Güncelleme Tarihi:
Orta yaşlı kadın biletleri toplayıp ödemeyi yapıyor. Sıra bende. Tanıdık kasiyere soruyorum: "Nedir aldığı bu biletler?" Lotarya olduğunu söylüyor. Lotaryaya aşina değilim. Alışveriş niye uzun sürdü dediğimde "Çarşamba ve Cumartesi'leri süper loto günleri. Bu hanım iyi müşterim, haftada yüz dolar civarında bilet alıyor." diyor.
Kahvem ılımış, yenisini alacağım ama konu hazır açılmışken eşelemeye niyetleniyorum. Kasiyer anlatıyor: "50'yi aşkın bilet var bizde. New York şehri, New York eyaleti şans ve talih oyunları biletleri bunlar. En ucuzu bir dolar, sonra iki, beş, on dolar fiyatları. 20 dolar en pahalısı. Hepsinin ayrı ismi var. Süper lotoların talihlileri noter huzurunda çekilişle tesbit ediliyor. süper ikramiyeler bazen 200-300 milyon dolara ulaşıyor.''
Peki, panodan yırttığı avuç boyu biletler kaç para kazandırıyor? "Benim sattıklarım kazı-kazan tipinde. Mesela 10 dolar ödediğin 'Royal Riches' biletinde onbeş numaradan 10'unu bulursan 3 milyon dolar kazanıyorsun. Eyalet lotosunda rakamları tutturana hayat boyunca haftada 10 bin dolar ödeniyor. 20 dolarlık biletin büyük ikramiyesi 500 milyon dolar."
Dergi içine konan promosyon kuponu boyutundaki renkli kağıdın astronomik ikramiye vermesine ağzım açık kalıyor. Kasiyer bazı müşterilerin Çarşamba ve Cumartesi çekilişlerine yıllık 'abone' olduklarını, bilgisayara numaralar işletip otomatik çekiliş sonuçlarını takip ettiklerini söylüyor.
Elim cebime gidiyor, bir kaç dolarla ben de şansımı denesem ne olur diye düşünüyorum. Türkiye'de aldığım Milli Piyango biletlerinden bir kez dahi ikramiye kazanmadığım aklıma geliyor, vazgeçiyorum. Kahvemi yenileyip ofis yolunu tutuyorum.
Referans dosyalarımda Amerika'lıların her yıl lotaryalara ödedikleri paranın 50 milyar dolara yaklaştığını öğreniyorum. Bu rakkam pek çok Afrika ülkesinin milli gelir toplamından fazla.
Oysa daha ilginç olanı lotaryalardan yüklü miktarda ikramiye kazananların hikayesi. Toparladığım bilgiler pek iç açıcı değil. Son beş yıl içinde lotarya milyonerlerinden ikisi kurşunlanarak öldürüldü. Biri uyuşturucudan, bir diğeri aşırı alkolden hayata göz yumdular. Üç milyoner ölüme teşebbüsden tutuklandı edildi, 20 kadar piyango zengini eşlerini boşadı, biri çeşitli kez soyguncuların kurbanı oldu. Birini polis öldürdü.
2005 yılında lotodan 20 milyon dolar kazanan Florida'lı Jeffrey Dampier'i bir yıl sonra kimliği bilinmeyenler tarafından kaçırılıp öldürüldü. 2004'te kazı-kazan biletinden 149 milyon dolar kazanan Juan Rodriguez'i aynı hafta içinde karısı boşayarak ikramiyenin büyük kısmına sahip çıktı. 2005 Kasım'ında tek biletle 65.4 milyon dolar alan Cincinnati'li Metcalf Merida'nın cesedi saray yavrusu villasında kokuşmuş halde bulundu. Seattle'de Starbucks kahvehanesi işçisi Rick Camat 87 milyon dolarlık ikramiyeyi aldıktan sonra futbol stadı dışında polis kurşunlarına kurban gitti. 2002 Aralık ayında 314.9 milyon dolarlık süper lotoyu çeken fabrika işçisi Jack Whittaker defalarca soyuldu, sarhoş araba sürdüğü için iki kez tutuklandı, kız torunu yüksek dozda uyuşturucu kullanarak öldü. New Jersey'li Evelyn Adams lotodan kazandığı 5.4 milyon doları dar gelirli arkadaşlarına dağıttı. Parası kalmayınca hurdaya çıkmış bir otobüste yaşamaya başladı.
Lotaryanın yaÅŸamlarını deÄŸiÅŸtirdiÄŸi milyonerlerin çoÄŸu ''Başımıza ne geleceÄŸini bilmiÅŸ olsaydık büyük ikramiye kazandığımız bileti yırtıp atardık." diyor. Loto milyonerlerini trajik hayatlarını izleyen New York'lu Jay Sung 41 milyon dolar kazandıktan sonra kayıplara karıştı. Ailesi dahi nerede olduÄŸunu bilmiyor. Olayları mercek altına aldığımızda ortaya 'Piyango Laneti' çıkıyor. Aralarında yeni muhitlere taşınıp lüks evlerde olaysız, düzgün yaÅŸam sürenler de olmasına raÄŸmen.  Â
                                                                                                                           Â