Güncelleme Tarihi:
Türkiye’den kalabalık bir heyet dün Libya’da üst düzey temaslarda bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yer aldığı heyettekiler, Trablus’ta Başbakan Abdulhamid Dibeybe ve mevkidaşlarıyla görüştü. Bakanlar ve diğer yetkililerin temaslarına dair Dışişleri’nden yapılan açıklamada, “siyasi geçiş süreci ve seçimler ile enerji ve askeri işbirliği konularının ele alındığı” kaydedildi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Libyalı mevkidaşı Necla Manguş, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu burada, iki ülke arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını belirterek, ayrıca bir gaz anlaşmasının da enerji bakanlıkları arasında müzakere edildiğini ve imzalanacağını açıkladı. Çavuşoğlu hidrokarbon anlaşmasına ilişkin, “Hem karada hem denizde Türk ve Libyalı firmaların araştırma ve sondaj işbirliğine gitmesini hedefliyor. Ayrıca bir gaz anlaşması şu anda enerji bakanlıklarımız arasında müzakere ediliyor. Anlaşma sağlanınca imzalanacak ve detaylarını açıklayacağız” dedi. Bu çerçevede Türkiye’nin sondaj gemileri, talep gelmesi halinde Libya’nın kıta sahanlığı içinde çalışmalarda bulunabilecek.
THY UÇUŞLARA HAZIRLANIYOR
Türkiye’nin Libya’ya desteğinin süreceğini kaydeden Bakan, “İş insanlarımızın Libya’ya dönüşünü ve yarım kalan projelerin tamamlanmasını teşvik ediyoruz” dedi. Bingazi Başkonsolosluğu’nun “şartlar olgunlaştığında” yeniden açılacağını söyleyen Çavuşoğlu ayrıca, Türk Hava Yolları’nın tekrar uçuşlara başlamasına çalıştıklarını, ilerleyen günlerde THY yetkililerinin Libya’ya gelerek havalimanında incelemelerde bulunacağını söyledi.
ATİNA’NIN KORKTUĞU OLDU
Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtırası Atina’da panik yarattı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, dün akşam Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile telefonda görüştü. Yunan dışişleri kaynakları, iki bakanın Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin söz konusu protokolü imzalama yetkisi bulunmadığında mutabık kaldıklarını ileri sürdü. Pazar günü Kahire’ye gidecek olan Dendias, dün ayrıca Fransa’nın Atina Büyükelçisi Patric Maissonnave ile de Türkiye-Libya protokolünü görüştü.
Yunan Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise Türkiye ile Libya arasında 2019’da imzalanan deniz yetki sınırları anlaşmasına değinilerek, “2019’da imzalanan Türkiye-Libya muhtırası yasadışı ve geçersizdir. Dolayısıyla kimse bu muhtıraya atıfta bulunmaz” denildi. Öte yandan dün bu konuda da mesajlar veren Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında daha önce imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasına dair, “Üçüncü ülkelerin iki egemen ülkenin imzaladığı anlaşmaya müdahale etmeye hakkı yoktur” değerlendirmesinde bulundu. (Yorgo KIRBAKİ/ATİNA)