Güncelleme Tarihi:
Suriye'de Hama kent merkezinin yaklaşık 5 kilometre dışında Beşşar Esad rejimi güçleriyle çatışan rejim karşıtı silahlı gruplar, 20 köyde daha kontrolü ele geçirirken, İsrail heyetinin, gelecek hafta esir takası teklifini görüşmek üzere Mısır’a gideceği öğrenildi. Lübnan hükümeti ise ordunun ülkenin güneyinde kontrolü ele almasının Hizbullah tarafından kabul edildiğini teyit etti.
İşte Suriye, Lübnan ve Gazze'de yaşanan tüm gelişmeler...
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın brifinginde Suriye'deki son gelişmeleri değerlendirdi.
Patel, Suriye'deki son duruma ve İran'ın Beşşar Esed rejimine destek yollamaya hazırlandığı yönündeki haberlere ilişkin, "İran rejiminin 1979'dan bu yana en büyük terör ve istikrarsızlık kaynaklarından biri olduğunu düşünüyoruz. Bunun için İran'ın Suriye'deki istikrarsızlaştırıcı eylemlerini durdurmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Suriye'deki son duruma ilişkin değerlendirmesinde BMGK'nin 2254 sayılı kararına atıf yapan ABD'li sözcü, ülkedeki siyasi çözüm ve İran'ın "istikrarsızlaştırıcı" faaliyetlerinin son bulması için söz konusu kararın "anahtar" rol oynadığını vurguladı.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt ile telefonda görüştü.
Görüşmede, Suriye’deki gelişmeler ele alınırken Fidan, Türkiye’nin gözlemci üyesi olduğu Arap Birliği ile ilişkilerini güçlendirme konusundaki kararlılığını da dile getirdi.
Ulusal Şii Hareketi lideri Sadr, X sosyal medya hesabından Suriye'deki gelişmelerle ilgili açıklama yaptı.
"Irak hükümeti, halkı, milisler ve güvenlik güçleriyle hiçbir şekilde Suriye'nin işlerine karışmamalı." diye yazan Sadr, "Biz (hareket olarak) Suriye'nin iç işlerine karışmama ve Suriye halkının kararlarına karşı durmama tutumumuzu sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.
İran'a mesafeli Şii lider, Suriye halkının kararlarına karşı durulmaması gerektiğini de dile getirerek, Suriye halkının kaderini tayin etme hakkının bir tek halkın kendisinde olduğunu belirtti.
Sadr, açıklamasında, "Suriye halkının terör, aşırıclık ve mezhebi zulümlerden, dış müdahalelerden uzak kalması için dua ediyoruz." ifadelerine yer verdi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'deki gelişmelere ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı.
"BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) yaptırım listesinde olan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ)" başını çektiği ve diğer silahlı muhalif grupların da dahil olduğu rejim karşıtı saldırılar sonucu cephe hatlarında önemli değişiklikler olduğuna işaret eden Guterres, halihazırda yangın yeri olan bölgede on binlerce sivilin risk altında olduğunu söyledi.
Guterres, "Ülke genelinde ateşkes ve BMGK kararları uyarınca siyasi çözüme yönelik gerginliği azaltma çalışmalarının başarısız olmasının acı sonuçlarıyla karşı karşıyayız." diye konuştu.
Tüm tarafların, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile BMGK'nin 2254 sayılı kararı uyarınca ciddi bir şekilde angaje olarak yeni, kapsayıcı ve kapsamlı bir tutum benimsemesi gerektiğinin altını çizen Guterres, bu şekilde Suriye'nin egemenlik, birlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün muhafaza edileceğini ve Suriye halkının temennilerinin karşılanacağını dile getirdi.
Guterres, Suriye'deki bölünmenin acı verici olduğunu, daha önce BM Mülteciler Yüksek Komiseri olarak görev yaptığında Suriye halkının cömertliğine tanık olduğunu belirterek, "Suriye halkının çektiği acının arttığını görmek çok üzücü. Aynı zamanda bölgesel ve uluslararası güvenliğe yönelik tehditlerinin arttığını görmek de çok üzücü." değerlendirmesinde bulundu.
Tüm tarafların uluslararası hukuk uyarınca sivilleri koruma zorunluluğu bulunduğunu kaydeden Guterres, "Akan kan durmalı. Nüfuzu olan tüm taraflara Suriye halkının uzun zamandır süren acısını dindirmeleri için çaba sarf etmeleri çağrısında bulunuyorum." dedi.
Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Katz ile Halevi'nin üst düzey askeri yetkililerin de katıldığı toplantıda bir araya geldiği belirtildi.
Görüşmede, Katz ile Halevi'nin Suriye'deki son gelişmeleri değerlendirdiği ifade edildi.
Açıklamada, İsrail ordusunun Suriye'deki gelişmeleri takip ettiği kaydedildi.
Rejim karşıtı silahlı grupların 30 Kasım'da Halep merkezinin büyük bölümünü ele geçirip PKK/YPG'lilerin işgalindeki Şeyh Maksud, Eşrefiye, Bostanpaşa, Hüllük ve Leyramun mahallelerinin kuşatılması üzerine örgüt, kısa bir süre sonra bölgeyi teslim ve tahliye talebinde bulunmuş ve birkaç gün içinde bu tahliye gerçekleşmişti.
Ancak buna karşı, bazı terör örgütü mensupları, mahallelerde gizlenerek ve stratejik noktalara konuşlanarak sivilleri ve rejim karşıtı silahlı grupları hedef almaya devam ediyor.
Keskin nişancı teröristlerin saldırılarında en az 50 sivil hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.
Çin'in Şam Büyükelçiliğinin yayımladığı uyarıda, Suriye'nin kuzeydoğusundaki savaşın şiddetlendiği ve ülkedeki güvenlik durumunun kötüye gittiği belirtildi.
Uyarıda, Çin vatandaşlarına, tarifeli uçuşlar hala devam ediyorken Çin'e dönmeleri veya ülkeyi terk etmeleri tavsiye edildi.
Koşulları uygun olan vatandaşların, risklerden kaçınmak ve güvenliklerinden emin olmak kaydıyla, gümrük kapılarını kullanarak kara yoluyla da ülkeden çıkabileceği ifade edilen uyarıda şunlar kaydedildi:
"Tüm bu özel koşullara rağmen Çin vatandaşları ilgili bölgelere gitmekte ve orada kalmakta ısrar ederlerse, bu onların çok yüksek güvenlik riskleriyle karşı karşıya kalmasına yol açacak ve alabilecekleri desteğin etkinliğini olumsuz etkileyecektir."
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, esir takası için ciddi olduklarını ve bu konuda fırsat bulunduğunu belirtti.
İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Saar, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile Malta'daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) 31. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda bir araya geldi.
Saar, Blinken'a İsrail'in esir takası için "ciddi olduğunu ve bu konuda fırsat bulunduğunu" söyledi.
Görüşmede ayrıca Saar ile Blinken, Suriye'deki durumu ve Lübnan'daki ateşkesi de ele aldı.
Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Culani, Esed rejiminin 1982 yılındaki Hama'nın bombalanmasının "intikamının alınmayacağını" söyledi.
AFP'de yer alan habere göre Culani, yayınladığı bir video mesajında "Suriye'de 40 yıldır devam eden yarayı temizlemek için Hama'ya girdik. Yüce Allah'tan bunun intikamsız bir fetih olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Suriye'nin Hama ilindeki kontrolü ele geçiren Esed rejimi karşıtı muhaliflerden ilk açıklama geldi. Muhalifler, sıradaki hedeflerinin Humus olacağını açıkladı.
Suriye'nin Hama ilindeki Mezarib, Sanayi ve Arbain mahallelerini ele geçiren rejim karşıtı silahlı gruplar, kent merkezinin iç kesimlerine girerek burada kontrolü sağladı. Suriye Ordusu Hama'da kontrolü kaybettiklerini duyurdu.
AFP haber ajansının geçtiği son dakika bilgisine göre, Esad rejiminden yapılan açıklamada "Son birkaç saat içinde, askerlerimiz ve terörist gruplar arasındaki çatışmalar yoğunlaştı. Bu gruplar şehirdeki bazı eksenleri aşmayı başardı ve şehre girdi” ifadeleri yer aldı. Rejim güçleri askerlerinin yeniden şehir dışına konuşlandırıldığını duyurdu.
Esad Rejimi askerlerinin, araçlarını bırakıp kaçtığının görüntüleri ortaya çıktı.
İsrail basını, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir değişimi anlaşması yapılması için Mısır'ın Hamas ve İsrail'e sunduğu yeni teklif çerçevesinde "ciddi ve ileri seviyede telefon görüşmeleri" yapıldığını iddia etti.
İsrail basınında yer alan haberlere ilişkin Mısır tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken, İsrail resmi devlet televizyonu KAN, Mısır'ın Gazze'de ateşkes için yeni bir teklif sunduğunu iddia etti.
KAN'ın haberinde, "İsrailli bir müzakere heyetinin gelecek hafta Kahire'ye gideceği, ancak bunun Hamas'ın Mısır'ın önerisine vereceği tepkiye bağlı olduğu" kaydedildi.
Haberlerde ayrıca, İsrail hükümetinin bugünkü toplantısında İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik müzakereler ve Mısır'ın yeni anlaşma teklifi ele alınacağına işaret edildi.
KAN'ın haberinde adı paylaşılmayan İsrailli güvenlik yetkilisinin "Askeri bir operasyonda kaçırılan kişilerin canlı olarak geri getirilmesi neredeyse imkânsız ve mümkün olan en kısa sürede taviz vermeyi gerektirse bile bir anlaşmaya varılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
ABD'li haber sitesi Axios ise Tel Aviv tarafının Kahire'de gerçekleştirilen müzakereler çerçevesinde Hamas'a esir takası anlaşması için güncellenmiş bir teklif sunduğunu iddia etti. Haberde, sunulan planın Ağustos ayında görüşülen aşamalı plana benzediği ancak öncelikle ilk aşamanın tamamlanmasına odaklandığı aktarıldı.
Axios'a göre İsrail, 60 güne kadar sürecek bir ateşkes seçeneğini değerlendirmeye hazır. Ateşkes sırasında hayattaki kadın esirler, 50 yaşın üzerindeki erkekler ve ciddi sağlık sorunları olanlar serbest bırakılacak.
Haberde, Netanyahu ve bazı üst düzey bakanlar ile güvenlik şeflerinin öneriyi Pazar günü onayladıktan sonra Mısırlılara ilettiği belirtilirken, Mısırlıların da Kahire'de Hamas'a sunduğu aktarıldı.
Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçleri, başkent Şam'ın birçok bölgesinde reşit olmayanlar dahil, erkekleri zorla silah altına alıyor.
AA muhabirlerinin sahadaki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, rejim güçleri, Şam'ın Yelda, Beyt Sahm ve Doğu Guta bölgelerinde evlere baskınlar düzenliyor ve kurdukları kontrol noktalarında denetim yapıyor. Rejim güçleri, bu uygulamalarla reşit olmayan gençler de dahil, erkekleri alıkoyarak askerliğe zorluyor.
Rejime bağlı askeri polis, Baas taburları ve istihbarat güçleri tarafından yapılan baskınlarda, henüz reşit olmayanların yanı sıra askerlik çağına gelmiş ya da yedek asker olan erkeklerin, evlerinden alınarak askeri tesislere ve toplanma noktalarına götürüldüğü öğrenildi.
Alıkoymalar bu bölgelerde kurulan kontrol noktalarında da yapılırken, Doğu Guta'da bu yolla alıkonulan yaklaşık 1700 erkek olduğu belirtiliyor.
Halep'in rejim karşıtı silahlı grupların kontrolüne geçmesinin ardından Halep'in köylerinden kaçarak Şam'a gidenler de rejim güçleri tarafından alıkoyuluyor.
Ayrıca Şam şehir merkezinde çok sayıda erkeğin zorla silah altına alındığı ifade edilirken merkezde alıkonulanların sayısına ilişkin henüz net bilgi bulunmuyor.
Şam'ın batı ve doğu kırsalı ile güney bölgesinde 400'den fazla köy bulunuyor ve zorla silah altına alınan erkeklerin sayısının artması bekleniyor.
Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nde son 24 saatte gerçekleştirilen 5 saldırıda 48 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 201 Filistinlinin ise yaralandığı bildirildi. Bölgede 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana devam eden saldırıların bilançosunun da yer aldığı açıklamada, can kaybının 44 bin 580'e, yaralı sayısının da 105 bin 739'a yükseldiği aktarıldı.
Heyet Tahrir Eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı Halep'in ardından Hama kentine ulaştı. HTŞ'den Hasan Abdul Ghany sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Esad rejimine bağlı güçlerle şiddetli çatışmalar yaşandığı, Hama içinde farklı yönlerden kent merkezine doğru ilerleme kaydettiklerini ifade etti.
Rejim karşıtı silahlı gruplar, kent merkezinin doğusundaki Mezarib, Sanayi ve Arbain mahallelerine girmeye başladı. Şiddetli çatışmalar devam ederken, Rus savaş uçakları Suriye rejimi güçlerine destek veriyor.
Suriye'deki son gelişmelerde Münbiç'in batısındaki işgal sahalarını kaybeden terör örgütü PKK/YPG, ilçedeki pozisyonunu güçlendirmeye çalışıyor.Rakka ilinin Tabka ilçesindeki barajdan başlayan ve Fırat Nehri'nin güneyinde bulunan baraj gölünün batısı boyunca uzanan Suriye rejimi kontrolündeki alanı işgal eden terör örgütü, Münbiç'e güneyinden bağlanan bir koridor açıyor.
Teröristler, Fırat Nehri'nin doğusundan getirdiği takviyelerle Tabka, Dibsi Afnan, Meskene ve Hafsah bölgeleri üzerinden Münbiç'e ulaşan ikmal hatları kurmayı hedefliyor.PKK/YPG bu amaçla dün akşam Münbiç'in güneyindeki Hafsah bölgesini kontrol eden SMO güçlerine saldırdı.
Örgüt, bu şekilde, nehrin iki tarafındaki işgal ettiği bölgeler arasında alternatif güzergah oluşturmayı ve Münbiç'e takviye sağlamayı amaçlıyor.Teröristler, Münbiç'in 3 taraftan kuşatmaya girmemesi ve olası bir operasyonda SMO'yu güneyden yıpratmak için Tabka'dan Meskene'ye kadar olan bölgeyi işgal etmeye çalışıyor.
SMO, Tel Rıfat ile Münbiç arasında terör koridoru kurulması hazırlıkları karşısında, 1 Aralık'ta PKK/YPG'ye karşı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nu başlatmış, operasyonda, Tel Rıfat ilçesi kuşatıldıktan sonra ilçe merkezi terörden kurtarılmıştı.
Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Nablus'un Eski Şehir bölgesi dahil, kentin birçok noktasına baskın düzenleyen İsrail askerleri sokaklarda ateş açtı.Filistinlilerin evlerine baskın düzenleyerek arama yapan İsrail askerleri, 7 kişiyi gözaltına aldı.İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten beri işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.
Uluslararası Af Örgütünün hazırladığı rapora göre İsrail'in Gazze'deki eylemleri ile yetkililerin açıklamaları, soykırım niyeti ve suçunu ortaya koyuyor.Örgütün "Kendinizi alt insan gibi hissediyorsunuz: İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırımı" başlıklı raporunda, İsrail'in 7 Ekim 2023 sonrası başlattığı Gazze saldırılarını hiçbir hesap vermeden sürdürdüğü ifade edildi.
İsrail'in Gazze'deki saldırılarını inceleyen rapor, can kayıplarını ve yıkımın büyüklüğünü değerlendirirken uluslararası hukuk tarafından yasaklanan eylemlerin üst düzey yetkililer tarafından talep edildiğini de tespit etti.Soykırım suçu için bir grubun kısmen ya da tamamen yok edilmesi gerekmediği, soykırım niyetinin yeterli olduğu belirtilen raporda, İsrail'in 7 Ekim 2023-Temmuz 2024 arası Gazze'deki eylemleri incelendi.
Rapor hazırlanırken 212 kişiyle görüşme yapıldı ve uydu fotoğrafları da dahil görsel kanıtlar ele alındı.Bu kapsamda İsrailli hükümet yetkilileri ve askeri yetkililerin açıklamaları da değerlendirilirken bu açıklamalara ilişkin raporlar İsrail'e de sunuldu. Af Örgütü, İsrail'den ise yanıt gelmediğini bildirdi.
AFP haber ajansının şiddetli çatışmaların yaşandığı Hama kentinden yayınladığı son fotoğraflarda rejim karşıtı silahlı grupların saldırı hazırlıkları görüntülendi.
Hama, Halep, Humus ve Şam'ı birbirine bağlayan stratejik öneme sahip bir yol üzerinde bulunuyor.
AFP silahlı grupların ilk başlarda çok fazla direnişle karşılaşmadığını ancak Hama çevresinde çetin çatışmalar yaşandığını yazdı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejim güçlerinin güneye doğru tek bir çıkışının kaldığını bildiriyor, kent 3 koldan kuşatmaya alınmış durumda.
Çatışmalarda 100'ün üzerinde Suriye rejimi askeri öldü.
Suriye'de adı çok sayıda katliama karışmış ve Beşşar Esed rejiminin 25. Tümen Komutanı Tuğgeneral Suheyl Hassan, Hama şehir merkezi yakınlarında yapılan saldırılarda yaralandı.Saha kaynaklarından edinilen bilgiye göre Hassan, rejim karşıtı grupların 25. Tümen'in ana karargahı Zırhlı Birlikler Okulu'na yaptığı saldırıda hafif yaralandı.Hama'nın doğusunda yer alan komuta merkezi çatışmalar sonrası rejim karşıtı gruplar tarafından ele geçirildi.
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Gazze'deki esirlerin savaşla değil müzakerelerle ailelerine kavuşacağını ifade etti.Al Sani'nin, İngiliz Sky News kanalına verdiği röportajda, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, İsrail'e baskı yapmak yerine tavsiyede bulunabileceklerine yönelik açıklamaları soruldu.
Katar ve ABD'nin, Gazze konusunda yakın çalıştığını aktaran Al Sani, "Baskının gerektiği anlar oldu ve uygulandı" derken, müzakereci ve arabulucu taraf olarak gördükleri zorlukların herkes tarafından görülmediğini dile getirdi.
Al Sani, Hamas'ın, Katar'ın başkenti Doha'da bir ofisinin bulunmasıyla ilgili eleştirilere de yanıt vererek, "Hamas'ın Doha'daki varlığı tamamen şeffaf ve koordinelidir. İsrail ile ABD'nin müzakere platformu olarak kullanma isteğiyle ortaya çıkmıştır." diye konuştu.Bu ofisin birçok ateşkese imza attığını, birçok olayda tansiyonu yükselmeden düşürdüğünü kaydeden Al Sani, Gazze'ye verilen tüm desteğin ABD, İsrail ve Birleşmiş Milletler koordinesiyle verildiğinin altını çizdi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Hama’dan sadece güneydeki Humus'a doğru tek çıkışın kaldığını belirterek, muhalif grupların Esad rejimi güçleriyle girdiği şiddetli çatışmaların ardından Hama’nın 3 ila 4 kilometre uzağında olduğunu ifade etti.
Hama kent merkezinin yaklaşık 5 kilometre dışında rejim güçleriyle çatışan gruplar, Pasif, Elcid, El-Kreyyım, Hamr, Suruc, Es-Sa'n, Şeyh Hilal, El-Mecdel, Tel Bicu, Soubin, Zor El-Nasiriye, Zor El-Mesalik, El-Hacame, Zor Ec-Cerabiyat, El-Naura, El-Mubarakat, Resm El-Bağl, Avveyce, El-Ayur ve Kasun Ec-Cebel köylerinde kontrolü sağladı.Gruplar ayrıca Hama şehir merkezi yakınlarında Zırhlı Birlikler Okulu, Hattap cephaneliği, Suruc Askeri Üssü ve 25. Tugay'ı da ele geçirdi.
AA'nın saha kaynaklarından aldığı bilgiler ve kendi haritalandırma sisteminden yaptığı ölçümlerde, grupların kent merkezine en yakın olduğu nokta, kent merkezinin kuzeydoğusuna düşen Maar Sur’un güney kesimleri olarak görünüyor.
İsrail'de Başbakanlık Ofisinden gizli belgelerin yabancı basına sızdırılması skandalının ardından İsrail Meclisinde (Knesset) ön oylamada kabul edilen, hükümet tarafından desteklenen yasa tasarısı tartışmalara yol açtı.The Times of Israel gazetesinin haberine göre, başbakana ya da savunma bakanına yetkisiz gizli belge transferi yapan askerleri cezai sorumluluktan muaf tutan tartışmalı yasa teklifi, Knesset'teki ön oylamada kabul edildi.İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari'nin yasa tasarısını eleştirmesi, hükümet tarafından sert tepkiyle karşılandı.
Savunma Bakanı Katz, Hagari'ye karşı en kısa sürede disiplin işlemi başlatmayı düşündüğünü dile getirdi.Haaretz gazetesine göre, Netanyahu, Hagari'ye "haddinin bildirilmesinin" iyi olduğunu ve demokratik bir ülkede ordunun siyasete karışmaması gerektiğini söyledi.
İsrail basını, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir değişimi anlaşması yapılması için Mısır'ın Hamas ve İsrail'e sunduğu yeni teklif çerçevesinde "ciddi ve ileri seviyede telefon görüşmeleri" yapıldığını iddia etti.
İsrail basınında yer alan haberlere ilişkin Mısır tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken, İsrail resmi devlet televizyonu KAN, Mısır'ın Gazze'de ateşkes için yeni bir teklif sunduğunu iddia etti.
KAN'ın haberinde, "İsrailli bir müzakere heyetinin gelecek hafta Kahire'ye gideceği, ancak bunun Hamas'ın Mısır'ın önerisine vereceği tepkiye bağlı olduğu" kaydedildi.
Haberlerde ayrıca, İsrail hükümetinin bugünkü toplantısında İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik müzakereler ve Mısır'ın yeni anlaşma teklifi ele alınacağına işaret edildi.
KAN'ın haberinde adı paylaşılmayan İsrailli güvenlik yetkilisinin "Askeri bir operasyonda kaçırılan kişilerin canlı olarak geri getirilmesi neredeyse imkânsız ve mümkün olan en kısa sürede taviz vermeyi gerektirse bile bir anlaşmaya varılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
ABD'li haber sitesi Axios, Tel Aviv tarafının Kahire'de gerçekleştirilen müzakereler çerçevesinde Hamas'a esir takası anlaşması için güncellenmiş bir teklif sunduğunu iddia etti. Haberde, sunulan planın Ağustos ayında görüşülen aşamalı plana benzediği ancak öncelikle ilk aşamanın tamamlanmasına odaklandığı aktarıldı.
Axios'a göre İsrail, 60 güne kadar sürecek bir ateşkes seçeneğini değerlendirmeye hazır. Ateşkes sırasında hayattaki kadın esirler, 50 yaşın üzerindeki erkekler ve ciddi sağlık sorunları olanlar serbest bırakılacak.
Haberde, Netanyahu ve bazı üst düzey bakanlar ile güvenlik şeflerinin öneriyi Pazar günü onayladıktan sonra Mısırlılara ilettiği belirtilirken, Mısırlıların da Kahire'de Hamas'a sunduğu aktarıldı.
İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberinde, İsrail heyetinin, Mısır’ın ilk olarak 45 ile 60 gün arası geçici bir ateşkes öngören esir takasına ilişkin teklifini ele almak üzere gelecek haftanın başında Kahire’ye gideceği kaydedildi.
Teklifin ilk aşamasının esirlerin ve Filistinli tutukluların kademeli olarak serbest bırakılmasını içerdiği belirtilen haberde, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı'nın açılması ve buranın Filistin Yönetimi tarafından yönetilmesinin de öngörüldüğü aktarıldı.
Haberde, teklifin ilk aşamasında Gazze'ye büyük bir insani yardım akışının gerçekleştirilmesinin planlandığı ancak “ilk aşamanın tamamlanması konusunda İsrail ile Hamas arasındaki açığın nasıl kapatılacağının belirsiz olduğu” vurgulandı.Ateşkes teklifinin sonraki aşamalarının neleri içereceğine ilişkin ise detay verilmedi.