Son dakika... İran'dan nükleer uyarısı: Göze göz dişe diş... 3. Körfez Savaşı'nın ayak sesleri! Tel Aviv'de patlama sesleri

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İrandan nükleer uyarısı: Göze göz dişe diş... 3. Körfez Savaşının ayak sesleri Tel Avivde patlama sesleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2024 08:24

İranlı üst düzey bir yetkili, İsrail'in olası saldırılarına karşı "Göze göz dişe diş" bir misilleme yapacaklarını belirtti. Yetkili, İran'daki sivillerin zarar görmesi ya da sivil alanların hedef alınması halinde Tahran'ın nükleer doktrinini gözden geçireceğini ifade etti. Öte yandan Orta Doğu'daki İsrail saldırılarının ardından 3. Körfez Savaşı'nın ayak sesleri İran'dan gelmeye başladı. ABD gazetesi Wall Street Journal'in Arap yetkililere dayandırdığı haberde, İran'ın İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik misilleme eylemlerinin kendi topraklarından ya da hava sahalarından geçmesi halinde kendilerine saldıracakları yönünde tehdit ettiği belirtildi. Öte yandan Hizbullah'ın Lübnan'dan attığı roket, Tel Aviv yakınlarındaki Herzliya bölgesine düştü.

İsrail'den Lübnan'ın güneyinde karakola saldırı: 2 asker öldü

İsrail güçleri bugün ülkenin güneyinde bir karakolu vurdu. Lübnan Ordusu, saldırıda 2 askerlerinin hayatını kaybettiğini, 3 askerin ise yaralandığını bildirdi.

Lübnan'ın Başbakanı Necib Mikati karakol saldırısını kınarken, “İsrail'in Lübnan'a karşı işlediği bu ısrarlı suç, bugün toprağı korumak ve halkı savunmak için ulusal görevlerini yerine getiren cesur askerleri de esirgemedi” ifadelerini kullandı.

İsrail: “Kuvvetlerimiz, UNIFIL yakınındaki bir tehdide ateş açtı”

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) bugün Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) Naqoura üssüne ateş açması büyük tepki topladı. IDF tarafından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, “Güney Lübnan'da görev yapan İsrail askerleri kendilerine yönelik acil bir tehdit tespit etti. Askerler tehdide ateşle karşılık vermiştir. Yapılan ilk incelemeler, olay sırasında tehdidin kaynağından yaklaşık 50 metre uzaklıkta bulunan bir UNIFIL mevzisinin vurulduğunu ve iki UNIFIL personelinin yaralandığını göstermektedir” denildi.

Saldırının ardından yayımlanan açıklamada, “IDF, UNIFIL personeline korumalı alanlara girmeleri ve orada kalmaları talimatını verdi. Bu talimat olay sırasında da geçerliydi. IDF bu tür olaylardan derin endişe duymaktadır ve şu anda ayrıntıları belirlemek için en yüksek komuta kademelerinde kapsamlı bir inceleme yürütmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Tel Aviv'e füze saldırısı

CNN Türk muhabiri Emrah Çakmak, "Tel Aviv'de iki füzenin ateşiyle birlikte ilerlediğini gördük. Kim tarafından ateşlendiği henüz bilinmiyor. İsrail ordu yetkisi tarafından yapılan ilk açıklamada, bunların İHA saldırısı olduğu söylendi" dedi.

Lübnan'dan Hizbullah'ın attığı roket, Tel Aviv yakınlarındaki Herzliya bölgesine düştü. Atılan roketler nedeniyle Tel Aviv'de saldırı sirenleri çaldı.


Hizbullah askeri üssü vurdu: Mesele ne zaman vurulacağınız

Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gerçekleştirdiği ve 22 kişinin öldüğü, 117 kişinin yaralandığı saldırılara karşılık verdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail'in kuzeyine 95 roket atıldığını açıklarken Hizbullah, Hayfa kentinde bulunan İsrail Hava Kuvvetleri üssünü vurduğunu duyurdu.

Lübnan merkezli Al Mayadeen gazetesinde yer alan habere göre, Hizbullah bugün İsrail'e karşı çok sayıda operasyon gerçekleştirdi.

Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, "Lübnan'ı ve halkı savunmak, Gazze halkını ve direnişini desteklemek için İsrail güçleriyle çatışmaya devam ediyoruz" denildi.

Hizbullah medya biriminden yayınlanan saldırı görüntüsü, “Mesele vurulup vurulmayacağınız değil, ne zaman vurulacağınızdır.” ifadeleriyle paylaşıldı.

Lübnan'dan İsrail'e kınama
Lübnandan İsraile kınama

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) kuvvetlerini defalarca hedef almasını kınadı ve bunu uluslararası meşruiyeti ihlal eden tehlikeli bir adım olarak değerlendirdi.

Bakanlıktan İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Ras Nakura bölgesinde UNIFIL unsurlarını hedef alması sonucu iki askerin yaralanmasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, UNIFIL güçlerinin sistematik ve kasıtlı olarak hedef alınması en güçlü ifadelerle kınandı.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in UNIFIL güçlerine karşı tekrarlanan saldırılarını ve yasadışı bir şekilde onlardan Lübnan'ın güneyindeki mevzilerini boşaltmalarını istemesini "Tel Aviv'in uluslararası meşruiyeti ihlal ettiğini doğrulayan tehlikeli bir adım" olarak nitelendirdi.

Avustralya: İsrail'in BM Lübnan Barış Gücü'ne saldırısı 'kabul edilemez'

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, İsrail ordusunun Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücüne (UNIFIL) saldırılarının "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Wong, sosyal medya platformu X hesabında İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL'e ait tesislere yönelik saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

Wong, "Lübnan'daki BM personelinin ve tesislerinin İsrail tarafından hedef alınması kabul edilemez ve buna son verilmelidir." ifadesini kullandı.

Bakan Wong, UNIFIL'in bölgesel barışın korunmasında oynadığı role güçlü destek verdiklerini bildirdi.

Lübnan Başbakanı Mikati, Hizbullah'ın hükümet ortağı olarak BM kararlarına bağlı olduğunu söyledi

Lübnan Başbakanı Mikati, özellikle ordunun ülkenin güneyinde konuşlandırılması ve sınırdaki varlığının güçlendirilmesi konusunda BM kararının uygulanmasına bağlı olduğunu kaydetti.

Başbakan Mikati, "(İsrail ile) diplomatik çözüm masada. Hizbullah, Lübnan hükümetinin ortağıdır ve BM kararını uygulamaya mutabıktır." dedi.

Lübnan Başbakanı Mikati, Dışişleri Bakanlığından, "tam ve derhal ateşkes kararı alınması, 1701 sayılı kararın uygulanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine talepte bulunmasını istediklerini" aktardı.

İsrail saldırıları karşısındaki uluslarası sessizliği eleştiren Mikati, "Lübnan, İsrail'in caydırılması mümkün olmayan küstahlığının kurbanı. İsrail, katliamlar karşısında şüphe uyandıracak şekilde sessiz kalan dünyanın gözü önünde egemenliğimizi ihlal ediyor." ifadelerini kullandı.

Lübnan Başbakanı, İsrail'in UNIFIL gücüne yönelik saldırılarını da "kınanılacak bir suç ve uluslararası toplumun kutsallığının ihlali" olarak niteledi.

Norveç, İsrail'in BM Lübnan Barış Gücü'ne saldırısından "endişesini" açıkladı

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL'e ait tesislere yönelik saldırısına ilişkin açıklamasında, "Lübnan'daki BM Barış Gücüne (UNIFIL) İsrail güçleri tarafından ateş açılması son derece endişe vericidir." ifadesini kullandı.

UNIFIL'in Lübnan'da "çatışmaların" yatıştırılmasına yardımcı olan ve durumun "kontrolden çıkmasını" önleyen tarafsız bir aktör olduğunu belirten Eide, BM'nin konuşlandığı bölge ve yapılarının açıkça belli olduğuna dikkati çekti.

Eide, "Bu nedenle İsrail güçlerinin UNIFIL'in bazı mevzilerini hedef alması kesinlikle kınanması gereken bir durumdur." yorumunu yaptı.

Bakan Eide, tüm tarafları uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye, sivilleri korumaya ve BMGK'nin 1701 sayılı kararına uymaya çağırdı.

İranlı yetkiliden İsrail'e nükleer uyarısı

İranlı üst düzey bir yetkili, İsrail'in defalarca misilleme yapacağını açıklamasının ardından Rus devletine ait medya kuruluşu Russia Today'e (RT) konuştu.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, petrol ve nükleer tesisleri de dahil olmak üzere İsrail'in olası bir saldırısına karşı İran'In kendini savunmaya ve misilleme yapmaya tamamen hazır olduğunu söyledi.

Yetkili, olası bir İsrail saldırısına karşı yapılacak misillemenin "Göze göz dişe diş" olacağını uluslararası hukuka aykırı olmayacağını belirtti.

İran'ın misillemesinin ne şekilde olacağına ilişkin yetkili, İsrail'in İran'ın petrol altyapısını hedef alması halinde Tahran'ın da buna karşılık olarak İsrail'deki üç ana petrol rafinerisini vuracağını açıkladı.

Yetkili, enerji santralleri ya da nükleer tesisler gibi diğer altyapılara yönelik saldırıların da aynı şekilde İsrail'deki ilgili tesislere yönelik misilleme saldırılarına yol açacağını sözlerine ekledi.

Yetkili, olası bir İsrail salıdırısında İran'daki sivillerin zarar görmesi ya da sivil alanların hedef alınması halinde Tahran'ın nükleer doktrinini gözden geçireceğini vurguladı.

İspanya Başbakanı Sanchez'den İsrail çağrısı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsrail'in Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırısını "şiddet sarmalının acil bir şekilde durması gerektiğini gösteren, kesinlikle reddedilecek, kınanacak bir şey" diye tanımlayarak sert bir dille eleştirdi.

"Uluslararası hukuka uygun olarak, Orta Doğu'da diplomatik yollarla barışçıl çözümler için çalışmaya devam edeceklerini" vurgulayan Sanchez, İspanya'da muhalefetteki bazı siyasi partilerden gelen suçlamalara rağmen İspanya hükümetinin 8 Ekim 2023'den bu yana İsrail'e herhangi bir silah veya askeri malzeme satışına onay vermediğini kaydetti.

Sanchez, "Lübnan'ı işgaliyle uluslararası insani hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle uluslararası toplumdan acil olarak İsrail'e silah ihracatını durdurmasını istediğini, bunu ilk uluslararası toplantıda dile getireceğini" söyledi.

Başbakan Sanchez, ayrıca "uluslararası insani hukuku ihlal etmesinden ve Lübnan'ı işgal etmesinden dolayı İsrail'in acil ateşkes ilan etmesi gerektiğini" söyledi.

İran uyarısını yineledi

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail'in Tahran'ın füze saldırısına misilleme yapması halinde İran'ın “daha güçlü savunma eylemleri” gerçekleştirmekten çekinmeyeceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı sosyal medya platformu X hesabından yapılan paylaşımda Arakçi, İran'ın “herhangi bir saldırganlığa karşılık olarak gerekirse daha güçlü savunma eylemleri gerçekleştirmeye tamamen hazır olduğunu ve bunu yapmakta tereddüt etmeyeceğini” söyledi.

İsrail, İran'ın 1 Ekim'de başlattığı füze saldırısına karşılık vereceğini defalarca dile getirmişti.

Gazze'de can kaybı 42 bin 126'ya çıktı
Gazzede can kaybı 42 bin 126ya çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 371 gündür uyguladığı soykırıma ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği "4 katliamda" 61 kişinin öldüğü, 231 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 42 bin 126'ya, yaralı sayısının 98 bin 117'ye yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

Rusya'dan İsrail'e uyarı: Nükleer tehdidi 'ciddi provakasyon'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Laos'un başkenti Viyentiyan'da düzenlenen 19. Doğu Asya Zirvesi'ne katıldı. Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Lavrov, gündemdeki konuları değerlendirdi.

İsrail'in, İran'a saldırı düzenleme tehditlerini ve İran'ın nükleer anlaşmadan çıkma ihtimalini değerlendiren Lavrov, "İran'ın barışçıl nükleer tesislerine saldırı düzenleme planı veya tehdidi gerçekleşirse, bu çok ciddi bir provokasyon olur." dedi.

İsrail soruşturma başlattığını duyurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), UNIFIL'e bağlı bir karakolda hasar meydana geldiği ve iki barış gücü askerinin yaralandığı yönünde raporlar aldığını bildirdi.

The Times of Israel'e açıklama yapan IDF, “Rapora göre, karakoldaki hasar sonucu iki UNIFIL personeli yaralandı. Olay araştırılıyor ve detayları inceleniyor” ifadesinde bulundu.

İsrail'den 2. saldırı
İsrailden 2. saldırı

Lübnan'daki saldırılarını sürdüren İsrail, başkent Beyrut'ta ikinci kez Birleşmiş Milletler güçlerine ateş açtı. İsrail'in gerçekleştirdiği saldırıda, 2 kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail ordusu Ras Nakura'daki UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle hedef alırken bir UNIFIL gözlem kulesi de "Merkava tankı" ile vuruldu.

Haberde, komuta merkezinde maddi hasar oluştuğu, "Merkava tankı" ile gözlem kulesine gerçekleştirilen saldırı sonucunda Sri Lanka taburundan 2 askerin yaralandığı kaydedildi.

Lübnan'dan İsrail'e tanksavar saldırısı: 1 ölü

Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine düzenlenen tanksavar roketi saldırısında 1 kişinin öldüğü, 1 kişinin de yaralandığı bildirildi.

İsrail acil servisi Kızıl Davut Yıldızından yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyindeki Yi'ron yerleşim bölgesine tanksavar roketiyle saldırı düzenlendiği belirtildi.

Saldırıda ölen kişinin 27 yaşında Taylandlı bir işçi olduğu kaydedildi.

İsrail, İran'a düzenleyeceği saldırıyı netleştiremedi
İsrail, İrana düzenleyeceği saldırıyı netleştiremedi

İsrail güvenlik kabinesinin gece saatlerinde gerçekleştirdiği oturumda İran'a yapacağı saldırı konusunda sonuca varamadığı bildirildi.

Yediot Ahranot'un haberine göre, İsrail Güvenlik ve Siyasi Kabinesi Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığında gece yaklaşık 4 saat süren oturumunun ardından İran'a yapılacak saldırıya ilişkin karar almadı, oylama yapılmadı.

Haberde, karar alınmadığı için İsrail Güvenlik ve Siyasi Kabinesi'nin İsrail Başbakanı Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant'a henüz yetki vermediği kaydedildi.

Karar alınamaması nedeniyle Savunma Bakanı Gallant'ın İran'a saldırıyı görüşmek üzere gideceği Washington'daki Pentagon ziyareti de ertelendi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 9 Ekim'deki telefon görüşmesinde Netanyahu'ya "Beyrut'a saldırılarını en aza düşürmesini" istediği öne sürüldü.

Akdeniz'deki AB ülkelerinden Orta Doğu zirvesi

Akdeniz'deki Avrupa Birliği ülkelerinin, Orta Doğu'da devam eden çatışmaları görüşmek üzere Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde bir araya geleceği bildirildi.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, GKRY'nin Baf kentinde Orta Doğu zirvesi gerçekleştirmeyi planlayan Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, Malta, Slovenya ve Hırvatistan liderlerine Ürdün Kralı II. Abdullah da eşlik edecek.

İsrail'in Gazze ve Lübnan'ı işgalinin yanı sıra İran ile artan gerilimin mülteci ve göçmen akınlarına sebep olduğu belirtilen haberde, Avrupa'nın güvenliğinin ve ekonomisinin tehdit altına alacak daha geniş çaplı bir çatışam korkusunun arttığı ifade edildi.

Lübnan'dan İsrail'e yaylım ateşi: 20 roket fırlatıldı

Lübnan'dan İsrail'in Akka ve Krayot bölgelerine, yaylım ateşi açıldı. Sirenlerin çalmasına neden olan saldırıda, Yukarı Celile'de Lübnan sınırına yakın yerleşim yerlerine 20 roket fırlatıldı.

İsrail'de İHA paniği

İsrail'in Aşkelon kentinde İHA saldırısı sirenleri çaldı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İHA alarmının ardından soruşturma başlattığını açıkladı.

Duyulan yüksek sesli patlamaların ardından İHA'nın düşürüldüğü bildirilirken herhangi bir yaralanma vakasının olmadığı açıklandı.

Meta'dan Lübnan basınına sansür: Instagram hesabı kapatıldı
Metadan Lübnan basınına sansür: Instagram hesabı kapatıldı

Sosyal medya platformu Instagram'ın sahibi Meta, Lübnan basınından Al Mayadeen gazetesinin İngilizce yayın yapan Instagram hesabını “Topluluk Kurallarına” uymadığı gerekçesiyle kalıcı olarak yasakladı.

Instagram tarafından bildirilen kararda, “Tüm bilgileriniz kalıcı olarak silinecektir” denildi ve “Bu kararla ilgili başka bir inceleme talebinde bulunamazsınız” denilerek karara itiraz edilemeyeceği belirtildi.

Meta, Ekim ayında Al Mayadeen'in İngilizce Instagram hesabını süreli olarak askıya almıştı.

Ürdün, İsrail'in Doğu Kudüs'teki UNRWA'ya ait araziyi gasbetme kararını kınadı

Ürdün, İsrail yönetiminin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) merkezinin toprağını gasbetme kararını kınayarak, bunu "uluslararası hukukun açık bir ihlali ve işgali pekiştirme girişimi" olarak değerlendirdi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, UNRWA'nın Filistin topraklarındaki faaliyetlerini durdurmaya yönelik girişimlerinin ve ajansa karşı sistematik kışkırtmasının güçlü bir şekilde kınandığı ifade edildi.

Açıklamada, İsrail'in bu adımı uluslararası hukukun, BM tüzüğünün ve işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet gösteren BM kuruluşlarının dokunulmazlıklarının açık bir ihlali olarak nitelendirildi.

İsrail'in bu kararlarının, uluslararası hukuku ve 2334 sayılı karar da dahil olmak üzere BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği ve İsrail'in işgalci bir güç olarak yükümlülükleriyle çeliştiği aktarılan açıklamada, bu icraatların, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki işgalini pekiştirme ve buralar üzerindeki kontrolü sıkılaştırma yönünde devam eden girişimlerinin bir parçası olduğu belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in UNRWA'ya siyasi suikast düzenlemeyi ve Filistinlilere insani yardım sağlama çabalarını engellemeyi amaçlayan iddialarını ve eylemlerini sürdürmesinin feci sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunuldu.

Bakanlığın açıklamasında, uluslararası toplumun BM yetkisini korumak ve Filistinli mültecilere hayati hizmetler sağlamayı sürdürmesini sağlamak için UNRWA'yı siyasi ve mali açıdan desteklemeye devam etmesinin önemli olduğu vurgulandı.

3. Körfez Savaşı'nın ayak sesleri! İran'dan ABD ve İsrail uyarısı...
3. Körfez Savaşının ayak sesleri İrandan ABD ve İsrail uyarısı...

Arap yetkililer, Tahran yönetiminin gizli diplomatik kanallar üzerinden İran'a yönelik bir İsrail saldırısında Körfez ülkelerinin kara ya da hava sahasının kullanılmasına izin vermesi halinde hedefleri olacağını belirttiğini söyledi.

ABD gazetesi Wall Street Journal'de yer alan habere göre, İran'ın İsrail'e "intikam" almak amacıyla fırlattığı 180 füzeye İsrail'den milissileme tehdidi gelmişti.

Tahran yönetimi, Körfez'deki Batı destekli petrol zengini Arap ülkelerini ve Orta Doğu'daki diğer Amerikan müttefiki ülkeleri, İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik misilleme eylemlerine müsaade etmeleri halinde kendilerine saldıracakları yönünde tehdit etti.

Arap yetkililer, İran'ın tehdit ettiği ülkeler arasında ABD askerlerine ev sahipliği yapan Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar'ın da bulunduğunu vurguladı.

Yetkililer, bu ülkelerin Biden yönetimine askeri altyapılarının ya da hava sahalarının ABD ya da İsrail tarafından İran'a karşı herhangi bir saldırı operasyonunda kullanılmasını istemediklerini söylediğini aktardı.

Arap yetkililer, İran'ın tehditleri muğlak olsa da, petrol zengini Körfez Ülkeleri'nde uzun süredir Amerikan güvenlik şemsiyesiyle korunan petrol tesislerinin vurulabileceğine dair endişelere yol açtığını söyledi.

Yetkililer, dünyada Amerikan askerlerinin en yoğun olduğu bölgelerden biri olan bölgedeki ABD askeri tesislerinin ve kuvvetlerinin de risk altında olabileceğini sözlerine eklediler.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Orta Doğu'daki ortaklarının Pentagon'a, İsrail savaş uçaklarının kendi toprakları üzerinde uçmasını ya da ABD askerlerinin kendi hava sahalarının içinden ya da üzerinden saldırı operasyonları düzenlemesini istemediklerini söylediklerini kabul etti.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Arap ülkelerinin ABD güçlerinin meşru müdafaa operasyonları yürütmesine izin verildiğini söylediğini aktardı.

Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Arap ülkelerinin taleplerinin gayrı resmi olduğunu ifade etti.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’in sahra hastanesi saldırısına tepki

İsrail’in Suriye-Lübnan sınırında bulunan İran Kızılayı’na (IRCS) ait sahra hastanesine yönelik hava saldırısına İran hükümetinden tepki geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bakayi saldırıyı “savaş” suçu olarak niteleyerek İsrail’i kınadı.

Bilinen tüm uluslararası insani yasa ve yönetmeliklere göre hastanelerin hedef alınmasının yasak olduğunu hatırlatan Bakayi, "İşgalci rejimin Gazze, Lübnan ve Suriye'deki hastane ve tıbbi merkezlere yönelik tekrarlanan saldırıları, Siyonist rejimin tüm uluslararası norm ve standartlara karşı isyanının açık bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve diğer ilgili uluslararası insan hakları örgütlerinin İsrail’e net şekilde tepki göstermesi gerektiğini vurgulayan Bakayi, uluslararası toplumu yerlerinden edilen yüz binlerce Lübnanlı mülteciye yardım için harekete geçmeye çağırdı.

İsrail basını: Netanyahu ile Biden Tel Aviv'in İran'a olası saldırı planında mutabakata yakın
İsrail basını: Netanyahu ile Biden Tel Avivin İrana olası saldırı planında mutabakata yakın

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden'ın Tel Aviv'in İran'a olası saldırı planının niteliği ve kapsamı konusunda mutabakata yakın oldukları iddia edildi.

Walla haber sitesi, Netanyahu ile Biden'ın 9 Ekim'deki telefon görüşmesinde İsrail'in İran'a olası misillemesinin ele alındığını yazdı.

Adı açıklanmayan İsrailli ve ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, Netanyahu ile Biden arasındaki görüşmede İsrail'in İran'a olası saldırı planının niteliği ve kapsamı konusunda Washington ile Tel Aviv arasındaki fikir ayrılığının "büyük oranda giderildiği" ileri sürüldü.

Fikir ayrılıkları büyük oranda giderilse de İsrail'in olası misilleme saldırı planının Washington yönetiminin istediğinden "biraz daha agresif olduğu" savunuldu.

Haberde ayrıca dün akşam toplanan İsrail Güvenlik Kabinesinin, Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant'a İran'a saldırının zamanlamasını belirleme yetkisini vermesinin beklendiği belirtildi.

Pentagon, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarını 'sınırlı' şeklinde nitelemeye devam ediyor
Pentagon, İsrailin Lübnandaki saldırılarını sınırlı şeklinde nitelemeye devam ediyor

Pentagon Basın Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, İsrail'in Lübnan'da devam eden ve 104'ü çocuk, 194'ü kadın olmak üzere 2 bin 169 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar konusunda soru yağmuruna tutuldu.

Bir gazetecinin, "Washington her gece bombalansa, Teksas, Washington, New York eyaletleri hedef alınsa, 60 milyondan fazla kişi evlerinden kaçmak zorunda kalsa buna hala 'sınırlı operasyon' der misiniz?" sorusuna Ryder, "Kara harekatı açısından 'sınırlı' olarak görmeye devam ediyoruz." karşılığını verdi.

Ryder, İsrail'in savunmasının yanı sıra bölgesel güvenlik ve istikrar açısından İsrailli ortaklarıyla Hizbullah'a yönelik çabaların boyutu ve kapsamı konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

"Size söylenen bunun 'sınırlı bir kara saldırısı' olduğu açıklamasına itibar ediyor musunuz?" şeklindeki başka bir soruya da Ryder, "İsrail, Lübnan sınırında Hizbullah'ın saldırı altyapısını ortadan kaldırmak için sınırlı bir operasyon yürütüyor." cevabını verdi.

Ryder, ABD'nin bölgede ulusal çıkarları olduğunu, İsrail ile uzun süredir devam eden güvenlik işbirliğinin de buna dahil olduğunu ifade etti.

İsrail'in Lübnan'da sadece Hizbullah'ı değil Lübnan ordusu varlıklarını ve BM barış gücü unsurlarını da hedef aldığı, Lübnan topraklarına İsrail bayrağı diktiği yönündeki haberlerle ilgili soruyu yanıtlayan Ryder, "Bu haberler kesinlikle endişe verici ancak bunları bağımsız olarak doğrulayan bilgiye sahip değilim." dedi.

Ryder, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e yapılan yardımların maliyetine ilişkin soruyu yanıtlarken de "7 Ekim'den bu yana İsrail'e milyarlarca dolarlık güvenlik yardımı sağladığımızı söylemek dışında kesin bir rakam veremem." demekle yetindi.

Kanada'dan Lübnan’da BM üssünü hedef alan İsrail’e tepki: Endişe verici ve kabul edilemez
Kanadadan Lübnan’da BM üssünü hedef alan İsrail’e tepki: Endişe verici ve kabul edilemez

İsrail’in Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) yönelik saldırısına bir tepki de Kanada’dan geldi. Kanada Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail kuvvetlerinin UNIFIL üssüne ateş açması "endişe verici ve kabul edilemez” olarak nitelendi. Açıklamada, "Kanada, barış gücü ve insani yardım çalışanlarının korunması ve tüm tarafların uluslararası insani hukuka uyması çağrısında bulunuyor" denildi.

BM’den İsrail’in Lübnan saldırıları ile ilgili açıklama
BM’den İsrail’in Lübnan saldırıları ile ilgili açıklama

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları, BM’nin bölgedeki faaliyetlerini de olumsuz etkiledi.

Barış Operasyonlarından Sorumlu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada Lübnan'daki BM Barış Gücü askerlerinin emniyet ve güvenliğinin "giderek daha fazla tehlikeye girdiğini" söyledi.

İsrail'in “Merkava tankları” ve iş makineleriyle birçok bölgeye girdiğine dikkat çeken Lacroix, Hizbullah'ın ise Mavi Hat üzerinden ateş etmeyi sürdürdüğünü hatırlattı.

“BARIŞ GÜCÜ ÜSLERİNE HAPSOLDU”

23 Eylül'den bu yana operasyonel faaliyetlerin neredeyse durma noktasına geldiğini kaydeden Lacroix, "Barış gücü askerleri uzun bir süredir üslerine hapsolmuş durumda" ifadelerini kullandı. UNIFIL olarak bilinen misyonun diplomatik bir çözüme yönelik tüm çabaları desteklemeye hazır olduğunu vurgulayan Lacroix, "UNIFIL, 1701 sayılı kararın uygulanmasını desteklemekle görevlendirilmiştir. Ancak bu kararın hükümlerini uygulamanın taraflara ait olduğu konusunda ısrarcı olmalıyız" şeklinde konuştu.

İsrail ordusunun BM tesisleri yakınlarındaki askeri mevcudiyetini eleştiren Lacroix, İsrail ordusunun UNIFIL'in statüsünü ve personeli ile tesislerini korumak zorunda olduğunun altını çizdi. UNIFIL'e katkı sağlayan üye ülkelere teşekkür eden Lacroix, BM Güvenlik Konseyi'nin güçlü desteğinin hiç olmadığı kadar önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!