İsrail'in saldırısı CNN Türk kameralarında... Lübnan'ın güneyinde bombardıman devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2024 09:46

Katar'ın başkenti Doha'da iki gün süren ateşkes görüşmelerinin ardından Hamas, esir takası önündeki en büyük engelin Netanyahu olduğunu açıkladı. Öte yandan ateşkes görüşmesi dinlemeyen İsrail Gazze'deki katliamlarına devam ediyor. CNN Türk kameraları ise Lübnan'ın güneyine başlatılan saldırıyı görüntüledi. İsrail uçakları Lübnan'ın İsrail sınırı bölgesini vurdu.

İsrail, Filistin'in vergi gelirlerinden 694 milyon dolar kesinti yaptı

Filistin Maliye Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının başladığı Ekim ayından bu güne kadar İsrailli yetkililerin Gazze için ayrılan vergi gelirlerinden 694 milyon dolar kesinti yaptığını açıkladı. Filistin Maliye Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının başladığı Ekim ayından bu güne kadar İsrailli yetkililerin Gazze için ayrılan vergi gelirlerinden 694 milyon dolar kesinti yaptığını açıkladı. 
Filistin resmi haber ajansı Wafa tarafından yapılan açıklamada maliye bakanlığı, “Bu kesintiler İsrail'in Filistin Yönetimi'ne Gazze'deki çalışanlara maaş ve emeklilere emekli maaşı ödemeyi durdurması için baskı yapma stratejisinin bir parçasıdır. Özellikle bu zor zamanlarda Filistin Yönetimi'nin vatandaşlarına karşı mali yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetini etkilemektedir" ifadesinde bulundu.

İsrail basınına göre, Hamas ile Tel Aviv yönetimi arasında Philadelphia koridoru anlaşmazlığı henüz çözülmedi

İsrail basını, Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru konusundaki anlaşmazlığa henüz bir çözüm bulunamadığını yazdı. İsrail'deki "Walla" sitesinin haberinde, "Savaşın durdurulması ve esir takası konusunda anlaşmaya varılması yönündeki müzakerelerde asıl anlaşmazlık noktası 14 kilometreye kadar uzanan (Philadelphia koridoru) bu koridordur." ifadesi kullanıldı. Haberde, Hamas'ın İsrail ordusunun bölgeden tam çekilmesi konusunda ısrarcı olduğu, Tel Aviv yönetiminin ise "Sina bölgesinden kaçakçılık yapılan tünellerin yeniden aktif hale gelmemesi için" Philadelphia koridorunu kontrol altında tutmak istediği belirtildi.İsrail basını, Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru konusundaki anlaşmazlığa henüz bir çözüm bulunamadığını yazdı. İsrail'deki "Walla" sitesinin haberinde, "Savaşın durdurulması ve esir takası konusunda anlaşmaya varılması yönündeki müzakerelerde asıl anlaşmazlık noktası 14 kilometreye kadar uzanan (Philadelphia koridoru) bu koridordur." ifadesi kullanıldı. Haberde, Hamas'ın İsrail ordusunun bölgeden tam çekilmesi konusunda ısrarcı olduğu, Tel Aviv yönetiminin ise "Sina bölgesinden kaçakçılık yapılan tünellerin yeniden aktif hale gelmemesi için" Philadelphia koridorunu kontrol altında tutmak istediği belirtildi.



İsrail'in Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin serbest bırakılması için Philadelphia Koridorundan "en fazla 6 ay çekilebileceği" ifade edildi. Walla'ya konuşan ismi açıklanmayan bir güvenlik kaynağı, "Hamas'ın onlarca yıl boyunca inşa ettiği tünelleri aktifleştirmekte zorlanacağını" iddia etti. Söz konusu kaynak, İsrail'in "Hamas'a ait tünellerin yerini belirleyip yok edemediği için" Philadelphia koridorundan çekilmeyi kabul etmediğini aktardı. Kaynak, "İsrail güvenlik kurumu, geri dönme ve Hamas'a karşı savaşma gücünü korumakta ısrar ediyor, savaşın durdurulmasını kabul etmiyor." ifadesini kullandı. İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Tüm rehineler serbest bırakılıncaya kadar Gazze'den ayrılmayacağız." dedi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı: Bedevi yerleşimcilerin yerinden edilmesinden endişe duyuyoruz

Filistin Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki Filistin topraklarındaki Bedevi topluluklarının, özellikle Batı Şeria'daki Masafer Yatta ve Ürdün Vadisi'ndeki zorla yerinden edilmeleri konusunda "büyük endişe" duyduğunu ifade etti. Bir açıklamada, İsrailli yerleşimcilerin topluluklara yönelik saldırılarının ordunun desteği ve koruması ve İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in doğrudan denetimiyle gerçekleştiğini söyledi. Bakanlık, son Filistinli Bedevi ailesinin son yerinden edilmesinin Ürdün Vadisi'nin kuzeyindeki Umm al-Jimal'de gerçekleştiğini ve zorla yerinden edilen Bedevi topluluklarının sayısının 40'a ulaştığını söyledi. Bakanlık, "Bakanlık bu suçu etnik temizlik suçu olarak görüyor ve işgal altındaki Batı Şeria'nın devam eden kademeli ilhakı ve sakinlerinden ve orijinal sahiplerinden boşaltılması çerçevesinde yer alıyor" diye ekledi.

Lübnan'ın güneyindeki patlamada, 3 UNIFIL askeri yaralandı

Birlemiş Milletler Lübnan Geçici Gücü (UNIFIL), Lübnan'ın güneyinde meydana gelen patlamada, 3 askerinin yaralandığını duyurdu. UNIFIL'ın açıklaması, Lübnan resmi haber ajansı NNA'da paylaşıldı. Açıklamada, "Lübnan'ın güneyinde, Yarin civarında, Birleşmiş Milletler tabelasının açıkça işaretlendiği araçların yakınında patlama meydana gelmesi sonucu, devriye gezen 3 UNIFIL barış gücü askeri hafif yaralandı." denildi. UNIFIL, patlamanın neden kaynaklandığının tespiti için soruşturma başlatıldığını kaydetti.

BM'den ateşkes çağrısı: Gazze'de barınacak yer kalmadı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in 450 bin Filistinliyi göçe zorlamasının ardından "Gazze'nin derhal ateşkese ihtiyacı var” açıklamasında bulundu.


İsrail'in, Han Yunus'un doğusu ve merkezinin yanı sıra Deyr el-Belah, Megazi ve Ez-Zuveyde'nin boşaltılması yönündeki açıklamasına ilişkin UNRWA, "Gazze'de barınacak yer kalmadı" dedi.


UNRWA'dan yapılan açıklamada, “Gazze'de binlerce insan gidecek güvenli bir yer olmadığı için yerinden edilmeyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Gazze'de, barınabilecek başka yer kalmadı. Gazze'nin derhal ateşkese ihtiyacı var” denildi.


 

Mısır'dan itidal çağrısı

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdullati, Gazze'deki ateşkes ve rehine takası müzakereleri sırasında Hizbullah'ı İsrail'e yönelik saldırılarında itidalli olmaya çağırdı.Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdullati, Gazze'deki ateşkes ve rehine takası müzakereleri sırasında Hizbullah'ı İsrail'e yönelik saldırılarında itidalli olmaya çağırdı. Times of Israel'de yer alan haberde Abdullati'nin, Hizbullah'ın itidalli davranması karşılığında Hamas üzerindeki “baskıyı hafifletecek” insani yardımların Gazze'ye girişini arttırma ve Lübnan'daki Hizbullah'la ilgili diğer konularda ABD'den belirtilmemiş “kolaylıklar” sözü aldığı bildirildi.

Netanyahu'nun yazlığının yakınında uçan cisim Hizbullah İHA'sı mı?

Israel Hayom gazetesinin haberine göre İsrail Deniz Kuvvetleri, Başbakan Netanyahu'nun Caesarea'daki yazlığının açıklarında uçan cisim tespit etti. Devriye gezen İsrail donanmasına ait bot, İHA olduğu sanılan cismin civarda uçuş gerçekleştirdiğini bildirdi.Israel Hayom gazetesinin haberine göre İsrail Deniz Kuvvetleri, Başbakan Netanyahu'nun Caesarea'daki yazlığının açıklarında uçan cisim tespit etti. Devriye gezen İsrail donanmasına ait bot, İHA olduğu sanılan cismin civarda uçuş gerçekleştirdiğini bildirdi.



Uçan cismin Hizbullah tarafından fırlatılan keşif İHA'sı olabileceğinden şüphelenen İsrailli yetkililer, Netanyahu'nun sahil kenarındaki yazlığının görüntülerinin gelecekte yayımlanmak üzere çekilmeye çalışıldığını düşünüyor. İsrail ordusunun bölgeye savaş uçakları gönderdiği ancak herhangi bir İHA'nın tespit edilmediği kaydedildi. Netanyahu'nun olay esnasında yazlığında olmadığının altı çizildi.

İsrail'in Lübnan saldırısı CNN Türk kameralarında

CNN Türk Muhabiri Ümit Uzun, İsrai'in Lübnan'ı sabah saatlerinde vurduğunu bildirdi. Uzun vurulan noktalarda evler görüldüğünü ve Hizbullah kontrolünde bulunan bir alan olduğunu ifade etti. İsrail'in özellikle bu alana saldırdığı dile getirildi. Hava saldırısı Hizbullah'ın İsrail'e saldırısının ardından geldi. Uzun, Hristiyan kasabalarının bulunduğu bu noktanın Lübnan İsrail sınır hattı olduğunu ve bölgenin nüfusunun yarı yarıya azaldığını belirtti.

Hamas: Ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğine dair işaretler sadece bir yanılsama

Hamas Siyasi Büro üyesi Sami Ebu Zuhri, AFP'ye yaptığı açıklamada, Doha'da iki gün süren görüşmelerin ardından ilerleme kaydedildiğine dair işaretlerin bir yanılsama olduğunu söyledi. Zuhri, "Karşımızda bir anlaşma veya gerçek bir müzakere değil, Amerikan diktalarının dayatılması var" dedi.

ABD'nin ateşkes çağrısı üzerine Blinken İsrail'e gidiyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Gazze'de 10 aydır devam eden savaşı sona erdirecek bir ateşkes sağlanması yönündeki yoğunlaşan diplomatik çabalarının bir parçası olarak İsrail'e gidecek. Blinken, İsrail Başbakanı Netanyahu ile ateşkes ve esir takası konularını konuşacak.

Nuseyrat'da 7 kişi hayatını kaybetti

Gazze Şeridi'nin orta kısmında bulunan Nuseyrat'a İsrail saldırı düzenledi. Bir eve yapılan saldırıda 3'ü çocuk toplam 7 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

İsrail Han Yunus'a saldırdı: 20 ölü

İsrail Gazze'nin orta ve güney kesimine saldırmaya devam ediyor. İsrail Ordusu güneydeki Han Yunus ve Deir-Al Balah'a operasyonlarını sürdürüyor. Savaş uçakları dün Han Yunus'a saldırılar düzenledi.  İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine gece boyu düzenlediği saldırılarda 20 Filistinli öldü ve çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail'in Gazze'de 450 bin Filistinliyi göçe zorladığı belirtildi

Gazze Şeridi'nde İsrail'in daha önce güvenli bölge iddia ettiği yerlerde yaşayan 450 bin Filistinlinin, İsrail tarafından yapılan açıklamayla göçe zorlandığı belirtildi. Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in güvenli bölge iddia ettiği Han Yunus'un doğusu ve merkezinin yanı sıra Deyr el-Belah, Megazi ve Ez-Zuveyde'nin boşaltılması yönündeki açıklamasıyla, "450 bin Filistinlinin insani durumunu zora soktuğunu" ifade etti. Basal, "İsrail işgali, Gazze'nin bazı bölge ve kamplarında yaşayan Filistinlilerin çektikleri sıkıntıları daha artırmak için tekrar yıkılan evlerinden ve barındıkları bölgelerden taşınmaya zorluyor." ifadelerini kullandı.


Ateşkes önünde en büyük engel Netanyahu

Hamas yetkilisi Usame Hamdan, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ateşkes ve esir değişimi anlaşmasının önündeki en büyük engel olmaya devam ettiğini açıkladı. Hamas yetkilisi, İsrailli müzakerecilerin Katar'da iki gün süren ateşkes görüşmelerinin ardından "temkinli iyimserlik" ifadelerini kullandığını söyledi. 

İsrail saldırılarına devam ediyor

Katar'ın başkenti Doha'da ateşkes görüşmeleri devam ederken İsrail güçleri Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını sürdürdü. Cumartesi günü düzenlenen saldırılarda en az 14 Filistinlinin hayatını kaybettiği öğrenildi. 

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde bir askerinin daha öldüğünü açıkladı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde binbaşı rütbesinde bir askerinin daha öldüğünü duyurdu. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, 8119 No'lu taburda ağır vasıta şoförlüğü yapan Mordechai Yosef Ben Shoam'ın (34) Gazze'nin orta kesimindeki çatışmalarda öldüğü belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!