Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin Kırım’a gayri resmi bir delegasyon göndermesine karşı olmadıklarını ifade eden Lavrov, tek şartlarının girişin Ukrayna üzerinden olmaması gerektiğini kaydetti.
Slovakya’nın Bratislava kentinin Kızıl Ordu tarafından kurtarılmasının 70’inci yılı törenlerine katılan Lavrov, basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Türkiye’den Kırım’a yönelik bir ziyaret talebi olduğunu ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Lavrov, “Türk delegasyonunun Kırım Cumhuriyeti’ni ziyaret taleplerinin farkındayız. Konu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmelerinde de ele alındı. Biz bu ziyareti aktif bir şekilde destekliyoruz ve memnun oluruz.” dedi.
İki ay önce planlanan gezinin yapılamaması ile ilgili açıklamada bulunan Lavrov, “Burada tek engel gayri resmi heyetin Kırım’a Ukrayna üzerinden girmek istemesi. Anlaşılabilir nedenlerle Kırım’ı ziyaret etmek istiyorsanız normal bir rota kullanmalısınız. Biz Türk partnerlerimizin bu pozisyonun farkında olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
TÜRK DELEGASYONU ŞUBAT’TA KIRIM’A GİDECEKTİ
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Şubat ayının başında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kırım Tatarları’nın durumunu yerinde incelemek için gayri resmi bir heyet göndereceğini, emekli büyükelçiler, sivil toplum temsilcileri ve iş adamlarından oluşan heyetin Şubat ayında Kırım’a gideceğini ve halkın yaşam koşulları ile ilgili bir rapor hazırlayacaklarını ifade etmişti.
Heyetin Kırım’a yapacağı ziyaret sonrası Türk hükümetinin düşüncelerinin değişmesini beklediklerini ifade eden Karlov, “Türk dostlarımız yanlış raporlardan bilgi edinmek yerine, kendileri gidip görmeleri çok önemi?” değerlendirmesinde bulunmuştu.
TÜRKİYE’DEN ATR TELEVİZYONUNUN KAPATILMASINA KINAMA
Türkiye’nin Rusya’yı kınamasına neden olan bir görüşme de hafta içinde Kırım Tatarları’na ait ATR televizyonunun lisansının yenilenmemesi konusunda yaşandı. Türkiye, Rusya’nın adımını kınarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le konuyu telefonda görüştü. Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, Türkiye tarafına konu ile ilgili ayrıntılı bilgi verildiğini ifade etti.
Türk etnik toplulukları arasında yer alan Kırım Tatarları 70 yıl önce Sovyet lider Josef Stalin zamanında Orta Asya’ya sürgün edilmişlerdi. 1990’larda topraklarına geri dönme imkanı bulan Kırım Tatarları’nın iskan sorunu buluyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Nisan 2014’de Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından Kırım Tatarları’nın rehabilitasyonu ile ilgili karar aldı. Halen Kırım’da 260 bin civarında Kırım Tatar’ı yaşıyor. Kırım yasalarına göre Rusça, Ukraynaca ve Kırım Tatarcası resmi dil olarak kabul ediliyor.
Rusya’nın Kırım’ı ilhakını tanımayan Türkiye’nin Tatarların sağlık, eğitim, işsizlik, barınma ve diğer konulardaki sorunlarını rapor haline getirmesi öngörülüyor. Ankara sivil toplum kuruluşları aracılığı ile bölgenin kalkınması için kaynak aktarılmasını da planlıyor.