Son dakika...2006'dan beri bir ilk! İsrail gece yarısı vurdu, görüntüler geldi...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...2006dan beri bir ilk İsrail gece yarısı vurdu, görüntüler geldi...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2024 07:59

İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut’un Kola Mahallesi'nde bir binaya hava saldırısı düzenledi. Saldırı Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye Mahallesi dışında bir yere 2006'dan beri düzenlenen ilk saldırı oldu. Bölgeden gelen görüntülerde çok katlı bir binada bulunan bir dairenin hedef alındığı gözlendi. Batı medyasında yer alan analizlerde 'nadir görülen' saldırının bölgedeki tırmanışın işareti olduğu belirtildi.

İsrail, zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı okulu hedef aldı

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik yıkıcı saldırıları 360 gündür devam ederken İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Ebu Cafer el-Mansur Okulu'na düzenlediği saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 4 kişi yaşamını yitirdi.

Enkaz altında kalan yaralı Filistinli bölgeye intikal eden sivil savunma ekiplerince sağ olarak kurtarıldı.

İsrail'in saldırıları sürüyor

Lübnan medyası, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail tarafından öldürüldüğü Beyrut'un Dahiye bölgesine yeni bir hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

İsrail medyası: Netanyahu ateşkes anlaşmasına ve esirlerin serbest bırakılmasına 'ilgisini kaybetti'
İsrail medyası: Netanyahu ateşkes anlaşmasına ve esirlerin serbest bırakılmasına ilgisini kaybetti

İsrail gazetesi Haaretz, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Lübnan, Yemen ve Gazze'de saldırılarını arttırmaya devam ederken, "Netanyahu, esirlerin geri dönmesini sağlamak için Hamas ile ateşkes müzakerelerine 'ilgisini tamamen kaybetmiş' görünüyor" değerlendirmesi yaptı.

Haaretz, değerlendirmesinde "Netanyahu hala rehinelerin eve dönmesi için sözde çaba sarf ediyor ama pratikte tamamen Hizbullah ve İran'la kızışan cephelere odaklanmış durumda" ifadelerini kullandı.

Netanyahu hakkındaki değerlendirmede, Lübnan'da aldığı kararlarla övgü toplayan İsrailli liderin tüm cephelerde saldırıları sürdürmeye “kararlı” göründüğü, ateşkesin ise öncelikleri arasında en son sırada yer aldığı belirtildi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, 3 yöneticisinin öldürüldüğünü açıkladı

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail'in, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırıda 3 yöneticisinin öldüğünü duyurdu.

FHKC'nin silahlı kanadı Şehit Ebu Ali Mustafa Tugayları tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Beyrut’un Kola Mahallesi'ne düzenlediği hava saldırısına ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, söz konusu saldırıda FHKC Siyasi Büro Üyesi ve Askeri Güvenlik Dairesi yetkilisi Muhammed Abdulal (Ebu Gazi), FHKC Genel Merkez Komitesi üyesi, Cephe askeri birimi üyesi ve Lübnan'daki askeri komutanı İmad Avde (Ebu Ziyad) ile FHKC yöneticilerinden Abdurrahman Abdulal'ın yaşamını yitirdiği belirtildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot'tan Lübnan' ziyaret: Derhal durdurulmalı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İsrail'in saldırılarının arttığı Lübnan'ı ziyaret eden ilk üst düzey yabancı diplomat oldu.

Lübnan'a vardıktan sonra Başbakan Necip Mikati ile görüşen Barrot, Paris yönetiminin İsrail saldırılarının "derhal durdurulmasını" istediğini söyledi.

Barrot'un ziyareti, Lübnan'da ölen Fransız vatandaşı sayısının 2'ye çıktığının doğrulanmasının ardından gerçekleşti.

Hamas, Lübnan'daki liderinin öldürüldüğünü açıkladı

Hamas, İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda Lübnan'daki lideri Fatih Şerif Ebu el-Amin'in öldürüldüğünü duyurdu.

Hamas'tan yapılan açıklamada, “Hamas'ın Lübnan'daki lideri ve Hamas'ın yurtdışındaki liderlik üyesi Fetih Şerif Ebu el-Amin, Lübnan'ın güneyindeki el-Bass kampındaki evine düzenlenen saldırıda öldürüldü” denildi.

İsrail, 2006'dan bu yana ilk kez Beyrut'un Dahiye bölgesi dışında bir yeri vurdu
İsrail, 2006dan bu yana ilk kez Beyrutun Dahiye bölgesi dışında bir yeri vurdu

İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut’un Kola Mahallesi'nde bir binaya hava saldırısı düzenledi. Saldırıda çok katlı bir binada bulunan bir dairenin hedef alındığı gözlendi. Beyrut'taki bu saldırı Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye Mahallesi dışında bir yere 2006'dan beri düzenlenen ilk saldırı oldu.

Yerel medyada, saldırıda, Sünni olan Cemaati İslami'nin bir mensubunun hedef alındığı öne sürüldü. Saldırıyla ilgili Lübnan makamlarından ya da İsrail'den henüz bir açıklama gelmedi.


Hizbullah'tan yeni genel sekreter seçildiğine ilişkin haberlere yalanlama
Hizbullahtan yeni genel sekreter seçildiğine ilişkin haberlere yalanlama

Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve medya organlarında hareketin genel sekreterliğine ilişkin çıkan haberlerin bir öneminin olmadığı belirtildi. Açıklamada, "Genel Sekreterimizin (Nasrallah) şehadetinden sonra Hizbullah liderliğindeki organizasyonel prosedürlere ilişkin bazı medya kuruluşlarında dolaşan haberlerin hiçbir şekilde alakasız olduğunu açıklığa kavuşturmak istiyoruz." ifadelerine yer verildi. Hareketin liderliğinin bu konudaki çalışmalarının sürdüğüne işaret edilen açıklamada, "Hizbullah liderliği tarafından bu konuda resmi bir açıklama yapılmadıkça bu yöndeki haberlere itibar edilmemesi" çağrısı yapıldı.

Pentagon: Ortadoğu'da çatışmanın genişletilmesini engellemeye kararlıyız
Pentagon: Ortadoğuda çatışmanın genişletilmesini engellemeye kararlıyız

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ortadoğu'daki çatışmaların bölgeye yayılmaması konusunda "kararlı" olduklarını belirtti.Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder tarafından paylaşılan yazılı açıklamaya göre, Savunma Bakanı Lloyd Austin, hafta sonu boyunca ekibiyle, Ortadoğu'daki anlık gelişmeleri takip etti.

Açıklamada, "Kendisi (Austin) ve Savunma Bakanlığı liderleri, bölgedeki ABD vatandaşlarının ve güçlerinin korunmasına, İsrail'in savunulmasına ve caydırma ve diplomasi yoluyla durumun azaltılmasına odaklanmaya devam ediyor." ifadeleri yer aldı.

Pentagon'un açıklamasında, Austin'in, ABD'nin İran ve İran destekli ortaklarının "durumu istismar etmesini veya çatışmayı genişletmesini engellemeye" kararlı olduğu vurgulandı.

Savunma Bakanlığının, bölgede "önemli miktarda yetenek bulundurmaya" ve gelişen güvenlik durumuna göre kuvvetlerini dinamik tutmaya devam ettiği bilgilerine yer verilen açıklamada ayrıca, önümüzdeki günlerde ABD'nin savunma hava desteği yeteneklerinin "daha da güçlendirileceği" vurgulandı.

Lübnan'a sınırlı kara "operasyonu" iddiası
Lübnana sınırlı kara operasyonu iddiası

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail hükümetinin, Lübnan'da sınırlı bir kara "operasyonu" düzenlemeyi ciddi bir şekilde düşündüğü ancak ABD'nin bunun gerçekleşmemesi için İsrail'e benzeri görülmemiş bir baskı uyguladığı öne sürüldü. Hükümetin, henüz bu konuda nihai bir karar almadığı aktarılan haberde, ABD'nin, İsrail ile Hizbullah arasında bir anlaşmaya varmak ve geniş bir askeri çatışmaya sürüklenmemek gerektiğine inandığı kaydedildi. İsrail basınına göre, olası kara "operasyonu" ile Lübnan'ın güneyinde bir tampon bölge kurulması amaçlanıyor.

İsrail'in Lübnan'a pazar günü düzenlediği saldırılarda 105 kişi öldü
İsrailin Lübnana pazar günü düzenlediği saldırılarda 105 kişi öldü

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in ülkenin birçok bölgesine yönelik devam eden şiddetli hava saldırılarının yol açtığı can kayıplarına ilişkin bilgi verildi.Ülkenin güneyinde yer alan Ankun beldesini hedef alan hava saldırıları sonucu en az 4 kişinin öldüğü ve 5 kişinin yaralandığı aktarılan açıklamada, güneydeki Bint Cubey beldesinde de İsrail saldırılarında 5 kişinin yaşamını yitirdiği ve 10 kişinin yaralandığı kaydedildi.

İsrail'in Sur kentinde düzenlediği hava saldırıları sonucu 16 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin yaralandığı vurgulanan açıklamada, hava saldırılarında bölgedeki Kana Devlet Hastanesi'nin ciddi hasar gördüğü ifade edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!