Son dakika....ABD: Ateşkes anlaşması yüzde 90 tamam! Rehine ailelerinden Biden'a çağrı...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika....ABD: Ateşkes anlaşması yüzde 90 tamam Rehine ailelerinden Bidena çağrı...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2024 08:55

ABD yönetimi, Gazze'de ateşkes anlaşmasının yüzde 90'ının esas olarak tamamlandığını, "tutuklularla esirlerin takası" ve "Philadelphi Koridoru" ile ilgili müzakerelerin ise taraflar arasında sürdüğünü iddia ederken rehine aileleri Biden'ı Hamas ile tek taraflı anlaşma yapmaya zorluyor. Hamas ise yaptığı son açıklamada "Yeni önerilere ihtiyacımız yok, Netanyahu anlaşmayı ‘Philadelphi’ ile engelliyor" ifadelerini kullandı.

İsrail, Gazze'nin Han Yunus kentinde çocuk felci aşılama kampanyasının uygulanmasında zorluk çıkartıyor
İsrail, Gazzenin Han Yunus kentinde çocuk felci aşılama kampanyasının uygulanmasında zorluk çıkartıyor

Filistin Sağlık Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamada, "İşgalci İsrail, acil çocuk felci aşısı kampanyasıyla bağlantılı sağlık ekiplerinin (Han Yunus kentindeki) Selahaddin Caddesi'nin doğusundaki bölgelere girişini koordine etmeyi reddediyor. Bu, kampanyanın Gazze Şeridi’nin güney kentlerindeki ilk günü ve bu bölge, hedeflenen yaş grubundaki çocukların büyük bir yüzdesini kapsıyor." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık, aşı kampanyasının başarılı olabilmesi için ilgili kurum ve taraflara acil müdahale çağrısı yaptı.Han Yunus şehrinin doğusunda yer alan Selahaddin Caddesi civarında İsrail güçleri bulunmuyor ancak aşılama kampanyasında çalışan sağlık ekiplerinin hedef alınabileceğine dair korkular var ve uluslararası kuruluşlar ekiplerinin can güvenliği için İsrail ordusuyla koordinasyon sağlanmasını istiyor.

Dün Gazze’nin orta kesimlerinde yaklaşık 190 bin çocuğun aşılanmasının ardından bugün de Gazze Şeridi’nin güneyinde aşı kampanyasının ikinci aşaması başlamıştı.Han Yunus kentinde çocuk felci aşısı kampanyasının ikinci aşamasını başlattıklarını söyleyen Doktor Abdulhadi Sıyam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kampanya, 10 yaş altındaki çocukları kapsıyor. Ailelerden bu tehlikeli hastalığa karşı aşı kampanyasına ilgi yoğun." ifadelerini kullandı.Sıyam, sağlık ekiplerinin Gazze Şeridi'nde mümkün olan en fazla sayıda çocuğa aşı yapmak için tüm imkanlarıyla çalıştığını kaydetti.

UCM başsavcısı BBC'ye konuştu: Netanyahu hakkındaki tutuklama kararını savundu

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, İngiliz kamu yayıncısı BBC'ye konuştu.

UCM Başsavcısı Khan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkarılan tutuklama kararını savundu.

Khan, sivillerin aç bırakılması, cinayet, kasıtlı olarak sivil halka karşı saldırı düzenlenmesi gibi savaş suçlarından Netanyahu ve Gallant'ın sorumlu tutulduğunusöyledi.

'Nehirden denize Filistin özgür olacak'
Nehirden denize Filistin özgür olacak

Facebook ve Instagram gibi popüler sosyal medya platformlarını bünyesinde barındıran Meta şirketinin gözetim kurulu, "Nehirden denize Filistin özgür olacak" ifadesinin nefret söylemi oluşturmadığına karar verdi.

Meta'nın patronu Mark Zuckerberg tarafından 2020 yılında kurulan danışma kurulu, Facebook ve Instagram kullanıcılarının "Nehirden denize Filistin özgür olacak" ifadesini kullanabileceğini belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock: 'İki devletli çözüm kalıcı, barış için tek seçenektir'

Annalena Baerbock, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail ziyaretine çıkmadan önce yaptığı açıklamada, "Filistinlilerin güvenlik içinde onurlu şekilde yaşamaya hakları vardır. İki devletli çözüm müzakereleri, kalıcı barış için tek seçenektir." dedi.

Batı Şeria'da şiddetin tırmanma riskinin bulunduğuna işaret eden Baerbock, "Yolları yıkarak, su borularını tahrip ederek ve hastanelere erişimi engelleyerek terörle mücadele edemezsiniz. Kapılarının önündeki yıkımı izlemek zorunda kalan yeni ve genç bir nesil radikalleşirse hiçbir şey kazanamazsınız." ifadelerini kullandı.

Alman Bakan, İsrail hükümetinin iki devletli çözümü söz ve eylemleriyle sorgulayan üyelerinin ülkelerinin uzun vadeli güvenliğini tehlikeye attığına işaret etti.

Alman polisi bir kişiyi vurdu: İsrail Konsolosluğu yakınlarında silah taşıdığı anlaşıldı
Alman polisi bir kişiyi vurdu: İsrail Konsolosluğu yakınlarında silah taşıdığı anlaşıldı

Alman Polisi, başkent Münih'teki Nazi dönemi tarihi ile ilgili bir müze ve İsrail Konsolosluğu yakınlarındaki bir alanda ateşli silah taşıdığı anlaşılan bir kişiye ateş açtı.

Sosyal medyada paylaşım yapan polis, şahsın kimliğini ya da sağlığı hakkında detay vermedi. Polis, meydana gelen olayla bağlantılı başka bir şüpheliye dair herhangi bir kanıt bulunmadığını da belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Münih'teki konsolosluğun silahlı saldırı sırasında kapalı olduğunu ve hiçbir konsolosluk çalışanının yaralanmadığını açıkladı.

ABD'de Filistin destekçisi üniversite öğrencilerini, yeni eğitim-öğretim döneminde daha sıkı tedbirler bekliyor
ABDde Filistin destekçisi üniversite öğrencilerini, yeni eğitim-öğretim döneminde daha sıkı tedbirler bekliyor

ABD'de üniversitelerinin, İsrail'in Gazze'deki işgalini destekleyen şirketlere finansal destek vermesini protesto eden binlerce öğrencinin, nisan ayı ortalarından mezuniyet gününe kadar polis müdahalelerine rağmen okul bahçelerinde çadırlar kurarak gösteriler yapması, yeni eğitim öğretim döneminde üniversite yönetimlerinin gündemine geldi.

AA muhabiri, binlerce öğrencinin gözaltına alınmasına neden olan Filistin'e destek gösterilerinin tekrarlanmasını engellemek isteyen birçok kolej ve üniversite yönetiminin, kampüste toplanma ve protesto haklarına ilişkin aldıkları tedbirleri derledi.

ABD'deki üniversitelerde Gazze'ye destek gösterilerinin başlangıç noktası olan Columbia Üniversitesi'nin kampüsündeki protesto kamplarının kurulduğu çimlerin etrafı tel örgüyle çevrildi.Virginia Üniversitesi yönetimi, aldığı yeni kararlar kapsamında, saat 02.00 ile 06.00 arasında hiçbir açık hava etkinliğine izin verilmeyeceğini duyurdu.Pensilvanya Üniversitesi yönetimi, "öğrenci ve personelin güvenliğinin sağlanması amacıyla" üniversite sınırları içerisinde kamp kurulmasının ve gece gösterilerinin yasaklandığını açıklayarak ofis, müze, kütüphane gibi üniversiteye ait tesislerde gösteri yapılmasına izin verilmediğini de belirtti.Case Western Reserve Üniversitesi, 20 kişiden kalabalık ve iki saati aşacak gösteriler için okul yönetiminden yazılı izin alınması gerektiğini ifade etti.

Rehine aileleri Biden'ı Hamas ile tek taraflı anlaşma yapmaya zorluyor

NBC News'in haberine göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de tutulan Amerikalı rehinelerin aileleri, sevdiklerinin serbest bırakılması için Biden yönetiminden Hamas ile tek taraflı bir anlaşma yapmasını talep ediyor. Geçtiğimiz hafta Gazze'de 6 rehinenin cansız bedeninin bulunmasının ardından baskılar artarken Amerikalı rehine sayısının 7 olduğu öğrenildi.

Hamas: Yeni önerilere ihtiyacımız yok, Netanyahu anlaşmayı ‘Philadelphi’ ile engelliyor

Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Philadelphi Koridoru'nda kalmaya devam ederek Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurma ve esir değişimi için anlaşmaya varmak istemediğini bildirdi.Hamas, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Philadelphi Koridoru'nda kalma konusundaki ısrarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.ABD medyasında Washington'un esir değişimi ve ateşkes için yeni bir öneri hazırladığına dair haberlere işaret edilen açıklamada, “Yeni önerilere ihtiyacımız yok.” denildi.Açıklamada, Netanyahu’nun İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'nda kalmaya devam ederek, Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurma ve esir değişimi için bir anlaşmaya varmak istemediğine dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:br />
“Şu anda yapılması gereken, Netanyahu ve hükümetine baskı uygulamak, onları daha önce üzerinde mutabakata varılan anlaşmaya uymaya zorlamaktır.”br />
Netanyahu’nun amacının, Gazze Şeridi’ndeki savaşı uzatmak olduğu belirtilen açıklamada, “Halkımıza yönelik savaşı uzatmak için müzakereleri kullanan Netanyahu'nun ve onun oyunlarının tuzağına düşmemeye karşı uyarıda bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria’da 5 Filistinli genci öldürdü
İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria’da 5 Filistinli genci öldürdü

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail ordusu, Batı Şeria’nın Tubas kentinde seyir halindeki bir araca hava saldırı düzenledi.Saldırıda araçta bulunan 5 Filistinli gencin hayatını kaybettiği belirtildi. Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail Hava Kuvvetlerine ait bir insansız hava aracıyla Tubas kentinde silahlı olduğu ileri sürülen bir gruba 3 ayrı hava saldırısı düzenlediği ifade edildi.Açıklamada daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.Filistin yerel basınında yer alan haberlerde, İsrail’in Tubas’taki saldırısında ölenlerden birinin Fetih Hareketinin silahlı kanadı El-Aksa Şehitleri Tugayı komutanlarından olup hala İsrail hapishanelerinde bulunan Zekeriya ez-Zubeydi’nin oğlu Muhammed ez-Zubeydi olduğu ifade edildi.

 

Gazze Şeridi’nde çocuk felci aşılama kampanyasının 2. aşaması bugün başlayacak
Gazze Şeridi’nde çocuk felci aşılama kampanyasının 2. aşaması bugün başlayacak

Gazze Şeridi’ndeki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’nde çocuk felci aşılama kampanyasının ilk aşamasının 189 bin 551 çocuğun aşılanmasıyla dün tamamlandığı belirtildi.İlk aşamanın Gazze Şeridi’nin orta kesimlerini kapsadığına dikkat çekilen açıklamada, kampanya süresi boyunca bu bölgede 4 ayrı sağlık merkezinde aşı yapılmaya devam edileceği vurgulandı. Açıklamada, çocuk felci aşılama kampanyasının 2. aşamasının ise bugün başlayacağın belirtilerek kampanyanın Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus ile Refah kentlerini kapsayacağı kaydedildi.

Netanyahu Philadelphi Koridoru konusunda geri adım atmıyor
Netanyahu Philadelphi Koridoru konusunda geri adım atmıyor

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Netanyahu bu akşam Batı Kudüs'te yabancı gazetecilerin katılımıyla basın toplantısı düzenledi.Basın toplantısının başında bir harita gösteren Netanyahu, "Burası Orta Doğu, burası da Arap dünyasının geri kalanı. İsrail dünyanın en küçük ülkelerinden biri, Arap dünyasının yüzölçümünün yaklaşık yüzde biri kadar. Yani Hamas Filistin'i nehirden denize kurtarmaktan bahsederken, İsrail'i yok etmekten bahsediyor." ifadesini kullandı.Daha sonra Netanyahu, 2 Eylül’de düzenlediği basın toplantısında yaptığı gibi Gazze Şeridi'nin haritasını sunarak Philadelphi Koridoru'nun öneminden bahsetti.

Philadelphi Koridoru'ndan ayrılmaları halinde Hamas'ın sadece silah kaçakçılığı yapmasını değil, İsrailli esirleri yurt dışına kaçırmasını da engellemenin imkansız olacağını savunan Netanyahu, esirleri serbest bırakmaları için Hamas'a baskı yapacak bir şeye ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.Gazze'nin silahtan arındırılması gerektiğini, bunun da ancak Philadelphi Koridoru'nun İsrail kontrolü altında kalması ve Hamas'a mühimmat ve silah tedarik hattı bulunmaması halinde mümkün olacağını ileri süren Netanyahu, esirlerin iadesi için zaten (Kasım 2023'te) bir anlaşmaya vardıklarını ve kendisinin geri kalan esirleri geri getirmeye kararlı olduğunu ifade etti.

 

İsrail'de gösteriler devam ediyor
İsrailde gösteriler devam ediyor

İsrail’in Yediot Ahronoth gazetesinin haberine göre, binlerce İsrailli, başkent Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı yakınında ve bazı bakanların konutlarının önünde toplandı.Hükümetten Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için esir takası anlaşması imzalanmasını isteyen göstericiler, Gazze’de ölü ele geçirilen 6 İsrailli esirin fotoğraflarını taşıdı. Göstericiler, “Hemen anlaşın, Canlı olarak iade edilebilirlerdi. Onları bırakanlar geri getirmekle de yükümlüdür.” şeklinde sloganlar attı.

İsrail ordusu, 1 Eylül'de Gazze Şeridi'nin Refah kentinde bir tünelde 6 İsrailli esirin cesedine ulaşıldığını açıklamıştı.Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin ailelerinin oluşturduğu platform, son olarak "Gazze-Mısır sınır hattındaki Philadelphi Koridoru'nda işgali sürdürmekte ısrar eden ve esir takası anlaşmalarını baltalayan" Başbakan Binyamin Netanyahu'yu 6 İsrailli esirin ölümünden sorumlu tutmuştu.

İsrail, bu süreçte Gazze Şeridi'ndeki şiddetini de sürdürüyor. İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 10 ayı aşkın sürede çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere can kaybı 41 bine yaklaşırken, bölgedeki insanlık felaketi gün geçtikçe daha da derinleşiyor.

 

 

ABD: Gazze'de ateşkes anlaşmasının yüzde 90'ı tamam, esir takası ve Philadelphi Koridoru müzakereleri sürüyor
ABD: Gazzede ateşkes anlaşmasının yüzde 90ı tamam, esir takası ve Philadelphi Koridoru müzakereleri sürüyor

ABD'li üst düzey bir yetkili, telekonferans yoluyla düzenlenen basın brifinginde, Gazze'de ateşkes süreciyle ilgili son durumu ve görüşmelerdeki detayları değerlendirdi.ABD'li yetkili, şu an masada olan anlaşma önerisinin daha önce Hamas'ın temmuz ayında mutabık kaldığı metinle çok büyük oranda örtüştüğünü anlattı. Yetkili, anlaşma metninde 18 bölüm olduğunu, bunların 14'ünde anlaşıldığını ve önceki metinle aynı olduğunu, 1 bölümün teknik detaylarla ilgili olduğunu ve kalan 3 bölümde ise Filistinli mahkumlarla Hamas'ın elindeki esirlerin takasıyla ilgili detayların bulunduğunu belirtti. ABD'li yetkili, esir takasıyla ilgili bölümlerde halen müzakere edilmesi gereken başlıklar olduğunu kaydederek, "Esas olarak (ateşkes) bu anlaşmanın yüzde 90'ında mutabık kalınmış durumda." dedi.

Geçen hafta sonu İsrailli 6 esirin hayatını kaybetmesinin söz konusu müzakere sürecini belli ölçüde zora soktuğunu ve bunu kabul etmeleri gerektiğini ifade eden yetkili, şu anda öncekine göre daha az sayıda esir olduğunu ve bunun hem ABD hem İsrail tarafında hayal kırıklığı yarattığını söyledi.Yetkili, buna rağmen esir takası konusunda ciddi mesafe alındığını ve bu konunun tamamen çözülebileceğine inandığını belirtti.ABD'li yetkili, "Tutuklu takası bu anlaşmanın temel bileşenlerinden biri ve şu anda müzakereleri sürüyor ancak Hamas'ın bu sürece dahil olması gerekiyor, aksi halde ilerleyemeyiz." şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!