Güncelleme Tarihi:
KYB'nin Kerkük'teki üst düzey sorumlularından Aso Mamend, düzenlediği basın toplantısında, "Irak merkezi hükümeti yaklaşık 1 yıl önce Kerkük Valiliği ile imzaladığı anlaşmaya bağlı kalmayıp, verdiği sözleri yerine getirmedi. Buna tepki olarak Kuzey Şirketine silahlı güç gönderip sevkiyatı kısa süreliğine durdurduk" ifadelerini kullandı.
Irak merkezi hükümetini uyarmak için petrol akışını durdurduklarını belirten Mamend, "Bağdat'a iki haftalık süre tanıyoruz. Kentte birçok işsiz var. Anlaşmaya göre rafineri tesisinin açılması gerekiyordu. Neden Kerkük petrolü Kelek'e (Erbil'in ilçesi) gönderilip orada arıtılıyor? Bağdat'tan bir cevap bekliyoruz. Bu eylem Kerkük halkının tepkisini göstermek için yapıldı" diye konuştu.
Mamend, petrol akışı durdurulduktan birkaç saat sonra normal akışın devam ettiğini sözlerine ekledi.
TÜRKMENLERDEN TEPKİ
Öte yandan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi ise, düzenlediği basın toplantısında dolaylı bir şekilde petrol sevkiyatının durdurulmasının Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasındaki çekişmeden kaynaklandığını, bunun tek sorumlusunun ise Bağdat yönetimi olduğunu söyledi.
Salihi şunları kaydetti:
"Erbil ve Süleymaniye arasındaki petrol oyunlarının faturasını Kerkük ve özellikle Türkmenler ödemektedir. Biz, bugün Kerkük'te olanlardan sonra daha büyük tehlikelerin yaşanmasından endişeliyiz. Petrol için bugün, Süleymaniye'den Kerkük'e gelen KYB'ye ait silahlı güçler yarın başka bir amaç için de gelebilir. Bugünkü eylem yasa dışı ve Irak anayasasına aykırıdır. Kerkük'te bir rafineri kurulmasını herkesten önce biz istiyoruz ancak bu iş silah ve emri vakiyle olamaz."
KYB'nin kalesi olarak bilinen Süleymaniye kentinden zırhlı araçlarla gelen silahlı birlikler, Kerkük'ün Molla Abdullah bölgesindeki AT1 kuyusu ve sevkiyat denetiminin sağlandığı Kuzey Şirketinin bulunduğu yeri denetim altına almıştı.
Kerkük Valiliği ve Irak Petrol Bakanlığı arasında geçen yıl düzenlenen anlaşmaya göre, kentten çıkarılıp satılan her varil için ayrı bir bütçenin temin edilmesini öngörüyordu.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi Mart 2016 yılında Kerkük'teki kuyulardan petrol ihracatını Ağustos ayına kadar durdurma karar almıştı.
Söz konusu İbadi'nin böyle bir karar almasının arkasında Hero İbrahim Ahmed'in talebinin olduğu iddia edilmişti.
Kerkük'teki kuyulardan çıkarılan günlük 150 bin varil, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin denetiminde bulunan boru hatlarıyla Ceyhan Limanı'ndan dünyaya pazarlanıyor.
Irak Petrol Bakanı Cabbar Ali el-Luaybi ile İranlı mevkidaşı Bijen Zengene arasında 20 Şubat'ta imzalanan mutabakat zaptında, Kerkük petrolünün İran üzerinden nakli için boru hattı döşenmesini inceleyecek komite kurulması kararlaştırılmıştı.