Son dakika... ABD medyasında Yahya Sinwar iddiası: Cenazesi pazarlık kozu olabilir... Netanyahu'ya suikast girişimi! Evi hasar aldı...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2024 10:07

ABD medyası, İsrail'in saldırısında öldürülen Hamas lideri Yahya Sinwar'ın cenazesinin "pazarlık kozu" olabileceğini öne sürdü. CNN'de yer alan iddiada, Sinwar'ın cenazesine karşılık İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasının talep edilebileceği ifade edildi. Öte yandan İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu'nun Sezariye'deki evinin Lübnan'dan fırlatılan İHA ile hedef alındığını doğruladı. Yapılan açıklamada, Netanyahu ve eşi Sara'nın saldırı sırasında evde olmadığı belirtildi. Ayrıca Netanyahu'nun evinin İHA saldırısında hasar aldığı bildirildi. Saldırının ardından açıklama yapan Netanyahu, "İran'ın vekili Hizbullah'ın bugün beni ve eşimi öldürme girişimi büyük bir hataydı. Ağır bir bedel ödeyecekler" dedi.

Hamas: İsrail dezenformasyon yapıyor

Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri, İsrail ordusunun 15 gündür yoğun saldırıları ve kuşatmasına maruz kalan Gazze Şeridi'nin kuzeyine insani yardımların girdiği iddialarını yalanlayarak İsrail'in bu konuda dezenformasyon yaptığını belirtti.

Ebu Zuhri, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'nin tüm bölgelerine insani yardımların ulaştığı algısı yaratmak için yalan bilgi yaydığını ve medya ve basın yayın organları aracılığıyla dezenformasyon siyaseti izlediğini söyledi.

İsrail ordusunun iki haftadır soykırım yaptığı Gazze'nin kuzeyine insani yardımların girdiği iddialarını yalanlayan Ebu Zuhri, "Çok sınırlı bir yardım sadece Gazze kentine ulaştı. Burası da bir afet bölgesi ve buranın da çok yardıma ihtiyacı var. Kuzey Gazze vilayetine ise iki haftadan bu yana yardım girmedi." dedi.

Ebu Zuhri, İsrail ordusunun, her gün onlarca evi yıkmak, binalara patlayıcı yerleştirmek ve uzaktan infilak ettirmek, bölgeye insani ve tıbbi malzeme ve hastanelere yakıt girişini engellemek, iletişim ve interneti kesmek, ablukayı arttırmak, hastaneleri vurmak, okullara kurulan çadırları ve yerleşim yerlerini daha yoğun bombalamak üzerine planlar yaptığını dile getirdi.

"Generallerin planının" uygulanması ve Filistin halkının göç ettirilmesi için Kuzey Gazze, Cibaliya ve çevresinde 200 binden fazla Filistinliyi hedef alan faşist saldırılar ve soykırımın 15 gündür devam ettiğini hatırlatan Ebu Zuhri, "buradaki Filistin halkının içinde bulunduğu zor insani koşulların giderek daha kötüye gidebileceği ve şehitlerin sayısının artabileceği" konusunda uyarıda bulundu.

Ebu Zuhri, "Uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası sözleşmelerin apaçık ihlal edildiği Gazze'nin kuzeyinde yaşananlar tam anlamıyla bir soykırım ve Filistin halkına yönelik infazdır." ifadesini kullandı.

Uluslararası topluma sessizliğini bozması çağrısında bulunan Ebu Zuhri, faşist İsrail hükümetine yaptırım uygulanması ve bu ülkenin Birleşmiş Milletler'e ait tüm kurumlardan uzaklaştırılması için ciddi ve etkin bir şekilde harekete geçilmesini istedi.

Ebu Zuhri, İsrail'in işlediği soykırımı örtbas etmek, Filistin halkını yalnızlaştırmak ve yapılan soykırımın gerçek fotoğrafının dünyaya ulaşmasını engellemek için Kuzey Gazze'de interneti kestiğini ifade etti.

İsrail'in "güvenlik koridorları" bulunduğuna dair de dezenformasyon yaptığına dikkati çeken Ebu Zuhri, "Faşist işgal güçleri, kuzeyden çıkarak İsrail'in güvenli olarak tanımladığı koridorlara ya da bölgelere geçen herkesi infaz etmeyi veya alıkoymayı hedefliyor." diye konuştu.

- İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorlama planı

İsrail ordusu, 6 Ekim'de başta Cibaliya Mülteci Kampı olmak üzere Gazze'nin kuzeyine kara saldırısı başlattı.

Bu adımın, daha önce İsrail basınına yansıyan ve "generallerin planı" olarak bilinen, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adına atıldığı düşünülüyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 7 Ekim'de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya'daki Filistinlilere uyarıda bulunarak boşaltılması istenilen bölgelerin haritasını paylaşmıştı.

Filistinlilere Gazze'nin güneyindeki Mevasi bölgesine gitme çağrısı yapan Adraee'nin paylaştığı haritanın, İsrail ordusunda eski Operasyonlar Bölümü Başkanı General Giora Eiland'ın girişimiyle hazırlanıp hükümete sunulan Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine ilişkin "generallerin planına" benzerliği dikkati çekmişti.

"Generaller Planı" adını taşıyan bu plan, Filistinlileri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden tehcir etmeyi, ardından bölgenin kuşatılması, gıda, yakıt ve temiz su girmesine izin verilmemesini öngörüyor. Bu durumda silahlı direnişçilerin "ölüm ya da teslim olma" arasında tercihe zorlanması, bölgeyi terk etmeyen veya terk edemeyen Filistinlilere de "düşman unsur olarak muamele edilmesini" içeriyor.

İsrail hükümeti, geçen ay basına yansıyan plana ilişkin bir açıklama yapmazken İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde eylül ayında kabinenin bu planı incelediği duyurulmuştu.

Netanyahu'dan ilk açıklama

Netanyahu saldırının ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İran'ın vekili Hizbullah'ın bugün beni ve eşimi öldürme girişimi büyük bir hataydı.Bu durum, beni veya İsrail Devleti'ni, geleceğimizi güvence altına almak için düşmanlarımıza karşı sürdürdüğümüz haklı savaştan alıkoymayacaktır. İran'a ve onun şer eksenindeki vekillerine şunu söylüyorum: İsrail vatandaşlarına zarar vermeye kalkan herkes ağır bir bedel ödeyecektir. Teröristleri ve onları gönderenleri ortadan kaldırmaya devam edeceğiz. Rehinelerimizi Gazze'den geri getireceğiz. Ve kuzey sınırımızda yaşayan vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde evlerine geri göndereceğiz. İsrail, tüm savaş hedeflerimize ulaşmaya ve bölgemizdeki güvenlik gerçekliğini gelecek nesiller için değiştirmeye kararlıdır."

İsrail, Hizbullah’a ait olduğunu iddia ettiği tüneli 100 ton patlayıcı ile imha etti

İsrail, Lübnan’da yoğun saldırılarına devam ederken, binlerce sivili de katlediyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın elit Rıdvan Birimi’ne ait olduğunu iddia ettiği bir tüneli imha etti.

IDF’nin saldırıda 100 ton patlayıcının kullanıldığını bildirdiği açıklamasında, “Tünel Rıdvan’ın Lübnan'daki merkezi tünellerinden biri ve burada bir komuta merkezi, bir silah deposu, ikamet edilecek odalar, scooter bisikletler ile diğer ekipmanlar bulunuyordu. Tünelin yanında Hizbullah'a ait onlarca silah ve teçhizat da yer alıyordu” denildi.

İsrailli yerleşimciler Batı Şeria'daki köylere saldırdı

Aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarındaki köylere saldırdı.

İsrailli yerleşimciler, Celud köyündeki üç evi, bir tavuk çiftliğini ve birkaç tarım arazisini ateşe verdi.

Filistin haber ajansı Wafa'ya konuşan Celud Belediye Başkanı Raed Haj Muhammed, bölgede zeytin toplayan bazı ailelerin yangınlar nedeniyle evlerine dönemediğini söyledi.

Sosyal medyada paylaşılan videoda, yangın sebebiyle dumanlar yükseldiği görülürken silah sesleri de duyuldu.

CNN: CIA Sinwar'ı takip etmek için özel ekip kurdu
CNN: CIA Sinwarı takip etmek için özel ekip kurdu

CNN, ABD Merkezi İstihabarat Teşkilatı'nın (CIA) Hamas lideri Yahya Sinwar'ı takip etmekle görevli özel bir ekip oluşturduğunu iddia etti.

İstihbarat toplamak için bölgeye gönderilen ekip hakkında CNN, "Amerikan ve İsrail istihbarat servisleri bir yıl boyunca tüm enerjilerini Sinwar'ı kovalamak için harcadılar." açıklamasında bulundu.

ABD gazetesi New York Times'da yer alan aynı haberde ise, Hamas'ın düzenlediği "Aksa Tufanı" operasyonundan bir kaç gün sonra ABD'nin gizlice İsrail'e komandolar gönderdiğini öne sürdü.

Gazete, ABD'deki kuvvetleri ile İsrail'deki kuvvetlerinin ortaklaşa çalıştığını ve Haziran ayında bulunan 4 İsrailli rehinenin yerlerinin belirlenmesinde istihbarat desteği sağladıklarını söyledi.

BAE'den Gazze'ye yardım

İsrail askeri kurumu COGAT, Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen 81 adet gıda pakedinin Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a havadan indirildiğini duyurdu.

İsrail, Beyrut'u vurdu
İsrail, Beyrutu vurdu

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde iki binayı hedef gösterip buralara saldırı düzenleyeceğini açıkladı.

Sözcünün uyarısından dakikalar sonra Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesinde güçlü patlamalar meydana geldi.

Saldırıların ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı.

İsrail ordusundan yeni tahliye çağrısı

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde yaşayanların bölgeyi terk etmesi çağrısı yaptı.

Sosyal medya platformu X'te yayınlanan çağrıda, "Özellikle Dahiye sakinleri olmak üzere Haret Hreik mahallesinde yaşanlara acil uyarı. İsrail Savunma Kuvvetleri'nin yakın gelecekte operasyon düzenleyeceği Hizbullah'a ait tesislerin yakınında bulunuyorsunuz" denildi.

Netanyahu'dan İHA saldırısına yanıt
Netanyahudan İHA saldırısına yanıt

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün evinde düzenlenen İHA saldırısına ilişkin yanıt verdi.

Netanyahu, Lübnan'dan fırlatılan ve evinde hasara yol açan İHA saldırısı hakkında “Hiçbir şeyin kendisini caydıramayacağı” çıkışında bulundu.

Hizbullah'tan İsrail'e 180 roketle saldırı: 1 ölü, 9 yaralı
Hizbullahtan İsraile 180 roketle saldırı: 1 ölü, 9 yaralı

Hizbullah, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyini yoğun roket saldırısıyla hedef aldı. Hizbullah, Safed, Safed'ın doğusundaki Rosh Pina'da bulunan Philon üssü, Hayfa'nın kuzeyindeki Krayot, Shlomi, El Basa, Nesher'deki askeri üs ve Kiryat Shmona ile El-Marj bölgesinde ve Zarit yerleşim yerinde bir grup İsrail askerine roketli saldırı gerçekleştirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hizbullah'ın sabah saatlerinden 14.30'a kadar ülkeye 180 roket ateşlediğini, roketlerden bir kısmının engellendiğini duyurdu. İsrail Ulusal Acil Servisi (MDA), Akka yakınlarındaki roket saldırısında ağır yaralanan 50'li yaşlardaki 1 adamın öldüğünü belirtti. Ayrıca 9 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, saldırıların İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki köylerine yönelik saldırılarına misilleme olduğu belirtildi.

CNN: Sinwar'ın cenazesi pazarlık kozu olabilir
CNN: Sinwarın cenazesi pazarlık kozu olabilir

ABD'nin önde gelen yayın kuruşlarından CNN'in İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail tarafından öldürülen Hamas lideri Yahya Sinwar'ın cenazesinin pazarlık kozu olabileceğini öne sürdü.


CNN'e konuşan kaynaklar, Hamas lideri Sinwar'ın cenazesinin Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması karşılığında kullanılabileceğini söyledi.

Gazze'nin güneyinde öldürülen Sinwar'ın naaşının İsrail'de gizli bir yerde tutulduğu bildirilmişti.

Kaynaklar, Sinwar'ın cenazesinden faydalanmak istediklerini ve nasıl bir karara varacaklarının henüz belirlenmediğini belirtti.

Önceliklerinin İsrailli rehineleri kurtarmak olduğunu ifade eden kaynaklar, Sinwar'ın cenazesi ile Hamas üzerinde "baskı oluşturabileceklerini" düşündüklerini aktardı.

Sinwar'ın "pazarlık kozu" olabileceğinin altını çizen kaynaklar, rehinelerle takasın Sinwar'ın cenazesinin tek yolu olduğunu "Aksi takdirde teslim edilmesi mümkün olmayacak" dedi.

174 ülkeden İran'a siber saldırı
174 ülkeden İrana siber saldırı

İran Haberleşme Bakanlığı, 174 ülkeden İran altyapısına yönelik siber saldırıların yoğunlaştığını bildirdi.

Mücadeleyi sürdürdüklerini belirten bakanlık, saldırıların yoğunlaşmasının sebebinin Gazze'ye verdikleri destek dolayısıyla gerçekleştiğini savundu.

İsrail, Beyrut'un kuzeyini vurdu: 2 ölü
İsrail, Beyrutun kuzeyini vurdu: 2 ölü

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin başkent Beyrut'un kuzeyinde yer alan ve Hristiyanların çoğunlukta olduğu Jounieh şehrindeki bir araca saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı. Saldırıda en az 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Saldırının, başkenti ülkenin kuzeyine bağlayan bir otoyolda gerçekleştirildiği öğrenildi. Bu, İsrail güçlerinin söz konusu bölgeye gerçekleştirdiği ilk saldırı oldu.

Netanyahu'nun evinde hasar meydana geldi

İsrail'den yayın yapan Kanal 12 televizyonunun haberinde, konuya ilişkin bilgi sahibi üst düzey bir hükümet yetkilisinin, "İran'ın Netanyahu'ya suikast girişiminde bulunduğunu" söylediği aktarıldı.

Öte yandan Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde de Netanyahu'nun evinde hasar meydana geldiği ve İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak) tüm hükümet yetkilileri çevresinde alarm durumuna geçtiği ifade edildi.

İsrail, Yahya Sinwar'ın bulunduğu binanın tankla vurulduğu anları paylaştı
İsrail, Yahya Sinwarın bulunduğu binanın tankla vurulduğu anları paylaştı

İsrail ordusu, Hamas Lideri Yahya Sinwar’ın bulunduğu binanın tankla vurulduğu anlara ait dron görüntülerini paylaştı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, "Çarşamba (16 Ekim) günü Refah'ın Tel al-Sultan bölgesinde görev yapan 828. Tugay'dan birlikler, bölgede birkaç şüpheli tespit etti. Askerler, ateş açan, el bombası atan ve iki binaya dağılan şüphelilere ateşle karşılık verdi. Askerler tank ateşiyle binalara ateş açarak onları etkisiz hale getirdi. Ertesi sabah askerler tarafından yapılan taramalarda Hamas Lideri Yahya Sinwar'ın cansız bedeni teşhis edildi" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamayla birlikte Hamas Lideri Yahya Sinwar’ın bulunduğu binanın tankla vurulduğu anların görüntüleri de paylaşıldı. Tank ateşiyle birlikte binadan yoğun duman yükseldiği görüldü.

Son sürat giderek İsrail güvenlik güçlerine aracıyla çarptı

Filistinli bir adam arabasıyla Batı Şeria'nın kuzeyindeki Ofra bölgesine konuşlanmış İsrail güvenlik güçlerine çarptı.

İsrail Savunma Kuvvetleri, hiçbir askerin yaralanmadığını ve olayın soruşturulduğunu açıkladı.

İsrail medyasından Kan, olayın görüntülerini sosyal medyada yayınlarken sürücü kazada hayatını kaybetti.

Hamaney: 'Hamas yaşıyor ve yaşamaya devam edecek'
Hamaney: Hamas yaşıyor ve yaşamaya devam edecek

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hamas Lideri Yahya Sinwar’ın İsrail'in gerçekleştirdiği saldırıda hayatını kaybetmesine ilişkin ilk açıklamasını yaptı. Hamaney yayınladığı mesajında Sinwar’dan övgüyle bahsederek, “O, direnişin zalim ve işgalci düşmana karşı kararlılıkla direnen parlak bir yüzüydü. Akıl ve cesaretiyle onlara ağır darbeler vurdu. 7 Ekim’de düşmana unutulmaz bir darbe indirdi ve ardından şerefiyle şehitlik mertebesine yükseldi” ifadelerini kullandı.


“HAMAS YAŞIYOR VE YAŞAMAYA DEVAM EDECEK”


Hamaney, “Onun gibi ömrünü zalim ve işgalci düşmana karşı mücadeleyle geçiren biri için, şehadetten daha layık bir son olamaz. Elbette kaybı direniş cephesi için acı verici ancak bu cephe, Şeyh Ahmed Yasin, Fethi Şikaki, Abdulaziz Rantisi ve İsmail Haniye gibi öne çıkan liderlerinin şehit olmasıyla durmadığı gibi Sinwar’ın şehadetiyle de Allah’ın izniyle duraksamayacaktır. Hamas yaşıyor ve yaşamaya devam edecek” ifadelerine yer verdi.

Başbakanlık ofisi saldırıyı doğruladı
Başbakanlık ofisi saldırıyı doğruladı

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun evinin yakınına İHA düştüğü bilgisi, Başbakanlık Ofisi tarafından doğrulandı.

Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Netanyahu'nun Sezariye'deki özel konutunun bu sabah erken saatlerde Lübnan'dan yapılan bir insansız hava aracı saldırısında hedef alındığı belirtildi.

Yapılan açıklamada, Başbakan Benjamin Netanyahu ve eşi Sara'nın saldırı sırasında evde olmadıkları ve olayda yaralanan olmadığı belirtildi.

Netanyahu'nun evinin yakınına İHA düştü
Netanyahunun evinin yakınına İHA düştü

Lübnan'dan fırlatılan insansız hava aracı (İHA) İsrail'in kuzeyinde Sezariye kentinde Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konutunun da bulunduğu bölgeye isabet etti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'dan İsrail hava sahasına doğru üç İHA'nın girdiğinin tespit edildiği, ikisinin imha edildiği belirtildi.

Bir İHA'nın Sezariye kentinde bir yapıya isabet ettiği ancak yaralı olmadığı belirtildi. Saldırı sırasında, Tel Aviv yakınlarındaki Herzliya kentindeki Mossad ve askeri siber istihbarattan sorumlu "8200 Birimi" ortak üssü Glilot Üssünde alarmlar çaldı.

İsrail ordusu, başka bir İHA'nın sızmış olması ihtimalinin kalmadığını savundu.

İsrail polis sözcülüğü yaptığı açıklamada, Sezariye kentinde İHA'nın bir binaya isabet etmesi nedeniyle polisin yoğun biçimde bölgede konuşlandığı, herhangi bir patlayıcı parça bulunması ihtimaline karşı arama-tarama yaptığı belirtildi.

Öte yandan, İsrail polisinin Netanyahu'nun evinin çevresine çok sayıda birlik gönderdiği ve kentte buraya çıkan yolların giriş-çıkışlarını kapattığı bildirildi.

İsrail, Gazze'de çocuk öldürmeye devam ediyor

İsrail ordusuna ait İHA, Gazze'nin kuzeyinde sokakta yürüyen bir çocuğu gerçek mermilerle hedef aldı.

Bir vatandaşın evinden çektiği ve sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, vatandaşların çocuğa yardım etmek için toplandıkları sırada İHA'dan ikinci bir saldırı daha yapılması yer aldı. Saldırıda çocuk hayatını kaybederken, yardıma gelenlerden de yaralananlar oldu.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi'den ABD Başkanı Biden'a yanıt
İran Dışişleri Bakanı Arakçiden ABD Başkanı Bidena yanıt

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İsrail'in İran'a muhtemel saldırısı hakkında bilgi sahibi olduğunu açıklayan ABD'yi, buna destek vermesi halinde İran'da meydana gelebilecek herhangi bir kayıptan sorumlu tutacaklarını belirtti.

Erakçi, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ABD Başkanı Joe Biden'ın, "İsrail’in İran'a nasıl ve ne zaman misilleme yapacağına ilişkin bilgi sahibi olduğuna" dair ifadesine değindi.

İranlı Bakan, "İsrail'in İran'a nasıl ve ne zaman saldıracağı konusunda bilgisi olan veya böyle bir çılgınlık için imkan ve destek sağlayan herkes, mantıksal olarak olası herhangi bir kayıptan sorumlu tutulmalıdır." ifadelerini kullandı.

BIDEN, 'EVET' YANITINI VERMİŞTİ

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürüldüğü saldırılara karşılık olarak 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısı düzenlendiğini bildirmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da füze saldırısıyla İran'ın "büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini" söylemişti.

ABD Başkanı Biden, dün Almanya gezisinde düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin "İsrail'in İran'a yapacağı saldırının nasıl ve ne zaman olacağına dair herhangi bir bilginiz var mı?" sorusuna, "evet" yanıtını vermişti.

Biden, sorulara rağmen İsrail'in saldırı planıyla ilgili bilgi vermekten kaçınmıştı.

ABD istihbaratı belgelerinin sızdırıldığı iddiası! İsral'in tatbikatı İran'a saldırı için yapıldı
ABD istihbaratı belgelerinin sızdırıldığı iddiası İsralin tatbikatı İrana saldırı için yapıldı

İran'a saldıracağını defalarca açıklayan İsrail'in, tatbikat raporlarının sızdırıldığı iddia edildi.

ABD istihbaratından sızdırıldığı iddia edilen belgelerde, İsrail Hava Kuvvetleri'nin İran'a yönelik kapsamlı bir saldırı hazırlığında olduğu öne sürüldü.

15 ve 16 Ekim tarihli belgelere göre, İsrail Hava Kuvvetleri (IAF) İran'a yönelik saldırıları simüle eden geniş çaplı tatbikatlar gerçekleştirdi. Bu tatbikatlar, uzun menzilli havadan fırlatılan balistik füzelerin (ALBM) taşınmasını ve gizli İHA operasyonlarını içerdi.

8 Ekim'den bu yana yapılan tatbikatlarda, en az 16 adet Golden Horizon füzesi ve 40 adey ISO2 Rocks füzesi taşındı. KC-707 tankerleri ve Gulfstream uçakları ile yakıt ikmali, hava desteği ve muharebe arama-kurtarma tatbikatları yapıldı.

Füzelerle ile ilgili operasyonlar Hatzor, Ramat David ve Ramon Havaalanlarında gerçekleşti ve tatbikat kapsamındaki füzelerin taşınması çeşitli tesislerde devam etti.

Belgelerdeki değerlendirmelerde, füze kullanımı ve hassas güdümlü mühimmat kullanımının orta ila düşük seviyede olduğu yer alırken hava operasyonlarının da aynı seviyede olduğu ifade edildi.

Değerlendirmede, dış operasyonlar için hazırlıkların orta düzeyde seyrettiği ve saldırı için hazırlık yapıldığı belirtildi. Nükleer saldırı hazırlıklarına ilişkin bir faaliyet olmadığının gözlemlendiği vurgulandı.

İsrail askerleri ile yerleşimci İsrailliler, Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın farklı kentlerinde Filistinliler, İsrail askerleri ile yerleşimci İsraillilerin saldırılarına uğradı.

Söz konusu saldırıların adresi Selfit, Nablus, Ramallah, Beytüllahim ve El Halil kentleri oldu.

Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsrailliler, Selfit'e bağlı Yasuf köyünde zeytin toplayan Filistinlilere saldırdı.

Gazze'deki sağlık yetkilisi uyardı!
Gazzedeki sağlık yetkilisi uyardı

Gazze Şeridi'ndeki Sahra Hastaneleri Müdürü Mervan el-Hams, İsrail ordusunun kuzeydeki Filistin halkına karşı toplu katliamlar yaparak bölgeyi yerle bir ettiğini dile getirdi.

Hams, yoğun saldırılar nedeniyle ölü ve yaralı sayısının fazla olması sebebiyle kuzeydeki hastanelerin hizmet veremeyecek duruma geldiğini ifade etti.

Gazze'nin kuzeyinde yaralıların önceliğine göre alındığına işaret eden Hams, hastanelerde yer olmadığı için sezaryen doğumların yapılamadığına işaret etti.

Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerde ilaç ve tıbbi malzemelerin bitebileceği uyarısında bulunan Hams, "İsrail'in bölgeyi terk etmeleri yönündeki talimatlarına uymayan Filistinlilerin hayatı tehlike altında." dedi.

Kuzeydeki sağlık sisteminin 2 haftadan beri İsrail'in yıkıcı saldırılarına maruz kaldığına dikkati çeken Hams, "Bazı hasta ve yaralılar ilaç bulamıyor ve herhangi bir tedavi görmeden ölüyorlar." diye konuştu.

İsrail'in bölgedeki internet erişimini kesmesine değinen Hams, iletişim hizmetlerinin kesilmesiyle hastanelerdeki çalışmaların aksadığını söyledi.

Sağlık yetkilisi Hams, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail ordusu, az önce Kemal Advan Hastanesi çevresinde ateş açtı ve hastanede bulunan herkesi hayatlarıyla tehdit etti. Gazze Şeridi'nde ve özellikle de kuzeyde Filistinlilere karşı devam eden soykırım savaşının durması gerekir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!