Güncelleme Tarihi:
3 Haziran’da Türkiye adına son savunmayı vermesi gereken avukat Aydın Coşar mahkeme heyetine başvurarak savunmayı yetiştiremeyeceğini ve bir aylık ek süreye ihtiyacı olduğunu belirtti. Buna gerekçe olarak da çevirmede yaşanan soruları gösterdiği öğrenildi.
ANKA’nın edindiği bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde kamuoyunda tahkim heyeti olarak bilinen Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkların Çözümü Merkezi’ne (ICSID) belirlenen süre içinde cevap vermemesi nedeniyle temerrütte düşülen Libananco davasında yeni iddialar ortaya atıldı. Türkiye adına Libananco tahkimini takip eden avukat Aydın Coşar ve ekibi savunma yapamadığı ortaya çıktı. 3 Haziran’da Türkiye adına son savunmayı vermesi gereken avukat Aydın Coşar mahkeme heyetine başvurarak savunmayı yetiştiremeyeceğini ve bir aylık ek süreye ihtiyacı olduğunu, buna gerekçe olarak da çevirmede yaşanan soruları gösterdiği öğrenildi.
Libananco’nun yabancı avukatlarının telefonlarının dinlenmesi ve elektronik postalarının takip edilmesi konusunda, “takip etmiyoruz” açıklamasının gerçeğe aykırılığı ortaya çıkmış ve hakemler dinlemelerden elde edilen tüm belgelerin imha edilmesi kararını vermişti. Türkiye’nin savunmasını zamanında verememesi, mahkemenin 12 Mayıs’ta verdiği kararların önemini daha da arttırdı. ICSID’ın internet sitesinde de yayınlanan Hakem Heyeti’nin 12 Mayıs tarihli son kararı ile yüz binlerce sayfa ÇEAŞ ve Kepez hisse senedi ile evraklar Libananco’nun incelemesine açılmak zorunda. Karara göre, Libananco bu belgeler üzerinde her türlü incelemeyi yapma ve sorgulama hakkına sahip olacak. Çok kapsamlı bu incelemeler bir ay içinde yapılacak. Türkiye ve özellikle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bugüne kadar el konulan ÇEAŞ ve Kepez hisseleri, tutanakları, çeşitli bakanlık ve kurumlar arasındaki iç yazışmaları, belgeleri, kararları Libananco’ya ibraz etmek zorunda bırakıldı. El konulan ve ibraz etmekten kaçınılan bu hisselerin ve belgelerin incelemeye açılması ise tazminat miktarının hesaplanmasına yönelik olacak
UZMANLAR TÜRKİYE’YE İNCELEME YAPMAYA GELECEK
Ayrıca bu karar çerçevesinde Libananco’nun onlarca uzman ile birlikte inceleme yapmak üzere Türkiye’ye geleceği öğrenildi. Bu uzmanların ve avukatların gerek TMSF’de, gerekse Takasbank, SPK ve borsa’da yapacakları incelemeler sırasında herhangi bir şekilde engellenmemeleri, takip edilmemeleri ve telefonlarının dinlenmemesi konusunda hakem heyeti Türkiye’yi 12 Mayıs kararında özellikle uyardı. Hakem heyeti 12 Mayıs kararında Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti ile enerji şartı anlaşması çerçevesinde imzalamış olduğu çok taraflı uluslararası anlaşmanın Türkiye için bağlayıcı olduğuna karar verdi.
TÜRKİYE 21,5 MİLYAR DOLARLIK TAZMİNATA MAHKUM OLABİLİR
2-9 Kasım tarihleri arasında Washington’da Libananco davasının duruşması yapılacak. Bu davada Türkiye’nin mahkum olacağı tazminatın 6 yıllık faiz ve diğer faktörleriyle birlikte 21,5 milyar doları aşacağı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Yeni Enerji Bakanı Taner Yıldız da geçen hafta yaptığı açıklamada bu konunun sadece Enerji Bakanlığı’nın değil hükümetin en önemli sorunlarından birisi olduğunu dile getirmişti.