Güncelleme Tarihi:
Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Örgütü'nden Lassia Zerbo tarafından yapılan açıklamada, "Kore Yarımadası'nda olağan dışı bir hareketlilik tespit edildiği" aktarıldı. Nükleer denemeleri izleyen örgütün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Uluslararası izleme sistemimiz, Kore Yarımadası'nda, 41.23 enlemi, 129.10 derece boylamında olağan dışı bir sismik etkinlik tespit etti. Haritadaki yer, Kuzey Kore'nin kuzeydoğu dağlarında bulunan ve nükleer denemelerini yaptığını iddia ettiği Pyunggye-ri test alanındaki merkez üssüne karşılık geliyor."
Reuters'a konuşan Zerbo, "Kuzey Kore'nin hamlesinin, evrensel olarak kabul edilen ve nükleer denemelere karşı geliştirilen normun ihlâli olduğunu" söyledi. Zerbo, "Bu ayrıca uluslararası barış ve güvenliğe karşı somut bir tehdit oluşturuyor" dedi.
DÜNYADAN TEPKİ YAĞIYOR
Reuters'a adının gizli kalması kaydıyla konuşan bir diplomat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu gelişmeyi değerlendirmek üzere bu sabah toplantı yapmayı planladığını söyledi. Bir başka yetkili ise toplantının kapalı kapılar ardından gerçekleştirileceğini aktardı.
Kuzey Koreliler, Pyongyang Tren İstasyonu'ndaki ekranlarda hidrojen bombası denemesinin açıklandığı haber bültenini izliyor.
SEUL
Güney Kore'den ise "aralarında Birleşmiş Milletler yaptırımlarının da aralarında bulunduğu tüm muhtemel önlemleri alacağız" açıklaması geldi.
TOKYO
Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Kuzey Kore'nin hamlesini "ülkesinin güvenliğine tehdit" olarak değerlendirirdi. Abe, "Kesinlikle buna izin veremeyiz ve şiddetle kınıyoruz. Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanmaya meydan okumasına karşı sert yanıt vereceğiz" dedi.
WASHINGTON
ABD'den gelen açıklamada ise "Kuzey Kore tarafından yapılan provokasyona gereken yanıtın verileceği" belirtildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Kuzey Kore'nin bu iddialarını henüz teyit edemememize karşın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarının ihlâlini kınıyoruz ve bir kez daha Kuzey Kore'ye uluslararası zorunluluklara ve taahhütlere riayet etmesi çağrısında bulunuyoruz.”
Price, ABD'nin bölgedeki müttefiklerini korumaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
ATOM BOMBASINDAN DAHA GÜÇLÜ
'Füzyon bombası' olarak da bilinen hidrojen bombasının yüksek boyutlardaki patlama gücü, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkimeden doğuyor. Daha az radyoaktif serpinti yaydığı için 'temiz bomba' olarak da anılan hidrojen bombası,atom bombalarına kıyasla çok daha güçlüdür.
MOSKOVA
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesinin uluslararası hukuk kuralları ve BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarının ihlali anlamına geldiğini belirtti.
Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada, bu tür adımların Kore Yarımadası'ndaki mevcut gerginliği daha da artıracağına vurgu yaparak, ilgili tüm tarafları sükuneti korumaya ve Asya'nın kuzeydoğusunda kontrol edilemeyecek bir krize yol açabilecek adımlardan kaçınmaya çağırdı.
Açıklamada, "Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediği yönündeki iddiaların doğrulanması, Pyongyang'ın nükleer silahlanmayı artırma yolunda uluslararası hukuk kuralları ve BMGK kararını kaba bir şekilde ihlal ederek attığı yeni bir adım anlamına gelir" ifadelerini kullandı.
LONDRA
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da bir kınama mesajı yayınladı. İki günlük Çin ziyareti sırasında Twitter'dan açıklama yapan Hammond, "Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi haberleri doğruysa, bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının somut bir ihlâlidir ve koşulsuz kınadığım bir provokasyondur" ifadelerini kullandı.
PEKİN
Kuzey Kore'nin nükleer deneme açıklamasına tepki gösteren ülkeler kervanına Çin, Avustralya ve Fransa da katıldı. Pyongyang yönetiminin en yakın müttefiği Çin, nükleer denemenin, uluslararası toplum hiçe sayılarak yapıldığını belirterek, Kuzey Kore'ye Yarımada'daki gerilimi daha da kötüleştirecek hamlelerden uzak durma çağrısında bulundu.
CANBERRA
Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, yayınladığı açıklamada, "bu hamlenin Kuzey Kore'nin 'haydut devlet' statüsünü pekiştirdiğini ve uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olmayı sürdürdüğünü" belirtti.
PARİS
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını ihlâl etmesini kınarken, uluslararası topluma güçlü bir tepki göstermesi konusunda çağrıda bulundu.