde kurulan platformda kürsüye çıkan Richmond, kısa bir açıklama yaptı ve Harris'in bu gece bir konuşma yapmayacağını belirtti.Harris'e destek olmak üzere kampüse gelen kalabalığa, "Halen sayılacak oylar var, henüz sonucu açıklanmamış eyaletler var" diyen Richmond, Harris'in yarın seçim sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yapacağını söyledi.

ABD'deki salıncak eyaletlerden Georgia'da seçimi Cumhuriyetçi aday Trump kazandı
ABDdeki salıncak eyaletlerden Georgiada seçimi Cumhuriyetçi aday Trump kazandı

Associated Press'in (AP) yayımladığı resmi olmayan verilere göre​​​​​​​, ülkede "salıncak eyalet" olarak bilinen eyaletlerden Georgia'da seçim sonuçları belli oldu.Cumhuriyetçi aday Trump, Georgia'da seçim yarışını kazanarak eyaletin 16 delegesini kendi hanesine yazdırdı.

ABD'de seçimlerde açılan sandıklara göre Senato'da Cumhuriyetçiler çoğunluğu sağladı

ABD'de 2024 başkanlık seçimiyle aynı zamanda yapılan Kongre seçimleri kapsamında Senato'da Cumhuriyetçiler toplamda 51 sandalyeye ulaşarak çoğunluğu sağladı.ABD'de 5 Kasım'da yapılan başkanlık seçimleriyle birlikte yapılan Kongre seçimlerinde Cumhuriyetçiler Senato'da büyük bir başarı kazandı.West Virginia ve Ohio eyaletlerinde yapılan Senato seçimlerinde Demokrat rakiplerinde olan koltukları kazanan Cumhuriyetçi adaylar Jim Justice ile Bernie Moreno, böylece partilerine iki yeni sandalye getirdi.

Bu sonuçlarla Senato'da şu ana kadar Cumhuriyetçiler 51 sandalyeye ulaşırken, Demokratlar ise 42 sandalye kazanmış durumda.2022'deki ara seçimlerde Demokratlar, Senato'da çoğunluğu sağlamıştı.Kongre'nin 435 sandalyeli ⁠Temsilciler Meclisi kanadında ise Cumhuriyetçiler 179 sandalyeye ulaşarak, 148 sandalyede kalan Demokratların önünde gidiyor.Temsilciler Meclisinde çoğunluğu sağlamak için 218 üyeye ulaşmak gerekiyor.

ABD Kongresi için oy sayım süreci devam ediyor

ABD başkanlık seçimleriyle birlikte yapılan Kongre seçimlerinde Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı ile Senatodaki 100 sandalyenin 3'te 1'inin yeni sahibi belirlenecek.ABD'de başkanlık seçimleriyle birlikte gerçekleştirilen Kongre seçimlerinde kullanılan oyların sayımı devam ederken, Temsilciler Meclisi ile Senatodaki yeni dağılımın nasıl olacağı merakla bekleniyor.

Ülke genelindeki oy sayım işlemleri devam ederken, birçok eyaletteki Senato ve Temsilciler Meclisi sonuçları da şekillenmeye başladı. Associated Press'in (AP) paylaştığı resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçiler, şu ana dek Temsilciler Meclisinde 160 sandalyeye ulaşırken, Demokratlar ise 107 sandalye kazandı.Halen 167 sandalyenin sahibini bulması beklenen yarışta, ilerleyen saatlerde Temsilciler Meclisinde hangi partinin 218 vekile ulaşarak çoğunluğu sağlayacağı merakla bekleniyor.

Makas kapanıyor mu?

ABD başkanlık seçiminde, 50 eyaletin 35’indeki resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçi aday Trump 230, rakibi Harris ise 209 delege kazandı.


ABD'nin büyük bölümünde sandıklar kapandı

ABD'de 2024 başkanlık seçiminde en fazla delegeye sahip California eyaletinde de sandıkların kapanmasıyla, ülkenin büyük bölümünde oy verme işlemleri tamamlandı.Ülkenin en büyük nüfusuna ve delege sayısına sahip California da dahil ABD'nin en batısındaki eyaletlerde de sandıklar kapandı.Henüz boylam olarak ülkenin daha batısında yer alan Alaska ve Hawaii'de oy verme işlemleri devam ederken, yaklaşık 40 milyon nüfusa sahip California'da sandıkların kapanmasıyla, ülkedeki oy kullanma işlemleri büyük ölçüde tamamlanmış oldu.

ABD'deki salıncak eyaletlerden North Carolina'da seçimi Cumhuriyetçi Trump kazandı

Associated Press'in (AP) yayımladığı resmi olmayan verilere göre, ülkede "salıncak eyalet" olarak bilinen eyaletlerden North Carolina'da seçim sonuçları belli oldu.Cumhuriyetçi Trump, 16 delegesi bulunan North Carolina'daki yarışı kazandı.

NYT: Trump yüzde 90 kazandı

ABD'de sandıklardan sonuçlar gelmeye devam ederken, ülkenin en büyük gazetelerinden biri olan New York Times, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın kazanma şansının yüzde 90 olduğunu açıkladı.



Bitcoin, Trump'ın seçimi kazanabileceği beklentisiyle rekor kırdı

ABD'de başkanlık seçimlerinde oy sayımı devam ederken, Bitcoin'in fiyatı Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın kazanabileceği beklentisiyle 75 bin doları aşarak rekor tazeledi.

Musk'tan erken zafer ilanı

Trump'ın sıkı destekçilerinden Elon Musk, sosyal medya hesabından  "Oyun, set, maç" paylaşımında bulunarak erken zafer ilan etti.


Kıyasıya başkanlık yarışı

ABD’deki başkanlık seçiminde resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump, 210 delege, Demokrat Parti’nin adayı Kamala Harris, 112 delege kazandı.



ABD'nin en büyük eyaletlerinden Texas'ı Trump kazandı
ABDnin en büyük eyaletlerinden Texası Trump kazandı

ABD'de başkanlık seçiminde 40 eyalette oy sayım işlemi başladı. Associated Press (AP) ajansının yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Texas'taki yarışı Trump önde tamamladı. Trump, Texas'ta 40 delege kazanmış oldu.Öte yandan, New York, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Louisiana eyaletlerindeki sonuçlar da açıklandı.New York eyaletinde Demokratların adayı Kamala Harris galip gelirken, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Louisiana eyaletlerini Trump kazandı. Harris, New York'ta 28 delege kazanırken, Trump, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Louisiana'da 17 delegeyi hanesine yazdırdı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump, 188 delege, Demokrat Parti’nin adayı Kamala Harris, 99 delege kazandı.

Trump 101, Harris 52 delege sayısına ulaştı
Trump 101, Harris 52 delege sayısına ulaştı

ABD'de başkanlık seçiminde oy verme işlemi devam ederken, 28 eyalette oy sayım işlemi başladı. Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Indiana, Kentucky, West Virginia, Tennessee, Alabama, South Carolina, Florida, Arkansas, Mississippi ve Oklahoma'da seçimi kazanarak, 101 delege sayısına ulaştı.

Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris, ise Vermont, Maryland, Connecticut, Rhode Island, New Jersey, Delaware ve Massachusetts'de seçimi kazanarak, 52 delege sayısına ulaştı.

ABD'de 16 eyalet ve Washington DC'de sandıklar kapandı

ABD'de bugün gerçekleştirilen 60. başkanlık seçimlerinde doğu yakasındaki oy kullanma işlemleri tamamlanmaya başladı.Birçok eyalette sabah 06.00'da başlayan oy kullanma işlemlerinde sona gelinirken, iki bölgesi dışında Pensilvanya'nın da aralarında bulunduğu toplam 16 eyalet ile başkent Washington DC'deki oy kullanma işlemleri tamamlandı.

ABD başkanlık seçimlerinde 9 eyalette Trump, 5 eyalette Harris kazandı
ABD başkanlık seçimlerinde 9 eyalette Trump, 5 eyalette Harris kazandı

Associated Press'in (AP) yayımladığı resmi olmayan verilere göre, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Vermont, West Virginia, Tennessee, South Carolina, Oklahoma, Mississippi, Kentucky, Indiana, Florida, Alabama'da sonuçlar belli oldu.

West Virginia, Tennessee, South Carolina, Oklahoma, Mississippi, Kentucky, Indiana, Florida, Alabama eyaletlerini kazanan Trump, 50 eyaletin 9'unda 95 delegeye ulaştı.

Harris ise Connecticut, Massachusetts, Maryland, Rhode Island ve Vermont'da 35 delegeyi hanesine yazdırdı.

Trump yarışı önde götürüyor
Trump yarışı önde götürüyor

ABD’de başkanlık seçiminde oy verme işlemi devam ederken 16 eyalette oy verme işlemi sona erdi.Associated Press'in haberine göre, Kamala Harris Demokratların kalesi olan Maryland'i kazanırken, Donald Trump ise kritik eyaletler Mississippi ve Alabama'yı kazandı. ABD başkanlık seçimlerinde, resmi olmayan sonuçlara göre, 50 eyaletin 14’ünde 95 delege kazanan Cumhuriyetçi aday Trump yarışı önde götürürken rakibi Harris ise 35 delege elde etti

ABD başkanlık seçiminin kritik eyaletlerinden Pensilvanya'da oy verme işlemleri 2 saat uzatıldı
ABD başkanlık seçiminin kritik eyaletlerinden Pensilvanyada oy verme işlemleri 2 saat uzatıldı

Pensilvanya'da yerel saatle 20.00'de tamamlanması öngörülen oy kullanma işlemleri mahkeme kararıyla 22.00'ye kadar uzatıldı.Kararın teknik arızadan kaynaklandığı belirtildi. Seçimde küçük oy farkıyla partiler arasında el değiştirebildikleri için "salıncak" olarak adlandırılan 7 kritik eyaletten biri olan Pensilvanya, başkanlık seçimlerinin aritmetiğini belirleme özelliğine sahip.

Trump bir eyalet daha kazandı
Trump bir eyalet daha kazandı

AFP haber ajansının geçtiği bilgilere göre, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump Batı Virginia eyaletini de kazandı.

6 eyalette sandıklar kapandı! İşte gelen sonuçlar...
6 eyalette sandıklar kapandı İşte gelen sonuçlar...

Başkanlık seçiminin galibini belirlemesi beklenen kritik eyaletlerden biri olan Georgia da dahil olmak üzere altı eyalette oylama sona erdi: Georgia,Indiana,Kentucky,South Carolina, Vermont, Virginia

AP haber ajansının geçtiği bilgilere göre Kamala Harris , partinin kalesi olan Vermont'u kazanan son Demokrat oldu. Donald Trump ise Kentucky ve Indiana eyaletlerini eyaletini kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump, 23 delege, Demokrat Parti’nin adayı Kamala Harris, 3 delege kazandı.

ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan aday başkanlık seçimini kazanıyor.

ABD seçimlerinde Milwaukee'de 30 bin oy "tedbiren" yeniden sayılacak

ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanma işlemlerinin sonuna yaklaşılırken, kritik eyaletlerden Wisconsin'in Milwaukee kentinde 30 bin oyun, makinelerde yaşanan sorundan dolayı "tedbiren" yeniden sayılacağı bildirildi.

Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Trump, Philadelphia'da "büyük hile" yapıldığını iddia etti
Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Trump, Philadelphiada büyük hile yapıldığını iddia etti

Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump, Philadelphia'da "büyük hile" yapıldığını öne sürerek, kolluk kuvvetlerinin bölgeye yönlendirildiğini belirtti.Trump, kendine ait sosyal medya platformu Truth Social'dan başkanlık seçimlerine ilişkin paylaşım yaptı.Eski ABD Başkanı Trump, "Philadelphia'da büyük hile yapıldığı konuşuluyor. Kolluk kuvvetleri geliyor." mesajını paylaştı.Philadelphia Polis Departmanı ise ABD basınına yaptığı açıklamada, "Trump'ın neden bahsettiğini anlamadıklarını" belirterek, kolluk kuvvetlerinin bölgeye yönlendirilmesini gerektiren bir olay gerçekleşmediğini kaydetti.

İlk sonuçlar geldi: Trump önde görünüyor

ABD'de ilk oylar sayılmaya başladı. Gelen ilk sonuçlara göre Trump önde görünüyor. 

Indiana- Trump: %69,4, Harris: % 29
Kentucky-Trump: %64,4 Harris: % 33,9



ABD'de ilk sandıklar kapandı

ABD'deki salıncak eyaletlerde oylama devam ediyor. Harris'in ekibi katılımdan memnun olduklarını ve ek pusula istediklerini açıkladılar. Ülkedeki saat farkı nedeni ile sandıklar farklı saatlerde kapanacak. Indiana ve Kentucky eyaletlerinde oy verme işlemi sona erdi. Kapatılan sandıklarda oy sayma işlemine başlandı.

Yarışın ortada olduğu eyaletlerden Nevada'da, 'reddedilen oy sayısı kaygı yaratıyor'
Yarışın ortada olduğu eyaletlerden Nevadada, reddedilen oy sayısı kaygı yaratıyor

ABD medyasındaki haberlere göre Nevada eyaleti yetkilileri Clark ve Washoe bölgelerinde imzalardaki tutarsızlık nedeniyle reddedilen oy sayısından kaygılı olduklarını ifade etti.Nevada'da postayla oy kullanıldığında atılan imzayla, seçmenin veri tabanındaki imzasının örtüşmesi gerekiyor. İmzalardaki tutarsızlıkların, seçmen tarafından düzeltilmesi ya da teyit edilesi gerekiyor.

New York Times gazetesi, dün gece 11,300 hatalı oyun Clark bölgesinde, 1800 oyun da Washoe bölgesinde düzeltme beklediğini belirtti.CNN de eyalet yetkilisi Fransisco Aguilar'ın seçmenlere kısa mesaj yollayarak imzalarını teyit etmelerini istedi.Her iki yayın kurumu da, gençlerin imzalarının örtüşmemesi eğilimi olduğunu belirtiyor. İmza düzeltme ve teyit etme süreci 12 Kasım'a dek devam edecek.

Google, Harris veya Trump'a oy verme yerlerine dair farklı arama sonuçlarını düzeltti
Google, Harris veya Trumpa oy verme yerlerine dair farklı arama sonuçlarını düzeltti

Google, ABD seçimlerinde Demokrat Partinin başkan adayı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump için oy verilebilecek yerler aratıldığında arama motorunda farklı sonuçlar çıkmasına neden olan sorunu "düzelttiklerini" açıkladı.

ABD'de 15 eyalette ulusal muhafızlar seçim sürecinde görev alıyor

ABD'de Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris'in yarıştığı başkanlık ve Kongre seçimleri için vatandaşlar sandığa giderken, 15 eyalette 250 ulusal muhafızın görev yaptığı bildirildi.

CNN'in haberinde, ulusal muhafızların Alabama, Arizona, Delaware, Hawaii, Illinois, Iowa, New Mexico, North Carolina, Oregon, Pensilvanya, Tennessee, Texas, Washington, Wisconsin ve West Virginia'da görevlendirildiği aktarıldı.Haberde, ulusal muhafızların genel anlamda siber savunma alanında destek sağladığı ifade edildi.

ABD'de oylama neden Salı günü yapılıyor?
ABDde oylama neden Salı günü yapılıyor

ABD'de seçimlerin Salı günü yapılmasının sebebi 19. yüzyıla dayanıyor. O dönemde yalnızca beyazlar oy kullanabiliyordu ve seçim gününü belirleyen en yaygın mesleği icra edenler, yani çiftçiler oldu. Oy kullanmak için kasabaya gitmeleri tüm günlerini alıyordu ve tatil olan Pazar gününü kiliseye ayırıyorlardı. Bu nedenle Kongre, ekim ve hasadın çoğunun bittiği Kasım ayının ilk Salı gününü seçmişti. Bugünse ABD'de çiftçiler nüfusun sadece yaklaşık yüzde 2'sini oluşturuyor. Ancak bu gelenek devam ediyor ve seçim günü tatil olmadığı için seçmen sıklıkla erken saatlerde ya da iş çıkışı oy kullanmaya gidiyor. Bazı eyaletlerde ve şirketlerde oy kullanmak için izin kullanılabiliyor.

Harris'ten sürpriz ziyaret: İlk açıklama geldi
Harristen sürpriz ziyaret: İlk açıklama geldi

Kamala Harris, seçim günü Washington'da bulunan Demokrat Ulusal Komitesi genel merkezine beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirerek çalışanlara teşekkür etti. Harris, çalışanlarla kısa bir sohbet gerçekleştirdikten sonra merkeze gelen çağrılardan birkaçını cevapladı. "Seçime herkesin katılımının çok önemli olduğunu" vurgulayan Harris yapacak çok işleri olduğunu söyledi.

Önceki başkanlık seçim sonuçları ne zaman açıklandı?
Önceki başkanlık seçim sonuçları ne zaman açıklandı

ABD'de 60. başkanlık seçimleri için oy kullanma süreci devam ediyor. Seçim sonuçlarının bu gece netleşip netleşmeyeceği henüz bilinmiyor. Peki bundan önceki seçimlerde sonuçlar ne zaman açıklandı?

2020 seçimlerinde Joe Biden Pensilvanya'daki sonuç netleşene kadar kazanan olarak ilan edilmedi. Sonuç seçimden tam 4 gün sonra netleşti.2016 yılında Trump, sandıklar kapandıktan kısa süre sonra sabaha karşı zaferini ilan etmişti. Barack Obama ikinci dönemini garantilediği 2012'de seçim gününün akşamı gece yarısından önce kazanan ilan edilmişti.

2000 yılında George W. Bush ve Al Gore arasında yapılan seçim önemli bir istisnaydı. ABD Yüksek Mahkemesi Florida'daki sayımı durdurma kararı alınca yarış beş hafta boyunca sonuçlanmamıştı.

ABD'de "seçimi Trump'ın kazanması halinde saldırı düzenleyeceğini" söyleyen kişi gözaltına alındı
ABDde seçimi Trumpın kazanması halinde saldırı düzenleyeceğini söyleyen kişi gözaltına alındı

ABD'nin Michigan eyaletinde, başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump'ın kazanması halinde saldırı düzenleyeceği tehdidinde bulunan kişinin gözaltına alındığı belirtildi. 25 yaşındaki zanlının gözaltına alındığı, gün içinde hakim karşısına çıkarılacağı ifade edildi.

ABD Kongre Binası'nda bir kişi meşale ve işaret fişeği ile yakalandı

ABD Kongre Binası polisi, Kongre Binası Ziyaretçi Merkezi'nin kapatıldığını ifade etti. Açıklamada, "Görevlilerimiz az önce Kongre Binası Ziyaretçi Merkezi'ndeki tarama sürecimiz sırasında durdurulan bir adamı tutukladı. Adam yakıt kokuyordu, elinde bir meşale ve işaret fişeği vardı. Biz soruşturmayı sürdürürken Kongre Binası Ziyaretçi Merkezi bugün için turlara kapatıldı. Elimizden geldiğince daha fazla bilgi vereceğiz" denildi.


Elon Musk seçim gecesini Trump'la geçirecek
Elon Musk seçim gecesini Trumpla geçirecek

New York Times (NYT) gazetesinin Musk'ın takvimiyle ilgili bilgi sahibi 3 kaynağa dayandırdığı haberine göre, seçim süreci boyunca güçlü destek verdiği Cumhuriyetçi adayın bazı mitinglerine de katılan Musk, seçim gecesini Trump'ın Mar-a-Lago'daki yerleşkesinde geçirecek.

Trump'ın, seçim gecesi Mar-a-Lago'daki yerleşkesinde özel davetlilerin katılacağı bir "parti" düzenleyeceği ve seçim sonuçlarını buradan izleyeceği bildirilmişti.

Öte yandan, Demokrat aday Kamala Harris'in ise seçim gecesini, başkent Washington'daki Howard Üniversitesi'nde takip etmesi bekleniyor.

ABD başkanlık seçimlerinde farkın az çıkması halinde ve postayla gelen oylar nedeniyle sonuçlar gecikebilir
ABD başkanlık seçimlerinde farkın az çıkması halinde ve postayla gelen oylar nedeniyle sonuçlar gecikebilir

ABD'de oy verme işlemi, ülkenin en kuzeybatısında bulunan Alaska ve Hawaii eyaletlerinde yerel saatle 20.00'de (TSİ 6 Kasım 08.00) oyların kullanılmasıyla sona erecek.

En erken sandıklar TSİ 03.00'te kapanacak. ABD'de 2020 seçimlerinde sonuçların açıklanmasının yaklaşık 4 gün sürdüğüne işaret edilerek, anket sonuçlarında Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Demokrat aday Kamala Harris'in birbirine çok yakın olması sebebiyle bu sene de sonuçların seçim gecesi netleşmeyebileceği ifade ediliyor.

FBI'dan sahte bomba ihbarı açıklaması

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), bazı eyaletlerdeki oy kullanma merkezlerine yönelik bomba ihbarlarının Rusya kaynaklı e- posta adreslerinden yapıldığını belirtti. Yapılan açıklamada, ihbarların çoğunun Rusya kaynaklı e-posta adreslerinden geldiği ifade edildi. FBI, şimdiye kadar ihbarların hiçbirinin gerçek olduğuna dair bir bulguya rastlanmadığını vurguladı. FBI, seçim güvenliğinin en öncelikli konularından biri olduğunu belirterek, eyalet ve yerel güvenlik birimleriyle yakın iş birliği içinde çalışmayı sürdüreceklerini ve Amerikalıların oy kullanma hakkını koruma amacıyla her türlü tehdide karşı yanıt vereceklerini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zakharova: ABD seçimlerinde en büyük zorluk sonuçların kabulü

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova 60'ıncı ABD başkanlık seçimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Zakharova, 2020 seçimlerinİ hatırlatarak, sonuçları kabul etmeyenlerin 'terörist' olarak nitelendirildiğini ve geniş çaplı gözaltılar yaşandığını hatırlattı. ABD toplumundaki mevcut kutuplaşmayı değerlendiren Zakharova, bu durumun siyasi partiler ya da ideolojik görüşlerden çok, derin bir toplumsal bölünme olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, ABD'de artık geleneksel demokrasinin ve karşıt görüşlere saygının zayıfladığına işaret eden Zakharova, Amerikan toplumunun, birlikte yaşamayı nasıl sürdüreceğini sorguladığını ifade ederek, "Artık parti çizgileri ya da farklı bakış açılarına karşılıklı saygının olduğu bir sistem yok" açıklamasını yaptı.

FBI'dan sahte seçim haberlerine karşı uyarı: Yanlış bilgiler oy güvenliğini tehdit ediyor

FBI tarafından yapılan açıklamada, bu tür sahte içeriklerin iki örneğine dikkat çekildi. İlk örnekte, FBI tarafından sözde yapılmış bir terör uyarısını içeren sahte bir haber klibi yer alıyor. Bu klipte, FBI’nın Amerikalılara 'sandığa gitmek yerine uzaktan oy kullanmaları' çağrısında bulunduğu öne sürüldü. Ancak FBI, bu videonun gerçek olmadığını ve ABD'deki oy kullanma merkezleri ile ilgili mevcut güvenlik durumu hakkında yanlış bilgiler içerdiğini ifade etti.İkinci örnek ise sahte bir FBI basın açıklamasını içeren ve Pennsylvania, Georgia ve Arizona’daki beş cezaevinin yönetimlerinin mahkum oylarını manipüle ederek bir siyasi parti ile işbirliği yaptığını iddia eden bir videoyu kapsıyor. FBI, bu videonun da tamamen sahte olduğunu ve içeriğinin yanlış olduğunu belirtti.


Seçim güvenliğinin en öncelikli konularından biri olduğunu vurgulayan FBI, eyalet ve yerel kolluk kuvvetleriyle yakın iş birliği içinde çalıştığını, seçime yönelik tehditlere karşı hızlıca yanıt verdiğini ve Amerikalıların oy kullanma haklarını koruduğunu ifade etti. FBI, bu tür asılsız içeriklerin demokratik sürece zarar verme ve seçim sistemine olan güveni sarsma amacı taşıdığını belirtti.

Trump sandık başında konuştu: Şu ana kadar öndeyiz gibi duruyor

Trump, oy verdikten sonra açıklamalarda bulundu. Trump, "Çok iyi bir iş yaptık. Harika ama birçok sıkıntısı olan bir ülkeyiz. Suç oranı çok yükseldi. Sınırdan bir sürü insan geliyor.


Cumhuriyetçiler sandıklara güçlü bir şekilde sahip çıktılar. Çok özgüvenli hissediyorum. Yarışa önde girdik ve kampanyamız harika geçti. Geçirdiğim en iyi seçim ve kampanya süreciydi. Bazı eyaletlerde çok öndeyim ancak son sonuçlar belli değil. Şu ana kadar öndeyiz gibi duruyor.

İnsanların ülkemize gelmesini istiyoruz ama yasalara uygun olmalı. Güçlü sınırlara ihtiyacımız var. 13 bin katil ve suçlu bizim ülkemizde serbestçe dolaşıyor. Bu kişilerin ülkemizde işi yok. Tabii ki benim için en önemli sorun enflasyon. 

Cumhuriyetçiler sandıklarda beklesin. Kaybedeceğim bir senaryoyu düşünmek istemiyorum.

Mahkemeler bana bir baskı oluşturmuyor. Önemli olan Florida davasıydı onu da kazandım. Bugün büyük bir galibiyet alacağımızı düşünüyorum.

İran'ın nükleer silahları olmamalı" dedi.

Philadelphia Seçim Komisyonu Üyesi Bluestein: "2020’den çok daha hızlı bir şekilde oy pusulalarını sayacağız"

ABD’de Başkanlık seçimleri için oy kullanma işlemleri tüm hızıyla devam ediyor. Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia'da Seçim Komisyonu Üyesi Seth Bluestein seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün sabah 07.00‘de sandıklar açılır açılmaz posta ile gönderilen oy pusulalarımızın ön sayımına başladık ve 2020’de yaptığımızdan çok daha hızlı bir şekilde oy pusulalarını sayacağız” dedi.

Birçok kişinin posta yoluyla oy kullanmak yerine seçim merkezlerinde yüzyüze oylarını kullandığını bunun da süreci daha hızlı ilerleteceğini kaydeden Bluestein, “Belediye zarfların daha hızlı açılmasına yardımcı olmak için ek ekipman satın aldı ve geçmişte sahip olduğumuzdan daha fazla çalışanımız var. İnsanların ne zaman uyanıp Pennsylvania'daki sonucu öğrenebileceklerini tahmin etmek zor, ancak söyleyebileceğim şey, posta ile gönderilen oy pusulalarının büyük kısmını saymamızın seçimden sonraki Cumartesi gününe kadar dört gün sürmeyeceği. Bu çok daha hızlı gerçekleşecek” diye konuştu. Bluestein, her şeyin yolunda gitmeye devam etmesiyle sonucun Çarşamba gün ortasına kadar belli olabileceğini aktardı.

Seçim güvenliğine ve sonuçlarına tam güven duyduğunu ifade eden Bluestein, “Philadelphia'da ve eyalet genelinde seçimler özgür, adil, güvenli ve emniyetli olacak. Seçimleri adil bir şekilde yürütme kabiliyetimize tamamen güveniyorum” diye konuştu.

ABD’nin Georgia eyaletindeki 2 seçim merkezine asılsız bomba ihbarı

ABD’de halk yeni başkanlarını seçmek üzere sandık başına giderken, bazı seçim merkezlerinde panik yaşandı. Georgia eyaletine bağlı Fulton County'deki 2 seçim merkezine yönelik toplam 5 asılsız bomba ihbarı yapıldı.

Fulton Kayıt ve Seçim Direktörü Nadine Williams yaptığı açıklamada, merkezlerin yaklaşık 30 dakika süreyle tahliye edildiğini belirterek, “Neyse ki bu merkezler şu anda yeniden faaliyete geçti ve tüm oy kullanma alanları aktif güvenlik unsurlarıyla güvende” dedi.

Williams, yetkililerin C.H. Gullatt İlköğretim Okulu ve Etris Toplum Merkezi'ni bu gece biraz daha geç saatlerde açık tutmak için mahkeme kararı isteyeceklerini söyledi.

Trump: Birlikte muazzam bir zafer kazanacağız

ABD’de halk, bugün 60’ıncı başkanlık seçimi için sandık başında. Oy verme işleminin doğu eyaletlerinde TSİ 14.00’te başladığı ülkede, seçmenler Cumhuriyetçi Parti başkan adayı eski Başkan Donald Trump ve Demokrat Parti’nin adayı Başkan Yardımcısı Kamala Harris arasında karar verecek. Trump, oy verme işlemi devam ederken yayınladığı mesajında, " Artık resmi olarak Seçim günü! Bu, Amerikan Tarihinin en önemli günü olacak. Seçmenlerin coşkusu tavan yapmış durumda çünkü insanlar Amerika’yı Yeniden Büyük Yapmak istiyor. Bu da kuyrukların uzun olacağı anlamına geliyor! Ne kadar uzun sürerse sürsün oyunuzu vermenizi istiyorum. Radikal Komünist Demokratlar toparlanıp evinize gitmenizi istiyor. Birlikte muazzam bir zafer kazanacağız ve ABD’yi yeniden en büyük yapacağız" ifadelerini kullandı.

ABD istihbaratından Rusya uyarısı
ABD istihbaratından Rusya uyarısı

ABD İstihbaratı, Arizona eyaletinde seçim hilesi yapıldığını iddia eden bir videonun sahte olduğunu ve videonun arkasında Rusya bağlantılı kişiler bulunduğunu söyledi.

BBC'de yer alan habere göre, Kremlin yanlısı bir hesap tarafından sosyal medya platformu X'te yayınlanan ve 200 binden fazla kez görüntülenen video, gösterimden kaldırıldı.

Videoda, Arizona Eyalet Sekreteri Adrian Fontes'in eski yardımcısı olduğunu iddia eden isimsiz bir erkek “Donald Trump'a karşı büyük bir sahtekarlık” yapıldığına dair kanıtlar gördüğünü öne sürdü.

Fontes bu iddiaları yalanlarken, videonun arkasında Wagner grubunun ölen lideri Yevgeni Prigojin tarafından kurulan "Adaletsizlikle Mücadele için Rus Vakfı"nın olduğu belirtildi.

Başsavcılardan sükûnet çağrısı
Başsavcılardan sükûnet çağrısı

ABD'deki 51 başsavcı, "iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi" talebinde bulunarak halka sükûnet çağrısı yaptı.

“Sonuçlarla ilgili her türlü şiddet eylemini” önceden kınayan başsavcılar, "İktidarın barışçıl bir şekilde devri, ulusumuzun istikrarının merkezinde yer alan hukukun üstünlüğü geleneğinin bir kanıtıdır" açıklaması yaptı.

"Başsavcılar olarak toplumlarımızı korumaya ve hizmet ettiğimiz demokratik ilkeleri desteklemeye olan bağlılığımızı teyit ediyoruz" ifadesinde bulunulan açıklamada, Her Amerikalıyı oy vermeye, sivil söylemlere katılmaya ve her şeyden önce demokratik sürecin bütünlüğüne saygı göstermeye çağırıyoruz" denildi.

Başsavcılar ayrıca, “Demokratik süreçte şiddetin yeri yoktur. Tehdit unsuru içeren her türlü yasadışı eyleme karşı yasaları uygulama yetkimizi kullanacağız” sözlerine açıklamada yer verdi.

Biden'ın seçim planı belli oldu
Bidenın seçim planı belli oldu

Bugün gerçekleşen seçim yarışının ardından adı eski ABD Başkanı olarak anılacak olan Joe Biden, seçim yarışını Beyaz Saray'daki konutunda takip edecek.

CNN'de yer alan habere göre, Biden'ın yanında, First Lady Jill Biden ve uzun süredir birlikte çalıştığı üst düzey Beyaz Saray çalışanları bulunacak. 

10 eyalette daha oy verme işlemi başladı
10 eyalette daha oy verme işlemi başladı

Aralarında salıncak eyalet Wisconsin'in de yer aldığı 10 doğu eyaletinde oy verme işlemi başladı.

Bu durum, ABD'nin 50 eyaletinin yarısından fazlasının artık oy kullanmaya başladığını gösterirken, oy verme işleminin başladığı eyaletler Alabama, Iowa, Kansas, Minnesota, Mississippi, Kuzey Dakota, Oklahoma, Güney Dakota, Teksas ve Wisconsin oldu.

Oyların 3'te 1'i kullanıldı
Oyların 3te 1i kullanıldı

Oy verme işleminin başladığı ABD seçimlerinde, erken oy verme işlemi ile 240 milyon oyun 80 milyondan fazlası kullanıldı.

Seçmenlerin posta yoluyla gönderdiği erken oyların geçersiz sayılma ihtimali bulunurken 2020 yılındaki seçimde, geçersiz sayılan erken oy oranı yüzde 0,8 olarak kayıtlara geçti.

Oy verme işlemi başladı
Oy verme işlemi başladı

ABD'nin doğu eyaletlerinde başkanlık ve Kongre seçimleri için oy verme işlemi başladı.

Amerikan halkı, ABD'nin yeni başkanının yanı sıra Kongrenin iki kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 üyeli Senatodaki 34 sandalye için de oy veriyor.

Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlaması ve bitişi eyaletlere göre değişiyor.

Oy verme işlemi, New York ve Virginia'da saat 06.00'da (TSİ 14.00), en kritik eyaletler olan Florida ve Pensilvanya ile başkent Washington DC'de saat 07.00'de (TSİ 15.00) başlıyor.

Sandıklar, Virginia ve Florida'da 19.00'da (TSİ Çarşamba 03.00), Washington DC ve Pensilvanya'da 20.00'da (TSİ Çarşamba 04.00), New York'ta ise 21.00'de (TSİ Çarşamba 05.00) kapanacak.

Başkanlık seçimini kazanan aday, 20 Ocak 2025'te yemin ederek 4 yıl süreyle ABD'nin 47. başkanı olacak.

Mahkemeden Musk kararı: Çekilişi başkanlık seçimlerine kadar sürebilir
Mahkemeden Musk kararı: Çekilişi başkanlık seçimlerine kadar sürebilir

ABD'de mahkeme, Amerikalı milyarder Elon Musk'ın, Cumhuriyetçi başkan adayı Trump'ı destekleyen siyasi eylem komitesinin salıncak eyaletlerde düzenlediği günde bir kişiye 1 milyon dolar veren seçmen çekilişine ilişkin davada kararını açıkladı.

Yargıç Angelo Foglietta, başkanlık seçimlerinden önce konuyla ilgili acil tedbir kararı alınmasını isteyen Philadelphia Bölge Savcısı Larry Krasner'in ihtiyati tedbir talebinin reddedildiğini kaydederek, çekilişin 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine kadar devam edebileceğine hükmedildiğini bildirdi.

Seçimlerde Rusya korkusu
Seçimlerde Rusya korkusu

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), Rusya'nın, ABD başkanlık seçimleri hakkında bir makale ve bir sahte röportaj olmak üzere iki yeni dezenformasyon girişiminde bulunduğunu öne sürdü.Yapılan açıklamada, Rusya bağlantılı aktörlerin "seçimin meşruiyetini zayıflatmak, seçmenlere seçim süreciyle ilgili korku aşılamak ve ABD vatandaşlarının siyasi tercihleri nedeniyle birbirlerine karşı şiddet kullandığını öne sürmek için görüntüler ve sahte makaleler oluşturduğu" öne sürüldü.

Rusya'nın bu faaliyetlerinin "kışkırtma riski taşıdığı" kaydedilen açıklamada, faaliyetlerin "seçim sürecine olan güveni sarsmak" ve ABD'li seçmenler arasında anlaşmazlık yaratmak için tasarlandığı aktarıldı.

 

Simpsonlar, ABD başkanlık seçim sonuçlarını öngördü mü?
Simpsonlar, ABD başkanlık seçim sonuçlarını öngördü mü

Geleceği tahmin etme konusunda herkesi şaşırtan bir öngörüye sahip olan Simpsonlar adlı çizgi dizi, ABD'nin seçim gününde yine dünya gündeminde. Daha önce Donald Trump'ın başkan olması gibi önemli olayları önceden bölümlerine taşıyan dizi, Kamala Harris'in ABD'nin ilk kadın Başkan Yardımcısı olacağını da tahmin etmiş, dizinin Lisa karakteri Harris'in giydiğine çok benzeyen bir takım elbise ve inci küpelerle görülmüştü.

'Bart To The Future' isimli bu bölüm seçime sayılı saatler kala yeniden viral hale geldi. Kullanıcılar Lisa karakterinin kıyafetlerine ve küpelerine atıfta bulunarak seçimi Kamala Harris'in kazanacağını iddia ettiler

ABD'de seçim güvenliği için üst düzey tedbirler devrede

ABD'de seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla oy kullanma ve sayım noktalarında üst düzey güvenlik tedbirleri devreye alındı. Washington Post Gazetesi'nin haberine göre, ülke çapında yerel yetkililer, başkanlık seçimi öncesinde sıkı önemler aldı. Bu kapsamda, oy kullanma noktaları ve oy sayım merkezlerinin çevresine güvenlik kameraları yerleştirildi, bu merkezlerin çatılarına ise keskin nişancılar konuşlandırıldı.

Ülkede, caddelere ilave polis ekipleri sevk edilirken insansız hava araçlarıyla da denetimler sıkılaştırıldı. Washington ve Nevada eyaletlerinde ise herhangi bir karışıklık olasılığına karşı ulusal muhafızların hazır bekletildiği açıklandı.Oy kullanma kabinlerine "panik butonları" yerleştirilerek sandık güvenliği üst seviyeye taşındı.

Seçmenin gündeminde ne var?
Seçmenin gündeminde ne var

Ekonomik vaatler

Ülke genelindeki tüm anketler, enflasyon ve ekonomik sorunlar, kürtaj ile ilgili tartışmalar ve sınır güvenliği konularının seçmenin oy vermesinde en belirleyici konular olduğunu gösteriyor.Harris, gıda ve barınma maliyetlerini azaltmanın yanı sıra büyük işletmelere vergi artışı sözüyle ön plana çıkıyor.Siyasetten önce başarılı iş hayatıyla öne çıkan Trump ise başkan seçilmesi halinde "enflasyonu bitirme" sözü veriyor.

Göç sorunu

Sınır eyaletleri Nevada ve Arizona'da göçmen meselesine bakış, bu salıncak eyaletlerin oyuna talip adaylar için önemli bir unsur.ABD'ye yasa dışı yollardan giren çok sayıda göçmenin cinayet suçu işlemiş olduğunu iddia eden Trump, Biden yönetimine "sınırın güvensizliği ve düzensiz göçmen akını" konusunda yüklenmeye devam ediyor."Bizim zamanımızda sınırlarımız tarihin en güvenli sınırıydı. Şimdi, katillerin, teröristlerin akın ettiği en güvensiz sınır haline geldi." ifadesini kullanan Trump, düzensiz göçmenler konusunda sert önemler alacağının mesajını veriyor.ABD'de göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Harris ise ABD'nin bu insanlar için fırsatlar ülkesi olmaya devam edeceği mesajını veriyor.

Sağlık hizmetleri

Sağlık hizmetleri konusunda ise adayların karşısına son yılların en tartışmalı konusu olan kürtaj hakkı çıkıyor.Trump, en çok eleştiri aldığı konulardan biri olan kürtaj hakkıyla ilgili daha önce ülke genelinde bir yasağı savunurken, 8 Nisan 2024'te bu konuda kararın her eyaletin inisiyatifine bırakılması gerektiğine inandığını ifade etti. Harris, Trump'ın kadınların kürtaj hakkını ellerinden almaya çalıştığını ve buna hakkı olmadığını vurgulayarak, başkan olması halinde bu konuda net adımlar atacağı sinyalini veriyor. ​​​​​​​Salıncak eyaletlerden Pensilvanya'da, şehirli Cumhuriyetçi kadın seçmenin, kürtaj konusunda Demokrat Partinin görüşlerine daha yakın olduğu görülüyor.

ABD seçim sonuçları ne zaman belli olur?
ABD seçim sonuçları ne zaman belli olur

ABD seçiminde oylar her eyalette sandıklar kapandıktan sonra sayılır. Sandık kapanma saatleri eyaletten eyalete değişir ancak genellikle yerel saatle akşam 7 civarında kapanır.

ABD'deki saat dilimlerinin farklı olması nedeni ile doğu yakasında oyların sayımı tamamlanmışken, Alaska ve Hawaii gibi eyaletlerde seçmenler hala sandık başında olabilir. Bu nedenle seçim sonucunun belli olacağı zamanı tahmin etmek zor.

2020'deki seçimde tüm oyların sayılması birkaç gün sürdü. Pensilvanya'daki sonucun kesinleşmesinin ardından 3 Kasım seçiminden dört gün sonra Joe Biden'ın başkan olduğu açıklandı
2016'daki seçimde ise Hillary Clinton, seçimden sonraki sabah Trump'a boyun eğmiş, Trump günün erken saatlerinde zaferini ilan etmişti.

Seçimden sonraki dönem, geçiş dönemi olarak biliniyor. Bakanlar da dahil olmak üzere yeni yönetimin oluşması ve yeni dönem için planlar yapması için geçen süreyi ifade ediyor.Başkan Ocak ayında Washington’daki Kongre binasının merdivenlerinde düzenlenen yemin töreniyle resmen göreve başlıyor.

ABD seçimlerinde hangi ünlüler Trump'ı, hangi ünlüler Harris'i destekliyor?

Ankara-Washington hattında seçimler neyi değiştirir?
Ankara-Washington hattında seçimler neyi değiştirir

Yunus Paksoy Haberi: ABD'deki seçim sürecinde her iki liderin de seçim kampanyası boyunca Türkiye lehine ya da aleyhine bir perspektif sunmaması dikkat çekti. Buna rağmen Ortadoğu’daki gerilimler, Suriye özelinde ABD destekli YPG/PKK krizi ve S-400/F-35 sorunsalı gibi konuların kim başkan olursa olsun iki NATO müttefiki arasında çözülmeyi bekleyen maddeler olarak durması bekleniyor.

Yaklaşık 4 yıllık Joe Biden-Kamala Harris yönetiminin Türkiye ile ilişkileri hız kontrolüne alınmış bir araba gibi ilerledi. Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO ve G20 gibi uluslararası zirvelerin marjlarında görüşürken, Beyaz Saray’a bir ziyaret gerçekleşmedi. ABD-Türkiye ilişkilerini bakanlar ve bürokratlar yürütürken bazı kazanımlar da yaşandı. Bu süreçte yeni F-16 uçaklarının ve diğer savunma sanayisi ürünlerinin alımının ABD Kongresi’nden geçmesi, 4 yıllık sürecin en olumlu adımı olarak görüldü.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

Seçimin dünyadaki yansımaları nasıl olur?

Rusya ve Ukrayna:

ABD seçimleri Rusya ve Ukrayna açısından hayati bir önem taşıyor. Ukrayna bir yandan Trump'ın Rusya'nın lehine hızlı bir barış anlaşmasına zorlamaya çalışacağından endişe ederken bir yandan da Harris başkanlığındaki ABD'nin Ukrayna'ya desteğinin azalabileceğinden korkuyor.

ABD'li New York Times gazetesinde yer alan analize göre, Rusya Devlet başkanı Putin ise bu konuda daha sakin. Yeni başkan kim olursa olsun ABD'nin Ukrayna'ya desteğinin eninde sonunda azalacağına inanıyor. Putin daha önce yaptığı açıklamalarda Harris'i alenen destekledi. Bu samimiyetsiz veya mantıksız görünebilir, ancak Putin onunla iş yapabileceğini düşünüyor olabilir. NYT'ye göre Putin'in Trump'ın gelmesi durumunda da kazançlı çıkacak çünkü karşısında Doğu Avrupa ve dünyayla çok daha az ilgilenen bir Amerika olacak.

Çin:

NYT'nin ulaştığı kaynaklara göre, Çin hangi başkanın kendileri için daha iyi olacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Takas iki konu üzerinde yoğunlaşıyor: Gümrük tarifeleri ve Tayvan.Çinli ekonomi yetkilileri, Trump'ın Çin'in ihracatına yönelik kapsamlı gümrük vergileri çağrısında bulunduğunun ve bunun Çin ekonomisi için ciddi bir tehdit oluşturabileceğinin farkında ancak Trump'ın kazanmasının Çin dış politikası için daha avantajlı olacağını düşünüyorlar.

Biden yönetimi son yıllarda Çin'in birçok komşusuyla ittifaklarını güçlendirdi. Japonya, Güney Kore, Filipinler, Hindistan ve özellikle de Tayvan. Harris'in bu çabaları sürdürmesi muhtemel, Trump ise uluslararası ittifaklar kurma ve sürdürme konusunda daha geri planda görünüyor. Ayrıca Trump Tayvan'ı savunmaya da 'çok daha az' ilgi gösteriyor. Bu da Pekin'de memnuniyetle karşılanıyor.

Avrupa ve NATO:

ABD'li yayın kuruluşuna göre, sonuç ne olursa olsun, ABD seçimleri Avrupa için bir dönemin sonu gibi görünüyor.Avrupa'da kiminle konuştuğunuza bağlı olarak Trump'ın zaferi ya bir kabus ya da bir hediye olarak değerlendiriliyor. Macaristan, İtalya ve Almanya'da yükselen sağcılar Trump'ı hareketlerinin lideri olarak görüyor. Trump'ın gelmesi göç ve ulusal kimlik konusundaki sert tutumlarını normalleştirecek ve güçlendirecektir. Bu arada Batı Avrupalı liderlerin çoğu derin bir endişe içinde. Trump'ın Avrupa'dan yapılan ihracatlar da dahil olmak üzere Amerika'ya satılan her şeye yüzde 20 gümrük vergisi koymaktan bahsetmesi Avrupa ekonomisi için felaket anlamına gelebilir.

Harris'in ise daha çok kendi ülkesi ve Çin ile ilgileneceğine dair yaygın bir kanı var. Avrupa'da, Biden'ın Soğuk Savaş döneminde kurulan bir ittifaka kişisel olarak bağlı olan belki de son ABD başkanı olduğuna dair elle tutulur bir his var.Öte yandan Cumhuriyetçilerin adayı Trump defalarca NATO'dan ayrılmaktan bahsetti. ABD resmi olarak NATO'dan ayrılmasa bile, Trump “küçük bir Avrupa ülkesi için savaşmaya gitmeyeceğim” derse ittifakın güvenilirliğini ölümcül bir şekilde zedelenebilir. Bu nedenle ABD seçimleri NATO için de kritik bir süreç.

 

ABD seçimi Orta Doğu'daki savaşı nasıl etkileyecek?

Washington ABD halkı sandık başına gitmeden önce bölgeyi daha da tehlikeli bir aşamaya itebileceğinden korkarak, İsrail'i İran'daki petrol veya nükleer tesislerine saldırmamaya ikna etmek için haftalar harcadı. Hafta sonundaki nispeten sınırlı İsrail saldırılarının ardından, Orta Doğu uçurumdan geri çekilmiş gibi görünüyor. Ancak bu erteleme kısa ömürlü olabilir.

ABD'li ve İsrail yetkililer, diplomatlar ve bölge uzmanları, seçimleri 'kritik bir dönüm noktası' olarak görüyorlar; sonucun Netanyahu'nun sadece İran'daki değil, Gazze'deki eylemlerini de etkilemesi muhtemel. Washington Post gazetesinde yer alan analize göre, İsrail yönetimi seçimi kim kazanırsa kazansın, bunun Biden'ın 'topal ördek dönemin'nden daha iyi olacağını düşünüyor. Seçim sürecinin sona ermesini İran'a daha kapsamlı saldırılar için fırsat olarak gören İsrailli yetkililer, görevden ayrılan yönetimin içerideki siyasi tepkilerden daha az çekineceğini umuyor.


İnsani bir felaketle boğuşan Gazze'de de seçimin sonucu büyük etkilere sahip olabilir. Seçim süreci ateşkes ve rehine anlaşması için yeni müzakereleri durdurmuş gibi görünüyor.Eski başkan Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde Lübnan ve Gazze'deki savaşlara destek verdiğini belirterek, başbakana "yapman gerekeni yap" demişti. Kamala Harris ise Biden'dan daha eleştirel bir tavır takınmış ve Filistinlilere karşı daha fazla sempati beslediğini dile getirmiş olsa da, Biden'ın neredeyse koşulsuz askeri ve diplomatik destek politikasını ne kadar değiştireceği belirsiz.

Orta Doğu Enstitüsü'nden ABD dış politikası kıdemli üyesi Brian Katulis, olası Harris yönetiminin İsrail'i sınırlamak için "biraz" daha fazla potansiyeli olabileceğini vurgularken, Trump'ın gelmesi durumunda İsrail'in herhangi bir sınırlama olmaksızın daha da agresif bir şekilde ilerleme çabasına girebileceğini iddia ediyor.

Salıncak eyaletler hangileri? Son anketler ne diyor?
Salıncak eyaletler hangileri Son anketler ne diyor

ABD'de yapılan Başkanlık veya ara seçimlerin kaderini, her dönem Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen ve "salıncak eyalet" olarak nitelendirilen eyaletler belirliyor. Partiler, kampanya çalışmalarını özellikle kritik öneme sahip "kararsız seçmen" olarak gördükleri bu salıncak eyaletlerde yoğunlaştırıyor.

Bu Eyaletler arasında Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Kuzey Carolina ,Pensilvanya ve Wisconsin yer alıyor.

Dün yayınlanan son anketlerde Trump'ın salıncak eyaletlerde önde olduğu görüldü.Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, North Carolina ve Wisconsin'deki anketlerin ortalamasına göre Trump, yüzde 0,8 ile az farkla Harris'in önünde yarışı götürüyor.Trump'ın, rakibi Harris'e en büyük farkı, yüzde 1,9 ile Georgia ve yüzde 2,6 ile Arizona'da attığı görülüyor. Pensilvanya'da yüzde 0,3 önde olan Trump, Nevada'da yüzde 1 ve North Carolina'da yüzde 1,5 önde görünüyor.Öte yandan Harris, Michigan'da yüzde 0,9 ve Wisconsin'de yüzde 0,3'le rakibinin önünde çıkıyor.

Başka kimler seçilecek?
Başka kimler seçilecek

Seçimde tüm dikkatler başkanlığı kimin kazanacağı üzerinde olacak, ancak seçmenler oy pusulalarını doldururken aynı zamanda yasaların çıkarıldığı Kongre'nin yeni üyelerini de seçecekler. Kongre, 435 sandalyenin tamamının seçileceği Temsilciler Meclisi ve 34 sandalyenin yarışacağı Senato'dan oluşuyor.

Cumhuriyetçiler şu anda harcama planlarını onaylayan Temsilciler Meclisi'ni kontrol ediyor. Hükümetteki önemli atamaları oylayan Senato ise Demokratların elinde. Bu iki meclis yasaları geçiriyor ve her iki mecliste de iktidar partisinin başkanla aynı fikirde olmaması halinde Beyaz Saray'ın planları üzerinde bir kontrol işlevi görebilir.


ABD başkan adayları nasıl belirlendi?
ABD başkan adayları nasıl belirlendi

ABD politikasında sadece iki partinin hakimiyeti var. Modern zamanlardaki tüm başkanlar bu partilerden birine mensup. İki ana parti, tüm eyaletlerde eyalet önseçimleri ve parti kurultayları düzenleyerek bir başkan adayı belirliyor. Adayların belirlenmesinde partiler arasında bazı farklılıklar mevcut. Süreç de bir eyaletten diğerine değişebiliyor.

Cumhuriyetçi Parti'de eski Başkan Donald Trump rakiplerine büyük fark atarak partisinin desteğini kazandı. Wisconsin'de düzenlenen parti kongresinde Cumhuriyetçilerin resmi adayı oldu.

Demokrat Parti'de ise Başkan Yardımcısı Kamala Harris aday. Harris, Başkan Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesinin ardından yarışa katıldı ve Chicago'da yapılan kongrede aldığı onayla adaylığı resmileşti.

Başkanlık yarışında bazı bağımsız adaylar da olacak. Eski başkan John F Kennedy'nin yeğeni Robert F Kennedy Jr. da bunlardan biriydi; ancak daha sonra Trump'a destek vermek üzere çekildiğini açıkladı.

ABD başkanlık seçimi nasıl işliyor?

ABD seçimlerinde kazanan, ülke genelinde en çok oyu alan aday olmayabiliyor. İki aday da 50 eyalette düzenlenen seçiciler kurulu seçiminde yarışıyor. Sandığa giden seçmenler, kayıtlı oldukları eyaletin Seçiciler Kurulu'na göndereceği delegeleri, delegeler de başkan ve başkan yardımcısını seçiyor. Her eyalet, kısmen nüfusa bağlı olarak belirli sayıda seçici kurul oyuna sahip. Toplam 538 oy söz konusu ve 270 ya da daha fazla oy alan aday kazanmış oluyor. İki eyalet hariç, tüm eyaletlerde seçimi kazanan aday tüm delegeleri de kazanmış oluyor. Maine ve Nebraska'da ise adayların aldığı oy oranına göre eyaletin delegeleri paylaştırılıyor.


Eyaletlerin çoğu bir partiye ya da diğerine meyilli oluyor. Bu nedenle genellikle her iki adayın da kazanabileceği bir düzine kadar eyalete odaklanılıyor. Önemli olan delege sayısı olduğundan ülke genelinde en fazla oyu kazanan adayın başkan seçilemediği durumlar da oldu. Bunun son örneği 2016'da yaşandı. Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton, ülke genelinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'tan 3 milyon daha fazla oy almasına karşın yeterli delege sayısına ulaşamadığı için seçilemedi.

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump kimdir?
Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump kimdir

Trump’ın hikayesi 1946 yılında New York’ta başladı.Dönemin emlak kralı Fred Trump’ın dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi.Okulda yaşadığı sorunlar nedeniyle 13 yaşında askeri akademiye gönderildi. Pennsylvania Üniversitesi’nin dünyaca ünlü Wharton Okulu’nda işletme okudu. Ağabeyinin pilot olmaya karar vermesinin adından aile şirketinde babasının yerine geçmek için en güçlü aday haline geldi.Trump’ın 1971 yılında yönetimi devralmasının ardından şirket, Manhattan’da görkemli projelere öncelik vermeye başladı.

Trump uzun yıllar Forbes dergisinin "Dünyanın En Zengin 400 İnsanı" listesinde yer aldı.Dergi servetini 3 milyar doların biraz üzerinde hesaplasa da kendisi bunun aslında 10 milyar dolar olduğunu iddia ediyordu. Ancak 2023 yılında yayınlanan en son listeye giremedi. Forbes eski başkanın bir yıl içinde yaklaşık 600 milyon dolar kaybettiğini, servetinin artık 2,6 milyar dolar olduğunu açıkladı

Donald Trump'ın üç evliliğinden beş çocuğu bulunuyor. Trump ilk olarak 1977'de, Çekoslavakya doğumlu ünlü manken Ivana Zelnickova ile evlendi. Bu evlilikten Donald Jr., Ivanka ve Eric adında üç çocukları olan çift 1990'da boşandı.1993'te Amerikalı televizyoncu Marla Maples ile evlenen Trump'ın, bu evlilikten Tiffany adlı kızı doğdu. Çift, 1996 yılında ayrılma kararı aldı.Trump son olarak 2005 yılında Slovenya doğumlu model Melania Knauss ile evlendi. Çiftin oğulları Barron Trump, 2006 yılında dünyaya geldi.

SİYASİ HAYATI

Trump, 1980’li yıllardan itibaren başkan adaylığını düşünebileceğine dair sinyaller verdi ancak resmi olarak ilk kez 2000 yılında adaylığını ilan etti.Reform Partisi ile seçimlere girmeyi umut eden Trump’ın kampanyası kısa sürede son buldu.Daha sonraki yıllarda pek çok kez adaylığa dair sinyaller verdi ancak bunların hiçbiri gerçekleşmedi. ABD'de 2008'deki başkanlık seçimlerini Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama kazandı. Trump ise Obama'nın adaylığı ve başkanlığı süresince ABD doğumlu olmadığı iddialarını yaydı. Bu iddialar defalarca yalanlandığı halde Obama’nın Beyaz Saray yılları boyunca gündemde kaldı. Pek çok yorumcu Trump’ın 2016’daki seçim yolculuğunun da kısa süreli olacağını düşünüyordu. Demokrat Parti’nin deneyimli isimlerinden eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a karşı kazanma ihtimali çok düşük görülüyordu. Ancak Clinton oyların çoğunu aldığı halde Amerikan seçim sisteminin özel yapısı sayesinde Trump seçimi kazandı ve ABD’nin 45. Başkanı oldu.

Trump’ın başkanlığına ülke içinde ve dışında aldığı beklenmedik kararlar damgasını vurdu.Beyaz Saray’a geldikten kısa bir süre sonra göçmenlikle ilgili düzenlemeleri sıkılaştırdı ve sınırdan yasadışı yollarla geçmeye çalışan çocukları ailelerinden ayırmak gibi uygulamalara imza attı.

Trump’ın koronavirüs salgını dönemindeki açıklamaları ve uygulamaları da uzmanların tepkisini çekti.Bu kararlar, liberal ve sol kesimin tepkisini çekti.Birçok siyasi analist, Trump'ın uyguladığı politikaların ABD'deki kutuplaşmayı daha da artırmış olabileceğini düşünüyor.Ancak bu adımlar Trump’ın beyaz, kırsal alanda yaşayan, mavi yakalı ve eğitim seviyesi düşük seçmen arasında desteğini daha da artırdı.

Demokratların adayı Kamala Harris kimdir?

1964’te California’nın Oakland şehrinde Hindistan’dan ABD’ye öğrenci olarak gelen biyolog bir anne ile Jamaika’dan ABD’ye yine öğrenci olarak gelen ekonomi profesörü siyahi bir babadan dünyaya gelen Harris, hukuk okudu ve uzun yıllar San Francisco’da savcılık yaptı.

Harris, 2010’da siyasete ilk adımını atarak California Başsavcılığına adaylığını koydu ve eyalet tarihinde seçilen ilk siyahi ve ilk kadın oldu. 2014 yılında ikinci dönem eyalet başsavcılığına tekrar seçilen Harris, 4 yıl sonra 2016’da yapılan başkanlık seçimlerinde de California’dan Kongre’ye giren ilk Güney Asya kökenli ve ikinci siyahi senatör ünvanını aldı.

2020 başkanlık seçimlerine Demokratik Parti'den aday adayı olan Harris, ön seçimlerde elendi. Demokrat Parti adaylığını kazanan Joe Biden, 11 Ağustos 2020’de Harris’i "Başkan Yardımcısı" olarak yarışa soktuğunu duyurdu. Kongre'ye girdikten sonra Harris, adını ilk kez ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelir gelmez 28 Ocak 2017’de imzaladığı 7 Müslüman ülkeden ABD’ye yapılan seyahatleri yasaklayan genelgesine gösterdiği tepkiyle duyurdu.

Harris, 2017’de Trump’ın kabine ve üst düzey atamalarına yönelik sorgulayıcı tutumunu sürdürürken, 2018’de Senato Yargı Komitesi üyeliğine seçilerek Rusya’nın 2016 Başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili senatodaki soruşturmalarda aktif rol aldı.

Bu bağlamda, Adalet Bakanı William Barr’ı açıklanan "Müeller raporu" üzerine senatoda sorgulayan Harris, medyada adından sık sık söz ettirdi. Harris, Yargı Komitesinin yanı sıra Senato İç Güvenlik ve Devlet İşleri Komitesi, Seçilmiş İstihbarat Komitesi ve Bütçe Komitesinde de görev aldı.

İki çocuğun üvey annesi olan Harris’in, ABD Başkan Yardımcılığı görevine geldikten sonra sivil haklar ve ırkçı adaletsizlik üzerine etkili çalışmalar yapmasının beklendiği kaydediliyor.

ABD'de son yıllardaki seçimleri kimler kazandı?

timeline

Canlı Anlatım Özeti

BAKMADAN GEÇME!