Güncelleme Tarihi:
Azerbaycan halkı, İkinci Karabağ Savaşı ile 2020’de Ermenistan’dan geri alınan topraklara dönüyor. Azerbaycan, geri alınan bölgelerin yeniden imarı ve yerleşime açılması için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Laçın kentinde restore edilen 234 eve şu ana kadar bine yakın kişi yerleştirildi. Yılın sonuna kadar ise 970 ailenin evlerine dönmesi planlanıyor.
Ermeni güçlerinin 1992’de saldırması sonucu Laçın’ı terk etmek zorunda kaldıklarını belirten 42 yaşındaki Ahmed Haydarov, “O dönemde 11 yaşındaydım. 31 yıl boyunca zor dönemler geçirdik. Yurtsuz, yuvasız kalmıştık. Ancak devletimiz bize hep destek oldu. Nihayet 30-31 yıl sonra Azerbaycan’ın kahraman ordusu, Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in liderliğinde işgal altındaki topraklarımızı kurtardı. Biz ana vatanımıza geri döndük. Vatanımızda, kendi evimizde yaşıyoruz. Devletimiz sağ olsun evimizi yeniden restore etti. Şimdi burada yaşıyoruz ve çok memnunuz. Bazı çocuklar buraya gelmekte tereddüt ediyordu. Ancak çocuklarımız burayı görünce bizlere Laçın’ın anlattığımızdan daha güzel olduğunu söylüyorlar. Topraklarımızın işgalden kurtarılması uğruna canlarını veren şehitlerimizin, ailelerin ve evlatların karşısında saygıyla eğiliyoruz” dedi.
"BURASI KALBİMİZDE AYRI BİR YERE SAHİP"
İki küçük çocuğuyla 36 yaşındayken Laçın’ı terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan 67 yaşındaki Ekber İsmayılov, “Laçın gördüğünüz gibi hızla inşa ediliyor. Biz hepimiz sırayla ana vatanımıza döneceğiz. Allah başkomutanımızı ve ordumuzu korusun. Laçın’a geldik ve yeniden gördük. On gündür buradayım. Burası kalbimizde ayrı bir yere sahip. Laçın’ı yeniden görmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
"ERDOĞAN'IN OKUDUĞU ŞİİR BENİ ÇOK DUYDULANDIRDI"
Ermeni güçlerin saldırıları nedeniyle kenti terk etmek zorunda bırakıldıkları için zor zamanlar geçirdiklerini söyleyen 77 yaşındaki Nezaket Salmanova, “Buraya geri dönmek benim için hayatın yeniden başlaması demek. Geri döndüğümde gözümden akan yaşları durduramıyordum. Bu elimde değildi. Laçın bize yeniden kucak açtı. Bundan daha mutlu olamazdım. Buraya gelmek, Laçın’ın caddelerini gezmek, Laçın halkıyla yeniden bir arada olmak benim için çok büyük bir sevinçti. Şehitlerimizin ruhları karşısında eğiliyorum. Allah hepsine rahmet eylesin. Gazilerimize de acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e Laçın halkına yönelik tavrından dolayı bir anne olarak teşekkür etmek istediğini belirten Salmanova, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da teşekkür etmek istiyorum. Laçın’ın işgalden kurtarılması ve Erdoğan’ın Laçın şiirini okuması, ‘Ay Laçın, can Laçın, ben sana kurban Laçın’ demesi beni çok duygulandırdı. O anda ‘Ben senin diline kurban’ demiştim. Bugün de bunu tekrar söylemek istiyorum. Laçın halkı iyi günde ve kötü günde birbirlerinin elini bırakmadı. Hiçbir şeyi unutmadık. Birbirimizle bağımızı hiçbir zaman kesmedik. Laçın halkının hepsi buraya geri dönmek istiyor” dedi.
Eşinin vefat etmesinden dolayı Laçın’ın işgalden kurtarılmasını göremediğini belirten Salmanova, “Eşim hastayken çocuklarım ondan ne istediğini sorduğunda ‘Evimizin önündeki çeşmenin suyundan istiyorum’ demişti. O dönemler çok zor zamanlardı. Hala çocuklarım bu konu açıldığında babalarının bugünleri göremediklerinden bahsediyorlar. Çok ağır günler geçirdik. Ancak devletimizin bize verdiği değer ve Bakü halkının, halkımızın bize olan tutumu bizi yeniden hayata döndürdü” ifadelerini kullandı.
LAÇIN'IN İŞGALDEN KURTULMASI
Ermenistan sınırında bulunan Laçın, Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasındaki tek yol olan Laçın Koridoru’nun stratejik önemi nedeniyle Ermeni güçlerin ilk hedeflerinden biri olmuş ve 18 Mayıs 1992'de işgal edilmişti. Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020’de başlattığı operasyonda 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etmiş, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya imza atmıştı. Ermenistan ordusu 20 Kasım 2020’de Ağdam'dan, 25 Kasım 2020’de Kelbecer'den, 1 Aralık 2020’de ise Laçın'dan çekilmek zorunda kalmıştı.