Son dakika... ABD'den İsrail harekatına 'koşullu' destek… Hamas’tan ateşkes, İsrail’den Hizbullah’a saldırı açıklaması…

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2024 10:40

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 260. güne girildi. İsrail bir kez daha çadırlarda kalan sivillere saldırdı. Lübnan – İsrail sınırında gerginlik tırmanırken İsrail’den Hizbullah’a yönelik harekat işareti geldi. BM’nin kritik Lübnan uyarısının ardından ABD’den İsrail’in atacağı adımlara tam destek açıklaması yapıldı.

İsrail’de binlerce protestocu erken seçim çağrısı yaptı, caddeleri ateşe verdi

İsrail’de hükümet karşıtı gösteriler şiddetleniyor. Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetini istemeyen binlerce İsrailli, başkent Tel Aviv’de Kirya Askeri Üssü ve Netanyahu’nun lideri olduğu Likud Partisi genel merkezinin önünde toplandı.

Netanyahu’ya tepki gösteren İsrailliler esir anlaşmasının imzalanmasını talep ederken, erken seçim çağrısı yaptı. İsrail başbakanının Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü politikayı protesto eden göstericiler caddeleri ateşe verdi.

Seçim çağrısı yapan İsraillilere müdahale eden polis hükümet karşıtı slogan atan çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İsrail güçlerinden yaralı Filistinliye acımasız muamele

İsrail, Gazze Şeridi'nin yanı sıra Batı Şeria'da da baskın ve saldırılarını sürdürüyor. İsrail güçlerinin bölgedeki katliamı devam ederken, yaralılara karşı gösterdiği tavır da dünya çapında tepkilere neden oluyor.

Bugün kaydedilen yeni görüntülerde İsrail askerlerinin yaralı bir Filistinliyi hareket halindeki askeri bir araca kelepçelediği anlar yer aldı. Bölge sakinleri, İsrail askerlerinin Filistinliyi canlı kalkan olarak kullandığını belirtirken, sağlık ekiplerinin yaralıyı tedavi etmesine de izin vermediğini kaydetti.

Yaralı Filistinlinin İsrail askerleri tarafından tutuklandığı öğrenildi.

AB'den İsrail'in El-Mevasi saldırısına soruşturma çağrısı

İsrail Gazze Şeridi'nde sivilleri katlederken, uluslararası yardım kuruluşlarını da hedef alıyor. Gazze Şeridi'nin güneyindeki El-Mevasi bölgesinde dün yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadırlara düzenlenen ve 25 sivilin hayatını kaybettiği saldırının ardından Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) "ICRC ofisi bombardıman nedeniyle hasar gördü" açıklaması tepkileri daha da artırdı. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell yaptığı açıklamada, "AB, Gazze'deki ICRC ofisine zarar veren ve onlarca can kaybına yol açan bombardımanı kınamaktadır. Bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç vardır ve sorumlular hesap vermelidir" dedi.

İsrailli bir yetkili ise saldırıyı İsrail güçlerinin gerçekleştirdiğine dair hiçbir belirtinin olmadığını söyledi.

İsrail Gazze'de son 24 saat içinde 100'den fazla kişiyi öldürdü
İsrail Gazzede son 24 saat içinde 100den fazla kişiyi öldürdü

Gazze Hükümeti Medya Ofisi Başkanı Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki Şati mülteci kampı ve Tuffah mahallesine düzenlediği saldırılarda en az 42 Filistinlinin öldüğünü söyledi.



Şati'de yedi evin hedef alınmasının ardından 24 Filistinli öldürülürken Al-Tuffah mahallesinde 18 Filistinli öldürüldü.



Böylece İsrail’in Gazze’ye saldırılarında son 24 saatte ölenlerin sayısı 100’ü geçerken en az 164 de yaralı olduğu bildirildi.

ABD’de Filistin çatlağı
ABD’de Filistin çatlağı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda İsrail-Filistin işlerinden sorumlu bakan yardımcılığı yapan Andrew Miller, görevinden istifa etti. Washington Post gazetesinin haberine göre Andrew Miller, çalışma arkadaşlarına Ekim ayında başlayan mevcut çatışmanın her şeyi tükettiğini, ailesini az gördüğü gerekçesiyle işten ayrıldığını söyledi. Miller, kişisel sorumlulukları olmasa, işinde kalmayı ve yönetimle aynı fikirde olmadığı alanlar da dahil olmak üzere inandıkları şeyler için mücadele etmeyi tercih edeceğini dile getirdi.

FİLİSTİN DESTEKÇİSİ OLARAK BİLİNİYOR

ABD’li CNN International kanalının haberine göre Miller, şubat ayında yayınlanan ve işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinlilere saldıran çok sayıda İsrailli yerleşimciye yaptırım uygulanmasını içeren başkanlık kararnamesinde önemli bir rol oynadı. Miller, Filistin haklarının ve devletinin ilkeli bir destekçisi olarak biliniyor. Daha önce ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield'ın kıdemli politika danışmanı olan Miller, Barack Obama yönetiminde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nde 2014-2017 yılları arasında Mısır ve İsrail askeri meselelerinden sorumlu direktör olarak görev yapmıştı.

 

İsrail Lübnan'ı vurdu
İsrail Lübnanı vurdu

Lübnan medyası İsrail'in Batı Bekaa Bölgesi'ndeki Khiara kasabası yakınlarında bir aracı vurduğunu bildirdi.



Saldırı sonucu vurulan aracın görüntüleri sosyal medyaya yansıdı. Khiara, İsrail sınırına yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alıyor.

Gazze'de bilanço ağırlaşıyor

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saat Gazze Şeridi'ndeki sivillere 3 saldırı gerçekleştirdiği, 101 kişinin hayatını kaybettiği, 169 kişinin de yaralandığı bildirildi. Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 37 bin 551'e, yaralananların sayısının ise 85 bin 911'e yükseldiği aktarıldı.

DSÖ: 10 binden fazla yaralı ve hastanın Gazze’den tahliyesi gerekiyor
DSÖ: 10 binden fazla yaralı ve hastanın Gazze’den tahliyesi gerekiyor

DSÖ, 7 Mayıs’ta Refah Sınır Kapısı’nın kapanmasıyla birlikte Gazze Şeridi’nden hiçbir hastanın tedavi için tahliye edilmediğini ifade ederek 2 binden fazla kişinin kritik hayat kurtaran tedavi alamadığını ifade etti.



Tıbbi tahliyelerin mümkün olan her yoldan çıkartılması gerektiğini vurgulayan DSÖ, “Travmaya bağlı yaralanmalar, kanser, kalp, akıl sağlığı ve diğer rahatsızlıklar da dahil olmak üzere tıbbi bakım için 10 binden fazla kişinin Gazze'den tahliye edilmesi gerekiyor” dedi. DSÖ, tıbbi tahliyelerin Refah’tan Mısır’daki, Karem Shalom’dan Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki hastanelere yapılması gerektiğini ifade etti.

İsrail’den Hizbullah açıklaması: Gerekli kararları alacağız
İsrail’den Hizbullah açıklaması: Gerekli kararları alacağız

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, X (Twitter) sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak Hizbullah lideri Nasrallah'ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne tehdidine cevap verdi.



İsrail'in, Hizbullah’ın topraklarına saldırmaya devam etmesine izin veremeyeceğini belirten Bakan Katz "Gerekli kararları yakında alacağız" sözleriyle Lübnan’a harekat korkularını artırdı.



Nasrallah'ın GKRY'ye ilişkin açıklamalarını "tehdit" olarak nitelendiren Katz, bunun yalnızca bir başlangıç olduğunu savundu.

 

ABD’den Hizbullah ile savaş durumunda İsrail'e tam destek açıklaması
ABD’den Hizbullah ile savaş durumunda İsraile tam destek açıklaması

CNN'in Biden yönetiminden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre ABD, Hizbullah'la geniş çaplı bir savaş çıkması halinde tam destek vereceği konusunda İsrail'e güvence verdi.



Söz konusu taahhüt bu hafta Washington'da Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında yapılan görüşmeler sırasında verildi.



Yetkili CNN'e yaptığı açıklamada Biden yönetiminin İsrail'e ihtiyaç duyduğu güvenlik yardımını sunacağını söyledi. Ancak ABD’nin böyle bir senaryoda Amerikan askerlerini sahaya sürmeyeceğinin de altını çizdi.

Hamas’tan ateşkes açıklaması
Hamas’tan ateşkes açıklaması

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye Gazze'deki savaşı durdurmak için 'her türlü belge veya girişime' açık olduğunu söyledi.



AFP haber ajansının bildirdiğine göre Haniye, Filistinli grubun "direnişin ateşkes müzakerelerindeki pozisyonunun temellerini sağlayacak her türlü belge ya da girişimi" memnuniyetle karşılamaya hazır olduğunu söyledi.



Haniye "Öncelik halkımıza karşı yürütülen suç savaşını durdurmaktır" dedi.



Hamas, İsrail tarafından aranan tüm esirlerin serbest bırakılmasını kabul etmeden önce İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini ve kalıcı bir ateşkesi kabul etmesini talep ediyor.



İsrail hükümeti ise Hamas yok edilene kadar Gazze'ye yönelik savaşına son vermeyeceğini söylemişti.

Küba, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı UAD'da açtığı soykırım davasına katıldı

Küba Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Küba'nın İsrail'in Gazze Şeridi'nde soykırım yaptığı iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) Güney Afrika'nın açtığı davaya katılmaya karar verdiği bildirildi.



Bakanlık, Küba'nın "Filistin halkına karşı işlenen soykırıma son verilmesi için mümkün olduğunca katkıda bulunmak" istediğini söyledi.

Kuveyt Lübnan'daki vatandaşlarına en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Hizbullah arasında son dönemde tırmanan çatışmaların tam ölçekli bir savaşa dönüşebileceği endişesiyle Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi mümkün olan en kısa sürede terk etmeleri çağrısında bulundu.

Katar ateşkes müzakerelerinde ilerleme kaydedildiğini duyurdu

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile Madrid'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ile Hamas arasında gerçekleştirilen müzakerelere değindi. Katar'ın iki taraf arasındaki "uçurumu" kapatmak için arabuluculuğa devam ettiğini söyleyen Al Thani, "Durumda bir dereceye kadar ilerleme kaydedildi. Son birkaç gündür çabalarımızı kesintisiz sürdürdük" ifadelerini kullandı.

BM’den Lübnan uyarısı: Felaket olur!
BM’den Lübnan uyarısı: Felaket olur

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik soykırımı devam ederken, Lübnan sınırında da gerilim tırmanıyor. İsrail ile Lübnan Hizbullah'ı arasındaki gerilime değinen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, durumdan endişe duyduğunu belirtti. Guterres, “Tek bir aceleci hareket ve tek bir yanlış hesaplama sınırın çok ötesinde hayal gücünü de aşan bir felaketi tetikleyebilir. Açık olalım, bölge ve dünya halkları Lübnan'ın bir başka Gazze olmasını kaldıramaz” dedi.



Sınır çizgisi boyunca çatışmaları izlemek amacıyla Lübnan'ın güneyinde bulunan Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) ile BM'nin Ateşkes Denetim Örgütü'nün (UNTSO) çalışmalarını da ele alan Guterres, “BM barış gücü askerleri sahada gerilimi düşürmek ve yanlış hesaplamaları önlemeye yardımcı olmak için çalışıyor” ifadelerini kullandı.

İsrail yine sivilleri vurdu: 25 ölü
İsrail yine sivilleri vurdu: 25 ölü

İsrail Gazze Şeridi’ndeki kanlı saldırılarına devam ediyor. Bölgede ateşkes çağrılarına aldırış etmeyerek sivilleri katleden İsrail ordusu yine masum sivilleri hedef aldı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki el-Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadırlara düzenlediği saldırıda 25 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bakanlık açıklamasında saldırıda 50 Filistinlinin de yaralandığı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!