İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri... Netanyahu'ya kendi hükümetinden tehdit! Beyaz Saray'dan Hamas açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2023 08:37

Dünyanın gözü kulağı haftalardır Gazze'den gelen haberlerde... Geçici ateşkes devam ederken İsrail aşırı sağcı bakan Ben-Gvir'in sözleri ile çalkalanıyor. Filistin karşıtı açıklamalarıyla gündemden düşmeyen bakan koalisyon hükümetini dağıtma tehdidinde bulundu. Netanyahu hükümetinde yer alan Ben-Gvir'in tehdidi İsrail'in gündemine birinci sıradan giriş yaparken, Netanyahu'dan henüz konu ile ilgili bir açıklama gelmedi. Beyaz Saray ise ABD'li yetkililerin Hamas militanlarının Gazze'deki Amerikalı rehineleri koz olarak kullanmak amacıyla serbest bırakmayı reddettiklerine dair hiçbir belirti görmediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...

İsrail güçleri Batı Şeria'da 2 Filistinli çocuğu öldürdü

İşgal altındaki Batı Şeria'da da Filistinlilere yönelik İsrail vahşeti sürüyor. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin baskın gerçekleştirdiği Batı Şeria'nın Cenin kentinde 9 yaşındaki bir çocuğu başından, 15 yaşındaki bir çocuğu ise göğsünden gerçek mermiyle vurarak öldürdüğü bildirildi.

Yerel kaynaklar ise İsrail ordusunun Damj Mahallesi sakinlerini silah zoruyla evlerini terk etmeye zorladığını ve mahalledeki sokakları tahrip ettiğini, bir evi ise dronla hedef aldığını aktardı.

Blinken: Ateşkesin uzaması için elimizden geleni yapıyoruz

Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Gazze'ye yönelik insani yardımlarının devam edeceğini belirterek 'Ateşkesi uzatmak için elimizden geleni yapıyoruz' dedi.

Gazzeli 23 hasta daha Türkiye'ye getiriliyor
Gazzeli 23 hasta daha Türkiyeye getiriliyor

Gazze’ye ulaştırılmak üzere yaklaşık 8 ton ilaç ve tıbbi malzemeyi Mısır'daki El Ariş Havalimanı'na getiren Milli Savunma Bakanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı C-130 tipi uçak, yardımların teslim edilmesinin ardından Gazzeli hasta ve refakatçilerini aldı.

Uçak, Türkiye'de tedavi görecek 23 yaralı ve 21 refakatçi ile birlikte El Ariş Havalimanından havalandı.

Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı'na iniş yapması planlanan uçakta çoğunluğu çocuk olan hastalar, varıştan sonra hastanelerde tedavi altına alınacak.

Türkiye'den Gazze'ye sağlık personeli ve tıbbi malzeme taşıyan askeri uçak Mısır'a indi
Türkiyeden Gazzeye sağlık personeli ve tıbbi malzeme taşıyan askeri uçak Mısıra indi

Türkiye'den Gazze'ye ilaç, tıbbi malzeme ve 9 sağlık personeli taşıyan Milli Savunma Bakanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçak, Mısır'ın El-Ariş Havalimanı'na iniş yaptı. Yardımlar Gazze halkına ulaştırılmak üzere yola çıkarıldı. Askeri uçak, 5 aylık bir bebek dahil 22 hasta ve yakınıyla birlikte Türkiye'ye dönecek.

BM'den 'ateşkesi uzatın' çağrısı
BMden ateşkesi uzatın çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze'deki ateşkesin uzatılması için çağrıda bulundu ve bölgedeki insani yardımın sürdürülebilir olması gerektiğini vurguladı.

Filipinler Devlet Başkanı: Savaştan etkilenen tüm Filipinlilere ulaşıldı
Filipinler Devlet Başkanı: Savaştan etkilenen tüm Filipinlilere ulaşıldı

Filipinler Devlet Başkanı Marcos, “Noralyn Babadilla'nın nerede olduğuna dair endişelerimi dile getirdikten birkaç gün sonra, Noralyn'in sağ salim İsrail'e döndüğünü ve Gazze'den serbest bırakılan ikinci Filipinli olduğunu duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Tel Aviv'deki Filipin Büyükelçiliği'ndeki yetkililerimizi, İsrailli yetkililerle koordinasyon içinde Noralyn'in ihtiyaçlarıyla ilgilenmeleri için görevlendirdim. Bu olumlu gelişmeyle birlikte, savaştan etkilenen tüm Filipinlilere ulaşıldığını ulusumuza bildirmekten memnuniyet duyuyorum. Noralyn'in serbest bırakılmasını kolaylaştırdıkları ve İsrail'deki Filipinlilere devam eden tüm yardımları için İsrailli yetkililere en içten şükranlarımızı sunuyoruz. Geçtiğimiz haftalarda bu süreçte oynadıkları önemli rol için Mısır ve Katar Devletine de şükranlarımızı sunarız” açıklamasında bulundu.

Hamas, Elon Musk'u 'katliam ve yıkıma' tanık olması için Gazze'ye davet etti

İsrailli yetkililer ile görüştükten sonra Gazze'ye Starlink üzerinden internet verme planından geri adım atan Elon Musk'a teki yağıyor. Musk'ın bu adımı sonrası Hamas'tan yeni bir hamle geldi. Hamas, Elon Musk'u 'katliam ve yıkıma' tanık olması için Gazze'ye davet etti. Daveti üst düzey Hamas yetkilisi Osama Hamdan gönderdi. Hamdan, Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, "Gazze halkına karşı yapılan katliam ve yıkımın boyutlarını objektiflik ve güvenilirlik standartlarına uygun olarak görmek için kendisini Gazze'yi ziyaret etmeye davet ediyoruz." dedi.

G7 Dışişleri Bakanlarından Gazze çağrısı

ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Gazze'deki gelişmelerle ilgili ortak açıklama yayınladı.

Bakanlar, rehinelerin bir kısmının serbest bırakılmasını ve Gazze'deki sivillere insani yardımın artmasına imkan sağlayan insani arayı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. "Tüm rehinlerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması" çağrısında bulunan bakanlar, “Tüm yabancı uyrukluların da ülkeden ayrılmasının sağlanması çağrısında bulunuyoruz. İsrail'in uluslararası hukuka uygun olarak kendisini ve halkını savunma hakkı olduğunu vurguluyoruz” ifadelerine yer verdi.

AFP: Hamas ateşkesi dört gün daha uzatmak istiyor

AFP, Hamas'ın geçici ateşkesin 4 gün daha uzatılmasını istediğini yazdı. Hamas'a yakın bir kaynağa dayandırılan haberde arabuluculara bu durumun bildirildiği bilgisine de yer verildi.

Gazze’de bulaşıcı hastalıklar bombalardan daha fazla insan öldürebilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’de 1.3 milyon kişinin barınaklarda yaşadığını, çok sayıda bulaşıcı hastalığın görülmeye başladığını belirtti.

Ghebreyesus, “Yaşam koşulları ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği göz önüne alındığında, hastalıklar bombalardan daha fazla insanı öldürebilir” ifadelerini kullandı.

Haaretz: IDF, Gazze'deki savaşa yeniden başlamaya hazırlanıyor
Haaretz: IDF, Gazzedeki savaşa yeniden başlamaya hazırlanıyor

İsrail merkezli Haaretz gazetesinden dikkat çeken bir analiz geldi. Gazete IDF'nin  Gazze'deki savaşa yeniden başlamaya hazırlandığını yazdı. Analizde şu ifadelere yer verildi;

'Ateşkesin ardından çatışmalar yeniden başlayacak gibi görünüyor. Her ne kadar Hamas'la müzakereler yoluyla daha fazla rehinenin serbest bırakılması amacıyla duraklama perşembe sabahına kadar 48 saat daha uzatılmış olsa da, kalan süre sınırsız değil.'

İran'dan ABD'ye gözdağı

İran ve Hizbullah'ı caydırmak için konuşlandırılan iki uçak gemisinden biri olan USS Eisenhower, şu anda İran'ın 100 kilometre güneyinde bulunuyor. İran'ın tepkisini çeken bu adım sonrası Tahran'dan yeni bir hamle geldi. İran İHA'ları gemi yakından görüntüleyerek ABD'ye adeta gözdağı verdi. Resmi haber ajansı IRNA'nın bildirdiğine göre, İran Ordusu Aden Körfezi ve Umman Denizi'nde bir ABD uçak gemisini takip edip tespit etti. Haberde üst düzey İranlı komutan ve yetkililerin, ABD uçak gemisinin bölgesel sulardaki varlığının bölgede güvenliği artırmaya yardımcı olmayacağını, aksine gerginlik ve güvensizliği tetikleyeceğini söylediği belirtildi.

İsrail eski Başbakanı Netanyahu'nun görevden alınması ve yeni birlik hükümetinin kurulması çağrısında bulundu

Eski İsrail başbakanı Ehud Barak, Haaretz'te yayınlanan yazısında Benjamin Netanyahu'nun başbakanlıktan alınması çağrısında bulundu ve onun "liderliğe uygun olmadığını" belirtti.


Barak, Netanyahu'nun ülkedeki mevcut durumun karmaşıklığını "yönetemediğini" ve "kusurlarının sonuçları geri döndürülemez hale gelmeden gitmesi gerektiğini" söyledi.


Barak, "Netanyahu ve aşırı sağın olmadığı" bir ulusal birlik hükümetinin kurulması çağrısında bulundu.

İsrail, Gazze'de serbest bırakılacak esirlerin listesini aldı

İsrail haber kaynakları, isim listesinin Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisine ulaştığını bildiriyor. İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında altıncı grup tutsağın bugün serbest bırakılması bekleniyor.

ABD'li vekilden 'Filistinli siyasi tutukluların tamamının serbest bırakın' çağrısı

ABD'li milletvekili Rashida Tlaib, Filistinli siyasi tutukluların tamamının serbest bırakılması çağrısında bulundu. Filistin asıllı Amerikalı kongre üyesi meslektaşlarından çağrıya katılmalarını istedi.

Beyaz Saray: Hamas'ın Amerikalı rehineleri koz olarak kullandığına dair kanıt yok
Beyaz Saray: Hamasın Amerikalı rehineleri koz olarak kullandığına dair kanıt yok

Beyaz Saray yaptığı açıklamada, ABD'li yetkililerin Hamas militanlarının Gazze'deki Amerikalı rehineleri koz olarak kullanmak amacıyla serbest bırakmayı reddettiklerine dair hiçbir belirti görmediklerini söyledi.


Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, "Hamas'ın burada Amerikalılar açısından bir tür oyun oynamaya çalıştığına dair hiçbir belirti yok" dedi.


ABD hükümeti, sekiz ila dokuz ABD vatandaşının hâlâ bölgede tutulduğuna inanıyor.

İsrail’de hükümet içinden Netanyahu’ya tehdit

Aşırı sağcı bakan Ben-Gvir, Netanyahu'nun liderliğindeki koalisyon hükümetini dağıtma tehdidinde bulundu. Filistin karşıtı açıklamalarıyla gündemden düşmeyen bakan X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda Gazze’ye yönelik saldırıların durdurulmasını, hükümetinin “dağılması” olarak niteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!