Lehte ve aleyhte tepki

Güncelleme Tarihi:

Lehte ve aleyhte tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2006 14:39

Irak'ın ABD tarafından devrilen devlet başkanı Saddam Hüseyin'in Duceyl davasında idam cezasına çarptırılması dünyada yankı buldu. Bazı ülkeler kararı desteklerken, bazıları karşı çıktı.

Haberin Devamı

Tepkiler şöyle:

KUVEYTLİLER SEVİNDİ  

Iraklı Şiilerin yanı sıra Kuveytliler de idam kararına sevindi.  AFP'nin haberine göre, Kuveyt'i 16 yıl önce işgal eden Saddam Hüseyin'in idama mahkum edildiğini duyan 70 yaşındaki Ahmed El Misfer, "Allah'a bize bugünü gösterdiği için şükürler olsun" derken, eşi Casmiya, "Cehenneme gitsin, canlı canlı yaksınlar" diye konuştu.

Misfer ailesi, Kuveyt ordusunda görev yapan oğulları Abdülaziz'den Irak kuvvetlerince 1990'da gözaltına alınmasından sonra haber alamamış ve onu şehit olarak anıyor.

Ebu Muhammed (80) adlı yaşlı Kuveytli ise "Saddam'ın sadece asılmasını istemiyoruz, asılmadan önce ona işkence edilmesini de istiyoruz, çünkü o Irak'ta, Kuveyt'te ve başka yerlerce birçok masuma acı çektirdi" dedi. Ebu Muhammed, Saddam'ın cezasını kendi elleriyle infaz etmek istediğini de söyledi.

Haberin Devamı

Kuveytli kadınların sokaklarda sevinç nidaları attığı, 18 yaşındaki öğrenci Esma Abdullah'ın, "Bu bir tiranın sonu" dediği belirtiliyor.

SÜNNİLERİN İSLAM PARTİSİ: KARAR IRAK'TAKİ TRAJEDİYİ UNUTTURMAMALI
   
Irak'ta Sünnilerin başta gelen siyasi oluşumlarından İslam Partisi, Saddam Hüseyin hakkında verilen idam kararının, halkın dikkatini Irak'taki gündelik trajediden uzaklaştırmamasını istedi. Partiden yapılan açıklamada, "Iraklılar intikam istemiyor ve bu kararın, karşı karşıya bulundukları gündelik trajediyi unutturmasını da istemiyor. Karar, hükümet tarafından da siyasi olarak kullanılmamalıdır" ifadelerine yer verildi.
   
Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi liderliğindeki partinin açıklamasında, "Iraklılar, Irak'taki yeni yetkililer kendilerine eski rejimden daha iyi perspektifler sunacak mı, ya da Saddam Hüseyin döneminde işlenen suçlar bugün artık işlenmiyor mu, onu bilmek de istiyorlar" denildi. Saddam Hüseyin'in, iktidardayken, kendisinin de mensup olduğu Sünni toplumuna geniş ayrıcalıklar tanıdığı biliniyor.

HAMAS ÜZGÜN; FİLİSTİN YÖNETİMİNDEN HENÜZ YORUM YOK
   
Hamas, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in Duceyl davasında idam cezasına çarptırılmasına üzüldüklerini belirterek, "ABD, Filistin halkını destekleyen herkesle mücadele ediyor" yorumunda bulundu. Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Filistin halkı olarak, halkımızı destekleyen kişileri destekleriz, Saddam Hüseyin de bu kişilerden biriydi. ABD, Filistinlilere destek olan herkesle mücadele ediyor. Yargı süreci adil değildi ve yargılayanlar, Ebu Garib cezaevindeki olaylara ve Filistin'de işlenen suçlara katılanlardı. Dava, Irak Amerikan işgali altındayken görüldü" dedi.
   
Filistin Yönetimi ise Saddam Hüseyin'in idama mahkum edilmesiyle ilgili olarak henüz bir açıklamada bulunmadı.

Haberin Devamı

AB, SADDAM'A İDAM CEZASININ UYGULANMASINA KARŞI

AB dönem başkanlığı, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin hakkında bugün verilen idam cezasının infaz edilmemesi için çağrıda bulundu. Dönem başkanı Finlandiya tarafından bu akşam Helsinki'de yapılan yazılı açıklamada, AB'nin, ölüm cezasına karşı olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, “AB idama her halükarda karşıdır ve Saddam hakkındaki kararın uygulanmamasını istemektedir” denildi.
   
Başkanlık açıklamasında, “AB'nin, Saddam Hüseyin rejiminin insan hakları ihlallerini son yıllarda sistematik şekilde kınamış olduğu” da hatırlatıldı. Eski lider Saddam ve 2 yardımcısı, 80'li yıllarda Duceyl köyünde 148 kişiyi öldürtmekten bu sabah idam cezasına mahkum edilmişti.

Haberin Devamı

İSPANYA BAŞBAKANI: SADDAM HESAP VERMELİ

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, hakkında ölüm cezası kararı verilen Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in bir vatandaş ve bir siyasi lider olarak yaptıklarının hesabını vermesi gerektiğini söyledi. Zapatero, bir zirve için bulunduğu Uruguay'da düzenlediği basın toplantısında, ölüm cezasına karşı olduklarını belirterek, "Saddam, her vatandaş ve siyasi lider gibi yaptıklarının hesabını vermeli" diye konuştu.

İNGLİZ BAKAN REID: EGEMEN ULUSUN KARARI

İngiltere İçişleri Bakanı John Reid, kararın ardından yaptığı değerlendirmede, "Bu karar, egemen bir ulus tarafından alınan egemen bir karardır" açıklamasında bulundu. Saddam Hüseyin hakkındaki idam cezasını onaylayıp onaylamadığının sorulması üzerine de Reid, "Sanıyorum hepimizin konu hakkında kendi fikirleri var ama olayda bir rolümüz olduğundan emin değilim" diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

RUSYA: SADDAM'IN İDAMI FELAKET OLUR

Rusya, Irak'ın ABD tarafından devrilen devlet başkanı Saddam Hüseyin'in Duceyl davasında idam cezasına çarptırılmasının ardından, Saddam Hüseyin'in asılmasının Irak'ta felakete yol açan sonuçları olabileceği konusunda uyardı. Rus parlamentosunun dışişleri komisyonu başkanı Konstantin Kossaçev, Saddam Hüseyin'in asılmasının pek mümkün olmadığını belirttiği açıklamasında, Saddam Hüseyin'in idam edilmesi halinde bunun, patlama sınırında bulunan Irak için felakete yol açan sonuçları olacağını söyledi. Kossaçev, "Bu cezanın infaz edilmesi zor bir olasılık. Bu, daha ziyade manevi bir karardır. Bu idam kararının, Irak toplumunu daha da böleceği aşikardır. Sünniler bu kararı tanımayacaktır" dedi.
   
İRLANDA VE İTALYA İDAMA KARŞI

Haberin Devamı

İrlanda Dışişleri Bakanı Dermot Ahern, uzun bir davanın sona ermesine memnun olduklarını belirttiği açıklamasında, diğer AB üyeleri gibi idam cezasına karşı olduklarını da kaydetti.
   
İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema da İtalya'nın idam cezasına karşı olduğunu bir kez daha vurguladığı açıklamasında, "Bununla birlikte, demokratik olarak seçilmiş bir hükümeti olan bir ülkede, bir mahkeme tarafından alınan karara saygı duyduklarını" söyledi. D'Alema, "Eli kana bulaşmış, insanlığa karşı korkunç suçlar işleyen birinin cezasının da ağır olması aşikardır" ifadesini kullandı.
   
İtalya Başbakanı Romano Prodi de kararın "uluslararası toplumun bir diktatör hakkındaki yargısının bir yansıması" olduğunu belirtti, ancak idam cezası hakkında çekince sahibi olunması gerektiğini de ifade etti.

İSRAİL'DEN YORUM YOK
 
İsrail, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin hakkında Duceyl davasında verilen idam cezası hakkında yorum yapmadı. Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, "Görüşümüzü kamuoyuna açıklamamayı tercih ediyoruz, çünkü bu, İsrail'i çatışmaya çekmek isteyen Irak'taki direniş tarafından kullanılabilir" diye konuştu.

İsrail hava kuvvetleri, 7 Haziran 1981'de Irak'ta başkent Bağdat yakınlarındaki nükleer tesisleri vurmuştu. Körfez Savaşı sırasında ise Irak İsrail'e konvansiyonal başlık taşıyan Scud füzeleri atmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!