Latin Amerika'da savaş sesleri

Güncelleme Tarihi:

Latin Amerikada savaş sesleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2008 11:42

Kolombiya askerlerinin cumartesi günü sınırı geçip Ekvador'da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler'in (FARC) iki numaralı ismi Raul Reyes'i öldürmesinin ardından Ekvador, Kolombiya ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Kolombiya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ekvador hükümetinin diplomatik mesajında, "Meydana gelen olaylar ve dostlukla bağdaşmayan suçlamalar karşısında ve diplomatik ilişkiler konusundaki  1961 tarihli Viyana sözleşmesine uygun olarak Ekvador hükümeti Kolombiya hükümetiyle diplomatik ilişkilerini kesme kararı almıştır" denildi.

Ekvador hükümeti mesajında, Kolombiya Emniyet Müdürü General Oscar Naranjo'nun Ekvador hükümetiyle FARC arasında ilişki olduğu şeklindeki suçlamalarını da kesin bir ifadeyle reddetti.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, "Reyes'e düzenlenen saldırı Betancourt ve diğer rehinelerin  serbest bırakılmasını engelledi" dedi.

Correa, "aralarında Ingrid Betancourt'un da bulunduğu 11 rehinenin serbest bırakılması için yapılan görüşmelerde yeterince ilerleme sağlandığını, ancak her şeyin savaşçı ve otoriter eller tarafından  tehlikeye atıldığını" söyledi.

Haberin Devamı

CHAVEZ'DEN SUÇLAMA

Venezuela Dışişleri Bakanlığı da, Caracas'taki Kolombiya büyükelçisi ile diplomatik personelin tamamının "derhal sınırdışı edilmesi" talimatı verdi.

Venezuela lideri Hugo Chavez de sınır ötesi baskın konusunda sert suçlamalarda bulundu.

Chavez, 59 yaşındaki Reyes için de "iyi bir devrimci" ifadesini kullandı.

Chavez bir süredir, kısa adı FARC olan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin elindeki rehineleri bırakması için arabuluculuk yapıyordu.

Bu kapsamda uzun yıllardır örgüt elinde bulunan altı rehine serbest kaldı.

ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü kabul edilen FARC, 1960'lı yıllardan bu yana silahlı mücadele yürütüyor.

Örgüt ile rakip gruplar ve güvenlik kuvvetleri arasındaki şiddet sonucu onbinlerce kişi yaşamını yitirdi. Her yıl bu sayıya üç bin kişi daha eklendiği tahmin ediliyor.

Kolombiya askerleri örgütün elindeki bazı mevzileri yakın zamanda geri aldı ancak örgüt hala dağlık ve ücra köşelerde denetimini sürdürüyor.

FARC'A BASKIN

Cumartesi günü Kolombiya'nın en büyük isyancı gruplarından Marksist FARC örgütünün Ekvador'daki bir kampına düzenlenen baskında, örgütün liderlerinden Raul Reyes ile örgütün 17 üyesi öldürülmüştü.

Haberin Devamı

Reyes, uzun yıllardır örgütün yedi kişilik yönetim sekreteryasında yer almanın yanı sıra, önceki hükümet döneminde yürütülen barış görüşmelerinde de müzakere heyetinin başkanlığını yapıyordu.

Kolombiya, bunun FARC örgütüne şimdiye dek indirilen en ağır darbe olduğunu söylüyor.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Fernando Araujo, komşu Ekvador'a sınır ötesi bir baskın düzenledikleri için üzüntü duyduklarını, ancak bunun terörle mücadele etmek için gerekli olduğunu savundu.

Araujo, "Kolombiya hükümeti hiç bir zaman kardeş ülke Ekvador'un egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygısızlık veya tecavüz etmeyi istememiştir" dedi.

Hava kuvvetlerinin bombardımanı ardından başlayan sınır ötesi baskın ardından, Ekvador Kolombiya'nın ülkedeki elçisini sınırdışı etti ve sınırdaki birliklerini takviye etmeye başladı.

Haberin Devamı

Krizin aktörleri

Kolombiya lideri A.Uribe

FARC militanlarını kovalamak için Ekvador’da sıcak takip yaptırdı.

Ekvador lideri R.Correa

"Sıcak takip değil. Planlı harekat, militanları uykuda öldürdüler" diyor.

Venezüella lideri H.Chavez

Sınırötesi operasyon ihtimaline karşı Kolombiya sınırına asker gönderdi.

Komşulara göre terör örgütü değil

FARC’ın amacı ne?

Kolombiya’nın en büyük gerilla grubu olan Marksist FARC örgütü, dünyanın en zengin ve en güçlü gerilla ordularından biri olarak kabul ediliyor. 1964 yılında kurulan FARC’ın amacı, hükümeti devirip yerine Marksist bir rejim kurmak.

Dünya FARC’ı nasıl tanımlıyor?

FARC ’devrimci’ kampanyasını uyuşturucu ticareti, adam kaçırma ve haraç gibi unsurlarla karşılıyor. ABD ve Avrupa ülkeleri FARC’ı terör örgütü olarak tanımlıyor. FARC ise liberal ve muhafazakar partiler tarafından paylaşılan ülkede halkın savunucu olduğunu iddia ediyor.

Latinler, FARC’a nasıl bakıyor?

Kolombiya, FARC’ın terör örgütü olduğunu savunuyor. Komşu Latin ülkeleri ise bu konuyu Kolombiya’nın iç meselesi gibi görürken, topraklarına sızan gerillalara da fazla ses çıkarmıyor. İşte bu tutum Kolombiya’yı kızdırıyor.

Chavez’in FARC’a yaklaşımı nasıl?

Venezüela Devlet Başkanı Chavez, 18’inci yüzyılda Latin Amerika’da özgürlük bayrağını açan El Libertador ’Kurtarıcı’ lakaplı Simon Bolivar’a büyük hayranlık duyuyor. FARC da tıpkı Chavez gibi Bolivar’dan esinleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!